...och på Gubbhyllan:

Här kommer den utlovade fortsättnigen från julbloggsträffen. Efter glashyttan gick vi alltså vidare till Restaurang Gubbhyllan. Där blev vi varmt mottagna av krögaren KC Wallberg. KC träffade jag redan förra året när jag var på Skansen och provade snaps, så att hans mat är god visste jag sedan innan :-)
 
Gubbhyllan lagar all mat efter säsong. På gubbgyllan är året indelat i minst sju säsonger, och sånt som det inte är säsong för hamnar helt enkelt inte på tallriken. De jobbar mycket med att låta råvarorna tala för sig själv vilket jag gillar.
 
Korvstoppning stod på schemat. Det är något som jag aldrig har testat, så det var jätteroligt. (Just när det gäller korv är jag väldigt kinkig... Traumatiska upplevelser i tonåren: Jag pryade i ett storkök. Efter att ha skivat korv åt typ 1200 personer åt jag inte korv på ca 15 år. Men nu har jag börjat så smått, i alla fall om det är en korv som har hög kötthalt och är grovt mald)
 
För den som vill stoppa korv själv så ska jag dela med mig av tipsen som vi fick med oss.
  1. För det första så ska korvens salthalt vara ca 1,8 - 2%. Tärna köttet och salta det i god tid (gärna ett dygn i förväg) så att saltet får chans att gå in i köttet. Vilken styckningsdel ska man välja då? Tja, gör inte misstaget att ta den finaste köttbiten, för det gör ingen bra korv. Välj en framdelsbit som innehåller lite senor och sånt som normalt sett inte känns så trevligt.
  2. För det andra så ska fetthalten ligga på ca 20%. Vanligtvis används grisfett (oavsett vilken korv man gör) men annat fett kan användas också. Men det kan påverka konsistensen på korven.
  3. När det har blivit dags att mala köttet: KYLA! Allt som ska malas måste vara så kallt som det bara går. Så kyl allt ordentligt (även smaksättare som ex rostad lök och dyligt) och släng in det i frysen ett tag innan det är dags att börja så att det är lite frostigt. När allt är malt och smeten är färdig så kan den med fördel få vila ett dygn innan man kör igång med korvstoppningen.
 
Fjälstren ska sköljas ordentligt innan man kör igång. Sen gäller det att vara koncentrerad när man ska få på den på korvstoppningsmojängen.
 
 
Om till och med en rutinerad kock fick mecka lite för att få på fjälstret så undrar jag hur det blir om jag skulle få för mig att prova själv... Nåväl. Det löste sig :-) Att olja in arbetsytan var också ett tips vi fick med oss.
 
 
Så här lycklig kan man bli av korv om man heter KC Wallberg.
 
 
Vi som ville fick prova. Vilket det bara var jag och Helena som ville. Det var kul, men lite trixigt. Men jag vill definitivt prova igen! Tack till Marie för bilden!
 
 
Sen måste man ju äta också :-) Vi blev serverade samma sorts korv som vi just tillagat, en älgkorv. Till det serverades lite blandade rotsaker och en mild senapscreme.
 
Sedan tog programmet slut, och vi lämnade Skansen med ett leende på läpparna och goodiebags i händerna (mer om dem senare). Några av oss kände oss inte riktigt färdiga med dagen, så vi fortsatte kvällen med lite vin och snack, snack, snack.
 
Det var jättekul att träffas! Synd att några var tvugna att lämna återbud, det hade varit kul om ni hade varit med också.
 
Deltagare:
Anna, Emelie, Ellinor, Helena, Johanna, Madeleine, Marie och Therese

Kommentarer
Wladimir aka Xmasfreak säger:

Åh fick ni göra korv? men, nästa år måste jag bara följa med, det vill säga om jag får...

Svar: Du skulle vara ett lika välkommet tillskott i brudligan på en bloggträff som du är här i blogosfären! :-) När det gäller vilka som blev bjudna och inte så gjorde vi det enkelt för oss: alla som visat intresse via kommentarer hos Madeleine - Min vita jul och sagt att de var intresserade fick en inbjudan. Inga andra. Därav att din inbjudan uteblev denna gång...
Erica AKA Tomtens Dotter

2012-11-27 | 18:25:42
Bloggadress: http://xmasfreak.blogspot.se
Ann-Sofi MATSAFARI säger:

Fy fasen vad macho att göra egen korv! Jag har länge velat prova men har ingen korvmojgrej och för lat för att trycka med händerna;)

Svar: Ja det var skitkul! Men finns det inget ställe med korvstoppningskurs i närheten? Eller är det de klassiska 30 milen som gäller? Jag funderar på att ta en korvkurs på Taylor And Jones här :-)
Erica AKA Tomtens Dotter

2012-11-27 | 18:31:25
Bloggadress: http://matsafari.matmolnet.se
Thereses jul säger:

Tack för en supermysig och trevlig eftermiddag och kväll! Det var så kul att träffa dig och alla andra :)

Svar: Tack själv Therese! Kul att du kunde komma!! Och jag håller med, det var jättekul att träffas :-)
Erica AKA Tomtens Dotter

2012-11-27 | 19:00:06
Bloggadress: http://theresesjul.blogspot.com
Fridolin säger:

Åh stoppa korv, DET hade jag ju velat prova, under ordnade former. Jag menar med mitt dåliga tålamod skulle jag aldrig kunna stoppa fjälster hemma då skulle det nog ligga korvsmet överallt och slutligen hela klabbet i sophinken men det där såg kul ut! :)

Svar: Mmm det var jättekul :-)
Jag har en kompis som också blev sugen när hon hörde, så vi ska testa igen. Men det får bli efter jul...... Förhoppningsvis klarar sig korven undan sophinken :-)
Erica AKA Tomtens Dotter

2012-11-28 | 07:08:06
Bloggadress: http://fridolinsjul.blogspot.se
Therese säger:

Kikar in för att önska en fin mitt i veckan dag, hoppas vi får se ditt resultat av städande och fejjande, är allt nyfiken på din adventsstake bla... KRAM!

Svar: Mmm den blev bra till sist. Bild kommer senare idag, har just plåtat den :-)
Nu väntar en dusch, och sen blir det gardinstrykning med julfilm i bakgrunden. Kram
Erica AKA Tomtens Dotter

2012-11-28 | 07:50:48
Bloggadress: http://lurans.blogg.se
Helena Ljunggren säger:

När jag ser det här blir jag påmind om att jag bara MÅSTE testa att göra egen korv!

Svar: Jag med! Alltså all the way - nu var vi bara med på själva stoppningen. Men det ska jag göra nån gång efter jul!
Erica AKA Tomtens Dotter

2012-11-28 | 11:12:40
Bloggadress: http://www.helenaljunggren.com

Lämna gärna en kommentar:
Jag besvarar dina kommentarer här så snart jag kan. Om du uppger din mailadress får du även mitt svar via mail.

Dock tycker jag att det är stentråkigt med kommentarer i stil med "Hej, kom och titta på min blogg!" Det betraktar jag som spam. Läs istället inlägget, och skriv en kommentar om det du just har läst. På så sätt blir jag förmodligen intresserad av dig och kikar in i vilket fall som helst ;-)

Ha en bra dag.
Kram Erica

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback