Comunication breakdown

Min dator är trasig :-( Kul va? Näe, inte det minsta. Den bröt ihop i tisdags redan, men hade lite tidsinställda inlägg som har droppat in under veckan.

Det kommer därför att vara lite tyst här ett tag. Jag läser fortfarande hos er, och jag läser era kommentarer från mobilen. Tycker bara att det är lite omständigt både att kommentera hos er och besvara kommentarerna.

Kram på er!

Ägg i kopp

En vecka kvar till påsk och för ovanlighetens skull är det en baconfri lördagsfrukost. Omväxling förnöjer sägs det. Och nu när det är påsk redan nästa vecka så är det dags att komma igång med äggätandet, eller hur?
 
 
Knäck 2 ägg i en kopp. Klicka i ett par tre små klickar färskost (jag använde Cantadou 4 peppar) och häll på lite grädde, nån matsked bara. Salta lite på toppen.
 
In i ugnen på 200 grader i ca 10 minuter. Gör "soldaterna" under tiden genom att rosta ett par skivor bröd och skär dessa i stavar. Perfekt att "dippa" i äggen.
 
Ha en fin lördag!

Äckliga godisar. Check!

Nu har jag hittat äckliga godisar i glada färger. Dessa är lite som i Harry Potter. Ni vet Bertie Botts Every Flavour Beans. Där man inte vet vilken smak man kommer att få. Och där vissa godisar är underbart goda, och andra smakar satan.
 
 
Så är det med dessa godisar. Men det är bra. Då låter jag bli att äta. De är ju faktiskt tänkta som prydnader i alla fall... Jag gillar verkligen dessa ljusstakar. Det är så kul med enkla saker som kan varieras. Så HÄR såg de ut i julas. Jag tvivlar inte det minsta på att de kommer att varieras ytterligare vad det lider.

Pimp my jordgubbe!

Det ser ju så gott ut! Röda, stora, vackra och med en försmak av sommar. Men helt ärligt så är de där importerade gubbarna man kan shoppa nu inte så himla goda. De smakar mest vatten om man ska vara ärlig. De behöver lite hjälp på traven.
 
 
Enklast möjliga: Skiva jordgubbar och lägg dem i en skål. Pudra varje lager med liiiite florsocker - vi ska inte skapa nån sockerbomb, utan bara locka fram smakerna. Häll sedan på en matsked Cointreau. Låt stå ca 30 minuter. Är det barn som ska äta? Strunta i likören och pressa över en halv apelsin istället.
 
Mer behövs inte för att det ska smaka så mycket mer :-)

KeramIca

Nedanstående skål är det första jag drejat som har lite size. Ett par kilo lera gick åt till nedanstående skål och jag är så pass nöjd som jag kan bli i det här läget.
 
 
När jag beskickat skålen (dvs trimmat undersidan) så kände jag att jag ville göra något mer än bara doppa den i glasyr. Jag målade skålen med mörkblå engobe, och sedan fick den några ristade ränder. Efter skröjbränningen så doppades allt i vit glasyr. Den mörka färgen lyser då igenom.
 
 
Nu tycker jag faktiskt att det går ganska bra. Jag har kommit så pass långt att grejerna jag gör blir rätt fina. Nästa utmaning blir att försöka göra flera saker som är likadana. Håll en tumme för mig, okej?
 
 

Lax- och sparrisägg

Nu är det inte långt kvar till påsk. Äggens högtid. Vår påskmiddag påminner väldigt mycket om julmiddagen - bara inte lika mycket av allt, och inte lika många sorter. Men äggen... Det blir det mycket av oavsett om det är påsk eller jul.
 
 
Har haft ett sug efter lax och sparris i flera dagar nu, och då passade jag på att testa en tanke samtidigt som jag fick chans att a) bjuda er på ett recept inför påsk och b) inviga mytt nya fynd :-) Gott blev det!
 
Lax- och sparrisägg á la Tomtens Dotter

5 ägg
200 gram kallrökt lax
125 gram Cantadou Pepparrot (eller naturell färskost om man inte gillar pepparrot)
10 gröna sparrisar
0,5 dl grädde (cirka)
1 msk olivolja
Herbamare örtsalt
 
Gör så här:
  1. Mjukkoka äggen i ca 5 minuter, så att gulan har blivit fast i kanterna, men fortfarande lite rinnig i mitten. På min spis tar det ca 5 minuter. Lägg dem i iskallt vatten. 
  2. Skär av toppen på sparrisarna och spara dessa till dekoration. Skiva stjälkarna i tunna, tunna skivor, men strunta i de sista 4-5 centimetrarna som brukar vara träiga. Koka en minut i lättsaltat vatten, och lägg sedan sparrisen i iskallt vatten så att de behåller krispigheten.
  3. Skala och halvera äggen. Gröp ur äggulorna och lägg dem i en skål.
  4. Mosa äggulona med färskost, olivolja och herbamare. Späd med grädde (lite i taget) till en krämig konsistens.
  5. Hacka laxen fint. Blanda med ägg/oströran. Blanda sedan ner den kokta sparrisen.
  6. Fyll håligheten i ägget med röran. Stick ner sparristoppen som dekoration.
Det är så klart en smaksak om man gillar rå sparris - vilket jag gör - annars går det så klart utmärkt att koka även topparna en minut. Och om man väljer en naturell färskost så behövs det så klart kryddas lite mer. Men det löser ni efter vägen, eller hur?

Fyndat på second hand :-)

Oj vilket skönt slut på veckan det har varit! I torsdags var jag SÅÅÅ trött när jag kom hem från jobbet så jag däckade i soffan runt halv åtta. Vaknade strax innan nio och stapplade i säng. Sen vaknade jag av mig själv, pigg och utvilad, klockan 04:45 på morgonen(!!!) Ingen idé att somna om, det var bättre att kliva upp och starta arbetsdagen lite mycket tidigare.
 
En sån start på dagen innebar tid. Tid att ta en långlunch och hälsa på bästaste Kloooon och bäbis. Sedan - trots långlunch - kunde jag gå hem redan kl 16.
 
 
Hann med en timme i kvällssolen på uteplatsen med favoritboken och en kopp jägerthe! Hade verkligen sånt flyt häromdagen. Var in på en second handbutik och där stod den. Min favoritbok som lånades ut för måååånga år sedan och inte har hittat hem sedan dess. 20 kronor fattigare, men mycket lyckligare.
 
 
Dessutom hittade jag ovanstående fat. Även detta för vrakpriset 20 spänn. Är det inte fint så säg? Häng med imorgon, då får ni se det in action :-)
 
Till dess: ha en bra dag!

Eftersom allt (fortfarande) blir godare med bacon!

Helgfrukost innebär att strutta runt i morgonrock i många timmar, dricka några koppar the och SEN... När man har vaknat ordentligt: äta bacon.
 
 
Förra helgen blev det detta: Gorgonzolafyllda fikon som lindats in i bacon. Enkelt, snabbt och väldigt gott. Funkar både till frukost, som snittar eller till en buffé. Om nån undrar vad som skymtar i bakgrunden så kan du spana in det HÄR.
 
 
Skär av toppen på fikonet. Skär ett kryss, men se till att botten fortfarande håller ihop. Pilla ner lite gorgonzola i skårorna och snurra en baconskiva runtom. In i ugnen, 200 grader i ca 10 minuter and then you're laughing!
 
Tror dessutom att detta skulle bli väldigt gott med chevre eller fetaost.... Nåväl. Det får bli en annan gång :-)

Pigs in blanket, deluxe edition

Torsdag idag. Det betyder att det är fredag imorgon. De flesta brukar vilja ha en fredagsmiddag som är god, men med minimal ansträngning. Här kommer därför ett recept som uppfyller dessa krav. Smaklig måltid!
 
 
Inspirationen till detta recept kommer från TV-programmet Fabulous Baker Brothers. Gillar det skarpt. Ikväll 22.00 på kanal 9 för dig som inte vet vad jag pratar om.
 
Pigs in blanket, deluxe edition
1 förpackning smördeg på rulle
300 gram färsk salsiccia, chorizo eller nån annan god RÅ korv.
2 dl riven ost med lite styrka och smak
 
1 röd eller gul lök, finhackad
3 vitlöksklyftor, finhackade
Soltorkade tomater, finhackade
1 msk chilisås, salsa eller liknande
 
Gör så här:
  1. Sätt ugnen på 200 grader (eller anvisningarna på smördegsförpackningen)
  2. Fräs lök, vitlök och soltorkade tomater. Tillsätt chilisås. Ta av från värmen.
  3. Dela smördegen i två delar på längden så att du har två långa smördegsremsor.
  4. Fördela ut osten över smördegen, men lämna kanterna fria.
  5. Tryck ut korvsmeten från fjälstren, och blanda med lökfräset.
  6. Fördela ut korvblandningen över osten. Vik ihop degen och kläm ihop kanterna. Lägg på plåt med skarven nedåt. Toppa gärna smördegsrullen med lite chiliflakes.
  7. Grädda i ca 20 minuter. Servera med en sallad.
Gjorde även en vegetarisk fyllning till min vän som inte äter kött:
Samma lökfräs som ovan, en burk champinjoner och en liten burk kikärtor. Mosade kikärtorna med gaffel, så att vissa var helt mosade, och andra lite grövre. Detta blandades med lite philadelphiaost och kryddades sedan med spiskummin. Och salt så klart. Sen samma tillvägagångssätt som ovan.
 
Vad äter du i helgen?

Fiskbiffar med romsås

Idag bjuder jag på en fruktansvärt god fiskbiff. Den mörka mobilbilden gör den inte rättvisa på något sätt. Eller egentligen är det Eva som bjuder på receptet, detta lagade hon förra helgen när jag var där. Själva laxfärsen var otroligt god som den var - nästan så att jag funderar på att göra den som råbiff...
 
 
Laxbiffar á la Eva
600 gram lax (rensad vikt)
½ citron (skal + saft)
1 vitlöksklyfta
1 msk potatismjöl
Salt och svartpeppar

Smör till stekning
 
Romsås
2 dl creme fraiche
1 burk rom
1 finhackad rödlök
 
Gör så här:
  1. Mixa laxen grovt i matberedare.
  2. Krydda sedan med rivet citronskal + saften, salt och peppar. Tillsätt potatismjölet och blanda ordentligt.
  3. Forma till biffar och stek 2-3 minuter på varje sida. 
Detta serverades med sallad och bröd. Man kan även forma detta till avlånga biffar och göra wraps. Jag kommer att testa att laga detta och tillsätta en massa chili i färsen. Och sen göra en dipsås med japansk soya, chili, ingefära och vitlök... Det tror jag blir smaskens.
 
 

KeramIca

På tisdagar brukar jag visa något som jag gjort på keramiken, men faktum är att jag inte har något att visa upp ännu - jag håller på med ett projekt som sträcker sig över några veckor... Så hur vore det med en liten bildkavalkad på lite äldre saker? Äh ni får en i vilket fall som helst.
 
 
 
 
Till nästa vecka tror jag dock att jag har något nytt att visa er!
 

...och julen vara väl till påska?

Nu har äntligen alla julsaker packats ner i lådor och... hrmm... i ärlighetens namn inte hamnat närmare förrådet än att de har flyttat sig från pysselrummet till hallen. Men det är på rätt väg i alla fall :-) Igår passade jag på att ta fram påskpyntet. Det gick snabbt.
 
 
En liten mager stackars tupp åkte fram. Jag gillar verkligen honom. Nyinköpt fynd från Indiska :-) Böckerna på kokbokshyllan är utbytta till lite färgglada saker. Nu ska jag bara shoppa lite färgglatt godis som kan bo i mina hjärtformade ljusstakar från Skansen, sen är hemmet påskpyntat och klart.
 
Måste bara se till att hitta några ÄCKLIGA godisar... Annars är de uppätna på en nanosekund... Jag känner mig själv allt för väl...
 
Önskar er alla en fin start på veckan!

Söndag i tvättstugan

Fy fan vad jag är nöjd med mig själv nu! Jag hade verkligen en effektiv dag igår och den fortsätter. Ska strax ner till tvättstugan och se till att maskin nr 5 och 6 blir torra. Sen är all tvätt tvättad... Då är bara ångestmomentet kvar: att få in tvätten i garderoberna...
 
 
Bilden har ingenting med inlägget att göra. Jag tycker bara att chili och vitlök gör sig betydligt bättre på bild än vad tvättmaskiner gör....
 
Sen är det faktiskt helt okej här hemma igen. Fy sjuttom vad skönt. Fy sjutton vad BRA jag är.
 
Over and out!

Just nu:


Välkommen lördag!

Äntligen helg! Solsken och vackert väder och ledighet och bara bra! Denna helg kommer att ägnas åt kaoset som kallas hem. Just den lilla detaljen kanske inte är så underbar, men gud så skönt det kommer att bli när det är klart.
 
Köket har redan lämnat kaoset. Snögubbarna är borta. Nu är det dags att släppa in färger och ljus istället. Tvätta fönster skulle kanske kunna vara en bra idé men det får vänta.
 
 
Hittade en härlig bricka på Indiska som fick följa med mig hem. Den passar finfint eftersom min turkosa period fortsätter. Turkosa gardiner till köket vore trevligt också, jag får se om jag hittar några billiga.
 
Ska jag berätta en hemlis? Jag har fortfarande inte stökat undan julen. Eller så här: Allt åkte bort direkt efter nyår. Men det flyttade bara in till pysselrummets skrivbord. Där står det fortfarande, för på något underligt vis har det inte packats ner i kartonger och tagit sig till förrådet. Måste verkligen lära mig några av Molly Weasleys hushållstrollformler...
 
Men det ska jag ta tag i nu. Med dörren till uteblatsen på vid gavel så kanske det inte kommer att kännas så jobbigt? Önska mig lycka till!

Bästa bullarna!

Jag har nog det bästa receptet på vetedeg ever! Bullarna blir saftiga, fina, höga, goda. Receptet kommer från mamma och det är det enda vetedegsrecept som nånsin behövs. Förra helgen var jag barnvakt till Evas killar och då passade vi på att baka till storebrors födelsedag som infaller på måndag.
 
Tänk vilken bra barnvakt Eva har? Inte nog med att hon har nån som passar barnen medan hon och maken är på SPA... Dessutom har hon en nyfylld frys när hon kommer hem. Det ni :-)
 
Denna deg räcker till 64 bullar (cirka), så det går så klart alldeles utmärkt att halvera receptet om man inte har en tillräckligt stor maskin som blandar degen. Eftersom det blir så många bullar så brukar jag passa på att göra två olika sorter. Denna gång blev halva degen till kringlor, och andra halvan fick en fyllning med ingefära, citron och mandelmassa. Mycket gott.
 
 
Mamma Nilssons bästa bullar. På mitt vis...
 
Degvätska:
7,5 dl varmt vatten
300 gram smör
2,5 - 3 dl vit baksirap
2 tsk stötta kardemummakärnor
 
1 ägg
 
Torra prylar, blandas i vetemjölpaketet:
2 kg vetemjöl minus 5 dl!
2 påsar torrjäst för söta degar
2,5 dl mjölkpulver
Salt
 
1 ägg till pensling
 
Gör så här:
Tärna ner smöret i det varma vattnet och låt det smälta.
Tillsätt baksirap och kardemumma. Låt svalna till ca 45 grader och blanda sedan ner ett uppvispat ägg. Blanda ner mjöl/mjölk/jästblandningen succesivt medan degen blandas. Håll koll på slutet, det är inte säkert att allt mjöl behövs. Degen är perfekt när den inte riktigt kan bestämma sig för om den vill fastna i bunken eller släppa kanterna. Jäs i 30 minuter
 
Gör i ordning fyllningen under tiden degen jäser.
 
Knåda degen igen och dela sedan degen i fyra lika stora delar. Nu är det dags att bli kreativ.
 
 
Hälften av degen bakades ut till kringlor. Varje fjärdedel av degen räcker till 16 kringlor, så det är bara att dela degen i bitar (halvera, halvera igen och igen och igen - på det viset får man ungefär lika stora bitar) och rulla ut till en ca 30 cm lång korv. Forma degen till en kringla och se till att det finns lite luft emellan när de ska jäsa sedan.
 
Jäs i ytterligare 30 minuter, pensla med ägg precis innan de går in i ugnen. 200 grader (180 grader varmluft) i ca 7-8 minuter.
 
När kringlorna sedan är färdiga så fryser man dem som de är.
Vid servering: pensla med smält smör och doppa i kanel och socker. Eller bara socker. Efter behag :-)
 
 
Andra halvan av degen blev till fyllda snurrbullar med mandelmassefyllning:
 
100 gram smör
200 gram mandelmassa
1 dl strösocker
1 vaniljstång
2 tsk mald torkad ingefära (men det skulle så klart vara sååå gott med färsk)
1 citron, skal och saft
Räcker alltså till halva satsen deg!

Skrapa ur vaniljstången. Blanda ihop rubbet. Kavla ut degen (varje fjärdedel för sig) och bred på fyllningen. Rulla ihop, och skär i skivor, ca 2 cm tjocka.
 
Jäs i ytterligare 30 minuter, pensla med ägg precis innan de går in i ugnen. 200 grader (180 grader varmluft) i ca 7-8 minuter.

Enkelt småplock. Till festen eller mellomyset!?

För ett par veckor sedan (usch vad tiden går fort, part 2) så bad Sofia mig om hjälp inför ett partaj hos henne. Uppdraget var att fixa "festplock" till ca 30-40 pers. Budget: 6-800 kronor, och att vi med gemensamma krafter skulle kunna slänga ihop det på festdagens förmiddag utan att slita ut oss.
 
 
Först och främst och godast: Salamisnurror med färskost.
Inspirerad av Linda/Kryddburken testade vi dessa enkla snurror. Dela en gurka på hälften och skär bort ändarna. Skär tunna skivor från långsidan med mandolin eller osthyvel. Lägg på en halv skiva salami och en klick färskost. Snurra ihop till en rulle och fäst med tandpetare.
Vi använde pepparsalami och Cantadou 4 peppar. Och om du ska skiva gurkan med osthyvel: tänk på att välja en ganska smal gurka.
 
I bakgrunden:
Vitt bröd med mozarella, lite olivolja som smaksatts med chili och basilika. Coctalitomat och tandpetare.. Enkelt och gott och det vi valde som "neutralt inslag" OM det skulle finnas folk med kinkiga smaklökar på festen...
Till höger skinksnurror så som de görs till glöggfesten. Men de funkar ju bra andra tider på året med - speciellt om man gör på rökt skinka istället för kokt.
 

Vi gjorde ett rejält lass med hoummus. När jag säger "rejäl" så menar jag alltså att vi gjorde på 3 stora burkar kikärtor. Det blev en full BigPack-låda :-) Jag har absolut ingen som helst koll på måtten, men... Mixa en burk kikärtor med lite tahini, ett par pressade vitlöksklyftor och färskpressad citron. Tillsätt olivolja till önskad konsistens. Salta lite. Sen, för att få en liten twist på det hela, så kryddade jag med massvis med finhackad basilika.
 
Dessutom en ädeloströra: Lika delar ädelost och philadelphiaost blandas. Man behöver inte bekymra sig om att få röran alldeles slät - jag tycker att det är gott när det blir lite bitar av ädelosten. Om man råkar ha en skvätt sherry eller portvin i barskåpet så kan man med fördel ha i nån matsked för att få det hela lite krämigare. Eller så kan man ta lite neutral matolja.
 
Till det så serverades olika sorters små knäckebröd och kex.
 
 
Detta kompletterades med lite ytterligare plock: druvor, physalis, olika sorters oliver och min absoluta favorit: hela kaprisbär.
 
Uppdraget slutfört, och inom budget. Alla nöjda och glada, mätta och belåtna. Jag rekommenderar verkligen salamisnurrorna, för de var enkla att göra och verkligen hur goda som helst. Kanske redan till helgens mellomys?

Nu är det vår!

God morgon på er! Här har det varit tyst ett litet tag. Har varken haft tid, lust eller inspiration att skriva. Men nu är jag tillbaka igen. Förundrad över att det redan är onsdag. Vart tar tiden vägen?
 
Det börjar bli vår. Underbart.Nu blommar snödropparna i rabatten och det är ljust på morgonen när man vaknar. De vackra solnedgångarna kommer efter arbetstid så att man kan njuta av dem. Om jag kommer hem från jobbet i vettig tid så är det fortfarande sol på uteplatsen.
 
 
Passade på att lägga in en ny header på bloggen igår, för att fira in den nya årstiden. Om nån undrar vad det är för mat på bilden så är det en laxtartar med skummig citronsås som vi bjöd mamma på förra våren när hon fyllde år.
 
Vilken dag som helst så kommer jag att spana runt hos er... Det har liksom inte funnits tid. Önskar er alla en bra dag :-)