Chokladdoppad lakritskola med havssalt
Den var verkligen lika god som jag trodde. Johannas ursprungliga recept är lite pimpat, lite mer smör och lite mer Turkisk Peppar. Smaskigt. Och passade utmärkt med en kopp Earl Grey.
- Klä en form, ca 20x20 cm med bakplåtspapper
- Krossa karamellerna i en mortel
- Blanda grädde, socker, sirap, kakao och de krossade karamellerna i en tjockbottnad kastrull. Låt det koka upp under omrörning, och låt det sedan koka kraftigt utan lock och utan att röra om tills temperaturen är ca 117 - 120 grader. Rör om lite när kolan har sjunkit ihop
- Rör ner smöret och häll smeten i formen. Häll smeten i formen och låt kolan stelna.
- Temperera chokladen.
- Klipp eller skär kolan i bitar. Doppa varje bit i choklad och lägg på galler eller på ett bakplåtspapper.
- Strö lite havssalt på toppen av varje kolabit innan chokladen har stelnat.
Oh, det låter jättegott!!! Måste verkligen ta tag i att köpa en ny termometer istället för den som gick sönder. Har sett bilder på en snygg termometer som faktiskt var markerad på vissa bra temperaturintervaller, beroende på vilket typ av godis man gör. Har dock ingen aning om var jag hittar att köpa sådan... =(
Oj det här lät ju med väldigt gott. Lakrits och choklad är en super bra kombo enligt mig så detta kan ju inte vara annat än gott! Undra när jag ska hinna baka allt bara...
Jaaa! Det är en sockertermometer jag vill ha, så heter den :D Oj oj, farlig sida... Tack för tipset! Ger dem dock lågt betyg på äggklockor, de var inte alls kul! Hade annars varit smidig lösning på julklapp till min mor! Hon har typ bara 80 stycken ;)
Det är inte alls bra för mig att kolla här varje dag!! Kolorna ställer jag mig eventuellt lite tveksam till, är de mjuka, hårda eller mitemellan liksom? Bullarna, ja när du lägger fram det på det viset, får jag väl överge mina med vit choklad och testa dessa. Tror du förresten att det fungerar att halvera receptet?? Ha en fin kväll :)
Kul att du tyckte om "min" lakritskola :)
Slukande åtgång hos oss ...
Så himla läckert!
Mumma... vi gör ju inte så mycket godis.. bara knäck och en viss sorts kola/fudge och så våra negerbollar (som det ju faktiskt heter!) men ibland glimmer vi till och gör nåt därutöver. Dessa kan nog klassa in där...
Den här är en av mina favoriter och finns alltid med på julen! Åh, den smälter i munnen :)
Av självbevarelsedrift ska jag nog undvika detta om jag itne vill att vågen ska skjuta i höjden under julen... Ang granen så barrar den inte, i fjol växte den till och med och satte skott!!! Så liten gran i burk är bra om man vill slippa barren :-D
KRAMIS
De där kolorna är SÅ GODA!! För avancerade att tillverka för mig, dock, men jag har de två senaste åren fått maken att göra en sats åt mig. Nu har jag peppat honom i ett par veckor att "snart är det dags att göra kolor åt mig...". Ifjol hade jag kolorna ute på trappan i en låda för att det var så fullt i kylen (tycker de är bäst kalla), och stod ute i kylan och åt dem i smyg stup i kvarten.
Detta lät riktigt gott faktiskt får nog testa på det till jul!
åhh måste testa!
Idag har jag testat dessa... chokladen har inte stelnat än men själva kolan har vi testat...sjukt goda. Men jag fick använda dubbel mängd choklad. Drygt...