...och på Gubbhyllan:
Här kommer den utlovade fortsättnigen från julbloggsträffen. Efter glashyttan gick vi alltså vidare till Restaurang Gubbhyllan. Där blev vi varmt mottagna av krögaren KC Wallberg. KC träffade jag redan förra året när jag var på Skansen och provade snaps, så att hans mat är god visste jag sedan innan :-)
Gubbhyllan lagar all mat efter säsong. På gubbgyllan är året indelat i minst sju säsonger, och sånt som det inte är säsong för hamnar helt enkelt inte på tallriken. De jobbar mycket med att låta råvarorna tala för sig själv vilket jag gillar.
Korvstoppning stod på schemat. Det är något som jag aldrig har testat, så det var jätteroligt. (Just när det gäller korv är jag väldigt kinkig... Traumatiska upplevelser i tonåren: Jag pryade i ett storkök. Efter att ha skivat korv åt typ 1200 personer åt jag inte korv på ca 15 år. Men nu har jag börjat så smått, i alla fall om det är en korv som har hög kötthalt och är grovt mald)
För den som vill stoppa korv själv så ska jag dela med mig av tipsen som vi fick med oss.
- För det första så ska korvens salthalt vara ca 1,8 - 2%. Tärna köttet och salta det i god tid (gärna ett dygn i förväg) så att saltet får chans att gå in i köttet. Vilken styckningsdel ska man välja då? Tja, gör inte misstaget att ta den finaste köttbiten, för det gör ingen bra korv. Välj en framdelsbit som innehåller lite senor och sånt som normalt sett inte känns så trevligt.
- För det andra så ska fetthalten ligga på ca 20%. Vanligtvis används grisfett (oavsett vilken korv man gör) men annat fett kan användas också. Men det kan påverka konsistensen på korven.
- När det har blivit dags att mala köttet: KYLA! Allt som ska malas måste vara så kallt som det bara går. Så kyl allt ordentligt (även smaksättare som ex rostad lök och dyligt) och släng in det i frysen ett tag innan det är dags att börja så att det är lite frostigt. När allt är malt och smeten är färdig så kan den med fördel få vila ett dygn innan man kör igång med korvstoppningen.
Fjälstren ska sköljas ordentligt innan man kör igång. Sen gäller det att vara koncentrerad när man ska få på den på korvstoppningsmojängen.
Om till och med en rutinerad kock fick mecka lite för att få på fjälstret så undrar jag hur det blir om jag skulle få för mig att prova själv... Nåväl. Det löste sig :-) Att olja in arbetsytan var också ett tips vi fick med oss.
Så här lycklig kan man bli av korv om man heter KC Wallberg.
Vi som ville fick prova. Vilket det bara var jag och Helena som ville. Det var kul, men lite trixigt. Men jag vill definitivt prova igen! Tack till Marie för bilden!
Sen måste man ju äta också :-) Vi blev serverade samma sorts korv som vi just tillagat, en älgkorv. Till det serverades lite blandade rotsaker och en mild senapscreme.
Sedan tog programmet slut, och vi lämnade Skansen med ett leende på läpparna och goodiebags i händerna (mer om dem senare). Några av oss kände oss inte riktigt färdiga med dagen, så vi fortsatte kvällen med lite vin och snack, snack, snack.
Det var jättekul att träffas! Synd att några var tvugna att lämna återbud, det hade varit kul om ni hade varit med också.
Deltagare:
Kommentarer
Svar:
Du skulle vara ett lika välkommet tillskott i brudligan på en bloggträff som du är här i blogosfären! :-) När det gäller vilka som blev bjudna och inte så gjorde vi det enkelt för oss: alla som visat intresse via kommentarer hos Madeleine - Min vita jul och sagt att de var intresserade fick en inbjudan. Inga andra. Därav att din inbjudan uteblev denna gång...
Erica AKA Tomtens Dotter
Svar:
Ja det var skitkul! Men finns det inget ställe med korvstoppningskurs i närheten? Eller är det de klassiska 30 milen som gäller? Jag funderar på att ta en korvkurs på Taylor And Jones här :-)
Erica AKA Tomtens Dotter
Svar:
Tack själv Therese! Kul att du kunde komma!! Och jag håller med, det var jättekul att träffas :-)
Erica AKA Tomtens Dotter
Svar:
Mmm det var jättekul :-)
Jag har en kompis som också blev sugen när hon hörde, så vi ska testa igen. Men det får bli efter jul...... Förhoppningsvis klarar sig korven undan sophinken :-)
Erica AKA Tomtens Dotter
Svar:
Mmm den blev bra till sist. Bild kommer senare idag, har just plåtat den :-)
Nu väntar en dusch, och sen blir det gardinstrykning med julfilm i bakgrunden. Kram
Erica AKA Tomtens Dotter
Svar:
Jag med! Alltså all the way - nu var vi bara med på själva stoppningen. Men det ska jag göra nån gång efter jul!
Erica AKA Tomtens Dotter
Trackback