Gingerbread brownies

I höstas var jag hemma sjuk några dagar. Det enda rätta att fördriva tiden med (om man inte föredrar Glamour och Days Of Our Life förstås) var så klart att surfa runt på en massa bloggar. Hittade massvis med ställen som var nya för mig, bland annat hittade jag till Katarina/Hovkonditorn. Det var speciellt ett recept där som fick mig fast. Ända sedan dess har jag längtat efter att laga det, och nu är det gjort.

Katarinas originalrecept är anpassat efter en springform. Eftersom jag aldrig kan göra lagom mycket konstaterade jag igår kväll att det är nog bäst att tredubbla receptet och göra det i en långpanna. Lite sjukt blir det så klart att läsa ingredienslistan och konstatera att jag ska baka något som innehåller 12 ägg, 600 gram smör och 900 gram (!!!!) choklad. Men vad fan... Det är bara födelsedagsglögg en gång om året, och endast det bästa är gott nog åt mina vänner!


På bilden är de precis uttagna ur kylen och inte alls så kladdigt härliga som de var efter en halvtimme i rumstemperatur. Men då var jag för upptagen av det riktiga livet för att komma på tanken att fotografera en kladdigare bild.

Brownies med pepparkaksdeg och choklad
Jag har alltså anpassat originalreceptet lite utifrån att det skulle gå i en långpanna 30*40 cm. Jag hade en massa choklat hemma, och i originalreceptet används bara mörk choklad. Jag hade både ljus och mörk choklad i skafferiet, så jag valde att använda det jag hade hemma, och istället byta ut en del av mjölet mot kakao.

400 g mörk choklad
200 g ljus choklad
600 g smör 
12 ägg 
6 dl socker
6½ dl vetemjöl 
1 dl kakao
3 krm salt
300 g vit choklad
Valfri mängd pepparkaksdeg (jag använde ungefär ett halvt paket)

Smält smöret i en kastrull. Hacka den bruna chokladen och låt den smälta i smöret. Rör till en jämn smet. Vispa ägg och socker lätt. Rör ner chokladsmeten i ägg-sockersmeten. Blanda sedan mjöl, kakao och salt och rör ner i smeten och blanda till en jämn massa. Häll smeten i en långpanna. Hacka vit choklad och tryck ner i smeten. Tryck ner bitar av pepparkaksdegen lite här och var i brownien. Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i ca 15-20 minuter. Låt svalna och ställ i kylen. Kan frysas.

Ovanstående recept var dock lite för stor sats (vilket jag kanske borde ha kunnat räkna ut på förhand) men om man inte provar så får man ju aldrig veta. Men de blev lite väl tjocka kanske. Att göra på ca 10 ägg borde vara perfekt för min långpanna och då ska naturligtvis tiden i ugnen förkortas.

Oavsett vad så var de To Die For!
Jag kan verkligen rekommendera dessa!

Kommentarer
Katarina säger:

Wow, så gott med stora bitar! Men den är så god, så man kan mycket väl dubbla eller tredubbla receptet :)

2011-12-12 | 16:09:55
Bloggadress: http://hovkonditorn.blogspot.com
LANJA - www.lanjas.blogg.se säger:

http://www.bloggtrafik.nu/index.php?sponsor=lanja - man får mer läsare på direkten!



http://Lanjas.blogg.se Bloggade föresten om din blogg =)

2011-12-12 | 16:54:00
Bloggadress: http://lanjas.blogg.se/
XTIO /Andreas Söderberg säger:

hehe ska lätt baka nu. :)

2011-12-12 | 18:32:20
Bloggadress: http://xtio.nu
Bodypalace säger:

smarrigt! :D

2011-12-12 | 19:05:24
Bloggadress: http://bodypalace.blogspot.com
Anna säger:

Å det där ska provas! Fast en lite mindre sats kanske ;) Hur blir pepparkaksdegen? Jag har god men väldigt hård hus-pepparkaksdeg, funkar den tro? Skulle vara bra att få användning för den.

Sv: Ja, skumtomtar var en superbra idé! Brukar försöka ge lite må-bra-klappar till bara mamma (ist för båda föräldrarna tillsammans) så det blir ju en toppenklapp :)

2011-12-12 | 20:48:44
Bloggadress: http://palandetmotskogen.blogspot.com/
Stockholmsjul säger:

Det där verkar riktigt gott! :)

2011-12-12 | 20:48:56
Bloggadress: http://stockholmsjul.blogg.se/
Lina säger:

Oh herregud! Det verkar så gott :D Ett tips till bakning, du borde baka dumlekakor! Jättegott :)

2011-12-12 | 21:36:10
Bloggadress: http://diwi.blogg.se/
Coquina säger:

Mums vad gott =) Imorgon är sista dagen att tävla om presentkort på min matblogg så kika gärna in där och tävla =)

2011-12-12 | 22:06:17
Bloggadress: http://coquina.blogg.se/
Linda säger:

Idol.haha du är rolig du.



Vilket gofika. Wow. Jag som inteens gillar att baka blev ju sugen

2011-12-12 | 23:33:10
Bloggadress: http://www.candygirl.nu

Lämna gärna en kommentar:
Jag besvarar dina kommentarer här så snart jag kan. Om du uppger din mailadress får du även mitt svar via mail.

Dock tycker jag att det är stentråkigt med kommentarer i stil med "Hej, kom och titta på min blogg!" Det betraktar jag som spam. Läs istället inlägget, och skriv en kommentar om det du just har läst. På så sätt blir jag förmodligen intresserad av dig och kikar in i vilket fall som helst ;-)

Ha en bra dag.
Kram Erica

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback