Chokladiga shopping- och julklappstips

Förra julen fick jag en toppenjulklapp av mina föräldrar, nämligen en pralinkurs på Chokladfabriken. Åsa hade fått samma kurs av sina päron och en helkväll var därmed ordnad. Är det någon som har varit på deras kurser? Kan verkligen rekommendera dem. Fråga tomten vettja. Farsan är en hyvens prick!
 
På kursen gick vi igenom pralinmakeri. Allt från temperering av choklad till att gjuta skal till att göra fyllning. Vi fick lära oss vad som är viktigt för att få fina och blanka praliner. Hur man ska göra för att chokladen ska få ett schysst "bräck" när man biter i den. Tricket för att få pralinskalen riktigt tunna och fina. Och vikten av tålamod...
 
Dessutom så fick man med sig ett STORT lass praliner hem. Det var 12 personer på kursen och man arbetade två och två. Alla använde olika recept. När kursen var slut delade vi pralinerna emellan oss, så att alla fick med sig de olika smakerna hem. Och recepthäftet fick man också med sig :-)
 
 
Här är jag i färd med att äta upp lite av den överblivna
tryffelsmeten. Konditorn som höll i kursen sa att vi skulle slänga
det som blev över. Jo tjena? När vi precis hade gjort den absolut
godaste tryffelsmet man kan tänka sig? Skulle inte tro det!

Pralinskalsfixande lärde vi oss mycket om. Den största lärdomen var att det är så himla mycket enklare att arbeta med bra grejer. Till exempel så har jag tidigare använt silikonformar när jag gjutit praliner. Helt enkelt för att silikonformarna är så pass mycket billigare än vad formar i hårdplast eller metall är. Men det är sjukt stor skillnad. Enklare, bättre och snyggare på alla sätt och vis. Jag använder numera hårdplastformar i polykarbonat från Chocolate World.
 
Då kommer vi osökt över till nästa julklappstips då: Till dig själv eller till någon annan.  Jag har köpt mina pralinformar på Chokladfabriken. Men alla bor ju inte i Stockholm, dessutom är de en femtiolapp billigare på webbshoppen Lyckas med mat. Där kan man även köpa non temp-choklad :-)
 
Nån som blev nyfiken på vad det är är för tryffelsmet jag pratar om? Det är en salt karamell. Så underbart god. I nästa inlägg kommer receptet!
 

Samtliga inlägg från Chokladtemahelgen:
Helgtema: Choklad - angående valet av choklad
Varför ska man temperera choklad? - Heston Blumenthal förklarar chokladens molekylära uppbyggnad. Tycker verkligen att man ska titta på detta!
Att temperera choklad - När man vet varför, då är det dags att lära sig hur!
Åsas strohromsbollar - som dessutom går utmärkt att pimpa nu till Halloween
Chokladiga shopping- och julklappstips - om Tomten behöver lite hjälp och inspiration
Gjuta pralinskal - Läs detta inlägg om du inte har gjort praliner tidigare.
Praliner med salt karamell - ett måste! Prova!

Kommentarer
Coquina säger:

Vad skoj med pralinkurs på Chokladfabriken, jag har varit på chokladprovning på Chokladfabriken och var lika nöjd med den. Gick med min mamma och vi hade en supertrevlig kväll! Har en kniv-tävling på min matblogg så titta gärna in där om du vill =)

Svar: Chokladprovning är roligt :-) Har varit på några stycken, och det är verkligen kul att känna hur smakerna förändras beroende på vad man åt innan. Dock inte på chokladfabriken..
Erica AKA Tomtens Dotter

2013-10-20 | 11:58:18
Bloggadress: http://coquina.blogg.se/
Victorias Jul säger:

Vilken bra julklapp

Svar: Det var helt fantastiskt faktiskt. Lärde mig så himla mycket, så det var verkligen toppen!!!
Erica AKA Tomtens Dotter

2013-10-20 | 16:10:56
Bloggadress: http://victoriajul.blogg.se

Lämna gärna en kommentar:
Jag besvarar dina kommentarer här så snart jag kan. Om du uppger din mailadress får du även mitt svar via mail.

Dock tycker jag att det är stentråkigt med kommentarer i stil med "Hej, kom och titta på min blogg!" Det betraktar jag som spam. Läs istället inlägget, och skriv en kommentar om det du just har läst. På så sätt blir jag förmodligen intresserad av dig och kikar in i vilket fall som helst ;-)

Ha en bra dag.
Kram Erica

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback