Marängcrisptårta med jordgubbar
Idag fyller världens bästa mamma 60 år och det firar vi för fullt. Igår bjöd jag och systeryster på mat och idag är vi hemma hos jubilaren herself. Denna tårta brukar mamma göra till midsommar, men den funkar så klart även finfint i april.
Receptet är från ett av alla veckotidningsurklipp som mamma samlar på... Allers 9/98 var det visst den här gången. Originalet innehåller inga jordgubbar, men i min mening så kräver maräng något som frächar till det hela.
Marängcrisptårta med jordgubbar
Botten:
3 äggvitor
2 dl socker
3 dl Rice Crispies (frukostflingorna ni vet)
Chokladkräm
3 äggulor
0,75 dl socker
0,75 dl vispgrädde
50 gram smör
100 gram mörk choklad, finhackad
Fyllning
3 dl vispgrädde
250 gram jordgubbar
Garnering
50 gram mörk choklad
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 150 grader. Klä en långpanna (ca 30*40 cm) med bakplåtspapper.
2. Vispa äggvitorna till skum. Tillsätt sockret, lite i taget under fortsatt vispning tills marängsmeten är styv. Vänd sist ner flingorna.
3. Bre ut formen jämt i långpannan. Ställ in formen i ugnen och grädda i ca en timme. Låt den gärna stå kvar på eftervärme i den avstängda ugnen med luckan på glänt.
4. Mät upp äggulor socker och vispgrädde i en kastrull. Sjud upp blandningen under omrörning tills den tjocknar. Ta då genast kastrullen från värmen och tillsätt smör i små klickar. Rör om tills smöret smält och lägg därefter ner chokladen. Rör om så att chokladen smälter och ställ krämen åt sidan för att kallna.
5. Dela marängbottnen i två lika stora bottnar. Bre ut chokladkrämen på den ena botten. Vispa grädde och bred den ovanpå. Lägg sedan på ett lager skivade jordgubbar. Lägg på den andra botten.
6. Smält chokladen till garneringen och ringla över tårtan.
Nästan ännu godare dagen efter, då marängen blivit lite seg!
Marängcrisptårta med jordgubbar
Botten:
3 äggvitor
2 dl socker
3 dl Rice Crispies (frukostflingorna ni vet)
Chokladkräm
3 äggulor
0,75 dl socker
0,75 dl vispgrädde
50 gram smör
100 gram mörk choklad, finhackad
Fyllning
3 dl vispgrädde
250 gram jordgubbar
Garnering
50 gram mörk choklad
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 150 grader. Klä en långpanna (ca 30*40 cm) med bakplåtspapper.
2. Vispa äggvitorna till skum. Tillsätt sockret, lite i taget under fortsatt vispning tills marängsmeten är styv. Vänd sist ner flingorna.
3. Bre ut formen jämt i långpannan. Ställ in formen i ugnen och grädda i ca en timme. Låt den gärna stå kvar på eftervärme i den avstängda ugnen med luckan på glänt.
4. Mät upp äggulor socker och vispgrädde i en kastrull. Sjud upp blandningen under omrörning tills den tjocknar. Ta då genast kastrullen från värmen och tillsätt smör i små klickar. Rör om tills smöret smält och lägg därefter ner chokladen. Rör om så att chokladen smälter och ställ krämen åt sidan för att kallna.
5. Dela marängbottnen i två lika stora bottnar. Bre ut chokladkrämen på den ena botten. Vispa grädde och bred den ovanpå. Lägg sedan på ett lager skivade jordgubbar. Lägg på den andra botten.
6. Smält chokladen till garneringen och ringla över tårtan.
Nästan ännu godare dagen efter, då marängen blivit lite seg!
Kommentarer
Trackback