Planering: julkort

Fånigt va? Det är fortfarande augusti, solen skiner, tomaterna är fortfarande somrigt gröna istället för juligt röda. Och här sitter jag och skriver ett inlägg om julkort? Jag kan väl inte vara riktigt klok? Eller så är jag det. Avgör själva ;-)
 
Som jag skrev i gårdagens inlägg: Det handlar om att hitta sina egna fallgropar och fylla igen dem. Eliminera just dina stressmoment. En grop som jag jobbar på att fylla igen är det där med julkort. Jag är bra på att göra i ordning julkorten i tid (alltså pyssla dem), men urusel på att köpa frimärken, kuvertera, skriva adresser och framför allt: att få dem till postlådan och därmed överlämna ansvaret till andra :-)
 
Mitt första tips går därför till mig själv: Lägg in två minnesnoteringar i kalendern. En¨påminnelse i mitten av november om att köpa julfrimärken. Och ytterligare en påminnelse runt den 10:e december om att posta julkorten.
 
Julkort anno 2011
 
Kör du fotojulkort? Då kanske det är dags att klä barnen i tomteluvor och placera dem i ett lämpligt lingonsnår? Nu medan det fortfarande finns dagsljus att fotografera i, menar jag... Tyvärr är det inte så lång tid kvar innan det är en bristvara igen. Dagsljus alltså. Inte lingonsnår.
 
Om du tänker pyssla dina egna julkort är det hög tid att i alla fall börja fundera på dem.
  • Hur många kort ska skickas i år ungefär? Och är det några som ska skickas utomlands?
  • Ska alla kort vara unika, halvlika eller tänker jag göra det enkelt för mig och göra (ungefär) likadana?
  • Material? Vad finns hemma, vad måste köpas? Gör inköpen redan nu.
  • Behövs det kuvert i specialformat, eller klarar man sig på standardkuvert? Köp även dessa redan nu.
  • Kortets vikt. Räcker ett frimärke, eller behövs det dubbla?

När du sedan är på banan, ja då är det bara att köra igång. Löpande bandprincip är inte fel. Jag tycker att det är rätt avkopplande att ha små miniprojekt som jag kan sysselsätta händerna med medan jag tittar på TV. Att måla motiven till julkorten är typiska miniprojekt som passar utmärkt framför TV:n. Det finns personer som tycker att jag är galen som julpysslar året runt. Som tror att man skulle vara less på julen när den väl kommer. Men jag tycker inte att det är speciellt kul att papperspyssla något annat. Och inte tusan förstörs decembers julstämning av att jag råkar julpyssla och måla en tomte i juli? Nope.

  • Det gör mig snarare till en harmonisk person som har koll på läget (i alla fall fram till 16:e december då jag kommer på att jag glömt att skicka korten.....) 
  • Det är lite kul att tjuvstarta - man kan få till kort som är juliga på ett väldigt otraditionellt vis. Eller vad sägs om detta kort som jag pysslade en varm sommardag för några år sedan? 
  •  Dessutom har i alla fall jag rätt svårt att hitta tid till pyssel under december.

Eller så gör du som jag och Karro brukar göra: boka in en pysselhelg och gör alla kort på ett bräde. Alltid kul att vara flera, dessutom kan man låna prylar av varandra. Och bli inspirerad av den andres alster. Men framför allt handlar det ju om att umgås. Och dricka glögg.

Mitt absolut bästa julkortstips är annars att göra en skiva. Jag brukar bränna en blandskiva med julmusik och skicka som julkort. Det är väldigt uppskattat, det kostar inte många kronor (faktum är att det till och med är billigare än hempysslade vanliga kort) och det gör mottagaren glad i flera års tid. Här gör jag det ganska enkelt för mig: jag pysslar ett original och scannar in det. Sedan kan jag lägga på låtlistan med hjälp av datorn - för jag kan inte skriva 18-20 låtar läsligt på en så begränsad yta som ett CD-konvolut. Brukar också passa på att skriva några rader om året som varit. Bara för att jag kan.

Här kan du se tidigare års julskivor: 2003, 2005, 2006 och 2008. (2009 fungerade inte min dator, så den skivan upptäckte jag att jag aldrig har bloggat. Och 2010 blev det ingen skiva alls)

Nu ska jag sluta skriva. Detta inlägg är redan alldeles för långt. Men som sagt:  kör igång i tid. Och gör det med ett glas inspiration (läs: glögg) i handen vettja!


Glöm inte att kolla in kategorin Planering för mer tips!


Kommentarer
Fisan säger:

Jag är helt med på hur du tänker här. Jag har redan börjat fundera på årets julkort. Men mitt problem är att jag inte kan bestämma mig för hur jag vill ha dem... Så det slutar med att jag gör 10 helt olika och därför kostar enorma summor med pengar... Fast då har jag ju julkortsmaterial till nästa år, tänker jag. Pyttsan!

Svar: Pysselhelg x 2 är botemedlet. Vi har kört dubbelt några år. Den första helgen är det restpyssel på agendan. Nya inköp är bannlysta (undantag dubbelhäftande tape). Och fördelen med det är ju att det som är gammalt rat för den ena är nytt för den andra så man kan ändå få nyheter :-)
Erica AKA Tomtens Dotter

2012-08-30 | 12:32:34
Bloggadress: http://rdetbarajageller.blogspot.se/
Linda/Candygirl säger:

Jag vet var jag ska fota årets jukort - men det blir i november och då hoppas jag det kommit lite snö.

Idag började jag på en typ av advenstsljusstake till i fönstret på jobbet. I papp. laminerad. Så vi kan fylla på med tända lågor allt eftersom. Garanterat brandsäkert bland våra småttingar.

Svar: Smart :-) vi hade nåt liknande men i papper. Och varje fredag klippte fröken av en bit från ljusen så att det skulle likna en riktig adventsljusstake :-)
Erica AKA Tomtens Dotter

2012-08-30 | 14:37:47
Bloggadress: http://www.candygirl.nu
Queen of Kammebornia säger:

Men åh, vad du är duktig och pysslig och rolig, jag blir glad! Vad härligt att få frossa i julförberedelser med tomtens dotter som bundsförvant! Hösten blir ju roligare då!

Svar: bra att du blir glad :-) och visst är det så att hösten blir roligare med jul och pyssel och fix och gemenskap.:-)
Erica AKA Tomtens Dotter

2012-08-30 | 17:39:08
Bloggadress: http://queenofkammebornia.se
Maries strålande jul säger:

Jomen jag har börjat tillverkningen av årets julkort, sedan lär det bli fotografering av barnen också, förra året blev det både barnen och katterna på julkorten.

Svar: Jo jag har sett att du kört igång. Så duktig har inte varit än...
Erica AKA Tomtens Dotter

2012-08-30 | 20:43:22
Bloggadress: http://julen.gladers.net
Therese - Sockenvägens Söta säger:

Hi hi älskar att läsa andras planeringar å se att det finns fler som är lika knäppa som en själv :-D Men just julkort har jag skippat de senaste åren, älskar att få, men har svårt att sätta mig ner å skriva och posta själv, efter att ha haft dåligt samvete i flera år så sa jag helt enkelt till alla jag känner att jag slutar med korten (trots att vi har ungar å man då bör spöka ut dem å skicka till kreti å pleti) Har istället skänkt portot till olika välgörenheter.... men nu blev jag liiite sugen att göra kort faktiskt *ler*

Å ja, adventsfest med glögg lär det bli ute på altanen, planerar för fullt ;-D KRAM

Svar: Förlåt. Det var inte meningen att inspirera :-P
Erica AKA Tomtens Dotter

2012-08-31 | 07:56:09
Bloggadress: http://lurans.blogg.se
Sandra säger:

Å vilken fiffig ide´ med "Julcd - kort "=)

Svar: :-)
Erica AKA Tomtens Dotter

2012-08-31 | 13:55:31
Bloggadress: http://sandransjul.blogg.se
Emelie - Jul i Tomteverkstan säger:

I år skall jag börja med julkorten tidigt! Förra året hade jag det så stressigt med nytt jobb och allt vad det var så jag skulle aldrig ha hunnit att göra mina egna julkort (som jag alltid brukar göra) så istället för att köpa några och i alla fall skicka en liten julhälsning så struntade jag totalt i att skicka några alls! Haha, än idag kan jag inte fatta varför och jag ångrar mig så i år är det jag som sätter igång redan i september/oktober! :) Tack så jättemycket för tipsen om stjärnkocken, så himla mäktigt det han skapar, helt otroligt! Det var väldigt glädjande när man låg hemma i soffan och kände sig halvt död vill jag lova :) kram

Svar: Hehe det var lite så det kom sig att jag började med julskiva... Jag hade skippat julkort i flera år, så då gjorde jag det ordentligt. Och sen har det bara fortsatt :-) Och var så god, det var så lite. Kul att du gillade det, jag fullkomligt avgudar honom. Nån gång vill jag verkligen åka till England och äta på The Fat Duck. Krya på dig nu! Hoppas att du mår bättre snart!!
Erica AKA Tomtens Dotter

2012-08-31 | 21:53:01
Bloggadress: http://julitomteverkstan.blogg.se
Alexandra - Pysselmaniker säger:

Jag har planer på att göra alla mina julkort i september, eller senast oktober. Måste minska ner all stress i mitt liv, och i synnerhet runt jul har jag massor jag vill göra (i år, som nybliven husägare, lär det inte bli mindre). Så planering är a och o i år! Har redan påbörjat lite julpynt till vår första-någonsin-julgran! En sak om julkorten vet jag säkert: de blir alla olika. Jag har för många olika julstämplar som ska testas :D

Svar: det låter som en klok plan. Allt som minskar stressen är bra, och planering är verkligen en nyckel för att lyckas. Gud vad kul med första granen! Bästa stället att shoppa julgranskulor förresten: www.christmastimeuk.com. De har verkligen ALLT du kan tänkas önska. Vad pysslar du till din gran då? Nyfiken :-) Detta gjorde jag förra året, det blev jättefint när det väl var på plats: http://tomtensdotter.se/2011/november/pasar-och-strutar-igen.html
Erica AKA Tomtens Dotter

2012-08-31 | 21:58:34
Bloggadress: http://pysselmani.blogg.se
Alexandra - Pysselmaniker säger:

Dina julstrutar var jättefina! Har faktiskt planer på att göra sådana, får se om det blir en kombination av din variant och den som jag gjorde för två år sedan:
http://pysselmani.blogg.se/2010/december/lucka-nr-20.html

Det julpynt jag gör nu är en origamiboll. Tänkte göra julpynt av olika tekniker; papper, garn, pärlor, filt. En del kommer ta lite tid (som bollarna jag viker nu, varje boll består av 60 små strutar). Så det är bäst att vara ute i god tid! :D

Svar: Dina blev oxå jättebra! Smart att köra gamla tapeter, baksidan på dem är ju oftast fint "gammaltpappergulnat" redan.
OMG! 60? Jag skulle ha fått psykbryt! Men det sägs ju att tålamod är en dygd. Ser fram emot att så se resultatet senare :-)
Erica AKA Tomtens Dotter

2012-09-02 | 12:56:40
Bloggadress: http://pysselmani.blogg.se
Dani säger:

Oj, men vilken bra idé det där med skivorna - måste ju vara grymt uppskattat!

Svar: Jo det är ju det :-) Och till skillnad från ett vanligt julkort så har man ju glädje av den varje år :-)
Erica AKA Tomtens Dotter

2012-09-10 | 13:34:56
Bloggadress: http://www.julsajten.com

Lämna gärna en kommentar:
Jag besvarar dina kommentarer här så snart jag kan. Om du uppger din mailadress får du även mitt svar via mail.

Dock tycker jag att det är stentråkigt med kommentarer i stil med "Hej, kom och titta på min blogg!" Det betraktar jag som spam. Läs istället inlägget, och skriv en kommentar om det du just har läst. På så sätt blir jag förmodligen intresserad av dig och kikar in i vilket fall som helst ;-)

Ha en bra dag.
Kram Erica

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback