Paradisets frukter

 
Jag gick klass 1-6 på en skola som heter Grämestaskolan. På skolgården fanns ett paradisäppelträd, och på sensommaren/hösten åt vi ofta av dem på rasterna och medan vi väntade på skolbussen. Så här i efterhand antar jag att det mer var en grej för att vara tuff (but why?) för det var egentligen inte gott. Surt och strävt. Men äta skulle man.
 
Utanför mitt köksfönster står det en massa paradisäppelträd. Skillnaden är att är att dessa faktiskt är goda. Vet inte om det beror på att mina smaklökar utvecklats till att gilla andra smaker eller om det helt enkelt är som så att Grämestaträdet faktiskt var äckligt.

Det finns paradisäppelträd lite överallt här i Solna. Och säkert på en massa andra ställen runt om i landet också. Passa på att plocka lite vettja. Man kan göra en helt fantastiskt god gelé på dessa små raringar. Dessutom (som jag alltid tjatar om) är det en perfekt "gåbortpresent", jag menar vem blir inte glad över att få en burk hemmagjord gele eller sylt? Förra året testade vi även att göra picklade paradisäpplen som tillbehör till ostbrickan. Gott, helt klart värt att testa - men gelen var godare och det är inte så mycket frukt i år, så det blir till att prioritera...
 

Paradisäppelgele
Detta recept kommer från en alldeles underbar bok som heter Frukt och bär av Gloria Nicols. Om du gillar att sylta och safta rekommenderar jag verkligen denna bok! Testade detta recept förra året och det blev en solklar favorit och kommer att göras i år igen. Kan så klart även göras på vanliga äpplen också!
 
1 kg paradisäpplen
5 + 3 dl vatten
Socker (mängd enligt steg 4)
 
Gör så här:
  • Lägg äpplena i en syltgryta med 5 dl vatten. Låt dem småkoka i ca 45 minuter tills de blir mjuka. Mosa sönder dem med en träslev.
  • Häll fruktmassan i en silduk över en skål och låt den självrinna i några timmar eller över natten. Låt dig inte frestas att krama ur silduken om du vill ha en vacker, glasklar gele.
  • För att utvinna mer saft lägger du tillbaka fruktmassan i en gryta med 3 dl vatten och kokar upp den på nytt. Flytta över massan till silduken och låt den självrinna i ytterligare några timmar.
  • Mät upp saften och beräkna 5,3 dl socker per 6 dl saft. Blanda sockret och saften och rör om på svag värme tills allt socker har löst sig. Höj temperaturen och låt blandningen koka livligt tills den nått stelningspunkten (105 grader/geleprovet).
  • Skumma. Häll gelen i heta, steriliserade glasburkar och förslut dem.

Om vikten av att välja rätt

Jag jobbar med administration. Att träffa kunder ingår inte i mina arbetsuppgifter. Men just idag så ska jag göra det ändå. En representant för en storkund. Möte har varit inbokat sen i juni. Klockan 9. Varför, VARFÖR bestämmer sig någon snorunge för att dra i nödbromsen i framförvarande tåg just idag? Har suttit 20 minuter mellan två stationer och kommer ingen vart. Vet inte hur länge jag blir sittande. Det som irriterar mig mest är att jaf funderade på att ta bussen, men valde tunnelbana istället. Stress! Edit: hann till jobbet till 08.56. Möttes av ett mail från kunden där han berättade att han måste skjuta på mötet till 09.45. Lycka!

Planering: julkort

Fånigt va? Det är fortfarande augusti, solen skiner, tomaterna är fortfarande somrigt gröna istället för juligt röda. Och här sitter jag och skriver ett inlägg om julkort? Jag kan väl inte vara riktigt klok? Eller så är jag det. Avgör själva ;-)
 
Som jag skrev i gårdagens inlägg: Det handlar om att hitta sina egna fallgropar och fylla igen dem. Eliminera just dina stressmoment. En grop som jag jobbar på att fylla igen är det där med julkort. Jag är bra på att göra i ordning julkorten i tid (alltså pyssla dem), men urusel på att köpa frimärken, kuvertera, skriva adresser och framför allt: att få dem till postlådan och därmed överlämna ansvaret till andra :-)
 
Mitt första tips går därför till mig själv: Lägg in två minnesnoteringar i kalendern. En¨påminnelse i mitten av november om att köpa julfrimärken. Och ytterligare en påminnelse runt den 10:e december om att posta julkorten.
 
Julkort anno 2011
 
Kör du fotojulkort? Då kanske det är dags att klä barnen i tomteluvor och placera dem i ett lämpligt lingonsnår? Nu medan det fortfarande finns dagsljus att fotografera i, menar jag... Tyvärr är det inte så lång tid kvar innan det är en bristvara igen. Dagsljus alltså. Inte lingonsnår.
 
Om du tänker pyssla dina egna julkort är det hög tid att i alla fall börja fundera på dem.
  • Hur många kort ska skickas i år ungefär? Och är det några som ska skickas utomlands?
  • Ska alla kort vara unika, halvlika eller tänker jag göra det enkelt för mig och göra (ungefär) likadana?
  • Material? Vad finns hemma, vad måste köpas? Gör inköpen redan nu.
  • Behövs det kuvert i specialformat, eller klarar man sig på standardkuvert? Köp även dessa redan nu.
  • Kortets vikt. Räcker ett frimärke, eller behövs det dubbla?

När du sedan är på banan, ja då är det bara att köra igång. Löpande bandprincip är inte fel. Jag tycker att det är rätt avkopplande att ha små miniprojekt som jag kan sysselsätta händerna med medan jag tittar på TV. Att måla motiven till julkorten är typiska miniprojekt som passar utmärkt framför TV:n. Det finns personer som tycker att jag är galen som julpysslar året runt. Som tror att man skulle vara less på julen när den väl kommer. Men jag tycker inte att det är speciellt kul att papperspyssla något annat. Och inte tusan förstörs decembers julstämning av att jag råkar julpyssla och måla en tomte i juli? Nope.

  • Det gör mig snarare till en harmonisk person som har koll på läget (i alla fall fram till 16:e december då jag kommer på att jag glömt att skicka korten.....) 
  • Det är lite kul att tjuvstarta - man kan få till kort som är juliga på ett väldigt otraditionellt vis. Eller vad sägs om detta kort som jag pysslade en varm sommardag för några år sedan? 
  •  Dessutom har i alla fall jag rätt svårt att hitta tid till pyssel under december.

Eller så gör du som jag och Karro brukar göra: boka in en pysselhelg och gör alla kort på ett bräde. Alltid kul att vara flera, dessutom kan man låna prylar av varandra. Och bli inspirerad av den andres alster. Men framför allt handlar det ju om att umgås. Och dricka glögg.

Mitt absolut bästa julkortstips är annars att göra en skiva. Jag brukar bränna en blandskiva med julmusik och skicka som julkort. Det är väldigt uppskattat, det kostar inte många kronor (faktum är att det till och med är billigare än hempysslade vanliga kort) och det gör mottagaren glad i flera års tid. Här gör jag det ganska enkelt för mig: jag pysslar ett original och scannar in det. Sedan kan jag lägga på låtlistan med hjälp av datorn - för jag kan inte skriva 18-20 låtar läsligt på en så begränsad yta som ett CD-konvolut. Brukar också passa på att skriva några rader om året som varit. Bara för att jag kan.

Här kan du se tidigare års julskivor: 2003, 2005, 2006 och 2008. (2009 fungerade inte min dator, så den skivan upptäckte jag att jag aldrig har bloggat. Och 2010 blev det ingen skiva alls)

Nu ska jag sluta skriva. Detta inlägg är redan alldeles för långt. Men som sagt:  kör igång i tid. Och gör det med ett glas inspiration (läs: glögg) i handen vettja!


Glöm inte att kolla in kategorin Planering för mer tips!


Rachael Ray jular på TV3

 I morse vaknade jag för en gångs skull i någotsånär hyfsad tid. Vaknar jag i tid så vill jag alltid se nyheterna klockan 7, och sen köra igång med alla morgonens måsten.
 
I morse vaknade jag till och med ännu tidigare. Slår på TV:n. Eftersom 3:an var den kanal jag tittade på igårkväll så var det den kanalen som startade. Jag hör julmusik. Wierd. Men sant.
Eftersom amerikanska talkshows som köpts in och sänds på svensk TV aldrig ligger i fas med årstiderna så verkar det faktiskt vara så att TV3 sänder julprogrammen. Dagens tips (att titta på eller att undvika) blir därför Rachael Ray, varje vardag på TV3 kl 06:00. Kan kanske vara något att frukostmysa till?

Julsnack och planering

Okej, dags att snacka lite allvar. Om vi flyttar fram bandet till mitten av december så är "folk" tokstressade, för då har man kommit på att det bara är några dagar kvar till jul. No shit, Sherlock! Klart att man blir stressad av att inte ha koll på läget.

Nej, jag är inte det minsta orolig för de flesta av er. Herregud, läser du denna blogg är du ju redan en julgalning. Gissar jag :-) Men en snabbkoll på Google Analytics visade att rätt många hamnar här efter att ha googlat jul + planering. Så this is for you:

Vad kan man göra för att undvika julstressen? Massor skulle jag vilja säga! Det behöver inte innebära att man lever med julen året runt. Det betyder bara att man slipper en hel del av stressen och pressen. Både den ekonomiska och den mentala.

Just nu är det en rätt bra tid att göra en grovplanering. Därför att just nu kan man se på julen utan det romantiska skimret som lätt faller över en i november och december när livet levs i en glöggdoftande tillvaro.

Upplever du julen som stressig? Ta då en halvtimme här och nu. Fundera på vad som inte varit bra de senaste jularna. Har du suttit i vild förtvivlan den 16:e december och skrivit alla julkorten i år igen? Har du slagits med resten av stan den 23:e december för att julklapparna inte är färdiga? Har du slavat för att få hemmet skinande blankt till julafton, så när tomten kommer känner du dig som en urvriden disktrasa? Eller ägnat dig åt matlagning i såna mängder att soptunnan fick äta den största delen? Glömde du kanske bort att julen kostar pengar?

När du hittat dina stressområden är det faktiskt rätt enkelt. Skriv ner dem. Och gör nåt åt dem!

  • Julklapparna kan med fördel köpas under hela året. Läste ett tips nånstans om att köpa julklappen samtidigt som man köper födelsedagspresenten till respektive person. Dels sprider man ut kostnaden över året, men även för att man ändå har fokus på den personen för tillfället. Det blir lättare att hitta just den där perfekta klappen när man koncentrerar sig på en person i taget. Minns inte var jag läste tipset, men om du känner dig träffad: säg till så att jag kan länka! (I mitt fall så skulle det vara en urusle idé - ALLA utom min syster och jag fyller år i mars/april. Men det kanske funkar bättre för dig?!)
  • Städningen kan också påbörjas i tid. Röj lådor och garderober under hösten. Se till att städa ordentligt inför advent, så räcker det med de vanliga veckostädningarna fram till jul. Och glöm inte RUT. Det är rätt billigt att köpa städhjälp, och gud vad det är värt det.
  • Sen är det det där med maten. För det första gäller planering även här. För det andra så behöver man kanske inte laga så mycket av allt. Och för det tredje: ta hand om dina rester så kan du slappa mer i mellandagarna.

Jag tänkte därför köra lite planeringsinlägg från och med nu och fram till jul. Komma med lite konkreta tips på vad man kan hitta på för att underlätta livet i december. Sparka lite, både på mig själv och på er. December är tillräckligt intensiv med firmafester, luciafirande, skolavslutningar, glöggfester och matlagning inför dopparedagen för att avklaras utan en plan, och utan lite förberedelse.

Titta in igen imorgon, då ska vi prata om julkort.


Kopp eller kruka?

 
I tisdags var det - min - säsongspremiär på keramiken. Det var himla kul att sitta och kladda med leran igen. Men ringrosig var ordet. Ringrostig. Men vad tusan... Ikväll är det dags igen, och det ser jag fram emot.
 
Fick dessutom en glad överraskning förra veckan. Det sista jag gjorde förra året hann jag aldrig hämta innan sommaruppehållet. Sen lyckades jag glömma bort det under sommaren. Så det blev ett oväntat men trevligt återseende när vi fann varandra igen
 
 
Nu återstår det bara att lista ut vad det är förnågot. Är det en gigantisk thekopp som rymmer 8 dl the och kräver både tvåhandsfattning och en enorm blåsa (alternativt omedelbar närhet till toalett)? Eller är det en lagom stor blomkruka som saknar hål i botten? Eller är det något annat?
 
Nåväl. Det ger sig. Det enda som jag kände spontant är att det är bättre att börja med att testa den som thekopp, för att sedan eventuellt låta den bli blomkruka, istället för att göra tvärtom.

Kunglig hovleverantör

I går kväll drog jag vinnaren i årets första tävling. Ett stycke chilisylt kommer att levereras till kungariket Kammebornia och dess drottning! Det måste ju betyda att jag numera kan titulera mig Kunglig hovleverantör?
 
 
 
 

Tranbär för helvete!

Min uppenbarelse bestod av tranbär. Det kan bli en superglögg. Och vill man inte göra glögg på tranbären så kan man alltid göra snaps. Och om man gör snaps så behöver man inte bara snapsa den. Man kan även göra en god drink av tranbärssnaps och tonic water. Mums.
 
[bildkälla]
 
Gud vad skönt det är när det släpper. Det är så lätt att fastna i en tanke - eller i en brist på tanke - när man VET att man varit där. Men nu är det som sagt ordnat. Nu ska jag ordna med lottningen av chilisylten. 
 
Ciao for now!
 

Apelsinglögg

 
Kul att läsa era gissningar (både hos mig och i era egna bloggar) på vad Blossa12 kommer att smaka. Ju mer jag tänker på det, ju mer tror jag att Karro har rätt med sin granatäppelgissning. Men jag hoppas så klart att antingen jag (blodapelsin och ingefära) eller Helly (ingefära) har rätt. Jag ÄLSKAR ingefära!
 
Dock är det en liten sak som stör mig. Igår fick jag nämligen en snilleblixt. Jajamen. Jag kom nämligen på vad årets glögg smakar. Det var inte rosé. Och det var inte granatäpple. Det var något annat rött. Tyvärr stod jag i duschen när jag kom på vad det var, och när jag duschat klart kom jag inte ihåg att jag fått en uppenbarelse. Nu kommer jag bara ihåg ATT jag fått en uppenbarelse men inte vad den bestod av. Suck.
 
Annars är ju Ann-Sofi något på spåren.. Det går ju faktiskt att styra upp själv. Hittade ett recept från mat-Tina som verkade vara något att bygga på - jag måste bara vänta på att det blir kallt på Sicilien så att det blir några blodapelsiner nån gång... Och fila på det där med sockermängden. Klippa bort stjärnanisen. Lägga till färsk ingefära. Och något starkt. Rom kanske. Vid närmare eftertanke något helt annat än receptet. Men det var en fin bild i alla fall. Den fick igång hjärnan :-)
 
Bilden är lånad från www.spisa.nu. Klicka på bilden för att komma till receptet.
 
Jo just ja... På jobbets fredagsfika frågade jag kollegorna vad de trodde om årets smak. Hade inte sagt något om färgtemat på sidan. Kollegorna gissade på följande smaker: Lakrits, lime, blodapelsin, granatäpple, bergamott samt päron. Lakrits och lime lät otäckt. Men bergamott skulle kunna vara en smaksättare, helt klart. För mig som "knarkar" Earl Grey låter det iaf synnerligen intressant.

Grönt och rött

 
Den (vädermässigt) sämsta sommaren i mannaminne lämnar en del att önska när det kommer till tomatodling. Tomater behöver ju en hel del sol och... Gott om sol har det varit ont om i sommar.
 

Jag blev därför väldigt lycklig igår när jag såg att i alla fall en av tomaterna har blivit fint rosig. Ett par dagar till så är den vackert knallröd och redo att stifta närmare bekantskap med min mage. Den sort jag odlar heter Wilma. Snälla mamma driver upp dem åt mig. De är kraftiga, korta och lite kralliga. Klarar blåsten här väldigt bra och ger ungefär hur mycket frukt som helst. Och om det är många tomater som inte hinner mogna så ska jag nog göra sylt på  de sista. Har hittat ett recept på grön tomatsylt som jag är väldigt nyfiken på.
 
Vi får se... Nu väntar the och IKEA-katalogen. Ha en fin kväll!

Påminnelse: Tävla om en burk chilisylt

Imorgon är sista dagen att tävla om en burk chilisylt. Klicka HÄR för att vara med och tävla.

Vad tror ni att årets Blossa smakar då?

Den här tiden på året finns det ju en sak som många funderar på, nämligen vad årgångsglöggen ska ha för smak detta år. Jag säger som varje år: Jag skulle bli SÅ lycklig om det blev blodapelsin och ingefära. Det är på tiden tycker jag. 
 
Förra året fick man ju en ledtråd av nedräkningens färgskala. Då gick sidan i mörkbrunt, och glöggen smakade kaffe. I år är texten röd. Blodapelsin  möjligtvis....? Men det är även en del rosa på sidan. Dimmat ute i kanterna liksom. Jag skulle därför gissa att årets glögg är baserad på rosévin. Glöm inte vart ni läste det först. Sen pratade jag med Karro. Diskuterade det där med att knyta färgen till smak. Då kläcker hon ur sig ett ännu bättre förslag. Granatäpple. Det matchar färgerna på nedräkningen ännu bättre. Återigen: Glöm inte vart ni läste det först :-)
 
Helly är förresten oxå inne på ingefära. Och provsmakning :-)
 
Skulle vara kul att ha DEN HÄR kvinnans jobb. Att ta fram årgångsglöggen. Men å andra sidan har jag nog lite slut på idéer när jag väl fått igenom min variant.
 
Genom alla tider så är min absoluta favorit 2007. Havtorn och kanel. Den var smaskig som bara den. 2009 Clementin var också grymt god. 2006 Lingon och 2010 Saffran var de jag gillat minst.
 
Vilken är din favorit genom tiderna?
Och vad skulle årets glögg smaka om du fick bestämma?

Pepparkaksrulltårta med lingon

Jag vet att det är tidigt. Men det är höst i luften och juldjävulen har börjat vakna, och jag har börjat längta efter smakerna. Och dofterna. Eftersom resten av världen tycker att man ska vänta till typ november så finns det inte mycket annat att göra än att ta saken i egna händer.

Så jag fortsatte baka rulltårtor. Börjar faktiskt få in snitsen på mammas paradgren, ska bara lära mig att rulla dem lite tightare så blir det nog bra! Det blir i alla fall gott! Och det doftade underbart...
 
 
Lingonfyllning:
150 gr rumstempererad Philadelphiaost
70 gr rumstempererat smör
2 dl florsocker
 
2 dl frysta, tinade lingon
 
Gör så här:
  • Blanda ihop allt utom lingonen till en slät creme. Blanda sedan in lingonen.
  • Låt stå i rumstemperatur tills det är dags att montera ihop rulltårtan.
 
Rulltårtsbotten:
3 ägg
2 dl socker
0.5 dl vatten
2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 msk pepparkakskryddor
Ytterligare lite strösocker till den färdiga kakan.
 
Gör så här:
  • Sätt ugnen på 200 grader. Klä en långpanna med bakplåtspapper.
  • Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt vatten.
  • Blanda mjöl och bakpulver, och vänd ner detta i smeten.
  • Häll ut det på plåten och grädda i 7 minuter (eller tills den är färdig...)
  • Vänd upp på ett nytt, sockerbestrött, bakplåtspapper .
     
Montering av rulltårtan:
  • Låt rulltårtsbotten svalna något.
  • Bred sedan ut lingonfyllningen.
  • Rulla ihop tårtan från långsidan.
  • Låt den ligga några timmar i kylen innan servering.

Årets första jullista!

 Hittade en lista hos Marie som jag så klart måste fylla i. Jag tycker att det är kul att gå tillbaka senare och se hur jag besvarade frågorna. So here it goes, 2012 års första jullista :-)
 
Längtar du efter julen?
Nej inte speciellt mycket. Dvs inte i den bemärkelsen att jag vill att det ska vara jul nästa vecka. Men jag gillar ju hösten. Planera. Läsa recept. Vänta in julen med alla andra julbloggare. Shoppa julklappar. Dricka glögg. Pyssla. Jag gillar att längta efter julen :-)
 
Har du något speciellt minne från förra julen?
Att baka tunnbröd på Skansen var verkligen roligt. Och när Expressen var här och gjorde ett reportage för söndagsbilagan.
 
Testade du något nytt recept förra julen?
Japp. Gingerbread Brownies. Rocky Road Fudge. Och hallonkola. Alla tre var höjdare. (sen gjorde jag Peanut Butter Fudge också, men det struntar jag i att länka, för det var inte gott... Ni borde verkligen undvika det receptet)
 
Har du börjat fundera på julklappar?
Fundera? 2012 års första julklapp köptes 2011-12-27... Två personer är klara. En person vet jag vad jag ska köpa till. En har påbörjats. En är fortfarande ett mysterium. Men det är långt kvar....
 
Skulle du kunna tänka dig att åka bort över julen?
Jag åker inte bort. Jag åker hem. Hem till familjen i norr.
 
Skulle du kunna tänka dig att istället för julklappar resa bort efter julen?
Ja absolut, bara julen har hunnit stökas undan innan jag åker.

Vilka är dina förväntningar på årets julkalender?
Ärligt? Förra julkalendern var en av de allra bästa genom alla tider. Så att ens komma i närheten av den känns bara löjligt. Jag har dessutom inte ens sett första Greveholm (jag var 18 år och coolast i stan då hahaha) så jag har inga förväntningar alls.
 
När kommer du att dricka säsongens första glögg?
Årets första? Du skojar? Det är klart redan, det börjar bli kyligare på kvällarna nu ;-)

16 dagar, 13 timmar, 20 minuter kvar.

...och vet ni vad? Jag ska få smaka :-)
 
Vad jag pratar om? Blossa12 så klart!! I somras fick jag ett mail som bad mig reservera en lucka i kalendern den 7:e september. En lucka som ska fyllas med glögg. Jajamen. Den 7:e september kommer jag att befinna mig på Blossas årliga glöggmingel.
 
Nån annan som fått inbjudan? Skrik till så kan vi göra sällskap :-)

Jag har längtat efter idag!

 Dallas. JR kändes som Still Going Strong. Måste övertala nån att ha ett Dallas-maraton med mig någon regning hösthelg. Men det är inte bara TV-serier som drar igång. Nope, ikväll är det dags för keramik igen. Ska bli kul att se hur mycket jag kommer ihåg...
 
...och undra hur mycket Eva kommer att vilja slå mig? För den som inte minns: Så HÄR var det i april. Jag har svårt att tänka mig att det kommer att vara bättre idag. Men om några veckor kanske. Förhoppningsvis. Kul ska det bli i alla fall, och jag LÄNGTAR!

Nu är det jul igen?!

Nä inte riktigt va? Men faktum är att det bara är fyra månader kvar. Semestrarna har tagit slut. Skolorna börjar. Äpplen börjar mogna, träden dignar av rönnbär och jag har börjat shoppa julklappar. Det blir kallare om kvällarna, långbyxor har blivit vardag igen. Men jag använder inte halsduk än i alla fall, så det är fortfarande sommar.

Men det märks att det är på gång. Hösten alltså. Ett gäng av julbloggarna har dragit igång. Sylt och saft och svamp är vardag. Säsongspremiärer på TV-serier i princip dagligen (nån mer än jag som ska kolla på Dallas ikväll förresten?) och snart kommer tomten.
 
På tal om tomten...
Tänkte dra igång årets julbloggande med en liten blogcandy! Gjorde ju chilisylt häromdagen, och tänkte att nån kanske är sugen på att smaka?
 
För en lott: Skriv helt enkelt en kommentar (glöm inte att ange din mailadress!)
För två lotter: Skriv ett inlägg på din blogg där du använder ovanstående bild och länkar till deta inlägg. Skriv sedan en kommentar med en direktlänk till ditt inlägg.
 
Chilisylten är fantastisk till ost och kallskuret. Hållbar i ungefär ett år. Så kom igen... Va med och lita på turen. Och tomten. Eller i alla fall hans dotter :-)

Ni har till och med söndag 26:e augusti på er att vara med att tävla.

Sista sommaren?

Tack för hjälpen med att kolla sidan :-) Det verkar som att det bara är mig det strular för, och det är ju lite skit sak samma.
 
Inför helgen varnade alla förståsigpåare för att det var sista helgen med fint sommarväder.Jag passade på att skämma bort mig själv lite. Rosévin och plocktallrik och solsken och uteplats. Vinglasen har hängt med ett tag förresten. Dessa fick mormor och morfar i bröllopspresent nångång på 50-talet. Still going strong.
 
 
Cornichons, nektariner, olivolja med flingsalt, chilisylt, päron. Lufttorkad fläskfilé, parmaskinka, chorizo. Babymozarella, chevrette och gorgonzola. Och bröd. Det gick ingen nöd på mig den dagen!
 
Sen har jag googlat det där med rönnbären, då ni sa lite olika saker... Tydligen sägs det i norra Sverige att "Rönnbären bär bara bördan en gång" - dvs antingen tyngs rönnens grenar av rönnbär ELLER snö. Men på sydligare breddgrader säger man "mycket rönnbär, mycket snö"
 
Och så som med alla folkskrönor så är det skitsnack. Det beror tydligen på hur förra sommaren var. 2011 var det en fin sommar. Och då skapas blomanlagen, och det är det som visar sig året efter. Hittade en artikel på det med nån forskare som interjuvades, men jag hittar inte åt den igen... Jaja. Sak samma. Det jag undrar är varför jag som norrlänning hade söderskrönan i huvudet istället för norrskrönan...?

Hjälp...

Snälla! Kan ni kolla om ni får upp följande länk: http://tomtensdotter.blogg.se/test? Jag får nämligen inte upp den på min hemdator om jag använder Internet Explorer, däremot funkar det utmärkt i Mozilla. På andra datorer med Explorer funkar det dock utmärkt.
 
Känns liksom lite surt att byta ut bloggdesignen om det innebär att ni inte kan följa med...
 
Så om ni vill fortsätta läsa är jag tacksam för ett klick. Och att ni återkopplar till mig om det inte fungerar... För om det inte fungerar för er så kommer jag så klart inte att byta!
 
Tack på förhand!
 
 

Gnocci med kantareller och bacon på 10 minuter

 
Måste säga att det är helt okej att börja jobba igen. Veckan har flutit på oförskämt smidigt och det är kul att träffa folket igen. Dessutom mår jag bättre av att ha lite rutiner. Ska bara fila lite på det där med att komma i säng i tid, så att jag kommer upp ur sängen nästföljande dag...
 
Hur har ni det med kantarellerna i år då? Jag är en sån som aldrig hittar några, jag ser bara en massa löv. Gula och fina, men inte så goda att tillaga. Det är tur att det finns andra som gillar att plocka... Andra SNÄLLA människor som gillar att plocka.
 
Nu när jobb och så har kommit igång igen behövs det snabbmat. Då snackar jag inte McDonalds, utan riktig mat. Mat som är god och som man slänger ihop på några minuter. Som gnocci. Min livräddare.
 
Enklast möjliga middag: Koka gnocci ett par minuter i grönsaksbuljong. Under tiden; fräs bacon och kantareller. Bottna en tallrik med ärtskott, ruccola eller nåt annat grönt. Halvera coctailtomater och riv ost. Låt gnoccin rinna av och blanda ner den i stekpannan med baconet och kantarellerna. Lägg upp på tallriken, toppa med coctailtomater och riven ost. Klart på 10 minuter, och sen är det bara att smaska.

Tycker du att graven är för djup?

...nåvälan så ta dig då en sup
Ta dig sen dito en, dito två, dito treeeee
Så dö-ör  du-u  nö-öjda-are

För att gå igenom snapsarna på 2011:as julbord räckte det inte med tre supar. Man fick ta fyra. Av nån underlig anledning fick jag för mig att göra snaps förra året. Vet inte varför, eftersom jag själv inte snapsar, men jag ville. Så jag gjorde. En av de stora fördelarna med att vara vuxen - man gör som man vill :-)



Jag sa till i god tid att jag tar med mig snaps (en sak mindre för julaftonsgeneralen att tänka på) och gjorde två olika snapsar, en variant med citrus och kryddor, sen även en nyponnubbe. Båda fick höga betyg, men citrusvarianten var bäst. Vet inte om det som gjorde den till favorit var att den fick stå till sig i några månader, men med tanke på hur mycket det är som ska fixas med i december så är det ju inte fel med saker som kan göras klart redan nu :-)

Sen blev jag ju inbjuden till provsmakning av årets julsnaps på Skansen, och därmed dök det upp ytterligare två nubbar på julbordet...

Sant eller falskt?

Nån som vet om det verkligen stämmer det där med rönnbären? Mycket rönnbär, mycket snö. Om det är sant så verkar vi gå mot en vit vinter.
 
Men först en härlig sensommar. Och sen en mysig höst med vackra färger. SEN... Sen får det bli vinter.

Det ska va gött å leva...

 
 
Idag är första arbetsdagen efter semestern för mig, och även en hel del andra. Vill skicka en liten pepp till oss alla: Bara för att man börjar jobba igen så betyder inte det att man inte kan njuta av solen och sommaren.
 
 
Denna bild togs nån vecka innan semestern när jag och Eva avnjöt en gräslunch. Det gäller att passa på och njuta - även om tiden är begränsad till 45 minuter.
 
 

Chilisylt och kokboksutmaning

 
För ett tag sedan sprang jag på en rolig grej på bloggen Fika med Eleonore, nämligen en kokboksutmaning. Hon väljer ett tema, sen ska man rota fram en av sina kokböcker och laga ett recept ur dem. Faktum är att det är precis vad jag behöver.

Jag är en sån där människa som har på tok för många kokböcker i förhållande till hur mycket mat jag lagar och hur mycket jag bakar. Dessutom... När jag väl lagar mat så gör jag det inte efter recept. Jag följer inte. Jag inspireras. Men varför ha hyllmeter efter hyllmeter om man inte lagar något ur dem? Så... Jag är på!
 
Månadens tema är Plockat och skördat. Jodu. Det har jag roat mig med ett bra tag nu, vilket knappast undgått någon. Så jag fortsätter på det inslagna temat. Någon okänd har skördat och jag har plockat. I affären :-)
 
Detta är första gången jag är med, och om jag ska vara ärlig så är det faktiskt lite fusk. fredags kokade jag nämligen chilisylt. Och igår ramlade jag in på kokboksutmaningen och såg att temat passade det jag redan lagat. Det är plockat och skördat och det är lagat ur en kokbok...
 
 
...nämlingen en av mina favvokokböcker: Nigella jul. En del av kokboksutmaningen är att man ska skriva en kort presentation av boken, så.. Här kommer den: Jag ÄLSKAR Nigella Jul. Knappast förvånande eftersom jag älskar Nigella och jag älskar jul. Men jag gillar kokböcker som inte bara rabblar recept rakt upp och ner, utan bjuder på historier runt maten, och det hittar man här. Boken innehåller allt man behöver för att klara sig igenom december - juliga drinkar, mat att förbereda för stressiga julklappsshoppingkvällar, stora och små bjudningar, restmat och ätbara presenter. Det är ur det kapitlet detta recept kommer.
 
Chilisylt. Chilisylt is da shit! Det är den där perfekta klicken som passar perfekt till kallskuret, tar osten till nya höjder, gör baconmackan till en lyxmåltid och som dessutom är helt perfekt att ha stående i kylen för att ta med sig till som present vid en middag. Enkelt att göra. Allt är klart på en timme, och av den timmen har ungefär 15 minuter varit aktiva, och resten tillbringats i soffan :-)
 
 
Nigella Lawsons chilisylt
Ger ca 1,5 liter sylt.
 
150 gram röd chili
150 gram röd paprika
6 dl äppelcidervinäger
1 kg syltsocker.
 
 
 
  • Finhacka chilin och paprikan i matberedare. (tillsätt chilin först och sedan paprikan).
  • Lägg sockret och vinägern i en stor gryta och låt sockret smälta på svag värme.
  • Tillsätt chilihacket när sockret har smält och låt det koka i ca 15 minuter. Skumma.
 
 
 
Ta grytan från värmen och låt den stå i ca 45 minuter innan sylten hälls upp på väl rengjorda burkar. Sylten är hållbar i ett år, men öppnad burk bör ätas upp inom ungefär en månad.

Rulltårta med lemoncurd

Vette tusan vad som har hänt. Jag har aldrig varit nån bakningsbrutta, jag är mer en matlagare. Men de sista dagarna har baknerven bara hoppat otåligt. Sparkat på mig liksom. Lite frustrerande är det, då jag har en väldigt liten frys. Men rulltårta tar ingen större plats, så det känns riskfritt.
 
Denna gång blev det färdigköpt lemon curd och philadelphiafyllning. Väldigt gott, men lite blekt i utseendet. Så efter ett snabbt konfererande med min syster kom vi fram till att man borde pröva att göra en chokladrulltårta och fylla den med apelsincurd och samma philadelphiakladd som vanligt. Nåväl. Det får prövas en annan dag.
 
Receptet: kolla in HÄR, och byt ut blåbärscurden mot lemoncurd.

Bullbak och barnarbete

 
I tisdags var jag barnvakt åt Evas barn, Leo och Lucas. Vi hade en jätttemysig dag med bullbak, bakning och bad. Som en snäll och ansvarstagande barnvakt fick de dessutom vara chef över fjärrkontrollen, vilket ledde till att jag riggade OS-sändningarna genom att placera mobiltelefonen i fruktskålen och titta på en väldigt mikroskopisk Usain Bolt.
 
Man kan inte vara störst jämt... Och dessutom var det ju de små som var i fokus. Och bullarna. Det blev en omgång till av mammas bästa bullar. Det är verkligen ett toppenrecept, ni MÅSTE prova det. Lova!?
 
 
Jag passade så klart på att utnyttja dem som oavlönade slavarbetare när jag hade chansen. Och de hade roligt, så de fattade aldrig att det var ett angrepp på hela vårt välutvecklade samhälle :-D
 
Här är lillebror Lucas fokuserad och in action med att gegga ihop fyllningen...
 
...som storebror Leo kladdade på degen.
 
Resten av dagen fortsatte med bad, bullätning och solsken. Myyyyyys!

Fyndat!

 
När jag var uppe i Kramfors blev det två auktionsbesök. Mamma och pappa är flitiga auktionsrävar så det gäller att passa på :-) Picnicväskan packades, solsken var beställt och levererat så det var bara att sticka iväg.
 
Jag gjorde ett fynd. För en 50-lapp fick detta fat följa med mig hem. Faktum är att jag redan har ett precis likadant fat sedan tidigare. Jag fick ett sånt fat av mina föräldrar för sisådär 15 år sedan. Tyckte inte alls om det då, så det blev kvar hos dem. För kanske 5 år sedan började jag använda det uppe hos dem - perfekt att göra sallad på. Vande mig mer och mer vid fatet, men det gjorde även mamma haha. Så det fatet blev kvar hos mamma och jag loppade ett eget för nåt år sen :-) Och nu har jag alltså skaffat ytterligare ett. Det är ju bra att ha reserver, eller vad säger ni?
 
 
Som jag sa: mina föräldrar är flitiga auktionsrävar. En naturlig följd är att det finns en hel del prylar hos dem. Det behöver rensas där. Mycket. Vi började så smått och som den snälla dotter jag är så hjälpte jag till att få bort lite grejer från dem och förpassa dem till mitt hem istället.
 
I matkällaren hittade jag den gamla kakburken med hög nostalgifaktor. Eftersom jag helt oförklarigt har börjat gilla färg de sista åren så fick den följa med mig hem. För tre år sedan hade det varit otänkbart, då hade jag tyckt att den skulle förpassas till soptunnan. Jag är glad att jag hittade den först nu :-)
 
En burk med gamla kakformar fick också ett nytt hem. Funderar på att göra mördegsformar med pepparkakssmak, fylla dem med lingoncurd och toppa med lättvispad grädde, vad sägs om det?

Förnya grilltillbehören: Gör en kikärtssallad!

Jag gillar kikärtor. Mycket. Om jag inte orkar fixa något att äta efter jobbet är det en burk kikärtor som räddar livet på mig. Kikärts- och purjolökssoppan som jag gjorde för nån månad sedan var också en riktig höjdare.
 
Godast är ändå att göra en kikärtssallad. Detta är dessutom ett perfekt grilltillbehör; man blir rätt mätt på den så det behövs ingen potatis till. Om man inte vill så klart. Och eftersom det är gott med potatis så vill man ha allt :-)
 
Bottna ett fat med ruccola. Häll över sköljda kikärtor och finhackad röd lök. Häll på dressing enligt tycke och smak (vilket i mitt fall innebär 2/3 balsamico, 1/3 olivolja, vitlök, dijonsenap, salt och peppar), halverade coctailtomater och smula över fetaost på toppen.
 
På grillen i söndags hamnade tre olika spett: Kycklinglår och färsk coctailchorizo på det första. Paprika och lök på det andra. Champinjoner på det tredje. Såsen var latast möjliga: Creme fraiche Paprika/Chili
 
Och eftersom det är gott med potatis så fick det bli lite tunt skivad potatis i ugnen. Det fick ingen nöd på oss den dagen heller.
 
Det är bannemig inte konstigt att man går upp i vikt på semestern... But it's all worth it!
 

Sylt i långa rader

 
Det har väl inte undgått någon att jag gillar att bejaka min inre tant. Jag gör det genom att sylta och safta, och när jag är på sommarsemester hos föräldrarna blir det en hel del av den varan. Nu har det blivit dags för det sista blåbärsinlägget på ett bra tag, jag lovar :-)
 
Fördelen med att göra sylt själv är ju att slippa äckliga tillsatser och mängder med socker. Detta är mammas gamla kokbok och det är detta recept vi kör efter. Strunta i konserveringsmedlet och släng sylten i frysen :-)
 
 
Så här vill jag att en kokbok ska se ut. Använd, älskad och med lite spill i :-)
 
Förra veckan blev det nygjord blåbärssylt och pannkaka till middag. En sak som är en riktig höjdare är kombinationen stark ost, pannkaka och blåbärssylt. Det kanske låter konstigt, men testa vettja.
 
 
Det gjordes även drottningsylt. Mums.
 
Med så mycket sylt krävs en pannkaksfrukost. Och en frysrensning på fjolårssylt. Jag passade på att bjuda Jocke och Niklas på frukost som tack för hjälpen med tomatvattningen. Jag dukade upp ett bord med
Rödvinbär&rabarbersaft. Blandsylt på jordgubbar, röda vinbär och krusbär. Svartvinbärssylt. Blåbärssylt med vit choklad. Hallonsylt. Lönnsirap. Glass och pannkakor.
 
Blåbärssylt med vit choklad
Denna kräver lite högre sockermängd eftersom den inte ska frysas.
500 gram blåbär kokas med 250 gram strösocker. När sylten är klar så får den svalna något. Rör sedan ner 100 gram vit choklad (hackad) och häll upp på väl rengjorda burkar.
 
Blandsylt på jordgubbar, röda vinbär och krusbär
Detta recept hittade jag i en engelsk kokbok. Engelskmän gillar socker... I kokboken så står det följande: 450 gram krusbär, 450 gram jordgubbar, 10½ dl socker. Jag tyckte att det verkade på tok för sött. Så jag tillsatte dessutom 500 gram röda vinbär. Smaken blev jättegod, men... Den är fortfarande på tok för söt. Så runt 7 dl socker kan jag tänka mig är lagom.
 
Svartvinbärssylt
Det vanligaste receptet på svartvinbärssylt är 1 kg bär, 2 kg socker. Glöm det säger jag. Jag vill inte ha en sylt som består av socker med en liten tillsats av bär. En sylt ska vara bär med en liten tillsats av socker. Så kör enligt receptet ovan: 3-4 hg socker till 1 kilo bär.

The world according to me

Jag gillar att ha semester! Jag gillar att ha vattnet runt hörnet och kunna gå och bada när som helst. (att det var kallt i vattnet så att jag inte badade är en helt annan historia...) Jag gillar att det är så nära hem att man inte hinner bli genomblöt när det börjar regna....
 
 

På grillen: Mozarellafyllda kycklinglår

 
Sommartider är grilltider, och vad jag förstått börjar folk bli ganska less på det ungefär vid den här tiden på året, det har en tendens att bli lite same, same but different. Eftersom jag inte har någon grill så tillhör jag inte dem som blir less. Jag njuter fortfarande av varje grilltillfälle, men det betyder ju inte att man inte kan variera sig.
 
I lördags gjorde jag en ny variant. Kycklinglår som fylldes med en tesked pesto och en sjättedel av en  mozarellaboll, sedan lindades till ett prydligt paket med tre skivor bacon. Tillagade dem i ugnen och bara lät dem gå snabbt på grillen för att få grillsmak och krispighet på baconet.
 
 
Till det blev det färskpotatis i foliepaket och en sallad på spenat, nektariner, coctailtomater och mozarella. Man behövde inte gå hungrig ifrån bordet den dagen :-)
 
 

Röda vinbär, rabarber, citron och vanilj

Dags för variation i bären. Jag brukar alltid se till att tajma sommarbesöket hos föräldrarna med mognadsgraden på de röda vinbären. I år misslyckades jag med det, men det är tur att Janne och Anitas bär var mogna, och att jag fick gå dit och snatta. Tack!
 
En favorit är att göra saft på rödvinbär och rabarber. Receptet kommer ursprungligen från en av mammas 30 år gamla kokböcker; Skördefest av Siv och Key L Nilsson. Jag har omarbetat det lite och så här blev det denna gång:
 
Blandsaft på rödvinbär och rabarber
ca 3,5 liter färdig saft.
 
Första kokningen:
1,5 kg rödvinbär
1,5 kg rabarber
2,5 liter vatten
1 citron
½ vaniljstång
 
Till varje liter avrunnen saft:
7 dl socker           (totalt ca 2-2,5 liter)
(konserveringsmedel)
 
Gör så här:
  • Rensa bären (de behöver dock inte repas) och lägg i en stor gryta. Tvätta rabarbern och skär i 2 cm långa bitar och lägg i grytan.
  • Dela vaniljstången och lägg ner i grytan.
  • Slå på vatten och koka på svag värme under lock tills bär och rabarber avgivit saft. Hjälp till med en mosstöt för att få ut maximalt med saft. Tillsätt citronsaften precis i slutet.
  • Slå upp massan i silduk och låt saften självrinna i några timmar eller över natten.
  • Mät saften och slå tillbaka den i (den diskade...) grytan. Tillsätt sockret och koka upp.
  • Skumma ytan noga och koka saften i ytterligare 15 minuter. Rör om så att sockret smälter.
  • Ta av grytan från värmen. 

Om saften ska frysas: Låt saften svalna. Fyll upp på halvlitersflaskor, men fyll inte hela vägen upp - den sväller ju i frysen...

Om saften ska konserveras: Tillsätt konserveringsmedel enligt tillverkarens anvisningar. Häll upp på sterila flaskor och förslut.


Blåbärsmarmelad

 
Jodå. Det har som sagt blivit en hel del blåbär de senaste dagarna. Men det är gott med blåbär, så det gör ingenting. Absolut godaste sättet att äta blåbär på är bara med mjölk och lite socker. Men det är inte dumt med lite blåbärsmarmelad heller.
 
 
Blåbärsmarmelad
Blir ca 12 dl marmelad
1 kg blåbär
1 citron
8 dl strösocker
1 vaniljstång
 
Gör så här:
  • Rensa och skölj bären noga. Skär bort citronskalet utan att få med det vita, tärna skalet fint, fint.
  • Lägg bären i en panna med saft och skal från citronen. Småkoka tills bären är mjuka.
  • Dela vaniljstången och skrapa ur den. Lägg både stång och frön i marmeladen.
  • Blanda ner och lös sockret. Höj sedan värmen och låt det småkoka tills massan klarar marmeladprovet/105 grader.
  • Ta bort vaniljstången. Häll upp på steriliserade burkar.
 
Denna marmelad är en riktig höjdare till Brie. Try it, you'll like it :-)