Röda vinbär, rabarber, citron och vanilj
-
Rensa bären (de behöver dock inte repas) och lägg i en stor gryta. Tvätta rabarbern och skär i 2 cm långa bitar och lägg i grytan.
-
Dela vaniljstången och lägg ner i grytan.
-
Slå på vatten och koka på svag värme under lock tills bär och rabarber avgivit saft. Hjälp till med en mosstöt för att få ut maximalt med saft. Tillsätt citronsaften precis i slutet.
-
Slå upp massan i silduk och låt saften självrinna i några timmar eller över natten.
-
Mät saften och slå tillbaka den i (den diskade...) grytan. Tillsätt sockret och koka upp.
-
Skumma ytan noga och koka saften i ytterligare 15 minuter. Rör om så att sockret smälter.
-
Ta av grytan från värmen.
Om saften ska frysas: Låt saften svalna. Fyll upp på halvlitersflaskor, men fyll inte hela vägen upp - den sväller ju i frysen...
Om saften ska konserveras: Tillsätt konserveringsmedel enligt tillverkarens anvisningar. Häll upp på sterila flaskor och förslut.
Så fräscht! Jag har inte smakat på en blandning av rabarber och vinbär, men nog enskilt! Låter gott!
Oj oj så du syltar, saftar och står i!!! Har plockat både hjortron å blåbär i helgen så nått av dina blåbärstips kan ajg nog tänkas testa... å jag blir ju givet nyfiken vad du fyndat hos din mamma och på auktioner, visa!!! ;-D
Vilken spännande kombination :)!! Verkar jätte gott!