Jag fick en alldeles underbar present...

...av min mamma när jag fyllde trettio. Bara för protokollet: Min mamma är nog plockad ur instruktionsboken över en äkta bullmamma. Hon lagar godaste maten, bakar underbart goda kakor och bullar. Hon syr och stickar. Pysslar superfina saker. När jag blir stor vill jag bli som min mamma. Men i min egen tappning så klart.

Vän av ordning kanske tycker att man borde ha blivit stor när man är trettiotre, men det hör inte hit :-)

Just, jag skulle prata om presenter. Så här var det: efter att jag lämnade föräldrarnas vingar och flyttade till stora staden 1998 fastnade jag i ris- och pastaträsket. Lätt hänt, jag tror väldigt många gör det. Det ledde naturligtvis till att jag började uppskatta klassiker som kallops, rotmos och fläsklägg, stek med brunsås, fiskgratäng, fläskkotletter, sjömansbiff och liknande mycket mer än vad jag gjorde när jag bodde kvar hos dem.
Något av ovanstående står alltid på önskelistan när jag besöker hemma.

2001 började jag tjata på mamma om att jag ville att hon skulle skriva ner sina recept till mig. Mamma, som lagar mat på en höft, var inte speciellt entusiastisk. Hon knorrade rätt duktigt om jag ska vara ärlig.

Under åren som gick tjatade jag ganska mycket om de där recepten. Ibland mer, ibland mindre, men hon fick sig några små gliringar nu och då. Till slut förstod jag att det aldrig skulle komma nån mammakokbok.

Trodde jag ja.

När jag fyllde 30 var hela familjen på besök. Mamma, pappa, syster, svåger och deras son trängdes hemma hos mig. På födelsedagsmorgonen var det nästan som när man var liten, hela familjen som spanar på den som öppnar paket och döm om min förvåning! Där var den. Mammakokboken.


En fin bok för ens egen receptsamling. Eller som i mitt fall: min samling av mammas recept.


Här är ett uppslag från kapitlet med festmat. Julskinka, senap, whiskeygravad lax, rullsylta. Sen har jag själv fyllt i receptet på gravlaxsås och Waldorfsallad.


Boken är dessutom praktisk med fickor i varje kapitelavdelare. Här kan man förvara alla braiga recept som man klipper ut från tidningar, skriver ut från bloggar eller kopierar ur kompisens kokbok.

Det här är faktiskt en av de bästa presenterna jag fått i hela mitt liv. Jag vill därför passa tipset vidare till dig: om du har barn i "flytta hemifrån-åldern" så kan detta vara något som även ditt barn vill ha i present. Vill man vara riktigt hardcore kan man plåta maten och göra sin egen kokbok med hjälp av någon av alla företag som erbjuder fotoböcker.

Kommentarer
kalebass säger:

Ja, det gäller att bli "stor" utan att glömma hur det var att vara liten...Underbar present! Skall tänka på det till min egen dotter!

Du har en trevlig blogg, jag hittade den nyss.

Skall titta vidare och ber att få återkomma! Och Du är naturligtvis välkommen till min...

2011-12-17 | 17:51:48
Bloggadress: http://kalebass.blogg.se/
Linda säger:

Kanonbra. bus har redan fått mig att lova att han MÅSTE få mitt recept på plättar (tunna pannkakor här uppe) när han blir stor... :-)

2011-12-18 | 00:08:33
Bloggadress: http://www.candygirl.nu/
Julstugan säger:

Vilken snäll mamma du har och vilket jättejobb.

2011-12-18 | 06:54:36
Bloggadress: http://www.julstugan.blogspot.com/
Lina säger:

SV: Om jag orkar att ta nya tag redan i år ska jag testa din "variant"

2011-12-18 | 07:40:12
Bloggadress: http://www.sagojul.blogspot.com
Maria säger:

Jag har också den, helt underbar! Har även köpt "Mina resor" och "mitt första år" i samma stil och de är helt underbara alla tre!

2011-12-18 | 10:29:20
Bloggadress: http://miaskulturhorna.blogg.se/
Sanna säger:

Åh, vilken fantastiskt fin present! Hon måste ha lagt ner ett antal svettiga timmar på den där boken.

2011-12-20 | 14:22:16
Bloggadress: http://www.presenttips.nu

Lämna gärna en kommentar:
Jag besvarar dina kommentarer här så snart jag kan. Om du uppger din mailadress får du även mitt svar via mail.

Dock tycker jag att det är stentråkigt med kommentarer i stil med "Hej, kom och titta på min blogg!" Det betraktar jag som spam. Läs istället inlägget, och skriv en kommentar om det du just har läst. På så sätt blir jag förmodligen intresserad av dig och kikar in i vilket fall som helst ;-)

Ha en bra dag.
Kram Erica

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback