Helger för oss som älskar att åka skidor i vardagsrummet

Jag är en sportnörd! Big time. Mest av allt älskar jag skidåkning. Utför och uppför, med eller utan bössa. En sak som jag verkligen älskar med vinterhelgerna är att gå omkring i morgonrock en hel dag och titta på Vinterstudion. Behöver kanske inte tala om att jag var en av dem som blev alldeles till mig i trasorna när SVT presenterade förra årets julvärd? Jag älskar André Pops.

Till helgen smygstartar den alpina världscupen med damernas storslalom i Sölden. Tänkte underlätta för mig själv lite (och kanske någon annan därute...) och skriva upp även resterande vintertider och TV-rättigheter:

SVT har merparten av sändningsrättigheterna när det gäller alpint och längdskidor.
TV4/TV4sport har i år knipit sändningsrättigheterna till skidskyttet säsongen 2011/2012. De har även haft rättigheterna till de alpina tävlingarna från Österrike, och jag gissar att det gäller även för denna säsong, men jag har inte hittat nån info som varken bekräftar eller dementerar detta... [Edit: SVT har rättigheterna till Österrike nu] Vill även minnas att de hade rättigheterna till längdskidåkningen från Finland förra året.
Eurosport sänder allt - och är, om du frågar mig, att välja framför TV4-kanalerna. Eurosport har (eller har i alla fall haft tidigare år) bättre kommentatorer än TV4, och dessutom är reklampauserna kortare och de tajmar dem oftast bättre utifrån vad som pågår i tävlingen.

När det gäller skidskytte så är DETTA världens bästa sida. Just nu, när det inte pågår någon tävling är den väldigt innehållslös. Men eftersom det händer så pass mycket i skidskytte (många startande, toppåkarna är utspridda över precis hela fältet och naturligtvis själva skyttet) så krävs det en EXTREMT bra TV-produktion för att man ska kunna följa andra åkare än toppåkarna. Denna sida hjälper till med detta. Man kan välja att följa olika tidskontroller, få liveresultat från ALLA banorna på skjutvallen OCH dessutom kombinera detta på en och samma bild. Guld!  

Skidpepp är en lysande blogg som jag följer slaviskt vintertid. Massvis med inför-helgen-information, många intervjuer med åkare och ledare. Stort fokus på svensk skidåkning så klart - det är trots allt en svensk sida, men till skillnad från vanlig media dyker det upp intervjuer även med utländska åkare. Även sådana som inte vunnit ett OS-guld tidigare samma dag... Inför varje världscuphelg brukar man kunna ta del av både information om svenska deltagare samt även de officiella startlistorna.

Avslutar länktipsen med tre självklarheter: SVT text/resultatbörsen (där finns alla världscuptabeller) Vinterstudiobloggen och SVT Play. Glöm inte bort att titta på vinterstudions uppvärmning på webben, börjar en kvart innan den vanliga sändningen. På SVT Play kan man även följa tävlingarna om det uppstår krockar. Toppen tycker jag.


För övrigt vore det kul om någon svensk kunde vinna Tour De Ski igen. I år är ett bra år att slå till...

Edit 2011-11-17: Det blev ett väldigt långt och tungt inlägg, så jag har valt att flytta schemat HIT istället.


Trackback