Ge en man en fisk och han har mat för dagen...

...eller ge en kvinna en get och hon kan förändra sitt liv!

När årets julklapp presenterades satt jag (som varje morgon) och tittade på Nyhetsmorgon. Action Aid var där och pratade getter och det berörde mig. Att få respons i stil med "Min man vågar inte längre slå mig, för då vet han att han inte får låna min get", ja då vet man att välgörenheten kommer till nytta.

En väldigt vild gissning (not) är att vi är flera julbloggare som fått mail från Action Aid de senaste dagarna och blivit ombedda att skriva om getter och presenter mot fattigdom. Jag tipsade om getterna när årets julklapp presenterades, och jag gör det gärna igen.

www.presentermotfattigdom.se

Det är där du köper geten till paketen.
Perfekt gåva till den som redan har allt!





Fikiro och hennes grannar har fått getter av ActionAid

Fikiro bor i södra Etiopien, i ett område som heter Kemba. Här är det extremt fattigt och ofta ont om vatten. Vägarna är dåliga – knappt farbara – och telefonledningar till det här området är helt nyligen installerat och har bara funnits i ett halvår.

Fikiro är i trettioårsåldern och bor med sin man och sina fem barn i en liten by, där det bor knappt 60 familjer. Familjerna försörjer sig på enklare jordbruk, men det är svårt för dem att få ut så mycket som de skulle behöva av det som jorden kan ge. Bland annat är området ofta drabbat torka.

För att hjälpa familjerna i Fikiros by till en mer hållbar försörjning har ActionAid gett kvinnorna getter. I getprojekten ingår även utbildning i hur getterna ska skötas, bland annat i hur de ska undvika sjukdomar. Ett stort problem för boskapshållningen är tsetse-flugor, varför ActionAid i getprojekten även hjälper till med att vaccinera djuren.

Fikiro fick två getter av ActionAid förra året, en hona och en hane.

– För oss blev det en omedelbar skillnad när vi fick getterna, säger Fikiro. Jag kunde ge barnen mjölk varje dag. Jag gör också ost av mjölken. En hel del äter vi själva, men blir det över säljer jag den på marknaden.

Getterna fick snart en killing som hon kunde sälja på marknaden, som inte ligger långt från byn där Fikiro bor. För den fick hon 280 birr, vilket motsvarar ungefär 114 kronor. Tack vare pengarna kunde hon skicka de äldsta barnen till skolan – tidigare var de tvungna att hjälpa till med familjens försörjning.

Kommentarer
Lina säger:

SV: Jag tror det. Jag var jättenervös innan, men eftersom jag skulle prata om det som jag älskar meset - JULEN - så gick det bra :D

2011-12-17 | 07:41:08
Bloggadress: http://www.sagojul.blogspot.com
Maria säger:

Hej!

Jag kikar in och letar ledtrådar..,



Kram Maria

2011-12-17 | 08:48:32
Bloggadress: http://Mariasdagbok.blogspot.com

Lämna gärna en kommentar:
Jag besvarar dina kommentarer här så snart jag kan. Om du uppger din mailadress får du även mitt svar via mail.

Dock tycker jag att det är stentråkigt med kommentarer i stil med "Hej, kom och titta på min blogg!" Det betraktar jag som spam. Läs istället inlägget, och skriv en kommentar om det du just har läst. På så sätt blir jag förmodligen intresserad av dig och kikar in i vilket fall som helst ;-)

Ha en bra dag.
Kram Erica

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback