Världens (förmodligen) godaste kolasås

Lovade ju för nån vecka sedan att återkomma med receptet på en kolasås som jag hittat i Nigella Jul. Receptet är en del av en dessert som heter "Gördelsprängarpaj", och jag kan lova att det känns som om gördeln verkligen kommer att sprängas, speciellt när man som vi åt den som avslutning på en väldigt god annandagsmiddag.


Lagade denna paj förra annandagen, tyvärr tog jag inget kort då, så jag fick helt enkelt fota kokboken :-)

Botten består av en vanlig digestivebotten som "pimpats" med hackad choklad (375 gram digestive, 75 gram mjukt smör, 50 gram mörk choklad, 50 gram ljus choklad som mixas i matberedare och trycks ut i en pajform) Ovanpå det ska man smeta ut en liter färdigköpt kaffeglass (som man låtit mjukna lite för att den ska bli hanterbar....) Sen ska hela härligheten in i frysen medan man gör kolasåsen. När kolasåsen svalnat så ska den hällas ovanpå glassen och sen ska rubbet frysas igen.

Och nu till receptet på kolasåsen (i sitt originalutförande):
300 gram ljus sirap
100 gram ljust muscavadosocker
75 gram smör
en nypa salt
2 matskedar bourbon
1,25 dl vispgrädde

Häll sirap, socker och smör i en kastrull och låt det hela smälta på svag värme. Öka sedan värmen och låt koka i 5 minuter, stäng av värmen och tillsätt bourbun. Tillsätt sedan grädden och rör om till en sås.

Eftersom jag aldrig kan följa recept så gör jag det på mörkt muscavadosocker istället. Gillar den lilla lakristonen som blir av det mörka sockret. Dessutom brukar jag köra mörk rom istället för bourbun. Mest för att jag alltid har rom hemma och det känns onödigt att köpa en flaska bourbon bara för att ha ett par matskedar i en kolasås då och då.

Mitt favoritsätt att njuta denna fantastiska kolasås på är att hälla den varma såsen på röda vinbär direkt från frysen. Älskar brytningen mellan det söta och det sura, det varma och det kalla. Men då räcker det att göra en halv sats.


Kommentarer

Lämna gärna en kommentar:
Jag besvarar dina kommentarer här så snart jag kan. Om du uppger din mailadress får du även mitt svar via mail.

Dock tycker jag att det är stentråkigt med kommentarer i stil med "Hej, kom och titta på min blogg!" Det betraktar jag som spam. Läs istället inlägget, och skriv en kommentar om det du just har läst. På så sätt blir jag förmodligen intresserad av dig och kikar in i vilket fall som helst ;-)

Ha en bra dag.
Kram Erica

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback