Saffransscones
Saffransscones är en favorit sedan många år tillbaka. Faktum är att det allra första receptinlägget på Tomtens Dotter bland annat innehöll ett recept på saffransscones. En latmaskvariant som är hur god som helst. Men det finns ju ingen anledning att fuska när det är precis lika enkelt, precis lika gott och väldigt mycket billigare att göra det själv.
Ingefära är en favorit till saffran. Det finns en jättegod Ingefära- och apelsinmarmelad som är supergod till dessa scones och som är mitt standardval. Denna gång var jag dock lite wild and crazy och testade en marmelad med päron och ingefära. Väldigt smaskigt även det.
Saffransscones á la Tomtens Dotter
I vanliga fall har jag alltid havregryn eller rågmjöl i scones. Och bara liiite socker. Men just saffransscones vill jag gärna ha lite mjukare, lite lyxigare, lite sötare. Det är trots allt bara jul en gång om året...
0,5 dl hett vatten
1 kuvert saffran4 dl vetemjöl
0,75 dl strösocker
1 tsk bakpulver
1 dl mjölk
50 g smör, kylskåpskallt
1 krm salt
eventuellt 1 msk råsocker
- Blanda saffran med hett vatten. (om saffranet är hela saffranstrådar: stöt det i mortel först)
- Blanda socker, mjöl och bakpulver i en skål. Tärna smöret och "kläm ihop" mjöl och smör till en grynig och smulig massa.
- Blanda ner mjölk och saffransvatten och blanda till en smidig deg.
- Baka ut degen till 4 kakor och nagga dem. Jag brukar dessutom strö på lite råsocker om jag har det hemma, då blir det lite härligt "krisp" på ytan.
- Grädda 12 minuter 180 grader i varmluftsugn eller 200 grader i "vanlig" ugn
Så här mysigt hade jag det på första advent.
Imorgon blir det mera saffran. Sara, med den härliga matbloggen vardag.nu gästbloggar här och bjuder på ett smaskigt middagstips. Missa inte det.
Kommentarer
Ann-Sofi MATSAFARI säger:
Frukostlyx:)
Svar:
Erica AKA Tomtens Dotter
Nilli säger:
Det åt vi också på första advent, faktiskt första gången jag gjorde saffransscones, men det blev supergott. Ingefära- och apelsinmarmelad låter galet gott till. Vi tog vanlig apelsinmarmelad som vi hade hemma...
Svar:
Erica AKA Tomtens Dotter
Caroline säger:
Jättefina bilder! Gjorde att jag blev sugen på att testa saffransscones :)
Svar:
Erica AKA Tomtens Dotter
milla säger:
Men vad gott det måste jag testa:)
Svar:
Erica AKA Tomtens Dotter
Therese Bjärstig säger:
Lär jag baka, ev redan i morgon. Idag gjorde jag saffransbullar, svor ve å förbannelse då jag inte trodde de jöste, men de blev de luftigaste och godaste jag någonsin bakat! Tre av dem ligger nu i min mage tillsammans med vinkokta musslor med vitlök och två glas vin, en röra utan dess like ;-D KRAM
Svar:
Erica AKA Tomtens Dotter
pilla säger:
Jag gjorde också saffransscones för ett tag sedan. Så gott!
Svar:
Erica AKA Tomtens Dotter
Trackback