Julsnack och planering

Okej, dags att snacka lite allvar. Om vi flyttar fram bandet till mitten av december så är "folk" tokstressade, för då har man kommit på att det bara är några dagar kvar till jul. No shit, Sherlock! Klart att man blir stressad av att inte ha koll på läget.

Nej, jag är inte det minsta orolig för de flesta av er. Herregud, läser du denna blogg är du ju redan en julgalning. Gissar jag :-) Men en snabbkoll på Google Analytics visade att rätt många hamnar här efter att ha googlat jul + planering. Så this is for you:

Vad kan man göra för att undvika julstressen? Massor skulle jag vilja säga! Det behöver inte innebära att man lever med julen året runt. Det betyder bara att man slipper en hel del av stressen och pressen. Både den ekonomiska och den mentala.

Just nu är det en rätt bra tid att göra en grovplanering. Därför att just nu kan man se på julen utan det romantiska skimret som lätt faller över en i november och december när livet levs i en glöggdoftande tillvaro.

Upplever du julen som stressig? Ta då en halvtimme här och nu. Fundera på vad som inte varit bra de senaste jularna. Har du suttit i vild förtvivlan den 16:e december och skrivit alla julkorten i år igen? Har du slagits med resten av stan den 23:e december för att julklapparna inte är färdiga? Har du slavat för att få hemmet skinande blankt till julafton, så när tomten kommer känner du dig som en urvriden disktrasa? Eller ägnat dig åt matlagning i såna mängder att soptunnan fick äta den största delen? Glömde du kanske bort att julen kostar pengar?

När du hittat dina stressområden är det faktiskt rätt enkelt. Skriv ner dem. Och gör nåt åt dem!

  • Julklapparna kan med fördel köpas under hela året. Läste ett tips nånstans om att köpa julklappen samtidigt som man köper födelsedagspresenten till respektive person. Dels sprider man ut kostnaden över året, men även för att man ändå har fokus på den personen för tillfället. Det blir lättare att hitta just den där perfekta klappen när man koncentrerar sig på en person i taget. Minns inte var jag läste tipset, men om du känner dig träffad: säg till så att jag kan länka! (I mitt fall så skulle det vara en urusle idé - ALLA utom min syster och jag fyller år i mars/april. Men det kanske funkar bättre för dig?!)
  • Städningen kan också påbörjas i tid. Röj lådor och garderober under hösten. Se till att städa ordentligt inför advent, så räcker det med de vanliga veckostädningarna fram till jul. Och glöm inte RUT. Det är rätt billigt att köpa städhjälp, och gud vad det är värt det.
  • Sen är det det där med maten. För det första gäller planering även här. För det andra så behöver man kanske inte laga så mycket av allt. Och för det tredje: ta hand om dina rester så kan du slappa mer i mellandagarna.

Jag tänkte därför köra lite planeringsinlägg från och med nu och fram till jul. Komma med lite konkreta tips på vad man kan hitta på för att underlätta livet i december. Sparka lite, både på mig själv och på er. December är tillräckligt intensiv med firmafester, luciafirande, skolavslutningar, glöggfester och matlagning inför dopparedagen för att avklaras utan en plan, och utan lite förberedelse.

Titta in igen imorgon, då ska vi prata om julkort.


Trackback