Saffransbullar med mandelmassa och apelsin

1 månad kvar till första advent, och det börjar bli dags att fylla frysen. Lussekatter kan bli lite tråkiga tycker jag. Sen är det det där med russin... Russin hör hemma i müsli. Möjligtvis i glögg. Men inte i bröd. Varesig i matbröd eller i lussebullar.
 
Så då måste man hitta på andra roliga saker. Tillexempel att göra dem på Kramforsvis, som jag tidigare skrivit om. Eller som här; med mandelmassa. Och vanilj. Och sen kombinerar man det hela med den gamla välkända principen att "allt blir godare med smör" så får man detta resultat:
 
Jag lovar att de smakar finfint med lite glögg. Jag gjorde en halv sats Kramforsbullar, och en halv sats enligt ovan eftersom degen är identisk. Bara tänk på att halvera ingredienserna till fyllningen i sånt fall :-) Och saffransbullar ska inte penslas med ägg. Pensla med vatten istället, så blir de finare i färgen.
 
Saffransbullar med mandelmassa och apelsinfyllning
typ 50 bullar
 
Degvätska:
7,5 dl varmt vatten
300 gram smör
2,5 - 3 dl vit baksirap
2 gram (4 kuvert) saffran
 1 ägg
 
Torra prylar, blandas i vetemjölpaketet:
2 kg vetemjöl minus 5 dl!
2 påsar torrjäst för söta degar
2,5 dl mjölkpulver
 
Fyllning:
300 gram mandelmassa
200 gram rumsvarmt smör
1 dl socker
1 apelsin (skal och saft)
1 vaniljstång
 
Flagad mandel (lite krossad) eller pärlsocker ovanpå. Det är inte helt fel med lite florsockerglasyr på nötvarianten...
 
Gör så här:
  • Tärna ner smöret i det varma vattnet och låt det smälta.
  • Tillsätt baksirap och saffran. Låt svalna till ca 45 grader och blanda sedan ner ett uppvispat ägg.
  • Blanda ner mjöl/mjölk/jästblandningen succesivt medan degen blandas. Håll koll på slutet, degen är perfekt när den inte riktigt kan bestämma sig för om den vill fastna i bunken eller släppa kanterna.
  • Jäs i 30 minuter under handduk.
  • Gör i ordning fyllningen medan bullarna jäser. Det är bara att mosa ihop rubbet, and then you're good to go!
  • Kavla ut "plattor" och bred ut fyllningen. Rulla ihop och skär upp bullarna och lägg i formar.. Jäs en gång till i 30 minuter under handduk. 
  • Pensla bullarna med vatten (inte ägg!), strö på mandel eller pärlsocker, grädda i 7-8 minuter i 200 grader


Kommentarer
Tomtemor säger:

Dom ser jättesmarriga ut, finns det några kvar när vi kommer o hälsar på?

Svar: Så klart. Ni kan säkert få en glögg till också :-)
Erica AKA Tomtens Dotter

2012-11-02 | 16:14:52
Katarina säger:

Nu blev jag sugen på en sådan där bulle! Mums :) Kram

Svar: Jag med! Men jag ska nog inte just idag...Kram och ha en fin helg
Erica AKA Tomtens Dotter

2012-11-03 | 02:54:08
Bloggadress: http://hovkonditorn.blogspot.com
Helly säger:

MEN HALLÅ! Hur smarrigt var inte det där rå'?????

Svar: Supersmarrigt. Men jag undrar om det inte är bättre med kramforsbullar ändå..
Erica AKA Tomtens Dotter

2012-11-04 | 20:55:04
Bloggadress: http://blogg.amelia.se/julhoshelena/
Sandra säger:

Satt ju och funderade på vad jag skulle baka, saffransbullarna såg ju himla goda ut!
Tack för tipset :)

Svar: De är super :-) Kör hårt. Återkom gärna och berätta vad du tycker om du testar :-)
Erica AKA Tomtens Dotter

2012-11-16 | 11:27:51
Bloggadress: http://livetpabackafall.blogspot.com

Lämna gärna en kommentar:
Jag besvarar dina kommentarer här så snart jag kan. Om du uppger din mailadress får du även mitt svar via mail.

Dock tycker jag att det är stentråkigt med kommentarer i stil med "Hej, kom och titta på min blogg!" Det betraktar jag som spam. Läs istället inlägget, och skriv en kommentar om det du just har läst. På så sätt blir jag förmodligen intresserad av dig och kikar in i vilket fall som helst ;-)

Ha en bra dag.
Kram Erica

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback