Tomten är vaken, men jag sover!

Tyvärr var den nya Astrid Lindgren-boken Tomten är vaken en stor besvikelse. Det finns nog en anledning att detta manus glömts bort om man säger så. Astrids storhet är ju att man sugs in i berättelsen på en gång, och detta gäller oavsett om man läser "romansagor" som Mio Min Mio, "seriesagor" som Pippi Långstrump, eller "kortsagor" i stil med Nils Karlsson Pyssling, eller min personliga favorit av kortsagorna: Ingen rövare finns i skogen.
 
 
Jag beställde dessa böcker i julklapp till några barn i närheten, och passade så klart på att tjuvläsa dem innan de hamnar i julklappspapper. 
 
Tomten är vaken handlar om en liten hustomte och hur han knallar runt på gården och snackar med djuren. Det är ingen handling i sagan, utan mer en vardagsbetraktelse ur hustomteperspektiv. Boken lämpar sig möjligtvis för de riktigt små barnen, upp till kanske 4-årsåldern
 
Jul i stallet är inte en nyhet, men den var ny för mig.. Kanske har det att göra med att jag inte är barn längre och därmed inte har koll på barnbokssläpp :-) Denna är något bättre än Tomten är vaken sett till både språk och illustrationer. Det är historien om när Josef och Maria knallar runt och letar efter nånstans att klämma ut Jesusbarnet, och hittar till ett stall. Berättelsen är förpassad till en snöig miljö och den är helt avkristnad. Perspektivet är snarare djurens än kristendomens. Detta är också en bok för de mindre barnen.
 
Om man promt måste köpa en av dessa så skulle jag säga att Jul i Stallet är den man ska lägga pengarna på. Men jag skulle rekommendera en annan bok. Köp Nils Karlsson Pyssling-samlingen vettja. Den är bra. På riktigt.

Kommentarer
Victorias Jul säger:

Vad tråkigt att den inte verkar bra. Jag har bara bläddrat igenom den lite snabbt och sedan slog jag den i dotterns paketkalender.
Problemet med den är väl att hon har skrivit om tomten är vaken vilket jag tyckte märktes när jag bläddrade igenom den

Svar: Ja jag vet inte vad jag ska säga... Besviken :-( Hoppas dock att din dotter (som ju faktiskt är lite lämpligare målgrupp...) gillar den!
Erica AKA Tomtens Dotter

2012-11-12 | 15:10:24
Bloggadress: http://victoriajul.blogg.se
Ann-Sofi MATSAFARI säger:

Jag som är uppväxt i Vimmerby är så himla trött på den där kärringen;) Astrid hit och Astrid dit har det alltid varit. Sen att hon drar en jäkla massa turister till stan på sommaren gjorde att det var en ren fröjd att flytta därifrån. Men som sagt, som f.d Vimmerby kan jag alla hennes sagor utan och innan och jag minns att jag gillade Allra käraste syster allra bäst...Kansker för att jag önskade en syster men aldrig fick någon!

Svar: Förstår vad du menar. Jag är uppvuxen i Lunde, där "Ådalen -31" utspelade sig. Rakt utanför vårt fönster faktiskt. Minnesmärket över händelserna precis vägg i vägg. Och hur fruktansvärt det än var - för det var det så klart - så var det vansinnigt irriterande att ha turistbussar som stannade direkt utanför huset, när man ville sitta ute på gården i lugn och ro och käka frukost. Och karlkräket som hade restaurangen mitt emot minnesmärket trodde att han ägde byn, inklusive vägen som ledde förbi restaurangen och fortsatte till vårt hus, och skällde därför på mina kompisar och tyckte inte alls att de skulle få åka moped där. För det störde turisterna. Morr.
Erica AKA Tomtens Dotter

2012-11-12 | 16:18:09
Bloggadress: http://matsafari.matmolnet.se
Linda säger:

Inga böcker jag läst.

Min favvo av Astridböckerna är nog Bröderna Lejonhjärta, tror jag...

Svar: Den är bra! Och den är fortfarande ganska spännande tycker jag. Alla mina barnböcker är kvar hos föräldrarna och jag läste den nån natt förra sommaren när jag inte hade annat att tillgå...Av "romansagorna" är Ronja min favorit. Både som bok och film.
Av "seriesagorna" ligger Pippi i topp.
Och av "kortsagorna" så är det, som sagt, Ingen rövare finns i skogen.
Erica AKA Tomtens Dotter

2012-11-12 | 16:54:32
Bloggadress: http://www.candygirl.nu
Johanna säger:

Åh nej, väntar på Tomten är vaken i nästa bokklubbspaket och har bara hört dåligt om den, från flera håll... Äh! Jag blev inte alls bekant med Astrid Lindgren som barn, och tänkte länge att jag kan ta igen det med mina egna barn. Men de har alltid avskytt de flesta av hennes böcker!

Svar: Mmm det är kanske inte rätt bok att använda för att få barnen frälsta heller... Tvärtom.
Erica AKA Tomtens Dotter

2012-11-12 | 20:22:47
Ulla säger:

Om jag nu förstått rätt är det den här översättningen som Astrids bok var grunden till. Inget vidare på engelska heller, skulle jag påstå.
http://birka732.com/Traditions-Tomten.htm

Svar: Ahh ja det är ju precis samma. Tråkig är den. Oavsett svenska eller engelska..
Erica AKA Tomtens Dotter

2012-11-12 | 20:34:07
Bloggadress: http://jouluni.blogspot.com
Rebecka i Alanya säger:

http://bexcollection.se

Julklappstips!
Läsglasögon i otroliga färger, de populära shamballa armbanden, smycken till mobilen och mycket, mycket mer!

2012-11-12 | 23:16:20
Bloggadress: http://xbecka.blogg.se
Linda säger:

Å! Ingen rövare finns i skogen är en favorit här med! Fast den filmatiserade lilla snutten, jag har inte stött på den i textform...

Svar: Sista sagan i Nils Karlsson Pyssling:-) tvärtom för mig. Jag har inte sett den som film...
Erica AKA Tomtens Dotter

2012-11-14 | 09:18:24
Bloggadress: http://julenspyssel.blogspot.com

Lämna gärna en kommentar:
Jag besvarar dina kommentarer här så snart jag kan. Om du uppger din mailadress får du även mitt svar via mail.

Dock tycker jag att det är stentråkigt med kommentarer i stil med "Hej, kom och titta på min blogg!" Det betraktar jag som spam. Läs istället inlägget, och skriv en kommentar om det du just har läst. På så sätt blir jag förmodligen intresserad av dig och kikar in i vilket fall som helst ;-)

Ha en bra dag.
Kram Erica

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback