Chokladdoppad lakritskola med havssalt

I Johanna Westmans bok Julgodis för små och stora sockerbagare finns massvis med goda recept och denna kola har jag varit sugen på att testa länge! I måndags hade jag tur. Åsa var nämligen på besök, och med sig hade hon lite kola som hennes mamma hade lagat. Såååå god!!!
 
 
Chokladdoppad lakritskola med havssalt
Den var verkligen lika god som jag trodde. Johannas ursprungliga recept är lite pimpat, lite mer smör och lite mer Turkisk Peppar. Smaskigt. Och passade utmärkt med en kopp Earl Grey.
 
3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl sirap
1 msk kakao
1 påse Turkisk Peppar
2,5 tsk smör
200 gram mörk choklad
havssalt
 
Gör så här:
  • Klä en form, ca 20x20 cm med bakplåtspapper
  • Krossa karamellerna i en mortel
  • Blanda grädde, socker, sirap, kakao och de krossade karamellerna i en tjockbottnad kastrull. Låt det koka upp under omrörning, och låt det sedan koka kraftigt utan lock och utan att röra om tills temperaturen är ca 117 - 120 grader. Rör om lite när kolan har sjunkit ihop
  • Rör ner smöret och häll smeten i formen. Häll smeten i formen och låt kolan stelna.
  • Temperera chokladen.
  • Klipp eller skär kolan i bitar. Doppa varje bit i choklad och lägg på galler eller på ett bakplåtspapper.
  • Strö lite havssalt på toppen av varje kolabit innan chokladen har stelnat.

Kommentarer
Alexandra - Pysselmaniker säger:

Oh, det låter jättegott!!! Måste verkligen ta tag i att köpa en ny termometer istället för den som gick sönder. Har sett bilder på en snygg termometer som faktiskt var markerad på vissa bra temperaturintervaller, beroende på vilket typ av godis man gör. Har dock ingen aning om var jag hittar att köpa sådan... =(

Svar: Bagaren och Kocken.Se till att du köper en termometer som "står på en ställning" så att inte själva termometern ligger mot pannans botten utan kommer upp en bit.
Erica AKA Tomtens Dotter

2012-11-07 | 18:58:12
Bloggadress: http://pysselmani.blogg.se
Annas Jul säger:

Oj det här lät ju med väldigt gott. Lakrits och choklad är en super bra kombo enligt mig så detta kan ju inte vara annat än gott! Undra när jag ska hinna baka allt bara...

Svar: Mmm det funderar jag också på! Nu är i princip alla helger fram tull jul uppbokade. Suck. Men det är med roliga saker. Men jag saknar "gå och skrota eller vara spontan"-tid...
Erica AKA Tomtens Dotter

2012-11-07 | 19:21:52
Bloggadress: http://www.annasjul.blogspot.com
Alexandra - Pysselmaniker säger:

Jaaa! Det är en sockertermometer jag vill ha, så heter den :D Oj oj, farlig sida... Tack för tipset! Ger dem dock lågt betyg på äggklockor, de var inte alls kul! Hade annars varit smidig lösning på julklapp till min mor! Hon har typ bara 80 stycken ;)

Svar: Jag VET! Den är livsfarlig! Och rolig!
80 äggklockor? Galet, men varför begränsa sig :-D
Erica AKA Tomtens Dotter

2012-11-07 | 19:26:32
Bloggadress: http://pysselmani.blogg.se
Flipfloppan säger:

Det är inte alls bra för mig att kolla här varje dag!! Kolorna ställer jag mig eventuellt lite tveksam till, är de mjuka, hårda eller mitemellan liksom? Bullarna, ja när du lägger fram det på det viset, får jag väl överge mina med vit choklad och testa dessa. Tror du förresten att det fungerar att halvera receptet?? Ha en fin kväll :)

Svar: Haha förlååååt! Kolorna var ganska fasta. Men det styr du ju själv... Nu har jag tagit temperaturerna rakt av från receptet, så jag tror faktiskt att de gått lite högre. Min vanliga kola brukar jag ta runt 127 grader. Då är den fast.
Bullarna: Klart att det funkar att halvera receptet. Och det är ju själva degen som gör dem så fantastiska... Testa min deg vettja. Gissar att dina med vit choklad är kanelbulleformade men med vit chokladfyllning? Så gör en deg: sen hälften runda släta bullar, och hälften med din fyllning. Då kanske du har din vinnare :-)

Mmmmm..... Kvällen ja... Tillbringades på jobbet på tok för sent. Men nu är jag hemma... Soffa, chips och the. Och teletubbiedräkt. Mys.
Erica AKA Tomtens Dotter

2012-11-07 | 19:37:00
Bloggadress: http://paradisetvsburen.blogspot.se/
Eva säger:

Kul att du tyckte om "min" lakritskola :)
Slukande åtgång hos oss ...

Svar: Hej :-) Åhh vad jag är glad att du donerade kolor till Åsa. Och även att hon inte behöll dem för sig själv utan delade med sig. Detta recept har helt klart kvalificerat sig som återkommande! Stort tack!!!
Erica AKA Tomtens Dotter

2012-11-07 | 20:33:07
Ann-Sofi MATSAFARI säger:

Så himla läckert!

Svar: Mmm den var en riktig höjdare! Den kommer att skrivas upp på listan över julgodis som ska göras!
Erica AKA Tomtens Dotter

2012-11-07 | 20:40:47
Bloggadress: http://matsafari.matmolnet.se
Linda/Candygirl säger:

Mumma... vi gör ju inte så mycket godis.. bara knäck och en viss sorts kola/fudge och så våra negerbollar (som det ju faktiskt heter!) men ibland glimmer vi till och gör nåt därutöver. Dessa kan nog klassa in där...

Svar: Håller med om att det heter negerbollar. Ska testa en ny variant, dvs samma gamla variant, men rulla dem i krossade polkagrisar :-)
Erica AKA Tomtens Dotter

2012-11-07 | 22:44:24
Bloggadress: http://www.candygirl.nu
Katarina säger:

Den här är en av mina favoriter och finns alltid med på julen! Åh, den smälter i munnen :)

Svar: Mmm de är fantastiska! Dessa blir det fler av!
Erica AKA Tomtens Dotter

2012-11-08 | 01:21:06
Bloggadress: http://hovkonditorn.blogspot.com
Sockenvägens Söta säger:

Av självbevarelsedrift ska jag nog undvika detta om jag itne vill att vågen ska skjuta i höjden under julen... Ang granen så barrar den inte, i fjol växte den till och med och satte skott!!! Så liten gran i burk är bra om man vill slippa barren :-D
KRAMIS

Svar: Äh... Du vet väl att "Det är inte vad man äter mellan jul och nyår som spelar roll för figuren. Det är vad man äter mellan nyår och jul som spelar roll" ;-) Men man kan ju avvakta.
Hmm.. Då kanske det får flytta in en liten gran hos mig i jul :-)
KRAM
Erica AKA Tomtens Dotter

2012-11-08 | 08:57:04
Bloggadress: http://lurans.blogg.se
Johanna säger:

De där kolorna är SÅ GODA!! För avancerade att tillverka för mig, dock, men jag har de två senaste åren fått maken att göra en sats åt mig. Nu har jag peppat honom i ett par veckor att "snart är det dags att göra kolor åt mig...". Ifjol hade jag kolorna ute på trappan i en låda för att det var så fullt i kylen (tycker de är bäst kalla), och stod ute i kylan och åt dem i smyg stup i kvarten.

Svar: Haha vilken gullig historia. Och vilken snäll make, hur får man tag i en sån? :-)
Erica AKA Tomtens Dotter

2012-11-08 | 09:38:34
julmust.blogg.se säger:

Detta lät riktigt gott faktiskt får nog testa på det till jul!

Svar: Jag tycker att de var en hit. De har definitivt kvalificerat sig som återkommande!
Erica AKA Tomtens Dotter

2012-11-08 | 12:09:51
Bloggadress: http://julmust.blogg.se/
Emma says style, love & rock and roll. säger:

åhh måste testa!

Svar: Japp. Det måste du ;-)
Erica AKA Tomtens Dotter

2012-11-08 | 14:16:23
Bloggadress: http://emmasays.se
Linda säger:

Idag har jag testat dessa... chokladen har inte stelnat än men själva kolan har vi testat...sjukt goda. Men jag fick använda dubbel mängd choklad. Drygt...

Svar: Åh fan! Jag har ju inte gjort dem själv så jag hade ingen aning.... Men jag ska uppdatera inlägget!
Erica AKA Tomtens Dotter

2012-12-08 | 23:07:25
Bloggadress: http://www.candygirl.nu

Lämna gärna en kommentar:
Jag besvarar dina kommentarer här så snart jag kan. Om du uppger din mailadress får du även mitt svar via mail.

Dock tycker jag att det är stentråkigt med kommentarer i stil med "Hej, kom och titta på min blogg!" Det betraktar jag som spam. Läs istället inlägget, och skriv en kommentar om det du just har läst. På så sätt blir jag förmodligen intresserad av dig och kikar in i vilket fall som helst ;-)

Ha en bra dag.
Kram Erica

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback