Att äta en kram...

Jordärtskocksoppa är en soppa som jag älskar. Det är min och mammas grej. Vi åt det ofta till lunch när jag var barn. Bara en slät soppa med en ägghalva i. Att äta jordärtskocksoppa är som att äta en kram. Lent, mjukt, varmt och mysigt.

Du som inte har koll på jordärtskocka sen tidigare: Det är de där knölarna som ser ut som en korsning mellan färskpotatis och ingefära. Igår var fina Mia här och åt middag, och då blev det bra att pimpa soppan lite extra.



Jordärtskocksoppa med rökt lax, svart stenbitsrom och en klick creme fraiche, sen lite grovmalen svartpeppar på toppen

Jordärtskocksoppa
750 gram jordärtskockor
1 gul lök
2 msk smör
1 liter grönsaksbuljong
salt och vitpeppar

1 dl vispgrädde
1 äggula

Gör så här:
Skala och skiva jordärtskockorna. Hacka löken. Fräs löken i smöret tills dem mjuknar, men den ska inte ta färg. Lägg i jordärtskockorna och rör om. Häll på buljongen och låt soppan koka under lock på svag värme tills jordärtskockan är riktigt mjuk (ca en kvart).
Mixa soppan och passera den genom en sil.
Vispa samman äggula och grädde och rör ner i soppan.
Värm upp, men låt den inte koka - då kan den skära sig.

Serveringstips:
-ett mjukkokt ägg i klyftor
-creme fraiche, rom och kanske lite rökt lax som lyxig förrätt.
-lite purjolök + rökt skinka i tärningar

Pimpa resterna:
Om du mot förmodan skulle få nån soppa över så föreslår jag att du lagar potatisgratäng till middag dagen efter. Det är nämligen en riktig höjdare att ersätta en del av grädden med soppan. Det blir en len och god gratäng, en vanlig har inte en chans mont denna!

Men om jag ska vara helt ärlig...



...så bjöd jag faktiskt på burksoppa. Det finns verkligen ingen anledning alls att laga egen jordärtskocksoppa när halvfabrikatet är fantastiskt. Enda anledningen att laga själv är att det inte alltid är så enkelt att få tag på ovanstående burk. Men NÄR jag tvingas laga själv så är det ovanstående recept jag använder mig av

Edit 2013-08-26. Snyft. Burksoppan har slutat tillverkas.


Tack för era fina ord om muggen och tavlan! Det glädjer mig mycket ska ni veta :-)

Ha en trevlig valborg!

Mi Casa

Inom papperspysselvärlden kallas det för att CASE:a när man kopierar någons arbete rakt av. CASE står för Copy And Steal Everything. Helt okej att göra på det viset, bara man anger vem man inspirerats av.

Nu papperspysslar jag inte så mycket nu för tiden. Inte så att jag har lagt av. Men fokus är på annat håll. Jag antar att man kan återanvända begreppet även inom keramiken?!



Bilden till höger återfinns i Nigella: Christmas och jag har önskat mig en sån skylt ända sedan jag shoppade boken. Eftersom jag inte sprungit på någon liknande i butik fick det bli lite DIY i keramik :-) Och till vänster ser ni resultatet. Nu hänger den i hallen och hälsar välkommen. Lite "Kom in och känn dig som hemma" :-)

Det tog sin lilla tid att färdigställa den. De två översta delarna gjordes en gång. De två nedre nästa gång, men hann inte klart allt på den sista skylten, så jag fick färdigställa den den tredje gången. Alla skröjbrändes i min frånvaro och sedan glasering den fjärde gången. Sen sista bränningen innan prylarna får komma hem.




En turkos period i mitt liv...

Vet inte varför, men just nu är det turkos som gäller för hela slanten. Gardiner, detaljer, det är till och med så att den senaste boken jag köpte var turkos. Det sista är naturligtvis enbart en slump, men ändå...



Idag har snälla Eva (som har både bil och nycklar till keramiken) sett till att jag fått hem mina alster. Det tackar jag för! Först ut i ordningen är en mugg. Vit insida, turkos utsida. Lite knöglig och sned och ojämnt glaserat, men jag hävdar att det är det som kallas för hantverk.

Eller var det hafsverk det hette...?

Anyway: jag gillar färgkombon, och det finns risk att den kommer att dyka upp på de skålar som jag drejat.

Muggen fylls, fylls, fylls med the i mängder. Hostan vägrar ge med sig och jag börjar ruttna på att sova 3-4 timmar per natt. Det känns i kroppen att det varit fyra nätter på rad på det viset. Håll tummarna för att det blir fler timmar inatt... Typ 10-12 skulle kännas bra!

Ha en bra dag!


One pot pasta

Disk är tråkigt. Äta är roligt. Laga mat åt bara sig snälv när man kommer hem efter jobbet och är trött som fan är oinspirerande. Men pasta är ju snabbt, enkelt och gott. Och nästintill diskfritt.



Detta är min standardpasta: koka pasta och häll av vattnet lite slarvigt så att det är kanske 1 deciliter vatten kvar i pannan.  På med lite creme fraiche, rökt skinka, hackade tomater och lite purjo. Mal över lite svartpeppar and you´re good to go.

Hittade dessutom en ny grej i affären igår. Santa Maria har en ny serie med tapasprylar, och jag shoppade på mig en burk med Pumpkin Seed and Chili Pesto (vilket är den där klicken ovanpå pastan). Himla god tyckte jag! Testa vettja :-)


Host host

I tisdags sprang jag på en gammal kollega. Den obligatoriska sociala frasen Hur är det? yttrades. Svaret i måndags var Jodå. Mitt största problem i livet är att jag är jävligt kissnödig, men det tänker jag åtgärda nu, så hej då!

Det kändes verkligen så. Men det var då det. Nu har jag åkt på jordens hosta. Och när jag får hosta är det SYND om mig. Faktiskt. Det känns som att jag ska hosta upp lungorna.

Natten mellan tisdag och onsdag sov jag tre timmar. Var upp två gånger för att ta en sup Cocilana. Fina grejer serru, men jag tillhör inte dem som blir helt nockad. Natten till idag avancerade jag lite; fick sova ungefär fyra timmar...

Nu är jag TRÖTT. Det är skönt att det är fredag imorgon. Längtar redan efter att komma hem från jobbet, slå på en film och somna i soffan.

Hoppas att era fredagsplaner är roligare än mina...

Macaroner

Känns nästan som att jag är den sista i hela världen (eller i alla fall blogosfären) som visar upp hembakta macaroner. Nu är det inte jag som bakat dem, utan det är min kära mamma - och det gjorde hon med den äran!



Dessa var fräscht citroniga och försvinnande goda. Dessutom sa mamma att de inte alls var så besvärliga, så då måste jag ju passa receptet vidare. Jag ska göra ett eget försök så snart jag hinner :-)

Mamma Nilssons macaroner
Satsen ger ca 40 enkla kakbottnar, dvs 20 fyllda macroner.

Till kakorna:
100 gram mandelmjöl
100 gram äggvita (cirka tre äggvitor)
30 gram strösocker
180 gram florsocker

Färgsätt med några droppar karamellfärg eller 1 msk kakao (i sånt fall: ta bort lite florsocker så att propotionerna bibehålls)

Till smörkrämen:
100 gram rumsvarmt smör
1,5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 äggula

Smaksätt med 2-3 msk hallonsylt (minska då ner florsockret till 1 dl) eller finrivet skal från en halv citron + 1 msk pressad citron eller finrivet skal från en lime + 1 msk pressad lime eller 1,5 msk kakao

Gör så här - macroner:
1. Vispa äggvitorna med strösockret på låg hastighet tills det börjar lyfta sig till ett vitt skum. Tillsätt 60 gram siktat florsocker och vispa till en fast maräng på medelhastighet i cirka 2 minuter.

2. Blanda resten av florsockret med mandelmjölet och sikta ihop. Ska macronerna smaksättas med kakao ska även denna siktas med mandeln och sockret. Vänd ner i marängen med en slickepott.

3. Tillsätt karamellfärgen. Vänd ihop smeten tills allt har blandats väl och smeten har en len konsistens.

4. Fyll en spritspåse med marängsmeten och spritsa ut macaroner (stora som en 5-krona) på en bakplåtspappersklädd plåt. Låt dem vila i ca 30 minuter. Grädda på nedersta falsen i cirka 15 minuter. De ska släppa lätt från bakplåtspapperet när de är färdiga. Låt svalna lite innan de lyfts från plåten. De ska kallna helt innan de fylls med smörkräm.

Gör så här - smörkräm:
Blanda ingredienserna till smörkrämen med önskad smaksättning i en skål. Vispa ihop smörkrämen med elvispens krokar till en slät kräm.

Gör så här - montera macronerna:
Storleken på macronerna skiljer sig lite, så para ihop macronerna två och två så att de funkar storleksmässigt. Bred eller spritsa smörkräm på hälften av dem och lägg samman.

Lite tips:
Om din butik inte har mandelmjöl så går det utmärkt att ordna detta själv. Skålla sötmandel och låt den torka ordentligt innan du maler den i en gammeldags mandelkvarn. INTE i mixer.

Väg ingredienserna. Det är skillnad på äggvita och äggvita...

Macronerma går utmärkt att frysa. De kan också bo i kylskåpet i ca tre dagar.

Det är viktigt att macronerna får vila den där halvtimmen innan de gräddas. Vilan gör att ytan torkar, så under gräddningen reser de sig och får den där typiska "foten". Utan vila kommer ytan att spricka under gräddningen. 


Den här bloggposten vaccinerar 95 barn

Just nu söker UNICEF en hälsospecialist till konfliktområden i Afghanistan. I tjänsten ingår bland annat att massvaccinera miljontals barn mot stelkramp, polio och mässling.

Jag skulle gärna ta mig an uppdraget, men eftersom jag inte kommer loss så publicerar jag den här bloggposten istället. Då vaccinerar jag nämligen 95 barn runtom i världen mot stelkramp tillsammans med Apotek Hjärtat. Det är också bra.

UNICEF vaccinerar barn i Elfenbenskusten
© UNICEF/Asselin

Har du en blogg och vill vaccinera ytterligare 95 barn? För varje bloggare som publicerar den här bloggposten under kampanjen så skänker
Apotek Hjärtat 95 stelkrampsvaccin. Läs mer och hämta bloggmaterial på unicef.se/sprid-budskapet/bloggkampanj (kampanjen gäller 16 april-13 maj eller upp till 5000 blogginlägg)

Tisdag kväll och dags för keramik igen

Gud vad jag gillar tisdagar nuförtiden. Det där med keramikens intåg i mitt liv var en bra grej. Sen kan det vara himla frustrerande när saker och ting inte går som man vill, men då är nedanstående tänkvärda ord himla bra att tänka på:



Ovanstående bild hittade jag hos Saga Keramik och jag tog mig friheten att låna bilden.

För visst är det så. Att man (läs jag...) har en himla massa idéer och ambitioner. Sen slutar det med något ganska knöligt men ändå lite charmigt. Några sådana saker kan man alltid ge till mamma, men nånstans måste man också inse att det inte är så himla kul - om jag inte vill behålla det själv, varför ska jag då pracka på det på någon annan? Nu har jag iofs inte prackat på mamma och pappa en massa saker (ännu...) De har bara fått en enda liten påskhöna, och den var faktiskt rätt fin. Men det är jobbigt att se den där servisen i härliga pasteller och inse att det är rätt enkelt att göra EN sak fin. Att sen upprepa varje grej sju gånger till är inte lika enkelt.

Nåväl. Jag har inte kommit dit ännu.

Ikväll ska jag färdigställa ett alster som jag jobbat på de tre senaste gångerna. Bara glaseringen som återstår. Sen en mugg som måste glaseras. Och de prylar som jag drejade förra gången måste färdigställas. Men idag får jag klara mig utan Eva. Undra om Annika är lika tålmodig och pedagogisk?


Efterlysning: Recept på kladdkaketoscarutor

Jag behöver er hjälp! Rutorna på nedanstående bild är förbannat smaskiga. En långpannekaka som består av en kladdkakeaktig botten, toppad med en toscasmet. Det är bara en liten problematisk detalj...



...mamma inte hittar åt receptet igen! Kakorna bakades för ett halvår sedan, och det var först nu de fick komma fram. När mamma insåg att de var en hit började hon leta efter receptet men det är borta!

Här kommer därför ett nödrop: Är det någon som känner igen receptet och har lust att dela med sig av det? Förmodligen kommer det från någon veckotidning, men kanske nån annanstans ifrån... Har du receptet blir jag hemskt glad om du lämnar en kommentar eller skickar ett mail till e.nilsson.1978[a]gmail.com

Botten är inte en klockren kladdkaka. Den är kladdig, men ändå lite frasig och fullkomligt SMÄLTER i munnen. Toscan är rätt ordinär. Och supergod så klart.

Om du inte kan hjälpa oss med receptet kan du kanske hjälpa till på annat sätt: genom att gilla inlägget på bloglovin - därmed når min efterlysning fram till flera...

Tack på förhand!


Vilken mathelg!

Som sagt: kära mor fyllde 60 år och det har vi firat. Mat är viktigt i firandet, och jag skulle kunna tänka mig att jag lagt på mig 4 kilo på fyra dagar... Men det är det värt.

Vad sägs om följande meny?

Fredag:
Grillpremiär


Lördag:
Laxtartar med skummig citronsås

Gravad oxfilé med nobissås
Fruktsallad med hemgjord glass

Söndag, the big day:
Smörgåstårta
till lunch

Kaffe med marängcrisptårta, macaroner, kokoskakor, toscakladdkakerutor, rulltårta

Fylld smördegsbakelse
Tjälknöl med potatisgratäng

Måndag - rester:
Smörgåstårta till frukost
10-fika med det som fanns kvar av gårdagens kakfat
Resterna av tjälknölen, hasselbackspotatis och kantarellsås till lunch.

Lägg till den där överfyllda godisskålen som stod på bordet och som bidragit till den där konstanta mättnadskänslan. Snart beger jag mig till tåget. Dags att åka hem, och nu är det nog läge att dra ner på kalorierna och starta upp promenaderna.

Återkommer så klart med bilder och recept.


Marängcrisptårta med jordgubbar

Idag fyller världens bästa mamma 60 år och det firar vi för fullt. Igår bjöd jag och systeryster på mat och idag är vi hemma hos jubilaren herself. Denna tårta brukar mamma göra till midsommar, men den funkar så klart även finfint i april.



Receptet är från ett av alla veckotidningsurklipp som mamma samlar på... Allers 9/98 var det visst den här gången. Originalet innehåller inga jordgubbar, men i min mening så kräver maräng något som frächar till det hela.

Marängcrisptårta med jordgubbar

Botten:
3 äggvitor
2 dl socker
3 dl Rice Crispies (frukostflingorna ni vet)

Chokladkräm
3 äggulor
0,75 dl socker
0,75 dl vispgrädde
50 gram smör
100 gram mörk choklad, finhackad

Fyllning
3 dl vispgrädde
250 gram jordgubbar

Garnering
50 gram mörk choklad

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 150 grader. Klä en långpanna (ca 30*40 cm) med bakplåtspapper.
2. Vispa äggvitorna till skum. Tillsätt sockret, lite i taget under fortsatt vispning tills marängsmeten är styv. Vänd sist ner flingorna.
3. Bre ut formen jämt i långpannan. Ställ in formen i ugnen och grädda i ca en timme. Låt den gärna stå kvar på eftervärme i den avstängda ugnen med luckan på glänt.
4. Mät upp äggulor socker och vispgrädde i en kastrull. Sjud upp blandningen under omrörning tills den tjocknar. Ta då genast kastrullen från värmen och tillsätt smör i små klickar. Rör om tills smöret smält och lägg därefter ner chokladen. Rör om så att chokladen smälter och ställ krämen åt sidan för att kallna.
5. Dela marängbottnen i två lika stora bottnar. Bre ut chokladkrämen på den ena botten. Vispa grädde och bred den ovanpå. Lägg sedan på ett lager skivade jordgubbar. Lägg på den andra botten.
6. Smält chokladen till garneringen och ringla över tårtan.



Nästan ännu godare dagen efter, då marängen blivit lite seg!

Grattis på 60-årsdagen, kära mor!


Och till sist: fruktsallad och glass


Till varmrätt: gravad oxfile, klyftpotatis och nobissås

Klicka HÄR för recept

Till förrätt: laxtartar och skummig citronsås

Klicka HÄR för receptet.

Grillpremiär

Igår var det dags för den efterlängtade grillpremiären. Lite smolk i bägaren: i Lunde föll snön tätt, tätt och det var inte alls lockande att pyssla med matlagning utomhus. Men inne gick det bra. En elgrill under fläkten and then we're good to go.



Grillade fläskkotletter, tzatsiki och i princip helt fettfri potatis. Det gick ingen nöd på oss vill jag lova.

Mina föräldrar har en Antifry. Det blir verkligen supergott och det krävs inte ens en matsked olja för att tillaga god och krispig potatis för tre personer. Bra trick för den som vill trappa ner på fettet.


Vad blir det för mat?


Du lyssnar ju inte på vad jag säger!

Jag och Eva har en deal: Tisdagar mellan 18 och 21 lyssnar jag på vad hon säger. Än viktigare: jag GÖR som hon säger. Eller i alla fall är det meningen att jag ska göra som hon säger.

Jag pratar så klart om keramiken. Så här är det: Eva och jag jobbar ihop, det var så vi lärde känna varandra. Våra hjärnor tänker inte alltid lika, men de matchar varandra väldigt väl. Vi pratar i munnen på varandra, avslutar varandras meningar och bjäbbar. Precis som ett gift gammalt par med andra ord.

Eva är också den som lurade med mig på keramiken. Eva är den som lär mig. Igår fick jag äntligen dreja.

Satan så klurigt det är!

Det ser så himla lätt ut, men jag lovar: det är ett missförstånd. Eva blev lite frustrerad på mig då hon tyckte att jag inte lyssnade på henne. Jag försökte förklara att Jo, jag LYSSNAR på vad du säger, men jag kanske inte riktigt GÖR som du säger. Herregud jag har tillräckliga problem med att koordinera min hjärna med min högra hand. Nu skulle jag koordinera hjärnan, öronen, knän och armbågar och 7 fingrar. De resterande 3 skulle jag tänka bort.

Första försöket gick ungefär till så här: Jag gjorde, och gjorde fel. Eva räddade upp situationen och sen fick jag överta arbetet igen. Jag gjorde och jag gjorde fel. Eva räddade upp situationen och sen fick jag överta arbetet igen. Jag gjorde och jag gjorde fel. And so on, so on. Men Eva avslutade i alla fall, så det blev en liten skål.

Andra försöket gick halvbra. Eller nåt. Tills när helt plötsligt skålen/muggen/whatever bara smet iväg från mitten på drejskivan. Tydligen kan den göra så ibland när den inte är ordentligt centrerad och det råkar komma in vatten under. Tja, shit happends och så var vi tillbaka på det där med att inte enbart jobba med keramik, utan att jobba precis lika mycket med min egen inställning.

Tredje försöket däremot: nu fick jag till en liten skål. Alldeles utan hjälp och inblandning. Och faktum är att jag är lite stolt över mig själv stolt som en tupp! För det kändes verkligen HELT omöjligt från början.

Tyvärr dröjer det en vecka innan det är dags igen. Då kommer jag nog att vara på försök nummer ett igen. Men vad fan... Repetition är all inlärnings moder och hela faderullan. Det blir nog bra det där. Till slut.


Not so girlish

Jag är extremt lättroad ibland. Som nyss, när jag skrattade sönder magen när Richard Hammond i Top Gear testade the Marauder. Vill du också skratta lite: spana in klippet nedan.


Korvstroganoff del Diablo

När jag var liten gillade jag korv. I alla fall om den inte var tillagad. Kallkorv skulle det vara. I nionde klass pryade jag i ett storkök och fick skiva falukorv åt 1000 personer. Sen tog det ungefär 15 år innan jag åt korv igen....

Nu har jag börjat gilla korv. Men det måste vara en korv som har hög kötthalt, mycket smak (läs kryddor) och helst ganska grovt malen. Falukorv kan jag fortfarande inte med (om den inte är tunt, tunt skivad och stekt till en skosula - då KAN jag äta den, men det är inte så att jag njuter direkt). Eftersom jag inte äter falukorv har det blivit lite lite korvstroganoff i mitt liv. Men vem säger att man måste göra korvstroganoff på falukorv? Ingen. Faktiskt. Så jag lagade detta till middag igår:



Planen var en stroganoff på chorizo. Men när jag stod i affären sprang jag på en korv som jag inte sett tidigare, nämligen Djävulsk Hot från Sorunda Korvfabrik. Jag gillar Sorunda korv, så den kändes som ett givet val. Speciellt när de varnade STARK STARK STARK på förpackningen :-) Kan varmt rekommendera denna, i alla fall om man gillar korv med lite drag i.



Korvstroganoff del Diablo

360 gram Djävulskt Hot korv (resten hade jag hunnit snacksa dan innan...)
1 gul lök
5 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
1 dl creme fraiche
0,5 dl grädde
Rökt paprika
Spiskummin
Smör eller olja till stekning

Gör så här:
Hacka lök och vitlök och fräs den. Skär korven i skivor. Försök att inte äta upp för mycket av den under tiden... Fräs korven tillsammans med löken. Krydda med spiskummin och rökt paprika. Häll på grädde, creme fraiche och tomatpuré. Låt allt puttra ett tag, och servera med ris.

Namnet på maträtten var givet med tanke på vilken korv som användes. Spiskummin och rökt paprika var inte en del av den ursprungliga planen, men vad tusan, det är ju så det är med matlagning. Gott blev det i alla fall. Så testa vettja!


Årets julklapp?

Gud så skönt det är att inte vara bakis. Dessutom skiner solen och livet känns trevligt igen. Tack för det, televerket.

Igårkväll när jag började må bättre plockade jag fram leran. Eftersom jag är en rocker så innebär det, helt logiskt, att jag omger mig med en hel del likasinnade. Dessbättre är det väldigt få av dem som läser bloggen så jag tar risken att visa vad som kanske kommer att bli årets julklapp.



Den ena glaseras vit, den andra svart. Sen kan de stå på köksbordet och vara fyllda med flingsalt och grovmalen svartpeppar :-) Eller värmeljus för den delen.

Heavy metal på er!


En liten röd stuga...

...som vi passerade på promenaden i söndags. Då var det sol. Imorse (eller i förmiddags om jag ska vara ärlig...) när jag vaknade trodde jag att någon skämtade med mig. SNÖ. I mängder. Blöt snö. Snacka om aprilväder.



Igår var det möhippa. Idag är jag bakis. Så jag ska nog dra något gammalt över mig, ligga i soffan hela dagen och tycka synd om mig själv.

Japp. Så får det bli.


Mammas påskägg

Det är inte bara jag som varit kreativ när det gäller nya varianter av ägg. Min mamma skickade följande bild på MMS till mig, och det såg inte alls pjåkigt ut. Inte alls, min sssöta!



Mamma Nilssons påskägg anno 2012

8 fyllda ägg

8 ägg
2 msk creme fraiche
½ finhackad rödlök
1 msk kaviar (säg ingenting till syrran!)
Finhackad dill

Rom
Gräslök

Gör så här:
Koka äggen 7-8 minuter och kyl dem. Hugg toppen av ägget. Det är enklare att hugga av toppen än att försöka skära av den. Gröp sedan ur ägget helt och hållet och mosa ägget med en gaffel. Blanda med creme fraiche, rödlök, dill och kaviar.
Fyll äggskalen med röran och ställ i äggkoppar. 
Toppa sedan med rom och gräslök

För övrigt skulle jag inte alls bli ledsen om liknande ägg dök upp till midsommaraftonens sill-lunch!


Gravlaxsås

Du köper väl inte det va? Det tar typ tre minuter att slänga ihop, och alla ingredienser som behövs finns förmodligen redan i ett kylskåp nära dig!



Lägg en äggula i en skål tillsammans med 2 msk senap, 1 msk strösocker och 2 msk vitvinsvinäger. Kör med stavmixern och tillsätt 1 dl matolja till tjock konsistens. Blanda i 1 msk finhackad dill och sen är det klart.

Som sagt, det finns ingen anledning alls att gå till affären och shoppa. I alla fall inte gravlaxsåsen.

Den whiskeygravade rödingen hade för övrigt en strykande åtgång. Det fanns inte en enda skiva kvar på fatet till frukost dagen efter. Inte en droppe av gravlaxsåsen heller för övrigt. Det anser jag vara ett gott betyg.


Ägghalvor med romröra

Påsken är skön på det viset att man kan vara lite nyskapande. Man behöver faktiskt inte köra fullt ut på Same procedeur as last year hela tiden. Man kan testa nya saker, och blir de en hit kanske de får flytta in på julbordet :-)



Normalt sett brukar jag göra ägghalvorna på det här viset, men i fredags blev det en annan variant. Pepparrot hade jag glömt att köpa, så det fick jag rationalisera bort lite kvickt. Sen fick jag syn på en nyköpt tyll i kökslådan. Dags att exprimentera lite! Nu har jag kommit fram till att jag tycker att det är en hit att blanda romen direkt i röran, men en miss att utelämna pepparroten. Nästa gång tror jag att jag ska skippa philadelphian och istället köra på Creme Bounjour Pepparrot.

Ericas påskägg anno 2012

Till 16 ägghalvor

8 hårdkokta ägg
Ca 1 msk mjukt smör
50 gram (en fjärdedels burk) philadelphiaost
½ finhackad gul lök
Svartpeppar
Citronsaft
Ca 1 msk finhackad dill
200 gram ishavsrom (i brist på löjrom...)

Halvera äggen och peta ur gulan i en skål
Blanda äggula, philadelphia, smör och kryddor. Konsistensen ska vara ganska fast, rinner den så fyll på med philadelphia.
Blanda i lök, dill och rom och smaka av.
Fyll en spritspåse med röran och spritsa i en klick i "hålet" i äggvitan.


Långfredagens middag

I fredags bjöd jag en bunt vänner på middag. Vi skulle ha varit nio stycken, men elaka baciller stal två av gästerna. Vi hade en trevlig kväll ändå och så här såg det ut:


Minibuffé med örtgriljerad skinka, pepparchorizo, två sorters ägghalvor, äppelmos, gravlax och gravlaxsås, waldorfsallad och potatissallad. På spisen fanns omelett med kantarellstuvning, kokt potatis, köttbullar och prinskorv.


Middagen dukades upp i pysselrummet. Att få plats nio pers i köket strider emot fysikens lagar. En sak som är kul med påsk är att man kan go nuts och blanda färger hej vilt :-)


Bordet dekorerades med vanliga ljuskoppar från IKEA, där värmeljuset fick sällskap av en liten plåtfigur ifrån Panduro.


Muffinsägg till dessert, och det var något överraskade vänner som knäckte äggen. 

Kära vänner, kul att ni kom! Jag hade en mycket trevlig kväll, och det hoppas jag att ni också hade! Puss och kram! 


Rester? Gör en paj vettja

Så här i buffétider finns det ofta en massa restmat i kylen, och handen på hjärtat... Det är inte lika gott dag tre som det är dag 1. Men rester går ju alldeles utmärkt att peta ner i en paj.



Det fanns massvis med köttbullar och prinskorv kvar efter fredagens påskbord, så igår blev det Tanja-paj till middag. Pajen innehåller inte någon Tanja (herregud, bara för att jag läste Kokbok för kannibaler en timme innan middagen lagades betyder inte att jag är sugen på att bli en sådan!) men äras den som äras bör och receptet på pajdegen har jag alltså fått av henne.

Pajdegen består av 3-4 kokta, kalla och mosade potatisar, 1 dl flytande margarin och en burk lätt-Kesella. Blanda med ca 3,5 dl vetemjöl till en smidig deg.

Sen är det bara att fylla pajen med vad som nu finns i kylen och grädda i 200 grader i en halvtimme.

Pajen ovan består som sagt av köttbullar, prinskorv och som kladd blev det två burkar creme fraiche paprika chili. Smaskens värre.

Gravlax, broccoli och creme fraiche med saffran är också en höjdare. Eller resterna från tacomiddagen för den delen!


Lördag em i Solna



Bloody Mary gjord på mix från Mr&Mrs T. Den är riktigt god, allt som behövs är ett par droppar tabasco extra.

Save the best for last...!


GLAD PÅSK


Äggande!

Hon har verkligen haft att göra, hönan! Massvis med ägg som ska värpas inför påsken, stackarn. Ingen övertidsersättning har hon fått heller. När jag visade äggskalen för några dagar sedan sa jag ju att jag sprungit på en fiffig idé. Nu är det dags att visa vad alla äggskal ska användas till:

 

Muffins!
Är det inte lysande så säg? Inspirationen hämtade jag HÄRIFRÅN, men som vanligt använde jag mitt gamla beprövade RECEPT. Äggen gräddades i ca 15 minuter. Denna gång smaksatte jag smeten genom att använda Baileys Hazelnut istället för mjölk :-)



Så här ser alltså kvällens dessert ut. Ett rede med muffinsägg blandat med vanliga godisägg. Ser himla trevligt ut om jag får säga det själv. Och det får jag ju! Som om någon kunde hindra mig... :-P



Viktigt att tänka på: Som ni kan se på bilden fyllde jag mina ägg aaaaaningens för mycket. Det pöste över rätt rejält om man säger så! Ingen fara egentligen MEN... Det tråkiga var att där muffinsen pöste över så tappade äggen en del av färgen. Vet inte riktigt hur många ägg en sats räcker till. Jag hade 18 äggskal. Gjorde dubbel sats muffinssmet. Fick över så det hade räckt att fylla 3-4 ägg till lika mycket som jag fyllde dessa - vilket alltså blev på tok för mycket. Men säg att en sats av grundreceptet lugnt och ledigt räcker till att fylla 12 äggskal. Minst!

Hoppas att ni får en trevlig långfredag! Det tänker jag ha!


Bråda tider för en gammhöna!


Snäll arbetsgivare :-)


Askonsdag och påskmat

Nu är vi inne i påskveckan. Vet inte hur det ser ut som hos er, men i vår familj är påskbordet fasligt likt julbordet. Inte lika många rätter, men i stort sett samma.


Ägghalvorna
görs i två varianter, dels det vanliga med räkor och majonäs. Sen favoritäggen med rom och pepparrot


Grissyltan
(trea från vänster) gör mamma till jul, sedan tar hon fram en form ur frysen och smälter om den till påsk.


Laxen gravas som vanligt med whiskey och rosépeppar. Kan varmt rekommendera detta recept, mums. Gjorde i ordning en laddning igår kväll som ligger i kylen och gosar till sig just nu faktiskt. Men det blir gravad röding istället för gravad lax :-)

I år firar jag påsk i Stockholm. Utan familjen. Långfredag blir vi 8 st på middag hemma hos mig, och middagen kommer att bestå av en minipåskbuffé. På påskdagen kommer 2 andra vänner hit, vi ska bruncha och tjejsnacka och fnittra.

Vad händer för er i påsk?


Grattis Brynäs

Det känns jävligt tungt att vi förlorade. Fan. Det känns tomt och tungt och surt och bajsigt! Men vi kan inte va bäst varje år antar jag.

I några veckor till tänker jag njuta av att hålla på de regerande mästarna (även om grabbarna får semester lite väl tidigt). Dessutom är vi BÄST över tiden. Nedanstående fakta från 2000-talet talar sitt tydliga språk, eller vad säger ni?

  • 2011 - Färjestads BK
  • 2010 - HV71
  • 2009 - Färjestads BK
  • 2008 - HV71
  • 2007 - MODO Hockey
  • 2006 - Färjestads BK
  • 2005 - Frölunda HC (Färjestad = 2:a)
  • 2004 - HV71 (Färjestad = 2:a)
  • 2003 - Västra Frölunda HC (Färjestad = 2:a)
  • 2002 - Färjestads BK
  • 2001 - Djurgårdens IF (Färjestad = 2:a)
  • 2000 - Djurgårdens IF
 
...bara inte bäst just idag. Nya tag nästa år. Det finns ett guld att kämpa om nästa år också. Just nu känns det tomt, och jag ska nog gå och sova istället för att ordbajsa!

Kom igen nu, grabbar!

Inte sedan säsongen 76/77 har Brynäs slagit ut oss ur slutspelet. De slog oss i finalen då, precis som året innan. Visst, de har vunnit enskilda matcher efter det. Men inte slagit ut oss. Det ska fan inte ske idag heller.



Great moments are born from great opportunities...and that's what you have here tonight boys...that's what you've earned here tonight. One game...If we played 'em ten times, they might win nine. But not this game. Not tonight. Tonight we skate with 'em. Tonight we stay with 'em and we shut them down...because we can! Tonight WE are the greatest hockey team in the world. You were born to be hockey players...everyone one of you. You were meant to be here tonight. This is your time. Their time is done. It's over.

Heja Färjestad!
Heja Färjestad!
Heja Färjestad!
Heja Färjestad!
Heja Färjestad!
Heja Färjestad!


Tänk vad roligt man kan ha med lite karamellfärg!

Har låtit urblåsta ägg ligga i karamellfärgat vattenbad några timmar. Rött och blått fungerade utmärkt. Dock ville äggen inte alls ta till sig varken grönt eller gult. Så och så här blev resultatet:



Hittade en rolig idé som jag ska se till att förverkliga till långfredag. Återkommer med resultatet :-)


Converse!

Converse och converseliknande saker är det mina fötter gillar allra mest. Det har hunnit bli en ganska ordentlig samling vid det här laget.


Jordnötspaj med tryffeltäcke

Inte långt kvar till påsk nu. Någon god chokladig kaka att frossa i som en avslutning på en god middag är inte fel nånstans, och när det innehåller jordnötssmör blir det ännu bättre.



Receptet hittade jag HÄR och det är även där jag tagit mig friheten att låna bilden.

Jordnötspaj med tryffeltäcke
1 1/2 dl sirap
350 gram jordnötssmör
1 dl finhackade jordnötter
9-10 dl cornflakes
460 gram mjölchoklad
2 dl vispgrädde

Gör så här:
Koka upp sirapen i en kastrull, tag bort kastrullen från värmen.
Rör ner jordnötssmöret och rör tills du får en slät smet, rör ner de hackade jordnötterna och cornflakes.
Krossa de mesta av cornflaksen.
Platta sedan ut degen i den smörade formen.
och ställ kallt medan du gör chokladtryffel.
Koka upp grädden på svag värme , och bryt ner mjölkchokladen i en skål.
Häll sedan upp den heta grädden över chokladen och rör om / mixa tills du fått en slät len smet.
Häll sedan över detta över botten.
Ställ kallt – gärna över natten.

Servera med en klick god gräddglass.


Så vit som en snö

Igår morse trodde jag inte mina ögon när jag tittade ut igenom fönstret. Snö... Hur gick det till som? Det var ju vår alldeles nyss? Jaja, snö... Då passar det ju fint att visa mina senaste keramikalster!



Jag berättade tidigare att jag håller på med ett våningsfat med snöflingor. Nu är alla delarna klara och jag är supernöjd. Delarna är gjorda i gul lera. Det framgår inte riktigt på bilden, men lerans egen färg går igenom glasyren på kanterna. Nu ska jag bara gå och inhandla en gängad stav, muttrar och brickor, sen är det dags att sätta ihop det :-)

Man kan ju även göra våningsfat av loppat porslin och HÄR finns en jättebra steg-för-steg-beskrivning. Fördelen med att göra egen keramik är att man slipper det där läskiga momentet med att borra i godset...