Smörgåstårta med rökt lax och räkor
Vår och försommar är verkligen smörgåstårtornas tid. Egentligen fattar jag inte varför man inte gör det oftare, det är ju både enkelt och gott. Plus att de har den där fantastiska egenskapen som stavas förberedelse... Kanske något att äta i helgen när det är långledigt?
En sak som jag tycker är viktigt när man gör smörgåstårta är att hålla smaken ren. Jag är personligen inte så förtjust i tårtor som har ett lager leverpastej, ett lager kaviar och ett lager av något annat. Då är det bättre att göra två tårtor tycker jag.
Tårtan på ovanstående bild gjordes som ett grupparbete till mammas födelsedag. Mamma gjorde fyllningen och monterade tårtan, sen tog jag över och dekorerade. God som bara den. Lite väl försvinnande god faktiskt, för bland det bästa med smörgåstårta är ju den goda frukosten dagen efter ;-)
Smörgåstårta med rökt lax och räkor
10 halvmåneformade polarkakor
Grundklet:
5 dl creme fraiche
2 dl kesella
1 dl majonäs
200 gram smältost
Fyllning:
3 ägg
1 burk räkor (ja, det duger gott till fyllningen!)
1 frp rökt lax (de brukar vara 200 gram, va?)
Citronpeppar
Dijonsenap
Pepparrot
Dekoration:
Machesallad
Ägg
Vindruvor
Handpillade räkor (the more, the merrier)
Rom
Dill
Citron
Rädisor
Rökt lax
Gör så här:
Blanda alla ingredienser till grundkletet. Ta undan ca 2 dl som sedan ska användas till att täcka tårtan.
Hacka räkorna, laxen och äggen fint. Blanda med grundkletet och krydda upp med senap, pepparrot och citronpeppar.
Montera tårtan. Tänk på att lägga polarkakorna omlott så att tårtan blir stabil. Täck tårtan med det sparade grundkletet.
Tårtan blir godast om den får stå en dag.
Dekorera tårtan samma dag som den ska ätas.