Saffransbullar på Kramforsvis

Jag är född och uppvuxen i Kramfors. Har gått högstadiet på Gudmundråskolan, och gymnasiet på Ådalsskolan. Bara en liten bit ifrån skolan låg ortens bageri, Åsanders. På halvtio-rasten kunde man springa iväg till fiket och köpa "traskakor" och "trasbullar". En påse bullkanter för två spänn, samma pris för småkakor som var lite småsöndriga.
 
Det gällde att springa på. Det var många som ville åt dem, men så himla många påsar per dag blev det (av förklarliga skäl) inte som såldes.
 
Detta bageri levererade även fikabrödet till skolorna. Windsor, till exempel. Det är ett bakverk som jag inte sett nån annan stans än i Kramfors. För er som inte känner till Windsor så är det en slät vete/kardemummalängd som delas och fylls med marsancreme, sedan florsockerglasyr och strössel, och därefter delas upp i portionsbitar.
 
Men godast av allt var saffransbullarna. Utan äckliga russin som måste pillas bort, bara en slät saftig bulle med tydlig saffranssmak, tippad upp och ner, och sedan lite glasyr för att förgylla det hela.
 
 
Men allt det goda har ett slut. Bagaren gick i pension och ingen tog över efter honom. Det är sisådär 15 år sedan. Eller nåt. Så därför gjorde jag slag i saken och bakade själv. Naturligtvis inte med hans recept, men enligt samma princip i alla fall...
 
Saffransbullar på Kramforsvis
48 bullar
 
Degvätska:
7,5 dl varmt vatten
300 gram smör
2,5 - 3 dl vit baksirap
2 gram (4 kuvert) saffran
1 ägg
 
Torra prylar, blandas i vetemjölpaketet:
2 kg vetemjöl minus 5 dl!
2 påsar torrjäst för söta degar
2,5 dl mjölkpulver
 
Gör så här:
  • Tärna ner smöret i det varma vattnet och låt det smälta.
  • Tillsätt baksirap och saffran. Låt svalna till ca 45 grader och blanda sedan ner ett uppvispat ägg.
  • Blanda ner mjöl/mjölk/jästblandningen succesivt medan degen blandas. Håll koll på slutet, degen är perfekt när den inte riktigt kan bestämma sig för om den vill fastna i bunken eller släppa kanterna.
  • Jäs i 30 minuter under handduk.
  • Baka ut runda, släta bullar. Jäs en gång till i 30 minuter under handduk.
  • Pensla bullarna med vatten (inte ägg!) och grädda i 7-8 minuter i 200 grader

När det är dags för servering: gör en helt vanlig glasyr av florsocker och vatten. Tippa bullen upp och ner och kladda på lite av glasyren.


Faktum är att dessa bullar bakades redan i början på augusti. En lördag kväll, mitt under allt OS-tittande fick jag ett sånt otroligt saffransbullesug, så jag satte igång att baka. Inte ens min mamma förstod mig, så det var tur att jag kunde söka stöd hos Therese istället :-)

Hur vill du ha dina saffransbullar?


Kommentarer
Em säger:

Men dra mig baklänges vad gott det där såg ut då!

Sv: Jo visst kan dom vara riktigt fantastiskt vackra! Älskr solnedgångar över huvudtaget. Lika mycket som jag älskar stjärnklara nätter med månen som lyser. Finns så mycket vackert i världen!

Svar: Det blev fantastiskt gott. Det där är verkligen världens bästa bullrecept :-)
Stjärnklara nätter. Mmm det är vackert. När jag var barn älskade jag att ligga på rygg i snön och spana stjärnor. Underbart
Erica AKA Tomtens Dotter

2012-09-25 | 08:04:10
Bloggadress: http://swedishxmas.wordpres.com
Therese - Sockenvägens Söta säger:

Åhhh i år ska jag definitivt ta å testa dina kramforsbullar, för oj så praktiskt att slippa russinen, dessutom är det rejält med saffran i inget mjäk med endast 0,5 gr som det oftast är.... ;-P
Och nu är jag inne på andra muggen med din brygd, å ja, jag tycker det lindrar. Och att jag köp på apelsinte och saffrans honung gör det riktigt delikat kan jag lova ;-D KRAM

Svar: Nej mjäkiga saffransbullar går bort! Då käkar jag hellre en kanelbulle. Och vad härligt att du tycker att förkylningshäxan fungerar :-) När det blir december och blodapelsinerna kommer så är det så himla gott att pressa blodapelsin, riva i lite ingefära och sen hälla på varmt vatten. SÅ gott. Det behöver man inte bli förkyld för att dricka. Hoppas att du blir kry snart. KRAM
Erica AKA Tomtens Dotter

2012-09-25 | 08:42:44
Bloggadress: http://lurans.blogg.se
Linda säger:

Med massor av smör socker och kanel. Mmmm...

Svar: Åh har aldrig testat att ha kanel till saffransbullar. Det måste testas :-)
Erica AKA Tomtens Dotter

2012-09-25 | 08:56:17
Bloggadress: http://www.candygirl.nu
Sanna säger:

Jag vill ha massor med russin i mina saffransbullar. Och så ska de vara hemmagjorda och saftiga, har de varit i ugnen lite för kort tid så de nästan är degiga så gör det inget, torra bullar däremot går bort. Antingen ska det vara helt vanlig S-form eller så ska de vara runda och doppade i smör och socker, nyttigt och bra:)

Svar: Ahh doppade i smör och socker var något nytt! Det måste jag testa :-) Tack för tipset
Erica AKA Tomtens Dotter

2012-09-25 | 09:31:36
Bloggadress: http://sannasjul.blogspot.se
Emelie - Emelies Christmas säger:

Åhh så gott :D

Svar: Super! Spara receptet vettja :-)
Erica AKA Tomtens Dotter

2012-09-25 | 09:48:35
Bloggadress: http://emelieschristmas.blogg.se
Katarina säger:

Såg mycket gott ut!

Svar: Det ÄR mycket gott. Fram till för ett år sen hade jag knappt bakat något annat än muffins, scones och kladdkakor. Men nu börjar jag tycka att det är riktigt kul. Och det blir bra! :-)
Erica AKA Tomtens Dotter

2012-09-25 | 11:14:04
Bloggadress: http://hovkonditorn.blogspot.com
Ann-Sofie säger:

Men helt underbart! Vilken nostalgi.

Svar: "min" Ann-Sofie? :-)
Erica AKA Tomtens Dotter

2012-09-25 | 21:13:34
Ann-Sofie säger:

Kikar in på din blogg då och då... Jätteroligt!!! Många minnen och nostalgi! Kul att uppdateras i ditt liv. Vore jätteroligt att ses nån gång :-) kan kika förbi hos I-L och R nästa gång du är "hemma". Hör av dig om du vill. Skriver in min mail ovan. Stor kram!

Svar: Vad kul! Och på tal om minnen och nostalgi: har du sett tomten som pappa räddade från Leif när han flyttade? http://tomtensdotter.se/2007/october/en-meter-frigolittomte2007-10-24-2.html
Kommer hem till jul så klart. Är dessutom hemma under mellandagarna i år så då borde vi definitivt passa på att ses :-)

Mailar längre en annan dag - nu håller jag på att göra smörgåstårta :-)

KRAM
Erica AKA Tomtens Dotter

2012-09-26 | 09:43:30
Emelie - Jul i Tomteverkstan säger:

Åh vad gott det där såg ut, det ska jag definivt testa! Du var lite snällare än jag som la ut receptet direkt haha ;) Jag älskar att ha flagad mandel på mina lussebullar, jättegott när den rostas lite i ugnen, russin hatar jag mer än pesten och petar alltid bort dem precis som du ^^

Svar: Ja det tycker jag. Och jag ska testa dina polkacookies också. Flagad mandel blev det på en annan variant som jag bakade samtidigt :-)
Erica AKA Tomtens Dotter

2012-09-26 | 20:55:05
Bloggadress: http://julitomteverkstan.blogg.se
Emma säger:

Åh, eftersom min pappa kommer från Kramfors OCH är en jul-knarkare så måste jag ju bara göra dessa till honom! Men jag hittade inte mjölkpulver i affären. Kan man göra med vanlig mjölk på något sätt, tror du?
Tack på förhand!
Emma

Svar: Hmmm nu blev jag nyfiken på vem din pappa är (liten stad du vet...). Har du frågat i affären? Jag vill minnas att mjölkpulvret står i bakhyllan i min affär. Semper. Annars kan du så klart göra dem på vanlig mjölk - ersätt vattnet med mjölk och skippa mjölkpulvret. Men de kommer inte att bli lika höga och fluffiga tyvärr..
Erica AKA Tomtens Dotter

2012-11-08 | 19:42:34
Emma säger:

Stefan Sandin, heter han. Jag tror att ni borde vara ungefär samma ålder också . Kul, det är inte många man träffar från Kramis direkt!

Svar: Haha nja... Jag gjorde en googling på hans namn, och om det är den som jag googlade så gick han ut gymnasiet 1977. Jag är född 1978... Så jämnåriga är vi inte. Verkar jag gammal ;-)
Erica AKA Tomtens Dotter

2012-11-09 | 15:49:48
Emma säger:

Nu fick vi tag på mjölkpulvret! Tack ändå!
Emma

Svar: Perfekt :-)
Erica AKA Tomtens Dotter

2012-11-09 | 16:21:47
Linda säger:

Jag känner mycket väl till Windsorkaka! Det fick vi alltid i skolan när lärarna skulle bjuda av nåpon anledning. Det är så himla gott! Jag har länge funderat på att prova göra det själv. I Boden fanns det hur som helst alltid Windstorkaka på konditorierna :)

Svar: Kul :-) har du sett det nyligt, eller har det försvunnit även där?
Erica AKA Tomtens Dotter

2012-11-20 | 17:19:37
Bloggadress: http://julenspyssel.blogspot.com
Linda säger:

Svar: Det är ungefär ett år sedan jag flyttade från Boden men jag tror då inte att det har försvunnit :) Men det var ett tag sedan jag besökte ett bageri/konditori nu eftersom jag slutat äta saker som kan innehålla spår av nötter... :)

Svar: Kul :-) jag måste nog göra en laddning :-)
Erica AKA Tomtens Dotter

2012-11-21 | 12:24:59
Bloggadress: http://julenspyssel.blogspot.com
Sandra säger:

Ska testa dom här med smör och socker! Windsor har vi i Söderhamn också men här heter den krämkaka :)

Svar: Då är det alltså till Söderhamn som man ska åka och fika :-)
Erica AKA Tomtens Dotter

2012-11-24 | 14:58:31

Lämna gärna en kommentar:
Jag besvarar dina kommentarer här så snart jag kan. Om du uppger din mailadress får du även mitt svar via mail.

Dock tycker jag att det är stentråkigt med kommentarer i stil med "Hej, kom och titta på min blogg!" Det betraktar jag som spam. Läs istället inlägget, och skriv en kommentar om det du just har läst. På så sätt blir jag förmodligen intresserad av dig och kikar in i vilket fall som helst ;-)

Ha en bra dag.
Kram Erica

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback