Ny smak på gravlaxen? Why not whiskey och rosépeppar?
Egentligen är jag inte så jätteförtjust i gravlax i allmänhet. Visst, det är gott, men lite menlöst om jag ska vara ärlig. Men det finns undantag. Det finns undantag...
Min mamma, min syster och nu förtiden även jag gör en variant som är allt annat än menlös. Jag vet att jag tjatar om denna varje år, men det är för ert eget bästa. Ni VET att det är för att jag bryr mig om er :-)
Whiskey- och rosépeppargravad lax á la fruntimmerna Nilsson
1,2 kg fryst laxfilé, 2 st mittbitar
Kryddblandning på mammas vis:
½ dl salt
½ dl socker
1-3 msk rosépeppar
1 tsk vitpepparkorn
½ dl whiskey
...och så här säger syrran om saken:
Lägg till lite mer av salt, socker och whiskey per kilo så blir laxen lite fastare och får mer smak. Jag brukar ta ca 0,75 dl/kg. ...efter behag :)
Gör så här:
1. Tina laxen och ta bort alla ben.
2. Krossa pepparkornen och blanda med socker och salt.
3. Strö över hälften av kryddblandningen på laxen.
4. Lägg in laxen i en plastpåse, strö på resten av kryddblandningen och whiskeyn.
5. Förslut påsen och lägg in i kylen.
Dessutom: tänk inte ens tanken att köpa gravlaxsåsen. Gör den själv istället - det är ju så enkelt!
Lägg en äggula i en skål tillsammans med 2 msk senap, 1 msk strösocker och 2 msk vitvinsvinäger. Kör med stavmixern och tillsätt 1 dl matolja till tjock konsistens. Blanda i 1 msk finhackad dill och sen är det klart.
Mums, jag längtar. Morgonfika med rostat bröd, sallad, lax o sås. Tandvattnet rinner.
Jag är inte förtjust i gravlax, men den här ska jag testa! Roligt med något nytt. Ha en bra söndag!
Melodys matte
Tack igen för att ni ordnade träffen, jag hoppas att jag kan vara med fler år (och förhonningsvis vara lite piggare) jätteroligt att få träffa er!
Smakar det mycket whiskey? är inte så förtjust i det, men det vore roligt att testa något nytt!
Åh, det lät spännande! kanske något att testa i år då vi ska fira julen hos oss :)