Paradisets frukter
Jag gick klass 1-6 på en skola som heter Grämestaskolan. På skolgården fanns ett paradisäppelträd, och på sensommaren/hösten åt vi ofta av dem på rasterna och medan vi väntade på skolbussen. Så här i efterhand antar jag att det mer var en grej för att vara tuff (but why?) för det var egentligen inte gott. Surt och strävt. Men äta skulle man.
Utanför mitt köksfönster står det en massa paradisäppelträd. Skillnaden är att är att dessa faktiskt är goda. Vet inte om det beror på att mina smaklökar utvecklats till att gilla andra smaker eller om det helt enkelt är som så att Grämestaträdet faktiskt var äckligt.
Det finns paradisäppelträd lite överallt här i Solna. Och säkert på en massa andra ställen runt om i landet också. Passa på att plocka lite vettja. Man kan göra en helt fantastiskt god gelé på dessa små raringar. Dessutom (som jag alltid tjatar om) är det en perfekt "gåbortpresent", jag menar vem blir inte glad över att få en burk hemmagjord gele eller sylt? Förra året testade vi även att göra picklade paradisäpplen som tillbehör till ostbrickan. Gott, helt klart värt att testa - men gelen var godare och det är inte så mycket frukt i år, så det blir till att prioritera...
Paradisäppelgele
Detta recept kommer från en alldeles underbar bok som heter Frukt och bär av Gloria Nicols. Om du gillar att sylta och safta rekommenderar jag verkligen denna bok! Testade detta recept förra året och det blev en solklar favorit och kommer att göras i år igen. Kan så klart även göras på vanliga äpplen också!
1 kg paradisäpplen
5 + 3 dl vatten
Socker (mängd enligt steg 4)
Gör så här:
-
Lägg äpplena i en syltgryta med 5 dl vatten. Låt dem småkoka i ca 45 minuter tills de blir mjuka. Mosa sönder dem med en träslev.
-
Häll fruktmassan i en silduk över en skål och låt den självrinna i några timmar eller över natten. Låt dig inte frestas att krama ur silduken om du vill ha en vacker, glasklar gele.
-
För att utvinna mer saft lägger du tillbaka fruktmassan i en gryta med 3 dl vatten och kokar upp den på nytt. Flytta över massan till silduken och låt den självrinna i ytterligare några timmar.
-
Mät upp saften och beräkna 5,3 dl socker per 6 dl saft. Blanda sockret och saften och rör om på svag värme tills allt socker har löst sig. Höj temperaturen och låt blandningen koka livligt tills den nått stelningspunkten (105 grader/geleprovet).
-
Skumma. Häll gelen i heta, steriliserade glasburkar och förslut dem.
Kommentarer
Fisan säger:
En Solnatjej till en annan: Åh fan! Det här måste vi ju prova... men... hur ser trädet ut?:$
Jag får googla!
Svar:
Erica AKA Tomtens Dotter
Helly säger:
Dessa vackra miniäpplen! Jag har aldrig tillagat dem men brukar plocka, torka och använda som bordsdekorationer. Men är det verkligen paradisäpplen jag har? http://hellysjul.blogspot.se/2011/07/gamla-strumpor.html
Svar:
Erica AKA Tomtens Dotter
Ann-Sofi MATSAFARI säger:
Vad kul med gamla minnen. Själv åt vi inte av äpplena utan kastade dom på varandra. Och ont gjorde det;)
Svar:
Erica AKA Tomtens Dotter
Trackback