Att tända juleljusen...

...är himla mysigt, men glöm inte att släcka dem också. Runt tredje advent inträffar de flesta hemmabränderna. Logiskt, det första ljuset i staken är nästan slut vid det här laget - i alla fall om man kör smala ljus...

Den här påminnelsen låg på vårt intranät inför första advent och jag tänker passa den vidare till er också:

  • När du går hem och firar advent – var rädd om dig
  • Se till så att du har flera brandvarnare hemma. Det börfinnas minst en på varje våningsplan. Det bör finnas en i varje sovrum och det bör även finnas en brandvarnare i varje barns rum.
  • Kontollera att du har ett fräscht batteri och gör ett test med något som ryker, t.ex. en brinnande tändsticka som du blåser ut under brandvarnaren så att du säkerställer att den fungerar.
  • En sex kilos pulversläckare bör finnas i varje hem. Det bör också finnas en brandfilt. Se till att alla berörda vet var dessa finns förvarade.
  • Släck alla elektriska julbelysningar genom att slå av dess strömbrytare eller genom att dra ur kontakten. Släck aldrig genom att vrida på glödlampan.
  • Dekorera inte levande ljus med brandfarliga dekorationer, exempelvis mossa. En ljusstake i metall dekorerad med sand, sten och snäckorär givetvis mindre brandfarlig.
  • En extra varning för julgranen då den stått i stugvärmen någon eller några veckor och blivit torr. Den är då ytterst brandfarlig. Häng inte tomtbloss i den och tänd inga ljus i närheten av den.

Just det där med julgran och tomtebloss... För några år sedan gick jag en utbildning och kvinnan som höll i utbildningen berättade om vad hon och hennes familj råkat ut för: De hade som tradition att ta in granen - en äkta sådan - dagen före julafton. På julaftonskvällen brukade de alltid tända ett par tomtebloss och hänga i granen. Just denna jul hade ett av barnen inte kunnat vara med pga utlandsvistelse. De hade därför firat jul en gång till runt trettonhelgen, och då upprepade de julaftonstraditionen med tomtebloss i granen. På ett ögonblick hände det som inte fick hända: granen fattade eld. Tydligen avger en torr gran nån sorts gas som gör att det blir en nästintill explotionsartad brand, och på bara nån minut var hela huset därför övertänt. Så var rädda om er! Okej!

Om vi sedan ska prata om brandsläckare
så är de inte vidare vackra. Eller? Säkert gamla nyheter, men för mig var det nytt. Jag sprang på dessa läckerbitar häromdagen. De är faktiskt så pass snygga att de skulle kunna få bo framme. Slipper man gömma pulversläckaren i en garderob sparar man värdefulla ögonblick.



Kan kanske vara en bra julklapp till någon som har allt?
HÄR finns återförsäljare.


Kommentarer
Linda/Candygirl säger:

Ja man ska helt klart ha respekt för brand. Det är en av mina stora rädslor... att förlora allt i en brand. Huuu...(men jag tänder ändå MASSOR av ljus)

2011-12-08 | 19:32:12
Bloggadress: http://www.candygirl.nu
Annas Jul säger:

Bra brand info, viktig bit nu vid jul!

Snygga brandsläckare!

2011-12-08 | 19:38:02
Bloggadress: http://www.annasjul.blogspot.com
Stockholmsjul säger:

Jag visste inte heller att det fanns snygga brandsläckare! Den vita var ju grymt snygg :)

2011-12-08 | 20:54:57
Bloggadress: http://stockholmsjul.blogg.se/
Helena - Hellys Jul säger:

Alla ljusen brinner hoppsan! Visst går nån jullåt så??

Vad bra du är som påminner. Julen ska inte bli ett tråkigt ask-minne.

2011-12-09 | 09:10:58
Bloggadress: http://hellysjul.blogspot.com
Anna säger:

Snygga brandsläckare! Men inte lika fina som min nya burk som kom igår ;) Tack! Den är verkligen en färgklick :)

2011-12-09 | 20:57:28
Bloggadress: http://palandetmotskogen.blogspot.com/
Kloooon säger:

LF (länförsäkringar för er som inte är branschfolk) har ett samarbete med Ulrika Hydman och säljer brandsläckare med hennes klassiska "djävulsansikte" (du vet, som alla mina pokaler). Jävligt cool!

2011-12-10 | 15:11:17
Therese - Sockenvägens Söta säger:

Ja här kollar vi branvarnare och fläkt varje jul, vi har dessutom köpt snygga vita bransläckare både till oss själva och som julklapp till de vi håller av och är rädda om <3 KRAM!

2011-12-11 | 08:58:15
Bloggadress: http://lurans.blogg.se/

Lämna gärna en kommentar:
Jag besvarar dina kommentarer här så snart jag kan. Om du uppger din mailadress får du även mitt svar via mail.

Dock tycker jag att det är stentråkigt med kommentarer i stil med "Hej, kom och titta på min blogg!" Det betraktar jag som spam. Läs istället inlägget, och skriv en kommentar om det du just har läst. På så sätt blir jag förmodligen intresserad av dig och kikar in i vilket fall som helst ;-)

Ha en bra dag.
Kram Erica

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback