På't igen bara!

Det har varit lite tyst i några dagar nu. Det har varit lite fullt upp... Idag är det tisdag. Det är jämn vecka. Det betyder att jag har lekt keramIca igen. Det bor så mycket idéer i huvudet just nu, och jag hinner inte riktigt skriva ner allt. Det är kanske tur - annars skulle jag nog behöva säga upp mig och flytta in i verkstaden.


Bilden är ifrån förra gången när jag påbörjade en skål. Idag när jag kom på plats hade den genomgått första bränningen, skröjbränningen. Skålen glaserades och står just nu i brännugnen för andra gången. Det ska bli så spännande att se det färdiga resultatet nästa gång :-)

Jag hann dessutom påbörja två nya projekt idag. Ett kan jag inte berätta om då det är en custome made överraskning. Men det andra kan jag snacka om vitt och brett, och det tänker jag göra NU.

Våningsfat är något jag gillar. Spana in här, här och här till exempel. En annan sak som jag gillar är snöflingor. Jag brukar alltid överdosera snöflingor när jag gör kort och lådor och annat pyssel (förmodligen därför jag är så dålig på att göra påsk- och sommarpyssel...). Nu ska jag kombinera de båda i ett våningsfat. Får se om det blir med två eller tre våningar. Jag har i alla fall börjat på ett utav faten idag. To be continued...


Har gjort en tavla...

...med en tavla! Igår blev jag inspirerad. Igen. Den här gången var det faktiskt ett realistiskt projekt. Det var inte bara realistiskt. Det var görbart at once - jag hade ju faktiskt en överbliven lerklump i kylen.

Inspiration finns överallt, och igår fann jag den hos Therese och på en av hennes fina brädor. En sån kan jag göra, tänkte jag. Men på mitt vis. Med chilisylt och keramik.





Man kan (om man vill) se saker på det negativa sättet. Om man vill.
Då skulle man exempelvis kunna fokusera på att när jag vaknade hade den böjt upp sig på kanten. Då kom jag ihåg att Eva nämnt något om att platta saker ska torka under lätt press. Men eftersom leran inte var helt stel tänkte jag att... hmmm... man kan säkert böja ner den om man gör det sakta och försiktigt. Det kunde man inte så nu ligger tavlan i min papperskorg. Chilifrukten är dock intakt.

Men jag tycker att det är roligare att fokusera på det positiva.
För det första fick jag ett misstag att lära mig av. Check på den. Och helt ärligt så blev det inte så fint att använda samma typsnitt på all text. Det blev lite stelt och tråkigt. Så jag kommer att ta med mig några olika bokstavsstämpelset nästa gång jag ska keramika. Sen kom jag på en sak: chilisylten är supergod tillsammans med mögelost. Så man kommer att kunna multitaska skylten genom att antingen ha den som dekorativ detalj eller som ostbricka. Fiffigt va? :-) 

Dagens temasång
Kan bara bli Paintball Boys med Coca Carola. Får mig dels i stämning för dagens aktiviteter, och även att vandra bakåt i tiden. Typ till 1994. När jag var punkare med målad skinnpaj och tyckte att det absolut värsta öde som kunde drabba en människa var att bli "vanlig".



Idag ser jag inte det som någon katastrof direkt. Jag är som alla andra. Och naturligtvis som ingen annan. Unik på mitt sätt. Precis som alla andra är unika på sitt sätt. 

Today you are you, that is truer than true. There is no one alive who is youer than you.

...och vips blev jag inspirerad till ännu en tavla!

FaB keramik

Förra tisdagen hamnade jag ju spontant på keramiken med Eva. Sen dess har jag blivit jätteinspirerad och har hur mycket ideér som helst. Det jag längtar mest efter är att göra en polkaGRIS... Men det får nog vänta lite, för det skulle ju vara kul att ta hand om påsken först.

Mitt stora problem är ju att jag är nybörjare. Då är det egentligen inte hälsosamt att leta rätt på proffskeramiker och se vad de pysslar med, men vad fan... Man är ju inte mer än människa. Sikta mot stjärnorna och nå trädtopparna, eller vad är det man brukar säga?

Hittade åt bloggen Fabulös Inspiration för nån dag sedan. Jag har läst igenom vartenda inlägg och inspirerats och drömt. Här är några av de bilder som inspirerat mig massor. Det finns viss risk att jag kommer att försöka mig på något liknande - om än betydligt mer amatörmässigt...





Alla ovanstående bilder är
lånade från Fabulös Inspiration


Älskar äggskalen på den första bilden. Skulle vilja göra tre stycken i tre olika pastellfärger; gul, grön och kanske ljusrosa eller ljuslila. Olika storlekar och så får de stå i en liten grupp med påskliljor planterade i två och godis i den tredje.

På den andra bilden föll jag pladask för pepparkakslyktan. Skulle vilja göra en liknande, men vet inte om den ska vara vit eller pepparkaksbrun och dekorerad med "kristyr".

Lampetten på bild nummer tre är fantastisk som den är - dvs helt orealistiskt att jag ska klara av att göra något liknande just för tillfället. Dessutom är jag inte så krusidullig av mig. Men det skulle vara kul att göra en christmas countdown-lampett. Jag fick så mysiga datumljus i paketkalendern, ett ljus för varje dag, som jag aldrig använde i julas som skulle vara perfekta för ändamålet.

Sen ska det bli av också. Men det kommer. Kanske :-)


Hej mamma

Jodå, jag lever. Men det blev en lång dag idag (07:45 - 21:00 och sen transport till och från jobbet ovanpå det...) och inte har jag hunnit wordfeuda med dig heller. Imorgon ska jag iväg och träffa Marléne och Sofia, så då hörs vi inte heller något. Men sen är det helg! Jejj :-)


Päronsylt med ingefära och en liten touch av bapelsin

Den där fantastiska päronsylten med vanilj och mörk choklad som jag babblade om igår har nu fått sig en liten omgörning. Denna gång smaksattes sylten med ingefära, vilket gör att den passar som vanlig sylt, men även som marmelad till en god ost eller som chutney till kött.

Jag var som sagt inte helt nöjd med konsistensen på sylten förra gången. I stället för att bli "syltgeggig" så blev det snarare som syltad frukt i sockerlag. Underbart god, men kanske inte riktigt sylt? Dessutom: boken jag plockade receptet ur är engelsk, och de har lite andra referensramar än oss vad gäller sockerhalt...

Baserat på ovan gjorde jag vissa justeringar i sylten. Sochermängden halverades i det närmsta. Vattnet uteslöts. Två citroner blev en liten blodapelsin. Dessutom bytte jag vaniljen mot ingefära.



Päronsylt med ingefära och blodapelsin:
1 kg päron, skalade, urkärnade och bitar
Saften av 1 bapelsin
5 dl socker
1 tumstor bit ingefära (men jag tar nog mer nästa gång)
Alternativ: byt ut bapelsinen mot citron samt byt ut ingefäran mot en vaniljstång

  1. Dag 1: Skala och riv ingefäran på rivjärn. Skala päronen och skär dem i bitar. Gör ett päron i taget och lägg i en skål, strö över lite socker och lite riven ingefära. Fortsätt på samma sätt tills alla päron är skalade.
  2. Häll sedan på det sista av sockret, täck skålen med en tallrik och låt det stå över natten så att sockret hinner absorbera en del av fruktsaften.
  3. Dag 2: Diska glasburkarna och locken och sätt in dem i ugnen på 100 grader medan sylten tillagas.
  4. Tillsätt pressad juice från en liten blodapelsin
  5. Häll upp skålens innehåll i en syltgryta och rör om på svag värme tills allt socker löst sig. Höj temperaturen och låt sylten koka livligt tills den når stelningspunkten (ca 105 grader). Päronbitarna ska vara genomskinliga. Skumma.
  6. När sylten är färdig: mixa lite snabbt med stavmixer. Den ska inte bli slät, men säg att en tredjedel av päronen ska bli lite mosiga.
  7. Häll sylten i heta, steriliserade burkar

Fortfarande är sylten hur god som helst, men inte perfekt i konsistensen. Den är dock betydligt närmare än förra satsen. Jag konfererade nyss med min kära mor om problemet, så nästa gång ska jag testa att göra på syltsocker.


Dag 1: Päronen är skurna och ska stå med sockret över natten...



...och så här ser det ut dag 2.


Viktigt att skumma sylten för annars förkortas hållbarheten.


Klart. Bara det angenäma problemet med att äta upp sylten som återstår.


Man FÅR drömma...

När jag skrev inlägget om Supertanten började jag drömma mig bort lite... Vissa saker saknar jag verkligen med att bo i en lägenhet i Stockholm. Jag saknar att ha en trädgård. Jag vill ha bärbuskar, ett stånd med rabarber, plats för ett litet, litet växthus så att paprikan, chilin och tomaterna mår bra.

Jag vill ha ett outnyttjat utrymme någonstans där det finns plats för en frysbox så att jag skulle kunna baka thekakor. Jag vill ha en matkällare där syltburkarna kan få bo.

Jag vill ha äppelträd som öser ut frukt. Transparant blanche. Ett plommonträd. Ett gäng rödvinbärsbuskar så att det finns rödvinbär i frysen hela vintern att äta med godaste kolasåsen. Röda krusbär av samma sort som min mormor och morfar hade.

Ett litet, litet trädgårdsland så att man kan odla potatis, morötter och jordärtskocka (som kommer tillbaka år efter år efter år och man vet aldrig vart). Sockerärtorna växer mycket bättre i friland än i kruka.

I Solna kan man hitta ett nyproducerat radhus för i runda slängar fem miljoner.
Men inget hindrar mig från att drömma om ett riktigt hus. Eller en sjövilla... (svårt med äppelträd och trädgårdsland i och för sig - men ändå!) Att det är löning imorgon hjälper inte mycket i sammanhanget!

Men vem vet... En dag kanske lottoraden ger mer än 37 kronor i vinst!
Tills vidare är jag glad och tacksam över att mina föräldrar (och andra snälla människor) har lite bärbuskar jag kan länsa. Och att tomatsorten Wilma klarar av blåsten på uteplatsen!

Ditt och datt

Idag var jag duktig och kom iväg i tid till jobbet. När jag gick hem kl 16:40 kändes det som om jag smet oförtjänt tidigt - och då hade jag ändå varit där 10 minuter för länge. Det var så skönt att komma hem tidigt.

Dessutom var det himla kul att veta att jag inte är ensam om att ha korta armar. Tack för svaren, det var kul att läsa :-)

Angående strömmingen i föregående recept: Jag lämnade receptet till en kollega i höstas. Hon är inte heller förtjust i strömming, men testade att göra nån annan fisk (rödspätta?) och rulla, hälla över såsen och in i ugnen. Det hade också blivit supergott. Kan även tänka mig att göra den där tunt skivade kycklingen enligt nedanstående princip.

För bra precis ett år sedan gjorde jag den godaste sylten jag någonsin ätit, nämligen päronsylt med vanilj och mörk choklad. Smaken var to die for, men konsistensen var inte helt klockren vilket jag tror berodde på en kombination av för hårda päron, för kort koktid och för mycket vatten.

I förra veckan hade de erbjudande på päron, så jag köpte på mig ett gäng. Nu har päronen blivit sådär perfekt saftiga och asociala - dvs man vill bara äta dem i ensamhet i sitt eget kök - och nu är det dags för en ny omgång. Den här gången tänker jag skippa vanilj och choklad. Istället ska jag testa att smaksätta med ingefära. Älskar ingefära.

Det MÅSTE bli en höjdare, för det har jag bestämt :-)


Mormors strömmingslåda med rödvin

Ibland är det mycket månad kvar i slutet på lönen. 24:e januari sägs vara årets fattigaste dag och då är det bra med billig och god mat! Strömming tillexempel. Strömmingslådan nedan funkar alldeles utmärkt att äta varm ihop med kokt potatis eller potatismos till middag. Den är även en superbra bufférätt som återfinns på vårt julbord.



Mormors strömmingslåda med rödvin
600 g rensad strömmingsfilé
1 msk salt
grovmalen svartpeppar
1 liten gul lök, finhackad

Sås:
2 dl rödvin
2 msk matolja
2 vitlöksklyftor, pressade
2 msk ättika (12%)
4 msk tomatpuré
3 msk strösocker
2 msk persilja

Gör så här: 

  1. Sätt ugnen på 225 grader
  2. Skölj strömmingen noga och klipp bort ryggfenan
  3. Strö hälften av saltet i en ugnsform
  4. Rulla filéerna med skinnsidan inåt och lägg i ett lager i formen. Strö på resten av saltet, svartpeppar och den finhackade löken.
  5. Blanda alla ingredienserna till såsen och slå den över strömmingen.
  6. Täck med folie och tillaga den i ugnen i ca 25 minuter.

Om jag gör denna rätt till middag gillar jag att ha i något starkt. En rejäl klutt sambal oelek, finhackad färsk chili eller den där halva burken salsa eller tacosås som står bortglömd i kylen. Som bufférätt skippar jag hettan.

Det som inte går åt på en gång kan med fördel mosas på en hårdbrödsmörgås :-)


Rapport från en strippstång

...är i och för sig väldigt missvisande rubrik eftersom vi hade alla kläder på, men vad gör man inte för att söka lite uppmärksamhet? Som jag visste på förhand: jag är INTE lika graciös som kvinnan i föregående inlägg. Vad jag däremot inte hade listat ut var hur ONT vissa saker kunde göra. Som att låta naken hud glida över stången...

Anyway: I informationsmailet vi fick så stod det att vi skulle vara barfota och klädda i linne och riktigt korta shorts eller hotpants. Mina vinterbleka och smått kraftiga ben protesterade högljutt över det där med korta shorts, men hjärnan lyckades på något sätt vinna den striden. Benen var i alla fall hårfria, så det fick gå. Vi blev även informerade om att undvika att kladda på oss hudcreme.

17 stycken tjejer i åldrarna (gissningsvis) 18 - 35 och lika många stänger. En 47-årig instruktör som snarare såg ut att kunna vara en i kompisgänget. Sen är det bara att köra. Eller?

Svårt som fan var det. Det hade jag förstått på förhand. Men jag hade inte trott att jag skulle begränsas redan efter 10 minuter av att det gjorde ont. Men föreställ dig en brandman som hoppar ut genom hålet i taket, kniper knäna runt stången och snurrar ner. Om man är en brandman är det en bra sak att ha kläder på sig för att minska friktionen och därmed glida snabbare. I Pole Fitness däremot... Där är en av grundförutsättningarna att huden skapar friktion. Den ska liksom ska "klibba fast" lite vid stången så att man kan fastna på den. I övningarna som innebär snurrar - och det är många - kändes det som att kroppen snurrade fortare än huden och bara efter några minuter kändes det nästan som att man fått brännskador.

Ja just det: vi fick faktiskt testa övningen på bilden. Innan jag berättar om den så ska jag berätta om en annan sak, nämligen när vi hade en "prova på olika träningsformer på betald arbetstid"-vecka på jobbet. Detta var många år sedan men ändå. Jag och BM skulle testa poweryoga. Det är första och enda gången jag testat nån form av yoga överhuvudtaget, och ju längre in i passet vi kom, ju mer övertygad blev jag om att instruktörens kropp inte är konstruerad på samma sätt som min kropp är. Jag är helt övertygade om att ni har haft samma känsla. Faktum är att jag fick min känsla bekräftad i slutet av passet. Jag ÄR defekt. Den klämkäcka instruktören som kunde böja sin kropp åt alla möjliga och omöjliga håll beskrev kommande övning, och visade: "Sätt er i skräddarsits, sen sätter ni händerna i golvet på sidan och lyfter er upp" och sen lyfter instruktörsdjävulen sig själv 5 centimeter över golvet.

Kom igen. Testa att göra samma sak själv innan ni läser vidare.

Sen var det min tur. Det var NU jag fick bekräftat att det inte bara handlade om att jag är nybörjare och inte kan just nu, men kan så klart lära mig om jag övar. Nej, nej. Jag KUNDE inte. Och kommer heller aldrig att kunna lära mig. Jag hade nämligen 5 centimeter kvar för att överhuvudtaget nå ner till det där förbannade jävla golvet.

Åter till strippstången och övningen på bilden. Med tanke på att mina armar antingen är för korta, alternativt att min rygg är för lång, så gick det åt helvete kan man säga. Titta på bilden. Man ska alltså ta armen bakom ryggen, ta tag i stången under rumpan och vila kroppen på armen. Och det är svårt när armarna är 5 centimeter för korta i förhållande till ryggen. Men svanskotan är hel. Alltid något.

Det var roligt! Riktigt roligt. Så pass kul att jag skulle kunna överväga Pole Fitness som varaktig träningsform om det inte vore så dyrt (2.100 kr för 8 gånger... Men vi kan få tillbaka hälften från jobbet, så egentligen blir det inte så mycket... Hmm... Tål att tänkas på i alla fall!)

Nu är jag nyfiken: Nådde DU ner till golvet?

Äventyr som ger träningsvärk (part 2)

Vi är några tjejer i umgängeskretsen som fyller år under perioden november till februari. Vi bestämde oss för att skippa födelsedagspresenter till varandra och istället göra något roligt tillsammans. Valet föll på pole dance.

Idag är det dags. Något säger mig att jag inte kommer att vara lika graciös som kvinnan på bilden... Jag har även en känsla av att jag även imorgon bitti kommer att behöva rulla ur sängen på grund av träningsvärk... Det fick jag nämligen göra idag - gårdagens skridskoäventyr känns, vill jag lova!

Wish me luck, och håll tummarna för att jag kommer hem utan brutna ben och med en svanskota som fortfarande är intakt! 

Mysig dag

Nu har jag åkt skridskor för andra gången på 21 år. Man är ju ingen Gillis Graflund direkt. Men det var roligt. Jättekul. Jag lyckades klara mig undan med bara en vurpa och den var på cykeln...

Innan jag drog iväg började jag fasa för att ha åkt klart och ta av mig de varma skridskorna och byta till de vanliga skorna som stått ute i kylan och blivit kalla. Sen kom jag att tänka på vad mamma gjorde när jag och syrran var små och vi var ute på saker som på sikt leder till kalla händer och fötter. Eftersom det är en del småbarnsföräldrar som läser bloggen tänkte jag dela med mig av tipset: När vi åkte ut på isen stoppade mamma alltid extra strumpor och vantar innanför kläderna. Så när små fötter blivit blöta och kalla kunde mamma inte bara trolla fram ombyten. Hon kunde trolla fram VARMA ombyten. Jag kan lova att det tricket fungerar även på kalla vuxenfötter!


Bildbevis på spektaklet. Som sagt: Ingen Gillis Graflund direkt


Efter ett tag var det inte så kul att åka skridskor längre. Men jag är grymt imponerad av
unge herr Lucas - det var första gången han stod på ett par skridskor idag.



Eva agerar manuell blåsbälg för att få fart på glöden.


Korvgrillning och till det drack vi...


...BLOSSA, BLOSSA, BLOSSA, glöggen heter Blossa

En hel del folk som var där och åkte idag.


Förresten... För dig som inte känner till Gillis Graflund: Den enda svensk som tagit sig ifrån OS med medaljer i konståkning. Han har inte bara tagit medalj. Han plockade hem den ädlaste valören hela tre OS på raken. I det fjärde fick han nöja sig med ett silver, stackarn... Utöver sin imponerande OS-meritlista knep han även tre VM-guld.


Äventyr som ger träningsvärk

Jag erkänner. Jag är en soffpotatis av stora mått. En av helgens dagar vill, nästintill KRÄVER jag att få gå omkring i morgonrock precis hela dagen och kvällen och bara slappa. Speciellt vintertid när det pågår skidåkning, skidskytte och utförsåkning mest hela tiden.

Idag blir det dock inte mycket slappa för min del. Klockan 10 ska jag möta upp Eva och ett av minimonstren. Vi ska ut och...




...åka skridskor. Kan lugnt påstå att det har jag inte ägnat mig åt i många timmar sedan jag slutade mellanstadiet. Det gjorde jag 1991... Sen dess har jag åkt skridskor EN gång. Det var för tre år sedan; jag fick ett par begagnade skridskor i födelsedagspresent av killen jag dejtade då. Vi kom iväg en enda gång. Kan lugnt påstå att jag kom därifrån med ömmande fötter och dagen efter hade jag en träningsvärk som inte var av denna jord.

Men det ska bli kul. Vi kör lite picnic. Korvgrillning och varm choklad (med lite spets så klart) och gott humör. Åhh vad jag kommer att vara död imorgon. Men det gör ingenting. Imorgon väntar andra äventyr, men det tar vi då :-)


Ibland säger en bild mer än tusen ord!

I kvällens avdelning av Ego Girl bjuder jag på följande bild. Sen ska jag sova :-)



X:et på ett TL. Sen råkade jag visst lägga över en DW och två TW också... Ooops...


Mustapekkasås

För nån vecka sedan blev jag bjuden på en brakmiddag av Niklas. Ugnsrostad potatis, broccoli, en fet köttbit och en sås to die for!

Såsen görs genom att värma en trea grädde och låta en mustapekkaost smälta ner i grädden. Smaksätt med en rejäl skvätt sherry och lite dijonsenap. Seriöst, såsen är så god att man - om det mot förmodan blir något över - skulle kunna äta resterna med sked... istället för snacks menar jag...

För dig som inte är bekant med Mustapekka sedan tidigare: Det är en supergod ost som rullats i massvis med svartpeppar. Om du har en finsk butik i närheten, alternativt om du ska åka finlandsfärja snart så köp! Passa samtidigt på att köpa lite svartbröd vettja

Och bara för att jag går på pulver så betyder ju inte det att jag tänker sluta tipsa om goda saker att äta.

Köksbänk 2.0

Ju längre tiden går ju mindre har jag till övers för prydnader, detaljer och krafs. (julen undantagen...) Jag försöker se det vackra i det vardagliga. Jag behöver dock inte anstränga mig särskilt mycket för att se det vackra i ett stort fat med frukt och grönt.


Min adventsljusstake tjänstgör numera som fruktfat. I bakgrunden en gammal plåtburk från Göteborgs Kex som länge stått gömd och undanskymd på burkhyllan, men har fått en mer framskjuten placering då den matchar mina köksgardiner.


Glaspokalerna i bakgrunden innehöll biscotti från helvetet under julen, men nu är det tid för müsli och havrefras istället. Istället för en gammal reklambild med en tomte görs det numera reklam för jamaicanska bananer

På tal om att bejaka sin inre tant: I helgen ska en del av innehållet reduceras. Jag har slut på chilisylt, och så kan man ju inte ha det!

Liknande bloggposter:
På min köksbänk...
Första deltagandet...

Super tanten?

Den här tanten - tvs undertecknad - är i alla fall en periodare. Och då pratar jag INTE om att dricka sprit (särskrivningen i rubriken var ytterst medveten i mitt fall, undra om det var lika genomtänkt av den som formgav boken). Jag pratar om att sylta och safta och bejaka min inre tant. Därför var det inte speciellt otippat att Elin Eks bok Supertanten skulle få flytta hem till mig. Jag ville bara vänta ut julen så att den inte kom med jultomten innan jag slog till.

I måndags kände jag att jag behövde trösta mig lite efter en dag där en massa saker gick fel. Så en snabb sväng in på Åhlens efter jobbet resulterade i en 3CD-box med juliga amerikanska evergreens för 55 kronor (väldigt överkomligt, och nu är jag ett steg närmare julskiva 2012) samt ovan nämnda bok.



Den är MYSIG!

Här så klart finns en massa "tantiga" recept på småkakor, sylt och husmanskost. Men det finns även ett tantquiz (hur tantig är du?), Elins tankar om kända tanter (tex Astrid Lindgren, Selma Lagerlöf och Bamses farmor), beskrivning av de olika tanttyperna (unga överklasstanten i jumperset, östermalmstanten med mink och välfriserat hår, kulturtanten och hemmafru-lajvaren á la Underbaraclara)



Sett som kokbok är det kanske inte världens bästa bok - äger du tillexempel Vår Kokbok behöver man inte köpa denna för recepten. Men det spelar inte så stor roll. Det är charmen som räknas.




Ibland går det snabbt att bestämma sig!

Igår lämnade jag jobbet runt 17:15 i tron att jag skulle få besök av några vänner på kvällen. Innan jag hunnit fram till tunnelbanan var besöket inställt (det blir kvällens aktivitet istället) och 45 minuter senare satt jag med en klump lera framför mig och undrade vad jag skulle hitta på med den.

Jag har tidigare visat presenter som jag fått av min vän och kollega Eva. Igår var det tisdag, vilket är keramikdag i Evas värld, och jag fick ett infall och bestämde mig hastigt och lustigt för att haka på. Det är jag glad för. Jag kommer att hamna där igen.

Jag gjorde en skål, men det är inget som visas upp eftersom den inte är klar. Lovar att återkomma med resultatet :-)

Nu ska jag sätta mig och skriva ner alla idéer jag har. Så får vi se vad som blir verklighet av dessa i framtiden...



Fatet på bilden är en annan födelsedagspresent från ett annat år från ovan nämnda Eva. Helt underbart fint. Dessutom passar det himla fint att servera blodiga tamponger i på en halloweenfest. Hihi det var jättekul att lägga på en oskyldig blick och fråga - som om det vore den mest naturliga sak i världen - "Får det vara en tampong?"

Hur gör man då dessa? Jo man tar marschmallows, gärna de lite billigare som ibland hittas på Ö&B eller liknande, som faktiskt är avlånga och med "vridna kanaler" enligt bästa OB Fleur-anda. Sen klipper man steksnöre i bitar om ca 15 cm och viker det dubbelt och pillar in i ena änden med baksidan av en stoppnål eller liknande. Sen ringlar man lite passerad hallonsylt eller mixade jordgubbar över.

Glöm nu inte att spara tipset till Halloween 2012 :-)

Iittalas Marimekkoskålar

MINA Marimekkoskålar :-)
Jag har en liten tanke om att - när jag fått ihop lite flera färger - ha ett tacoparty. Gröna saker i gröna skålar. Majs och ost i gula skålar. Tomater i den röda. Rödlök i den rosa skålen. Det skulle vara SÅ fint.




En annan sak som är fint är att servera godis ur skålarna, och även här köra med färgmatchning. Röda godisar i en röda skål. Blåa godisar i en blå skål, och så vidare och så vidare.

Fick den lila skålen längst till vänster (den ser brun ut på bilden...) och den rosa skålen i mitten i julklapp. Så fina färgklickar i vitrinskåpet :-)

Tack kära mamma och pappa!

*********************
Förresten:
I söndags skrev jag om en massa konstiga dagar i almanackan. Jag lyckades dessutom - helt omedvetet - hitta på en alldeles egen dag, vilket Anna uppmärksammade mig på. 8:e mars är världsNJURdagen. Men visst tycker väl även ni att världsNJUTARdagen låter betydligt mer trevligt. Men jag är väldigt tacksam över att mina njurar fungerar och gör sitt jobb. Annars är det svårt att njuta...

Baileysrutor i långpanna

För några dagar sedan hissade jag mammas nötkakor. Med på bilden fanns en annan kaka som Fröken Nattfrost blev nyfiken på. Håll till godo :-)



Baileysrutor i långpanna
Man behöver bara titta på bilden och läsa ingredienslistan för att veta att detta är succe! Botten är en kladdkakeaktig historia som passar utmärkt med smörkrämen. Receptet hittade hon HÄR.

Botten
4 1/2 dl socker
3 1/2 dl mjöl
3 tsk vaniljsocker
3 tsk bakpulver
6 msk kakao
225 g smör
2 1/2 dl vatten

Smörkräm
200 g smör
200 g florsocker
1 ägg
1/2 dl Baileys (eller någon annan smaksättare tex punch)

Lock
250 g mörk choklad
4 msk neutral olja
Mammas tillägg: Riven vit choklad

Blanda alla torra ingredienser som ska vara till kakans botten.
Smält smör och häll i vattnet i en kastull, låt koka upp och häll sedan i bunken med de torra ingedienserna.
Blanda ordentligt.
Bred ut smeten i en bakpappersklädd långpanna och grädda i 175 grader i ca 20 minuter.
Låt svalna.

Vispa ihop florsocker och smör och rör sedan i ägg och Baileys. Vispa en stund tills allt blandats.
Bred krämen på den kalla kakan, ställ in kakan i frysen för att stelna.
Smält chokladen och oljan försiktigt i en kastrull och bred sedan ut den på den kalla kakan. Mammas tillägg: Vänta några minuter och riv över vit choklad. Vänta några minuter så att den mörka chokladen hinner stelna LITE, men inte så länge att den vita chokladen inte fastnar....

Skär kakan i lagom stora bitar.

Tulpanens dag

Tänk att det finns dagar för allt. Kanelbullar, geeks och nutella, bara för att nämna något exempel. Och tulpaner. Idag är det tydligen tulpanens dag, vilket jag helt omedvetet firar genom att ha en stor bukett på köksbordet.



HÄR
finns förresten en sammanställning över hur många som helst av de knepiga temadagar som finns. Jag saxar lite därifrån. Dagar markerade med * återkommer på samma datum varje år medan de andra är rullande och infaller under en specifik period

Januari
2012-01-01* Internationella pizzadagen
2012-01-15* Tulpanens dag
2012-01-20* Lösenordsbytardagen
2012-01-21* Kramens dag
Okej, pizza på nyårsdagen. Check på den. Tulpaner i januari. Check. Byta lösenord skulle jag definitivt göra oftare OM det inte var så j---a många lösen att hålla reda på. Och kramas bör man göra VARJE dag!

Februari
2012-02-05 Nutelladagen
2012-02-14* Alla hjärtans dag
Har aldrig hört talas om Nutelladagen, men man skulle ju kunna fira den genom att göra Nutellacookies. Alla hjärtans dag är ju sisådär när man är singel.

Mars
2012-03-01 Långsamhetens dag
2012-03-05* Cheese Doodle day
2012-03-08 Världsnjurdagen
Långsamhetens dag låter mysigt. Den ska jag nog uppmärksamma. Cheese Doodle Day? Nja. Jag AVSKYR ostkrokar. Om man är tillsammans med mig så har man kyssförbud efter intag av ostkrok. Världsnjutardagen låter som något jag hellre uppmärksammar än kvinnodagen.

April
2012-04-03* Kärlekens dag
2012-04-20* Internationella cannabisdagen
Kärlek är bra, men precis som kramar verkar det fånigt att ha en speciell dag för det! Och varför i hela friden får cannabis en egen dag? Släng ut skiten!

Maj
2012-05-11* Negerbollens dag
2012-05-25* International geek day
2012-05-28* Internationella krama en musiker-dagen
Jag tillhör de politiskt inkorrekta som fortfarande kallar negerbollar för negerbollar. Förlåt. Det är roligt med geeks. Och krama en musiker kan man alltid ordna :-)

Juni
2012-06-01* Mobilfria dagen
2012-06-18* Internationella picknickdagen
Mobilfri dag skippar jag (om jag inte är tvungen för att den har pajjat eller så) men picnic är alltid trevligt! Om vädret inte tillåter kan man faktiskt ha picnic på vardagsrumsgolvet!

Juli
2012-07-01* Silikonbröstens Dag
2012-07-26* Bellmandagen
2012-07-27* Sjusovardagen
Ursäkta? Silikonbröstens dag? But why? Bellman förtjänar alltid att uppmärksammas. Alltid. Och sjusovardagen firar jag alltför ofta (i torsdags ringde en kollega och väckte mig kvart över nio - när jag ska vara på plats på jobbet till halv nio...)

Augusti
2012-08-05* International Beer day
2012-08-23* Köttbullens dag
Tja en iskall Corona en varm augustidag. Jag kan leva med det. Köttbullar är alltid trevligt.

September
2012-09-01* Fluortantens dag
2012-09-19* Internationella piratdagen
Jag säger bara en sak: Fniss! Men synd att internationella piratdagen är en onsdag - annars hade det varit läge för piratfest!

Oktober
2012-10-14* Räkmackans dag
2012-10-15* Internationella dagen för att tvätta händerna
Internationella dagen för att tvätta händerna??? Behöver man påminnas om det?

November
2012-11-11* Chokladens dag
2012-11-21* Musikfri dag
Varför i hela friden finns det en musikfri dag??? Choklad är betydligt mer begripligt!

December
2012-12-03* Drink A Beer Day
2012-12-18* Kakans dag
Jag saknade "Drink A Glögg-Day"!


Julpysslar lite...

Julen är passerad, men jag har fortfarande lite av känslan kvar i kroppen. Då gäller det att passa på. Jag gillar att ha SMÅ projekt på gång som kan utföras lite slött och slappt framför TV:n.



Att färglägga julklappsettiketter är ett typiskt sådant miniprojekt som lämpar sig bra tillsammans med helgens skidåkning. Dessutom: när man lägger omsorg på inslagningen av paketen är det lite roligare att ha ettiketter som håller stilen...

20 stycken uppstämplade tomtegubbar ska nog roa mig ett litet tag :-)

Att sprida glädje...

...var något som Miia verkligen lyckades med. Kom hem i onsdags efter en låååång dag på jobbet, trött och faktiskt på ganska surt och gnälligt humör (det är tur att det bara är dammråttorna som lyssnade) och slår på datorn. Då möts jag av följande:

         "Du har fått en award av mig! Kika in hos mig och läs mer!"

Söta Miia med bloggarna Mina högtider och Min mat och vikt har gett mig en award med följande motivering:

Tomtens Dotter - Inte bara att hon har supermysig julblogg, så tipsar hon en massa god mat och bakrecept! Hon skriver på ett sätt som gör att man vill bara ha mer och mer!

Stort TACK Miia!

Som vanligt gäller det att passa vidare. Det är ett kärt besvär


Liebster är ett tyskt ord som betyder ”käraste” och utnämningen ges bara till bloggar med färre än 200 följare/prenumeranter.

Det är en utmärkelse som uppmärksammar fina, inspirerande bloggar, inte bara de bloggar med tusentals läsare, utan även de lite mindre.

När man får utmärkelsen gör man följande:
* Tackar den som givit utmärkelsen och länkar! Tack Min mat och vikt!
* Skriver ner 5 bloggar som man lämnar awarden vidare till, och meddelar detta med en kommentar hos dem.
* Till sist hoppas man att de utvalda vill lämna utmärkelsen vidare.

Jag lämnar awarden vidare till:

Leos Cookie - Ett riktigt bloggfynd! Gillar blandningen av vardag, då och nu, finurligheten, värmen och funderingarna som kombineras med en ganska krasst konstaterande realism på ett underfundigt sätt. Dessutom gillar jag att en man har en personlig blogg, annars känns det som att män bloggar uteslutande om ett visst ämne och håller sig till det!

Fröken Nattfrost - Vardagsblogg som också är ganska krass och konstaterande. Jag gillar det! Får ofta ett gott skratt när jag tittar in hos fröken!

På landet, mot skogen - Ytterligare en vardagsblogg med underbart vackra foton på det mesta! Blandar matlagning med historier från sitt liv. Fick mig att längta efter semlor i förra veckan...

Bad Bake Day - Som namnet antyder så är det frågan om bakning. Bakning med charm. Bakning som gör att man dregglar. Bakning som gör att man vills slänga pulverdieten åt helvete.

Helena Ljungren - Mat- och fotoblogg som jag är helt förälskad i. Det här är ingen vanlig matblogg. Gemensamt för både de kokböcker och matbloggar som jag gillar är att man inte bara får ett recept, utan man får en historia. Det får man verkligen hos henne. Och vilka bilder... Glöm vanliga bilder med mat på en tallrik. Kan inte beskriva, gå in och titta istället


Cupcakes

När till och med personalmatsalen på jobbet har hakat på den cupcakevåg som svept över landet de senaste åren, ja då måste man säga att det är mainstream. Det gör det så klart inte mindre gott :-)



Vi bjöds på dessa godsaker på gårdagens personalfest. Jag smakade den med lila topping. Det var någon form av blåbärsfromage, och sedan toppat med dajmkulor. Smaskigt värre. 

Egentligen ska jag inte pyssla med såna dumheter överhuvudtaget. Jag gör ett försök att tappa några kilon och går just nu på pulver. Två pulver, en mat per dag. Helt okej för min del, och jag har inga problem att låta bli godsaker egentligen. Så länge någon inte stoppar dem rätt under näsan på mig vill säga...

Tjugondag Knut, Knut, Knut

Hur många av er behåller julen fram till tjugondag Knut? Inte jag. Inte alls min sssöta! Däremot kan man ju uppmärksamma Knut på andra sätt.


Twelve days of tjugohundratolv

Här sitter jag i min ensamhet och är lite småfull... Vi har nämligen haft lite personalfest idag. Avdelningens fyra grupper samlades för en "aktivitet följt av något att äta och dricka". Aktiviteten bestod av att bejaka vår konstnärliga ådra och måla 2012 i bilder.



I januari hoppas jag på lite snöflingor. Februari är mörk, lång och... mörk (ja jag vet. Men den KÄNNS lång. Mentalt sett den längsta månaden på hela året). I mars börjar solen att återkomma och man vill stå mot en husvägg, känna solen värma och äta årets första Piggelin. I april är det påsktuppar överallt. I maj är det grönt och fint och jag börjar promenera allt mer efter vattnet.
Juni... Då är det Sweden Rock, därav döskallen. Juli, vatten och bikini.
I augusti börjar tomaterna att mogna
I september börjar löven få vackra färger, och i oktober har de blivit ännu vackrare.
November är mörk och trist - tills adventsljusstakarna dyker upp i slutet av månaden och sen är det december och då kommer tomten.

Tomtemors nöttoppar

Hos oss startar vi julaftonsfirandet runt två-halvtre med kaffe och kakor. Och glögg. Vet egentligen inte om det är det smartaste sättet att börja på - det väntar ju en brakmiddag efter Kalle Anka. Men är det tradition så är det. Och det är ju gott.

Nöttoppar kan jag äta hur många som helst av. Mjukt, saftigt inre och en smått frasig yta. Om man kombinerar GI och "kalorier som kommer ifrån vita livsmedel syns inte på vågen" så är detta den perfekta kakan ;-) Eller så skiter man i dieten och äter ändå - det är ju så gott!




Tomtemors nöttoppar
Med receptet nedan får man de mest perfekta nöttopparn jag någonsin smakat. Du är bäst mamma! Det som är viktigt är att inte falla för frestelsen att mala nötterna i mixer, utan man måste använda en gammeldags mandelkvarn. Mixern fördelar inte på samma sätt, och hettan från knivbladen påverkar fettet i nötterna på ett negativt sätt.

2 hg hasselnötskärnor, malda
2 hg strösocker
2 ägg
2 msk smält smör
Ytterligare nötkärnor till dekoration

Blanda ihop samtliga ingredienser och klicka ut på en bakplåt. Tryck i en halv nötkärna och grädda i ca 10 minuter på 175 grader.


Nytt år, nytt liv, mer brysselkål till folket!

Januari brukar innebära att de flesta vill äta lite nyttigare, lite bättre och lite mera grönt. Personligen tillhör jag den kategori av människor som ÄLSKAR brysselkål och så här tillagade jag dem senast:



Rensa och kryssa ett nät brysselkål och koka dem i ordentligt salt vatten tills de är lite lätt underkokta. Fräs dem sedan i lite smör. Tillsätt svartpeppar och en liiiiten skvätt Liquid Smoke. Lyxa sedan till det med grovt hackade macademianötter. Vill man så kan man även ha i knaperstekt bacon - men då är det läge att skippa liquid smoke...

Smaskens som tillbehör till någon god gryta eller till söndagssteken.


Jag är med och tävlar...

...om två jättefina muggar och en kökshandduk ifrån Greengate. Tävlingen hittar du Hemma på Kråkered.


Den fantastiska granen i sin helhet...

Laddade över bilderna från mobilen till datorn. Hittade en bild på syrrans gran där den inte är rumphuggen, håll till godo:



Köpt på www.helgbutiken.se och innehåller över 600 lampor. Tyvärr finns ingen variant där idag med lika många lampor - men liknande, inte fullt lika kralliga granar finns.

Mentala tulpaner

Visst är det konstigt? I mitten av november håller jag på att längta ihjäl mig efter adventsljusstakar, julgardiner och så vidare. I slutet av december har jag tröttnat på gran och taskigt ljus. När julen är undanstädad och våren är på plats (nåja... inne i alla fall) firar jag alltid med ett fång tulpaner.



Skålen
och ljuslyktan har Eva gjort, jag fick dem av henne i födelsedagspresent. I skålen bor en taklök och lite trassel som bodde i ett juligt blomogram från mina föräldrar skickat till mig på samma födelsedag. Restrerande delar av arrangemanget hade vissnat, men dessa bitar kunde räddas.

I bakgrunden finns en vas som numera är fylld med tulpaner. Men eftersom det är vardag och jobb igen är det hopplöst att få till ett foto så jag får visa ett ifrån i helgen när jag kunde utnyttja dagsljuset. Tänk 20 vita tulpaner så har ni dagsformen på mitt köksbord :-)

Rolf Bergs tomtar

Jag älskar Rolf Bergs tomtar. Jag samlar delar så fort jag kommer över till bra pris, och mellandagsrean är ju ett alldeles utmärkt tillfälle att göra det på :-)


I år på mellandagsrean har jag fyndat de sista två delarna till luciatåget, nämligen tärnan och den sista stjärngossen. (ej med på bild)

Dessutom samlar jag till systersonen. Han fick ett tomtehus det år han föddes och sedan har han fått en tomte varje jul. Den traditionen lär fortsätta ett tag till. Det är denna tradition som gör att jag utan problem kan handla första julklappen ett helt år innan :-) Nu har jag fått tillsägelse av syster att det räcker med just tomtar, men att det behövs fler husdelar. Det får bli ett projekt för 2013... 2012:ans jultomte är redan inhandlad som sagt...

Här är de delar han fått tidigare (klicka för större storlek)



Presentkorg

I höstas skrev jag om presentkorgar och fick en massa bra tips på vad man kunde stoppa i korgen. Så här blev korgen jag tog med till systeryster:



Den innehöll en påse kola, saffransbiscotti, rocky road fudge, jordnötssmörsfudge och nyponnubbe. Sen lite färdigköpt också: en Xide Winter och en salami i form av en jultomte.

Godiset (förutom kolan då) gavs bort som en "kaka"; bara insvept i bakplåtspapper och omknutet med rött garn. Blev ganska fint tycker jag!

Bloggsummering 2011

Anno 2011 har ju tagit slut för en vecka sedan och nu tar vi nya friska tag på året 2012! Men innan vi lägger 2011 till handlingarna är det roligt att summera lite.

8:e september installerade jag Google Analytics. Himla rolig grej tycker jag. Besökare har trillat in från i princip hela världen och det har varit hur kul som helst att se besökare från Ungern, Brasilien, Indien och Sydkorea (för att nämna några exempel). Men roligast av allt är så klart ni som kommer in igen och igen och igen. Vissa personer känns det ju nästan som om jag känner på riktigt vid det här laget :-)


Kartsummering från Google Analytics


Diagram över besökare från Google Analytics

Totalt antal besök: 23 363 besök (perioden 2011-09-08 - 2011-12-31)
Flest besök på en dag: 473 besök, söndagen 27:e november (första advent)

Bilden ovan visar ganska tydligt att när livet är som mest juligt och man har som mest att skriva om men samtidigt minst tid att faktiskt komma till skott så spelar det inte så stor roll för ju närmare julen kommer har folk inte tid att bloggsurfa. Oj vilken konstig svenska det där blev. Men ni fattar vad jag menar...

Stämmer för övrigt väldigt bra in på mitt eget beteende: Jag läste i princip allt på julbloggarna i oktober och november. Dessutom följer jag så klart en massa andra bloggar också. Var en "god bloggvän" och tog mig oftast tid att kommentera. I december var det ett tiotal bloggar som jag verkligen följde och - ibland - tog mig tid att kommentera. Jag märkte så klart samma sak även hos mig - ni hälsade troget på, men kommentarsfrekvensen sjönk. Fullt förståeligt. Riktiga livet är betydligt viktigare, och det är faktiskt skönt att både jag och ni prioriterar rätt saker.

De tre flitigast kommenterade inläggen:
Ni är väldigt duktiga på att kommentera och det glädjer mig mycket! Det är så himla roligt att logga in på bloggen och läsa det ni skrivit. Vilket ibland får mig att skämmas över att jag inte alla gånger är lika duktig på att kommentera hos er. Dessa inlägg är i alla fall de som ni varit flitigast att kommentera (tror jag...)

  • Jag förfasade mig över kitchiga julgranar och bjöd in till diskution
  • Tyckte lite synd om mig själv och uppmanade er att skicka en massa peppande hejarop när jag skurit mig i fingret. Om någon är nyfiken kan jag informera er om att nageln satt kvar ända till i onsdags. 
  • Mamma skickade en bild på vad som växte i hennes trädgårdsland den 8:e november, och ja... vad säger man?


De tre mest lästa inläggen från 2011:
De mest lästa inläggen överhuvudtaget var från 2007 och handlade om pepparkakshus (982 sidvisningar) och goda tillbehör till glöggen (901 sidvisningar) men just från 2011 verkar sprit och pyssel ligga i topp:

Flest googlade sökorden:
Det var faktiskt väldigt många (479 träffar) som googlade Tomtens Dotter. Roligt. Utöver det så var detta det ni letade efter: 

  • 439 träffar: Slånbärslikör (se ovan)
  • 410 träffar: Pepparkakshus (se ovan och även HÄR)
  • 371 träffar: Gott till glögg (se ovan och HÄR, HÄR och HÄR)

Som en liten bubblare kan jag nämna att sökorden bröst (56 träffar), vackra bröst (7 träffar), Leila Lindholm bröst (4 träffar), Carola bröst (3 träffar), tjej tuttar (3 träffar), 13 år tjej bröst (2 träffar) alla hittade hit på grund av inlägget där jag uppmärksammade rosa bandet-månaden.
För övrigt tycker jag att det känns förjävligt att folk som vill se bröst på 13-åringar hittar hit. Jag hoppas att ni som googlar på det SKÄMS och knyter knut på er penis! (såvida du som googlar inte är max 14 år förstås... Då är det helt okej!)

Inlägg från 2011 som är värda att minnas:
Jag har skrivit så ofantligt många inlägg i år att det blir svårt att sålla. Men jag gör ett försök.

 


Om någon undrar (part 1): Jodå. Det blev tillslut Expressen Söndag. På juldagen var det en halvsida. Av alla bilder de knäppte så slutade det med en liten, liten bild på mig där jag sitter framför granen.

Om någon undrar (part 2): Att jag summerar bloggen betyder inte att jag lägger ner. Jag tyckte bara att det var en kul grej - ett sätt att göra en lördagkväll med magknip och morgonrock liiite roligare. Och i vilket fall som helst: just nu har jag så mycket att skriva om att jag får göra tidsinställda inlägg för att inte behöva uppdatera 14 gånger om dagen... Vet inte, men helt plötsligt är jag väldigt inspirerad.

Och trött. Sova nu, godnatt...

Det är synd om människan!

Denna apparat gömde sig i ett av paketen från mamma och pappa. Perfekt för onda och frusna fötter (vilket är något som jag ständigt dras med)



Den fungerar ungefär som en massagefåtölj, ni vet med kulor som knådar rygg och svank. Detta är samma princip: Mittencirkeln snurrar åt ett håll, de yttre cirklarna åt det andra. Sen kulorna som snurrar som de vill. Att den lyser rött betyder att värmefunktionen är aktiverad.

Säger som jag nyss sa till min mamma: Här sitter jag i min underbara Laminofåtölj med en thekopp, skidåkning på TV:n, en kokbok att bläddra i och samtidigt får jag fotmassage. Gud vad det är synd om mig. Verkligen jobbigt att leva just nu :-D


Det där med årstider...

Julen dansades ut för några dagar sedan. Lika glad som jag är över att ta fram alla sakerna, lika lycklig är jag över att få bort skiten. Jag gissar att det delvis beror på att jag firar julen i norrland hos familjen, och när jag kommer hem till mig själv igen så är det så tydligt att julen är slut.

Till trettonhelgen ska julen vara utstädad hemma hos mig - som allra senast. Ett år stökade jag till och med undan julen redan innan jag åkte uppåt...

Nu är det ljusa och våriga färger som gäller. Tulpaner. Solsken. Igår använde jag solglasögon när jag var ut på en promenad. Det var en jättehärlig dag med solsken, en minusgrad, några milimeter snö och frost som glittrade vackert.

Jag har en fundering. Enligt meteoroligisk definition är det vinter när dygnsmedeltemperaturen understigit 0,0 grader i 5 dygn eller längre. Per definition har det alltså inte blivit vinter i Stockholm ännu.

Nu till funderingen: Innebär det att det fortfarande är höst, trots att det är januari???


Julklapparna

Även i år fanns det mycket julklappar under granen. Dessutom kom tomten och han hade med sig ytterligare en säck med paket. Det verkar som om alla i familjen varit snälla under 2011 :-)


Min systers gran är helt fantastisk. Belysningen är inbygd, så man slipper strula med att försöka få ljusslingan att sitta jämt.


Jag hade slagit in julklapparna i ett alldeles underbart papper från GRANIT. Papperet i sig är inte juligt alls, men med de röda snörena så blev det toppenfint tycker jag. Jag och syster hade (helt omedvetet) matchat varandras paket väldigt fint. Deras paket var inslagna i röda papper med vita snören. Sen dök det upp en massa andra paket som inte passade in i färgkodningen, men vad gör det?

Så till innehållet i julklapparna:
Jag har fått så himla bra saker! Från mina föräldrar fick jag (traditionsenliga) trisslotter, en stor lila och en liten rosa Marimekkoskål. Jag fick även Nigellas senaste kokbok, alla Harry Potter-filmerna och lite strumpor. Dessutom fick jag en fotmassageapparat som jag testade igår kväll. Den kittlas lite, men var skön!
Från min syster och familj fick jag presentkort på Indiska (jag är på jakt efter ett överkast), en Metallicabok och ett foto på systersonen.

Jag gav naturligtvis bort en massa saker också:
Mamma fick ett lite utmanande pussel. Pappa (som älskar att fiska) fick en nyckelring som blåser upp en ballong om den råkar ramla i vattnet. Sen går jag och syster ihop på "den riktiga presenten", och det blev en matlagningsmaskingrej av något slag - ni vet en såndär som man kan tillaga (exempelvis) pommes frites i, men det går bara åt typ en matsked olja vid tillagningen. Vi testade den (eller rättare sagt det exemplar som de rackarna hade införskaffat sig själva en vecka före jul... MORR!) på annandagen och det blev jättegott. Det är inte pommes, men det är gott.
Syrran fick ögonfransserum, svågern fick en whiskey. De fick även en gemensam present i form av en köksklocka.
Systersonen fick en (traditionsenlig) Rolf Berg-tomte, en fejkad OnePiece och en bok om bilar.


Nu är det mindre än ett år till nästa julafton. 2012 års första julklapp inhandlades 2011-12-27...

För protokollet...

...vill jag meddela att julen är undanstädad. Eller nästan i alla fall. Gardinerna ligger på hallgolvet som en påminnelse om det som var. Nu är det ljusa färger och riktiga lampor som gäller. I förmiddags sken solen och jag upptäckte att snödropparna har skjutit massvis med skott - eller vad det nu heter när man pratar om lökar...

Nu snöar det. Stooora fina lapphandskar. Det har snöat i sju minuter och marken är helt vit, eftersom snöfallet desutom föregåtts av minusgrader i en massa timmar. Är det inte typiskt???

Jaja, känner jag den stockholmska Kung Bore rätt så är allt borta imorgon.

Angående bloggen: Finns det ett liv efter jul? Tja, jag fortsätter ett tag till, har ju inte ens skrivit om julklapparna ännu. Det blir knappast dagliga uppdateringar, men som sagt: ett tag till hänger jag i :-)

Nu ska jag stryka köksgardiner medan jag tittar på skidor. Sen ska jag försöka bege mig iväg till affären och inhandla mat och säsongens första tulpaner. Jippi :-)
Ikväll ska jag ta en bloggrunda, det har jag inte gjort på nästan en vecka - jag har helt enkelt inte haft tid.

Vi ses!