Steg för steg: Polkagrisar

6,5 dl strösocker
Innan vi kör igång så är det ett par saker vi måste prata om. För det första: använd enbart pepparmyntolja från Apoteket. För det andra: Rör inte i sockerlagen medan den kokar. För det tredje: Rör inte i sockerlagen medan den kokar. För det fjärde: Rör inte i sockerlagen medan den kokar. För det femte: ställ termometern i ett glas kokande vatten för att förbereda den på den varma sockerlagen. Detta för att undvika att termometern spricker. Okej, då kör vi :-)
- Häll socker, vatten, ättika och glukos i en tjockbottnad kastrull.
- Låt sockret lösa sig på svag värme. Öka sedan värmen och låt småkoka tills sockerlagen når en temperatur på ca 155 grader/hårt bräckprov. Håll koll på kastrullens kanter under kokningen. Om det börjar bildas sockerkristaller så ska dessa penlsas bort med en blöt brödpensel, detta för att undvika att sockerlagen kristalliseras.
- Under tiden som karamellmassan kokas: olja in marmorskivan och degskraporna så att allt är förberett.
- Häll karamellmassan på marmorskivan, men spara ca 1 deciliter i pannan. Den sparade decilitern färgas röd med karamellfärg. Och man får fortfarande inte röra i sockerlagen. Vicka på pannan istället så att färgen sprids
- Åter till karamellmassan på marmorskivan. Häll på pepparmyntolja över hela ytan. Sen ska lagen arbetas genom att kanterna viks in mot mitten med degskrapa, igen och igen och igen.
- När massan svalnat så pass att den går att hantera med händerna är det dags att börja dra den. Massan ska dras tills den är vit och trög. Samla sedan ihop den till en tjock "korv", ca 25 cm.
- Häll upp den röda massan på marmorskivan i en tjockare sträng och två-tre tunnare strängar. Lyft sedan över stängarna på den vita karamellmassan
- Nu är det dags att snurra massan till polkagrisar. Personligen föredrar jag att enbart rulla dem till stänger, och sen fördela dem till karameller vartefter de ska ätas. Enklare att förvara utan att de kladdar ihop sig. Men man kan så klart göra dem till karameller direkt.








Har aldrig vågat mig på det, ser ju faktiskt jättesvårt ut haha!
Men vad du är duktig, har aldrig vågar mig på just polkagrisar. Och vilket fint hjärta, ett sånt skulle jag vilja ha som pynt på min antika spegel. Smakar de som klassiska Grännapolkagrisar?
Kramar
Ja du det sär såg ju aplätt ut... ;) Krävs nog många försök innan det sitter. Härligt om du fortsätter er fina familjetradition.
Mycket man gör själv smakar alltid bättre än köpemat, hur är det med polkagrisar? Blir de egna bättre, hårdare, sötare, maffigare...??
Ja, vilka fina polkagrisar du gjorde! Min sambo testade ju göra polkagrisar för-förra julen och då gästbloggade han om det på min "gamla" julblogg :) Men jag kan inte minnas att dom blev så där fina!
Det här skulle jag aldrig våga mig på!!! Du är galen. Men en fin tradition som bör bevaras:)
Svårt imponerad... Jisses vad duktig du är!!
Vad kul det vore om man vågade sig på det där:-) älskar polkagrisar!!!
Gaaahhh, så imponerad jag blir!!! Titta sen så fin, skimmrande och blanka de blev. Min pappa har försökt sig på detta konststycke ett par gånger under min unga år, med kanske inte så himla imponerande resultat...
ÅÅÅåååhhh vad jag skulle vilja lära mig det här! Det närmaste jag kommer "candy canes" i granen är antingen köpta eller sådana som jag gjort av piprensare. Inte så himla smaskigt, inte ens hälften så cool och inte i närheten så sexigt (hur märklig är inte jag?) som dina fina hemgjorda!
Åh, vad kul, skulle gärna vilj testa, men törs inte!
Vilken härlig blogg=) Lätt att jag lär kika in här lite då och då<3
Kramiz<3
Jag blir så imponerad, gör du egna polkagrisar?! Fantastiskt!!! Tror inte jag ska göra ett försök, får nöja mig med köpta polkagrisar om suget sätter in!
Kram
Så underbart att göra egna polkagrisar :D
gud så kul.. men det ger jag mig inte in på... huuu... svårt
Tack Tack Tack :) för jättegoda polkagrisar!!!

Mmm, gott! Har en sambo som visst har dille på polkagrisar (passar numera jämt på att köpa äkta Gränna-polkagrisar när jag är och hälsar på i Jönköping). Detta är ett godis som han och jag någon gång borde stå och göra tillsammans!:D Nu kan ju han tänka sig äta polkagris närsomhelst på året, så det känns inte som någon brådska ;) Får bara hoppas han inte en trött dag råkar äta av polkagristvålen som jag hittade på ICA Maxi...
Det hör ser verkligen spännande ut, har varit sugen på att testa att göra polkagrisar ett tag och ditt recept verkar väldigt bra.
Hur brukar du förvara dem? Håller de i några veckor eller blir de snabbt för gamla?
Hej Erica!
Jag gör egna polkagrisar varje jul sedan kanske 40 år tillbaka. Jag lärde det av min mor. Men jag tycker inte att den röda karamellfärgen är bra numera, eftersom den färgar av sig på det vita. Vilken färg använder du? Var köper jag den?
God jul!
Lennart
Hej!
Har nu tänkt prova göra polkagrisar men om kag inte hittar en marmorskiva vad ska ja då använda??
Bakduk säger du, jag har en tunn en tro du de funka??
Mvh/Malin
Hej
Jag har bakat polkagrisar i 25 år nu, det gick inge bra i början (dom2 första åren) men nu går det som en dans. Skivan slog jag sönder för tre år sen, då köpte jag ett gammalt marmorbord köpte en skiva till vinkelslipen som gick i marmor( var inte så dyr)delade skivan i två delar som blev ganska stora bordet kostade 200 kr. Upptäckte då att det satt ett lack på skivan , tog en sån där blad kniv som man bryter av bladen på och körde ut bladet så långt det gick sen rände jag den under lacken eller vad det var tills skivan var ren från det, tog ett fint sandpapper och våt slipade den, klar att användas . Det har funkat perfekt och sen har jag en del i reserv också. Jag är en 50 årig tjej och är du inte rädd för vinkelslipen klarar du det också
Kul att det är fler som har polkagriskok som tradition :-)
Fungerar suveränt bra på även tunna bakdukar i teflon (?) Kan vara bra att dessutom smörja TUNT med smaklös matolja om den är helt ny. Massan släpper när den svalnat tillräckligt så att man kan vika in kanterna eftersom. Lägger en stor skärbräda av trä under, men det är bara för att jagär osäker på värmetåligheten på min oljade träbänk. Har även gjort polkagrisar på slät Perstorpsskiva, men då kan man få lite färgning av karamellfärgen. Går dock bort med klorin.
Brukar använda diskhandskar (nya)för att skona händerna och mikrovågsugnen för att mjuka upp massan om den blir för stel att dra innan jag fått den tillräckligt vit. 5-6 sekunder för en klump gjord på 250 g socker. Blir det för lång tid blir den superhet och flytande inuti, men kan kännas fastare utanpå så det gäller att ta det försiktigt. Går att värmapå detta sätt flera gånger.
Undrar om du vet vad som avgör om de behåller det riktigt silverskimrande utseendet som massan har när man drar den?