Det har väl inte undgått någon att jag gillar att bejaka min inre tant. Jag gör det genom att sylta och safta, och när jag är på sommarsemester hos föräldrarna blir det en hel del av den varan. Nu har det blivit dags för det sista blåbärsinlägget på ett bra tag, jag lovar :-)
Fördelen med att göra sylt själv är ju att slippa äckliga tillsatser och mängder med socker. Detta är mammas gamla kokbok och det är detta recept vi kör efter. Strunta i konserveringsmedlet och släng sylten i frysen :-)
Så här vill jag att en kokbok ska se ut. Använd, älskad och med lite spill i :-)
Förra veckan blev det nygjord blåbärssylt och pannkaka till middag. En sak som är en riktig höjdare är kombinationen stark ost, pannkaka och blåbärssylt. Det kanske låter konstigt, men testa vettja.
Det gjordes även drottningsylt. Mums.
Med så mycket sylt krävs en pannkaksfrukost. Och en frysrensning på fjolårssylt. Jag passade på att bjuda Jocke och Niklas på frukost som tack för hjälpen med tomatvattningen. Jag dukade upp ett bord med
Rödvinbär&rabarbersaft. Blandsylt på jordgubbar, röda vinbär och krusbär. Svartvinbärssylt. Blåbärssylt med vit choklad. Hallonsylt. Lönnsirap. Glass och pannkakor.
Blåbärssylt med vit choklad
Denna kräver lite högre sockermängd eftersom den inte ska frysas.
500 gram blåbär kokas med 250 gram strösocker. När sylten är klar så får den svalna något. Rör sedan ner 100 gram vit choklad (hackad) och häll upp på väl rengjorda burkar.
Blandsylt på jordgubbar, röda vinbär och krusbär
Detta recept hittade jag i en engelsk kokbok. Engelskmän gillar socker... I kokboken så står det följande: 450 gram krusbär, 450 gram jordgubbar, 10½ dl socker. Jag tyckte att det verkade på tok för sött. Så jag tillsatte dessutom 500 gram röda vinbär. Smaken blev jättegod, men... Den är fortfarande på tok för söt. Så runt 7 dl socker kan jag tänka mig är lagom.
Svartvinbärssylt
Det vanligaste receptet på svartvinbärssylt är 1 kg bär, 2 kg socker. Glöm det säger jag. Jag vill inte ha en sylt som består av socker med en liten tillsats av bär. En sylt ska vara bär med en liten tillsats av socker. Så kör enligt receptet ovan: 3-4 hg socker till 1 kilo bär.