Steg för steg: Polkagrisar

Jag älskar polkagrisar, och har nog alltid gjort det. När jag var barn gjorde vi alltid polkagrisar hos mormor och morfar på 3:e advent. Hela familjen samlad, glöggen mös på spisen och morfar övervakade polkagrispannan. Sen flyttade jag till Stockholm och då föll tyvärr traditionen lite i glömska. Mormor dog. Morfar dog. Men jag har lagt beslag på både polkagrispannan och marmorskivan, så nu försöker jag hinna med att göra det inför varje jul.
 
Har du gjort polkagrisar nån gång? Faktum är att det är faktiskt inte så himla svårt! Visst, lite trixigt är det, men det handlar mer om att vara värmetålig, rask och effektiv. Det finns ingen tid att dricka glögg medan man håller på - det avhandlas dessutom bäst innan för kombinationen glögg och polkagrisar är ingen höjdare haha. Men det hör till :-)
 
 
Polkagrisar
 
Arbetsmaterial:
Utöver en tjockbottnad kastrull så är det lite andra saker som behövs. Se till att utrusta dig med minst en vän, latexhandskar, neutral matolja, termometer, brödpensel, två degskrapor (gärna i plast!) saxar och en marmorskiva. Om man inte har en marmorskiva ska det tydligen gå bra att använda en bakduk av silikon, men det har jag inte testat själv, så jag kan varken säga bu eller bä om det. Kanske inte helt snällt att kalla en vän för arbetsmaterial, men ni fattar vad jag menar :-)
 
Ingredienser:
6,5 dl strösocker
2,25 dl vatten
0,5 kork ättika 24%
1 msk glukos
Röd karamellfärg (ca 10 droppar)
Pepparmyntolja (ca 20-30 droppar)
 
Gör så här:
Innan vi kör igång så är det ett par saker vi måste prata om. För det första: använd enbart pepparmyntolja från Apoteket. För det andra: Rör inte i sockerlagen medan den kokar. För det tredje: Rör inte i sockerlagen medan den kokar. För det fjärde: Rör inte i sockerlagen medan den kokar. För det femte: ställ termometern i ett glas kokande vatten för att förbereda den på den varma sockerlagen. Detta för att undvika att termometern spricker. Okej, då kör vi :-)
  • Häll socker, vatten, ättika och glukos i en tjockbottnad kastrull.
  • Låt sockret lösa sig på svag värme. Öka sedan värmen och låt småkoka tills sockerlagen når en temperatur på ca 155 grader/hårt bräckprov. Håll koll på kastrullens kanter under kokningen. Om det börjar bildas sockerkristaller så ska dessa penlsas bort med en blöt brödpensel, detta för att undvika att sockerlagen kristalliseras.
  • Under tiden som karamellmassan kokas: olja in marmorskivan och degskraporna så att allt är förberett.
  • Häll karamellmassan på marmorskivan, men spara ca 1 deciliter i pannan. Den sparade decilitern färgas röd med karamellfärg. Och man får fortfarande inte röra i sockerlagen. Vicka på pannan istället så att färgen sprids
  • Åter till karamellmassan på marmorskivan. Häll på pepparmyntolja över hela ytan. Sen ska lagen arbetas genom att kanterna viks in mot mitten med degskrapa, igen och igen och igen.
  • När massan svalnat så pass att den går att hantera med händerna är det dags att börja dra den. Massan ska dras tills den är vit och trög. Samla sedan ihop den till en tjock "korv", ca 25 cm.
  • Häll upp den röda massan på marmorskivan i en tjockare sträng och två-tre tunnare strängar. Lyft sedan över stängarna på den vita karamellmassan
  • Nu är det dags att snurra massan till polkagrisar. Personligen föredrar jag att enbart rulla dem till stänger, och sen fördela dem till karameller vartefter de ska ätas. Enklare att förvara utan att de kladdar ihop sig. Men man kan så klart göra dem till karameller direkt.
 
 
 
Marmorskiva, latexhandskar och degskrapor är nödvändigt! Jag föredrar degskrapor i plast, det fastnar inte så mycket i dem :-) 
 
 
Karamellmassan ska kokas till ca 155 grader. Jag litar aldrig på termometern, utan när termometern visar 150 grader så kör jag bräckprov.
 
 
Karamellmassan hälls på marmorskiva och bearbetas sedan med degskraporna genom att kanterna viks in mot mitten. Detta ska göras upprepade gånger tills massan är hanterbar med händerna.
 
 
Handskar är trevligt. Det blir liksom inte lika varmt då... Massan dras och viks ihop och dras igen. Detta görs tills massan är vit och fast. På bilden ovan är det ungefär tre-fyra minuters arbete kvar.
 
 
Häll upp den röda massan på marmorskivan. Det är enklare att få det snyggt om man gör på det viset (men man kan så klart hälla massan direkt på den vita "karamellkorven" om man är stadig på hand...)
 
 
Flytta över de röda strängarna på "karamellkorven". Och nu börjar det roliga...
 
 
...nämligen att börja skapa polkagrisarna. Dra ut massan långsamt samtidigt som den skruvas. Jobba ut den till en tjocklek på ca 1 - 1,5 cm. Klipp stänger i lagom längd med en oljad sax.
 
 
Vill man klippa kuddar så gör man det genom att klippa polkagrisarna med ca 1,5 cm avstånd. Vrid polkagrisen ett halvt varv mellan varje klipp. Men ärligt... Ska man göra kuddar måste man jobba SNABBT och nästan enligt löpande band-principen: en som drar massan till stänger och två personer som klipper stängerna till kuddar. Annars hinner man inte med.

Kommentarer
Ninni säger:

Har aldrig vågat mig på det, ser ju faktiskt jättesvårt ut haha!

Svar: Nej då! Bara lite trixigt ;-)
Erica AKA Tomtens Dotter

2012-11-20 | 15:34:52
Bloggadress: http://ninjapuff.se
Madeleine W säger:

Men vad du är duktig, har aldrig vågar mig på just polkagrisar. Och vilket fint hjärta, ett sånt skulle jag vilja ha som pynt på min antika spegel. Smakar de som klassiska Grännapolkagrisar?
Kramar

Svar: Klart att du ska prova! Det är kul :-) men göm undan barnen! Hmm... Det är lite från gång till gång faktiskt. Ibland blir de sega, ibland hårda. Ibland gula, ibland vita. Men alltid godare. De blir inte som polkagrisstänger, som brukar vara fasta, men ganska porösa. Så blir inte hemmagrisarna vilket är bra tycker jag :-)
Kram
Erica AKA Tomtens Dotter

2012-11-20 | 16:06:20
Bloggadress: http://www.minvitajul.blogspot.com
Helly säger:

Ja du det sär såg ju aplätt ut... ;) Krävs nog många försök innan det sitter. Härligt om du fortsätter er fina familjetradition.
Mycket man gör själv smakar alltid bättre än köpemat, hur är det med polkagrisar? Blir de egna bättre, hårdare, sötare, maffigare...??

Svar: Hmm... Det är lite från gång till gång faktiskt. Ibland blir de sega, ibland hårda. Ibland gula, ibland vita. Men alltid godare. De blir inte som polkagrisstänger, som brukar vara fasta, men ganska porösa. Så blir inte hemmagrisarna vilket är bra tycker jag :-)
Erica AKA Tomtens Dotter

2012-11-20 | 16:24:49
Bloggadress: http://blogg.amelia.se/julhoshelena/
Linda säger:

Ja, vilka fina polkagrisar du gjorde! Min sambo testade ju göra polkagrisar för-förra julen och då gästbloggade han om det på min "gamla" julblogg :) Men jag kan inte minnas att dom blev så där fina!

Svar: Jag minns det :-) minns att jag blev så glad över att det är fler som gör det :-)
Erica AKA Tomtens Dotter

2012-11-20 | 17:22:55
Bloggadress: http://julenspyssel.blogspot.com
Ann-Sofi MATSAFARI säger:

Det här skulle jag aldrig våga mig på!!! Du är galen. Men en fin tradition som bör bevaras:)

Svar: Äh galen är ett starkt ord. Kommer du till sthlm så får du knacka på så gör vi en laddning!
Erica AKA Tomtens Dotter

2012-11-20 | 17:44:51
Bloggadress: http://matsafari.matmolnet.se
Flipfloppan säger:

Svårt imponerad... Jisses vad duktig du är!!

Svar: :-) när det gäller godis så är jag nog ganska duktig om jag får säga det själv :-D
Erica AKA Tomtens Dotter

2012-11-20 | 18:53:27
Bloggadress: http://paradisetvsburen.blogspot.se/
Maria säger:

Vad kul det vore om man vågade sig på det där:-) älskar polkagrisar!!!

Svar: Testa! Så svårt är det inte :-) Lite trixigt, men inte SVÅRT!
Erica AKA Tomtens Dotter

2012-11-20 | 21:17:46
Bloggadress: http://cupcake.blogg.se
Fisan säger:

Gaaahhh, så imponerad jag blir!!! Titta sen så fin, skimmrande och blanka de blev. Min pappa har försökt sig på detta konststycke ett par gånger under min unga år, med kanske inte så himla imponerande resultat...
ÅÅÅåååhhh vad jag skulle vilja lära mig det här! Det närmaste jag kommer "candy canes" i granen är antingen köpta eller sådana som jag gjort av piprensare. Inte så himla smaskigt, inte ens hälften så cool och inte i närheten så sexigt (hur märklig är inte jag?) som dina fina hemgjorda!

Svar: Det blev en synnerligen lyckad omgång måste jag säga! Jag är faktiskt mycket nöjd själv. Man vet liksom aldrig om de blir vita eller gula, om de blir tillräckligt hårda eller vad det blir. Så jag är sjukt nöjd. Haha på tal om sexigt: Igår, innan vi (jag och Åsa) körde igång, så la Åsa upp följande statusuppdatering på FB: "Jaha, jag fick just följande order 'Ta på dig latex och olja in dig, så kör vi igång sen' " Det var lite roligt :-)
Men seriöst så är det inte så svårt. Bara lite trixigt.
Erica AKA Tomtens Dotter

2012-11-20 | 21:49:09
Bloggadress: http://rdetbarajageller.blogspot.se/
Johanna säger:

Åh, vad kul, skulle gärna vilj testa, men törs inte!

Svar: Men... Det är inte så svårt. Lite trixigt och pilligt. Och räkna med att första satsen blir misslyckad, men då är det bara att köra igen :-)
Erica AKA Tomtens Dotter

2012-11-20 | 21:55:58
Bloggadress: http://johannasjulblogg.blogspot.com
Jenniey Love säger:

Vilken härlig blogg=) Lätt att jag lär kika in här lite då och då<3

Kramiz<3

Svar: Tack för dina fina ord! Och du, känn dig som hemma :-)
Erica AKA Tomtens Dotter

2012-11-21 | 11:03:55
Bloggadress: http://prinsessanjenniey.blogg.se/
Kati säger:

Jag blir så imponerad, gör du egna polkagrisar?! Fantastiskt!!! Tror inte jag ska göra ett försök, får nöja mig med köpta polkagrisar om suget sätter in!
Kram

Svar: Japp. An old family tradition :-)
Erica AKA Tomtens Dotter

2012-11-21 | 12:31:43
Emelie - Emelies Christmas säger:

Så underbart att göra egna polkagrisar :D

Svar: Japp. An old family tradition :-)
Erica AKA Tomtens Dotter

2012-11-21 | 21:28:15
Bloggadress: http://emelieschristmas.blogg.se
Linda säger:

gud så kul.. men det ger jag mig inte in på... huuu... svårt

Svar: Nej då! Inte svårt. Lite trixigt bara :-)
Erica AKA Tomtens Dotter

2012-11-21 | 22:16:40
Bloggadress: http://www.candygirl.nu
Eva säger:

Tack Tack Tack :) för jättegoda polkagrisar!!!

Svar: Varsågod :-) Kul att du gillade dem.Och nu har du en steg-för-steg-beskrivning. Och en dotter som vet hur man gör. Och så hörde jag ryktas att du har granitskiva i köket. Så det är bara att köra på ;-)
Erica AKA Tomtens Dotter

2012-11-23 | 06:06:31
Alexandra - Pysselmaniker säger:

Mmm, gott! Har en sambo som visst har dille på polkagrisar (passar numera jämt på att köpa äkta Gränna-polkagrisar när jag är och hälsar på i Jönköping). Detta är ett godis som han och jag någon gång borde stå och göra tillsammans!:D Nu kan ju han tänka sig äta polkagris närsomhelst på året, så det känns inte som någon brådska ;) Får bara hoppas han inte en trött dag råkar äta av polkagristvålen som jag hittade på ICA Maxi...

Svar: Klart att ni ska! Om ni ska renovera köket så får ni passa på att göra en av bänkskivorna av marmor :-)
Erica AKA Tomtens Dotter

2012-11-23 | 18:34:18
Bloggadress: http://pysselmani.blogg.se
Mathilda säger:

Det hör ser verkligen spännande ut, har varit sugen på att testa att göra polkagrisar ett tag och ditt recept verkar väldigt bra.
Hur brukar du förvara dem? Håller de i några veckor eller blir de snabbt för gamla?

Svar: Nej då, de håller. Jag virar in käpparna i smörpapper och förvarar i rumstemperatur.
Erica AKA Tomtens Dotter

2012-11-25 | 09:21:16
Lennart Lundquist säger:

Hej Erica!
Jag gör egna polkagrisar varje jul sedan kanske 40 år tillbaka. Jag lärde det av min mor. Men jag tycker inte att den röda karamellfärgen är bra numera, eftersom den färgar av sig på det vita. Vilken färg använder du? Var köper jag den?
God jul!
Lennart

Svar: Hej Lennart!Kul att höra att vi är flera som kör hårt. Hoppas att du har fört traditionen vidare till de dina :-) Här har systersonen efterfrågat polkagrisbak så det blir en vända till dagarna före jul :-)

Den färg som jag använde denna gång heter julröd och är köpt på Panduro Hobby. Du ser flaskan på andra bilden i inlägget, så vet du hur den ser ut.

God jul till dig med :-)

Erica
Erica AKA Tomtens Dotter

2012-12-16 | 23:26:15
Malin säger:

Hej!

Har nu tänkt prova göra polkagrisar men om kag inte hittar en marmorskiva vad ska ja då använda??
Bakduk säger du, jag har en tunn en tro du de funka??
Mvh/Malin

Svar: Egentligen är jag inte rätt person att svara på det då jag aldrig testat själv. Men jag såg nån tv-kock som använde bakduk. Istället för att arbeta in luft med degskrapor så vek han in bakduken och på så vis dock han samma resultat. Det var dock en tjock bakduk. Men testa vettja. Ingredienserna kostar ju inte många kronor så det är ju inte hela världen om man får börja om. Lycka till :-)
Erica AKA Tomtens Dotter

2013-07-09 | 08:15:34
Maria säger:

Hej
Jag har bakat polkagrisar i 25 år nu, det gick inge bra i början (dom2 första åren) men nu går det som en dans. Skivan slog jag sönder för tre år sen, då köpte jag ett gammalt marmorbord köpte en skiva till vinkelslipen som gick i marmor( var inte så dyr)delade skivan i två delar som blev ganska stora bordet kostade 200 kr. Upptäckte då att det satt ett lack på skivan , tog en sån där blad kniv som man bryter av bladen på och körde ut bladet så långt det gick sen rände jag den under lacken eller vad det var tills skivan var ren från det, tog ett fint sandpapper och våt slipade den, klar att användas . Det har funkat perfekt och sen har jag en del i reserv också. Jag är en 50 årig tjej och är du inte rädd för vinkelslipen klarar du det också

Svar: Snyggt jobbat! Bra kvinna reder sig själv. Jag har plockat morfars gamla marmorskiva så jag klarar mig fint med den. Min syster har en annan bra lösning: hon har gjort ett köksbord av sitt gamla omoderna soffbord med marmorskiva. Hon satte helt enkelt fast skivan på ett gammalt symaskinsunderrede, Jättefint. Så när vi är hos henne gör vi grisarna direkt på bordet :-)
Erica AKA Tomtens Dotter

2013-07-31 | 17:08:29
Annika Andersson säger:

Kul att det är fler som har polkagriskok som tradition :-)
Fungerar suveränt bra på även tunna bakdukar i teflon (?) Kan vara bra att dessutom smörja TUNT med smaklös matolja om den är helt ny. Massan släpper när den svalnat tillräckligt så att man kan vika in kanterna eftersom. Lägger en stor skärbräda av trä under, men det är bara för att jagär osäker på värmetåligheten på min oljade träbänk. Har även gjort polkagrisar på slät Perstorpsskiva, men då kan man få lite färgning av karamellfärgen. Går dock bort med klorin.
Brukar använda diskhandskar (nya)för att skona händerna och mikrovågsugnen för att mjuka upp massan om den blir för stel att dra innan jag fått den tillräckligt vit. 5-6 sekunder för en klump gjord på 250 g socker. Blir det för lång tid blir den superhet och flytande inuti, men kan kännas fastare utanpå så det gäller att ta det försiktigt. Går att värmapå detta sätt flera gånger.

Undrar om du vet vad som avgör om de behåller det riktigt silverskimrande utseendet som massan har när man drar den?

Svar: Hej Annika!Säger som du - kul att vi är flera :-)

Har inte en aning dock om vad det är som avgör om de behåller silverskimret - för det gör de ju ibland... Konfererade även med syster och hon har inte heller nån aning. Tyvärr..
Erica AKA Tomtens Dotter

2013-12-21 | 23:57:48

Lämna gärna en kommentar:
Jag besvarar dina kommentarer här så snart jag kan. Om du uppger din mailadress får du även mitt svar via mail.

Dock tycker jag att det är stentråkigt med kommentarer i stil med "Hej, kom och titta på min blogg!" Det betraktar jag som spam. Läs istället inlägget, och skriv en kommentar om det du just har läst. På så sätt blir jag förmodligen intresserad av dig och kikar in i vilket fall som helst ;-)

Ha en bra dag.
Kram Erica

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback