Lättlagad tomatsoppa med smak av sommar

Äter du vegetariskt ibland? Jag äter gärna vegetariskt när det står framför mig, men jag är dålig på att laga veg. Men det händer ibland. Imorgon är det vegetariska världsdagen och då kan det ju passa bra att faktiskt passa på att laga vegetariskt krubb.
 
Kommer nån ihåg de konserverade tomaterna jag gjorde i augusti? Dessa fick bli en härlig minestroneliknande soppa häromdagen.
 
 
Ni får inga mått denna gång, Cajsa Warg-mat lagas på en höft :-) Koka pasta (jag använde risoni) tills det återstår ca 1 minut av koktiden. Häll bort merparten av vattnet och häll i en burk hemkonserverade tomater och en burk kikärtor. Låt detta koka upp och lägg i lite hackad spenat. Lägg upp på en tallrik och droppa över lite balsamicocreme. Toppa med riven parmesan.
 
Det funkar så klart att göra soppan även utan hemkonserverade tomater. Halvera istället lite coctailtomater och lägg i. Då behöver soppan kryddas lite extra eftersom tomatkonserven var kryddad. Kanske med en sked pesto?

Bringa ordning i kaoset

Idag är en städdag! Jag ska ta tag i det kaos som kallas för sovrum. Kanske till och med slå till på ett besök i tvättstugan...
 
Har ni också kaoszoner? För mig har sovrummet verkligen blivit en kaoszon. Det har väl att göra med att jag ofta delat lägenhet med någon. Och då gäller det att hålla efter gemensamma utrymmen mycket mer ordentligt än sin egen vrå.
 
Pepp och hejarop! Till mig och till alla andra som pysslar med tråkiga saker idag!

Sprit med smak av jul

Det finns vissa saker som måste bo i mitt barskåp. Vodka så klart. Gin. En mörk rom. Diverse olika likörer som funkar att dricka som de är eller ha i drinkar (cointreau, kaluha, baileys, minttu för att nämna några). Och Jägermeister. Så himla gott att ha en skvätt jäger i en kopp Earl Grey. Mums.
 
Sen finns det smaker som kanske inte är så lättblandade. Sånt som smakar jul. Kryddor, kanel, ingefära. Inte världens mest flexibla drinkbaser kanske, men åhh så gott. Här kommer tre av mina juliga favoriter:
 
 
Becherovka är en tjeckisk kanelsprit. En riktig höjdare att spetsa lättglöggen med. Eller att ha i the. Fick även tips av en gammal kollega att använda den i griljeringen till julskinkan och det blir en riktig höjdare. Har du vägarna förbi Prag så rekommenderar jag verkligen att du köper med en flaska hem. För den som inte har vägarna förbi Tjeckien den närmsta tiden så finns den även i Systembolagets beställningssortiment.
 
Fireball är en whiskeylikör som även den har smak av kanel. Fireball funkar även denna utmärkt att spetsa glöggen med. Men om jag ska vara helt ärlig så smakar den allra bäst när den är kroppstempererad och man sippar direkt ur flaskan haha (det följer alltid med en flaska på festivaler...)
 
Ginger Vodka från Virtuous Spirits är min nya favorit. Jag älskar ingefära och denna har rejält med smak av RIKTIG ingefära (dvs inte en massa konstiga aromämnen). Hittills har jag testat att drinka den med färskpressad clementinjuice. Jag har även provat att spetsa Blossa12 med denna (då fjolårets glögg var väldigt god, men lite för vek med ingefäran enligt mitt tycke). Så gott! Återigen är det systembolagets beställningssortiment som gäller.
 
Jag ska testa att göra en äppelglögg. Sen blir det upp till bevis för att se vilken av de tre ovanstående som passar bäst att spetsa glöggen med :-)
 
Ha en riktigt fin lördag!

Fredagsfika på jobbet

 
 

Iskallt tips för en ljusare tillvaro

Förr i tiden, ni vet på nittonhundratalet, när en kvinna yttrade frasen "Jag ska bara slinka i något bekvämare" så kom kvinnan tillbaka iklädd en liten tunn neglige. Jag har aldrig ägt någon neglige men även om jag hade gjort det så är det ändå inte det plagg jag skulle välja nu. Det är teletubbiedräkt (dvs OnePiece) som gäller när jag kommer hem. Där kan man verkligen snacka om att slinka i något bekvämare. Och varmare. Herregud så kallt det har börjat bli nu.
 
Jag har redan börjat med vantar dagligen,och mössan bor i handväskan (även om den bara har hamnat på huvudet vid ett tillfälle än så länge). Det är inte länge kvar innan det blir minusgrader. Har redan läst att mina mer nordliga bloggvänner haft frost och minusgrader.
 
 
Fick ett väldigt bra tips av en vän för några dagar sedan och jag måste självklart passa tipset vidare till er med :-) När jag ser detta så är det nästan (men bara nästan) så att jag längtar efter minusgrader! Vad det handlar om? Finfina ljuslyktor som gjuts i ballonger.
 
Tack Malin för ett väldigt bra tips.

Världens bästa bullrecept

Om några dagar kommer blogosfären att svämma över av kanelbullerecept eftersom det är Kanelbullens dag till veckan. Men det verkar ju fånigt att spara receptet till dess - man vill kanske ha bullarna bakade innan? Kanske baka redan i helgen och slänga in i frysen.
 
Jag har bloggat receptet tidigare, men det tål att upprepas. Det är nämligen ett fantastiskt bra recept. Ni som har testat mina saffransbullar vet att jag inte ljuger när jag säger att de blir höga, luftiga och saftiga. Det är precis samma recept på degen som till saffransbullarna nämligen. Enda skillnaden är att det är saffran i den förra, kardemumma i denna.
 
 
Mamma Nilssons bästa bullar
Ett lite annorlunda recept med torrjäst, mjölkpulver och baksirap. Bullarna blir lätta, höga och fina och saftiga. Många har alldeles för mycket mjöl i degen och då blir bullen torr och tung och tråkig. Tricket som mamma passat vidare till mig är att degen är perfekt när den inte riktigt kan bestämma sig för om den vill fastna i bunkens kanter, eller om den ska släppa.
 
Degvätska:
7,5 dl varmt vatten
300 gram smör
2,5 - 3 dl vit baksirap
2 tsk stötta kardemummakärnor
 
1 ägg
 
Torra prylar, blandas i vetemjölpaketet:
2 kg vetemjöl minus 5 dl!
2 påsar torrjäst för söta degar
2,5 dl mjölkpulver
 
Smaksättning och sånt:
1 ägg till pensling
100 gram smör
1 dl socker och en jävla massa kanel.
Pärlsocker ovanpå
 
Gör så här:
  1. Tärna ner smöret i det varma vattnet och låt det smälta.
  2. Tillsätt baksirap och kardemumma. Låt svalna till ca 45 grader och blanda sedan ner ett uppvispat ägg.
  3. Blanda ner mjöl/mjölk/jästblandningen succesivt medan degen blandas. Som sagt: håll koll på slutet, degen är perfekt när den inte riktigt kan bestämma sig för om den vill fastna i bunken eller släppa kanterna
  4. Jäs i 30 minuter
  5. Gör i ordning fyllningen under tiden degen jäser.
  6. Baka ut bullar eller längder. Jäs en gång till i 30 minuter
  7. Pensla med ägg, strö på pärlsocker eller mandel. Grädda.
    Bullar: gräddas i 200 grader i ca 7 minuter
    Längder: gräddas i 175 grader i ca 25 minuter
Andra smaksättningar på samma deg:
Sockerkringlor och bullar med mandelmassa, ingefära och citron
Längder med hallon och choklad
Bullar med blåbär/vanilj och längder med blåbär och mandelmassa
 

Brownies med en oväntad twist

Ibland gör jag jättekonstiga saker. Jag får bara för mig någonting och så MÅSTE jag göra det. Bara för att se om det är genialiskt. Resultatet kan bli lite hur som helst. Ibland är det oätbart, ibland funderar jag på om ingen borde instifta ett Nobelpris i matlagning och ibland blir det gott, men utan den där förväntade lilla extra kicken - som ju var det som fick en att laga rätten från början.
 
I söndags fick jag en av dessa idéer. Baconbrownies. Eftersom allt blir godare med bacon liksom. Men vad vet jag om det egentligen? Jag har ju faktiskt aldrig utmanat konceptet. Att sparris blir godare om man lindar in dem i bacon. Absolut. Att hotellfrukosten kräver sitt bacon. Tveklöst. Att diverse olika pippifåglar förtjänar att få sin sista vila i en baconsvepning. No doubt about that. Men allt sånt är ju mat. Faktiskt inte så konstigt.
 
När hjärnan fastnade för baconbrownies var jag därför tvungen att fullfölja idén. Sagt och gjort. Jag knaperstekte lite bacon, slängde ihop en browniesmet och testade. Till er som tycker att idén är absurd och äcklig: läs vidare ändå - för grundreceptet är helt grymt. Man behöver ju inte tillsätta bacon. Faktiskt. Grundreceptet är så bra att det förtjänar att hamna i kategorin Favoriter
 
Baconbrownie med en pecannöt på toppen. Vispad grädde med lite chilipulver. Några droppar lönnsirap. Bilden är tagen dagen efter bakandet, när brownien fått "stå till sig" lite. Mmmmmmm
 
Baconbrownies á la Tomtens dotter
200 gram mörk choklad
150 gram smör
3 ägg
2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
Mald anchochili (ca 1 msk)
1 pkt bacon (140 gram)
1-2 msk lönnsirap
 
Gör så här:
  1. Tärna baconet och knaperstek det. Lägg upp på ett papper och låt fettet rinna av.
  2. Smöra och bröa en springform (eller klä den med bakplåtspapper)
  3. Sätt ugnen på 200 grader
  4. Smält smöret och chokladen över vattenbad.
  5. Vispa ägg och strösocker lite lätt i en betydligt större skål än du tror dig behöva. Rör sedan ner chokladsmeten + lönnsirap i äggsmeten.
  6. Blanda mjöl och chilipulver. Vänd sedan ner detta + baconet i choklad- och äggröran.
  7. Häll allt i en form och grädda i nedre delen av ugnen i ca 12-15 minuter (i min ugn krävdes det 14 minuter)
  8. Låt svalna. Utrusta dig sedan med tålamod för de är faktiskt allra godast en eller två dagar efter, när de har fått stå till sig lite. Men man måste så klart få tjuvsmaka lite.
 
Om någon vill testa receptet utan bacon så ska du tänka på att bacon tillför sälta. Så om baconet åker bort: tillsätt ett drygt kryddmått salt och blanda med mjölet. Pilla ner något annat gott istället vettja :-) Nötter, chokladbitar eller varför inte pepparkaksdeg? Katarina har en evig plats nära mitt hjärta för det briljanta receptet ska ni veta
 
Angående anchochilin så kanske en matsked låter mycket? Nu använde jag Santa Marias ancho, och den är rätt vek. Den slutgiltiga kakan smakar inte chili alls, det är snarare så att chilin framhäver chokladsmaken - precis som saltet. Men det är bara att smaka sig fram, och även att testa olika chilisorter. Habanero borde bli toppen :-)
 
Okej. Blir allt godare med bacon? Nja, jo, kanske är det ärliga (men något flummiga) svaret på den frågan. Det blev grymt bra brownies, men helt ärligt så hade de blivit grymt bra även utan bacon. Tyckte inte att baconet tillförde något - men heller inte att det blev sämre av att det var där.
 
Stort tack för alla era fina kommentarer i gårdagens inlägg! Ni bidrog till att göra en stressig dag väldigt väldigt mycket mer trevlig!!!

Varför inte fortsätta med turkos?

I går morse hände en skum grej. När jag satt på tunnelbanan på väg till jobbet råkade jag se vad kvinnan mittemot mig fördrev restiden med. Hon satt och läste min blogg. Det kändes lite udda, och jag menar... Vad är oddsen för det? Hon log när hon läste, så det måste ju betyda att hon gillade det hon såg. Det kändes bra för mitt ego.
 
Tänk att tisdagar helt plötsligt skulle gå och bli en av veckans bästa dagar?! Jag är så himla nöjd över att jag hamnade på keramikverkstan. Av en ren slump. På grund av en inställd middag. Och jag hamnade så rätt.
 
 
Ovanstående fat är på gång just nu. På bilden ovan är fatet format och målat, men har inte genomgått första bränningen än. Jag hoppas att det är bränt när jag kommer dit idag, så att jag kan glasera det. Durkslag nr 2 är med all säkerhet bränt vid det här laget.
 
Nån som har några idéer på vad jag kan hitta på härnäst?
 
PS:
Prick tre månader kvar till julafton :-)

En riktigt grisig macka

Åhh vilken skön helg det har varit!  I fredags skrev jag att "just nu har jag ett litet behov av att stanna upp. Stå still. Göra ingenting. Bara vara." Det är precis vad jag har gjort i helgen faktiskt. Jag har gjort så lite som möjligt, bara slappat. Det har varit så himla skönt. Nu känner jag mig som en människa igen. Inte som en disktrasa.
 
 
Måste förresten visa mackan som jag gjorde häromdagen. Så himla gott. Tyvärr tyckte getingarna att den verkade himla smaskig också så jag fick inte sitta kvar på uteplatsen och njuta kvällssol, men den smakade gott innomhus med. 
 
En baguette med philadelphiaost och ruccola. Sedan 4 skivor stekt bacon och en chorizo som halverades innan stekning. Tomater till det. Till det lite kaprisbär som småplock på sidan om för att få ett litet avbrott.
 
Det kallar jag middagsmacka. Och när vi ändå är inne på bacon... Igår bakade jag baconbrownies :-)
 
Önskar er en fin start på veckan!!

Mjölkfri smoothie med hasselnötsdryck

För några dagar sedan fick jag hem ett paket med nyheter från GoGreen. Det innehöll två mjölkfria dryckesnyheter som jag fick testa. Mandelmjölk och en hasselnöts- och risdryck.
 
 
Igår morse testade jag hasselnöts- och risdrycken genom att göra en smoothie på den. Använde enbart frysta hallon och hasselnötsdrycken. Jag gillade verkligen smaken. Det smakade som en vanlig hallonsmoothie som fått en påse nötcreme tillsatt.
 
Blev sugen på att testa att baka på den också. Kanske blir det scones till frukost idag. Kanske...

Minipannacotta i snapsglas

Jag hade en halvliter grädde i kylen som närmade sig sista förbrukningsdag. Och då ska den ta mig sjutton förbrukas också. Har haft en tanke på att göra pannacotta i miniformat till glöggfesten så jag passade på att testa idén i förtid. Se så att det inte är så litet att det bara blir fånigt helt enkelt. Det blev det inte. Som småplock och munsbit blir det precis lagom mycket.
 
 
Antingen kan man samla ihop alla riktiga snapsglas och göra pannacottan i dem. Det är fint när det är en massa udda glas tycker jag. Eller så köper man snapsglas i plast istället. Vilket är väldigt diskbesparande - och det är ju inte heller fel :-) Detta räckte till 17 minipannacottor + 2 lite större som inte finns med på bild. Så säg att det räcker till 23-25 snapsar? På ett ungefär.
 
 
Minipannacotta i snapsglas
Genom att endast värma hälften av grädden och hälften av saften, tillsätta gelatinet och därefter tillsätta resterande kalla grädde/saft så halverar man stelningstiden i kylskåpet.
 
5 dl grädde
3/4 dl strösocker
1/2 tsk vaniljpulver
3 gelatinblad
 
2 dl röd saft (ganska starkt blandad)
1,5 gelatinblad
färska hallon
 
Gör så här:
  1. Lägg gelatinbladen till pannacottan i blöt i kallt vatten ca 5 minuter.
  2. Koka upp hälften av vispgrädden med socker och vaniljpulver.
  3. Ta upp gelatinbladen och krama ur dem, smält ner dem i den heta grädden. Tillsätt sedan resten av grädden.
  4. Häll upp pannacottan i snapsglas och ställ den kallt att stelna i en halvtimme, timme.

  5. Lägg gelatinbladen till gelén i blöt i kallt vatten ca 5 minuter.
  6. Koka upp hälften av saften.
  7. Ta upp gelatinbladen och krama ur dem, smält ner dem i den heta saften. Tillsätt sedan resten av saften. Låt svalna.
  8. Häll den avsvalnade saften över pannacottan och tryck ner ett hallon.Ställ i kylen i minst en halvtimme. Eller täck med plastfolie och låt stå till imorgon.
Till glöggfesten klurar jag på att låta grädden koka med lite kanel och kardemumma. Sen göra en topp på smörstekta tärnade äpplen. Vad sägs om det?

Jag ser rött!

Det känns som att jag säger det här varje fredag, men även om det har sagts förr så tål det att upprepas: Äntligen fredag! Tiden flyger iväg, och just nu har jag ett litet behov av att stanna upp. Stå still. Göra ingenting. Bara vara. Vi får se vad helgen bjuder på i form av fritid. Eller rättare sagt fri tid. 
 
 
Håller fortfarande på att fixa hemma. Jag är inte så effektiv alla gånger om man säger så... Igår höstpimpade jag köksbordet. Jag älskar kombinationen turkost och rött. Dessutom brukar jag alltid låta lite röda detaljer smyga in i inredningen under hösten. Lite tjuvstart med färgsättningen inför julen liksom. Men ändå inte det minsta juligt.
 
Det är dags att önskar er alla en trevlig fredag och en trevlig helg. Jag passar samtidigt på att önska detsamma för egen räkning :-)
 
PS: Jag har varit dålig på att lämna avtryck hos er på sista tiden. Jag läser typ ALLT, men jag gör det från mobilen, och då tycker i alla fall jag att det är lite jobbigt att kommentera... Speciellt på blogspotbloggar av någon anledning. Men jag har inte glömt er ♥

Det perfekta julhuset?

"Om ni fick välja, i vilket slags hus skulle ni då fira jul? Stort överklasshem som i Fanny och Alexander, gammalt rött hus med vita knutar som i Bullerbyn eller kanske du föredrar lägenhet antingen det är en gammal med stuckatur och djupa fönster där man kan sitta och titta ut på snön som faller på gatan eller miljonprogram?"
 
Så skrev Sanna för nån vecka sedan, och det fick igång min hjärna lite. Sen hade jag inte tid att skriva klart inlägget så det har legat påbörjat som utkast ett tag... Men vad är egentligen det perfekta huset? Tja... Först och främst måste huset innehålla de människor som jag älskar. Annars kan det aldrig någonsin bli ett perfekt julhus. Men om vi förutsätter att de också kommer att fira julen i det där perfekta julhuset, ja då kan jag sätta igång med drömmarna.
 
 Miljö: MVG. Stil på hus: VG. Storlek på hus: IG. 
Bildkälla
 
Det perfekta julhuset. Det ligger vid vattnet. I min värld så ligger nämligen alla perfekta hus vid vattnet... Det finns ett sotrt växthus eller orangeri på gården, som tjänstgör som glöggstuga under vintern. Där brinner en eld på ett fyrfat. Där finns fårskinnsfällar slängda över stolarna. Där finns vintergröna växter. Där samlas vi och dricker glögg innan Kalle Anka börjar. 

Vilken stil huset har är inte så viktigt. Något i lite gammal stil förmodligen, men det kan vara en gammal herrgård, en ombyggd skola eller något liknande. Det som betyder något är insidan på huset. Att alla får plats.
 
Det finns ett stooooort kök med många arbetsytor. Så att vi kan laga mat tillsammans, utan att trampa varandra på hälarna varenda gång man tar ett steg åt ett eller annat håll. Sedan finns det naturligtvis en matsal med ett stort bord, så att man gärna kan vara 20 pers som firar tillsammans. Nu har vi inte sån stor släkt, men tänk att både kunna fira med familjen OCH de där riktigt nära vännerna som faktiskt är som familj på sitt sätt.
 
Sist men inte minst: möjlighet till övernattning för långväga gäster. Så att man kan strutta runt tillsammans i pyjamas på julaftonsmorgonen. Äta lång frukost och titta på sjörövarfilmer från 40-talet. Kanske upprepa förra årets juldagsfrukost...?
 
Mamma vi kör väl en upprepning på juldagsfrukosten i år va?

Presentpapperstips

Stort tack för alla fina kommentarer om durkslaget ♥ det värmer. Durkslag nr 2 är placerat i ugnen, så håll en tumme för det också är ni rara. Och tack även för alla smakråd om hurvida klockan ska få bo ovanför skänken. Det kommer den att få göra, jag måste bara gå och shoppa betongkrokar...
 
Idag tänkte jag dela med mig av ett litet tips. Alla presentpappersrullar som förvaras. Och rullas upp till hälften medan de förvaras. Och blir slitna i kanterna. Morr.
 
 
Det är väldigt enkelt åtgärdat. Klipp en skåra i en tom toapappersrulle och trä över rullen. Då hålls pappret på plats på rullen och skadas inte lika mycket i kanterna heller. Smart va?

Julkalendern 2014 söker folk!

Idag såg jag ett inlägg på Facebook som jag måste passa vidare till er. Det är nämligen så att man just nu är på jakt efter barn i åldrarna 9 - 12 år till nästa års julkalender.
 
Nyfiken? Läs mer HÄR.
 
 

Projekt:Durkslag, slutredovisning

Sådärja! Dags att visa upp det färdiga durkslaget. Äntligen klar! Det är verkligen en tålamodskrävande process att färdigställa ett gods som man är nöjd med. Eva har lärt mig en ganska grundläggande princip: Förälska dig inte i något gods innan det genomgått sista bränningen. Men det är svårt...  

Så här blev det till slut. Tillåt mig att vara nöjd.

   
Men helt nöjd är jag kanske inte. Glasyren på själva durkslaget hade gärna kunna få bli lite mer täckande. Visst, de röda kanterna är med flit, där har jag gnuggat bort en del av glasyren innan bränningen. Men det är lite flammigt på själva durkslaget. Det är svårt att glasera vitt på den röda leran...
   
På fatet ser ni hur jag vill att det ska vara. Täckande vitt, men med röda kanter. SÅ ska det vara. Inte flammigt alls :-)
   
Detta blir en present till min syster. Ytterligare ett durkslag är påbörjat, som ska bli en present till kära mamma. Med tiden blir det säkert ett till mig själv också. Jag gillar nämligen att använda durkslag som fruktskålar. Hålen gör att frukten överlever lite längre. Urk för mögliga vindruvor i botten av en skål, eller vad säger ni?  

Idag är det tisdag, vilket är keramikdag. Har, utöver durkslag nr 2, ytterligare några påbörjade saker som förhoppningsvis kan glaseras, och ett fat som måse få lite mera tid och kärlek innan det är redo för den första bränningen.  


Ha en fin dag!  

Varde ljus!

Vilken skön dag det var igår. Eller tja. Början på dagen var inte så himla mysig, för jag skulle ljuga grovt om jag påstod att jag gillar att rensa rör. Men så skönt att tokstäda. Det var nästan julstädningskaraktär på köksstädningen. Torka av alla köksluckor, städa ur fläkten osv. Även om jag gör såna saker regelbundet (så klart) så är det väldigt sällan flera såna saker sker i samma städning. Jag kanske gör ett "extramoment" men inte flera.
 
Nu är det bara fönstren som behöver tvättas. Men jag gillar inte att tvätta fönster. Eller så här: jag har inget emot att tvätta fönster. Men jag råkar vara hysteriskt rädd för spindlar. Och det bor en massa korsspindlar i buskarna utanför. Därför köper jag med jämna mellanrum hem en RUT som tvättar dem åt mig.
 
Efter fullgjord städplikt var det skönt att slå sig ner i soffan, tända en massa ljus och bara mysa. Det är skönt att det blivit mörkt på kvällarna tycker jag. Inser förresten att jag borde diska ljuslyktan också - men det får vänta tills det är dags att byta ut ljuset...
 
 
Ny måndag, ny vecka. Vet inte hur ni känner för måndagar? Många ogillar dem. Det gjorde jag också förr. Sen läste jag en mening som fick mig att tänka om. En sjundedel av ditt liv består av måndagar. Så självklart, men jag hade faktiskt inte reflekterat över det tidigare. Tänker jag gå runt och ogilla en sjundedel av mitt liv? Nope. Inte en chans. Det är bara att se till att göra något bra av dem.
 
Som ikväll till exempel. Fina Ceccilina kommer och hälsar på, vi ska dricka lite glögg och snacka lite skit. Myyys!
 
Önskar er alla en riktigt fin start på veckan! Det tänker jag ha :-)

I julklapp önskar jag mig...

Idag tänker jag skriva en önskelista med gott samvete. Jag har nämligen ägnat hela dagen åt städning. Inte vilken städning som helst, utan jag har skruvat isär hela avloppsgrejen i köket och tokrensat. Det är ju sånt man har äkta män till - men eftersom jag inte har någon så fick jag ordna det själv.
 
När jag ändå var igång så var det lika bra att fortsätta. Så nu är köket och vardagsrummet kliniskt rena. Nu gäller det bara att ta tag i resten av lyan också.
 
I helgen fick min brödrost kortslutning och dog. Så först på min önskelista står därför en brödrost. Gärna en härligt bullig retrogrej som kan stå framme. Sedan så skulle jag vilja ha en filékniv. Nu när jag äntligen lärt mig att filéa fisk så underlättar det liksom att ha schyssta grejer.
 
Så. Thats it for today. Nu tror jag att jag ska gå och städa toaletten när jag ändå har ångan uppe.

Ciao!

100 dagar kvar och praliner med Turkisk peppar

Idag är det 100 dagar kvar till julafton. Det låter som sjukt lång tid, men baserat på tidigare års erfarenhet säger det bara "swosch" och helt plötsligt är det december. Fattar inte hur det där går till som. Men en sak vet jag: en stor del av årets godistillverkning kommer att handla om praliner.
 
Det snurrar så många pralinidéer i huvudet just nu. Polkapraliner, hallonpraliner, kokospraliner. Jag gillar inte ens kokos! Varför blir det så egentligen? Jo... Kokosen har jag ett svar på - det är för att göra pappa glad. 
 
Sen har jag gjort lakrispraliner också. Efter egenkomponerat recept. De blev goda också, så vem är jag att förvägra er receptet?
 
 
Praliner med Turkisk peppar á la Tomtens Dotter
32 praliner
400 gram mjölkchoklad till skalen
 
40 gram grädde
7-10 turkisk peppar-karameller
 
100 gram mjölkchoklad, finhackad
25 gram smör
 
 
Gör så här:
  • Temperera chokladen till skalen och gjut dem. Spara den överflödiga chokladen till bottnarna.
  • Krossa godisarna fint i en mortel. Gör dig själv en tjänst och krossa dem fiiint. Det underlättar nästa steg...
  • Värm grädden med godiskrosset, till dess att godisarna har smält.
  • Blanda 100 gr finhackad choklad med smöret i en bytta.
  • Häll gräddblandningen över chokladen och smöret. Rör tills chokladen smält och smeten blir slät.
  • Häll upp i en spritspåse och låt svalna till ca 27 grader.
  • Fyll skalen med tryffel, men inte ända upp. Lämna lite utrymme till bottnarna.
  • Temperera chokladen till bottnarna, häll på pralinformen och skrapa av överflödet.
  • Låt pralinerna stelna några timmar i kylen innan de knackas ut ur formarna.
Läs HÄR om hur man tempererar choklad, och HÄR om hur man gjuter pralinskal.

2012 års sista glöggrecension: Tegner & Son, Wilcks Fat

Förra året blev det en hel del glöggrecensioner. Men det var en stackars flaska som lämnades oöppnad. Inte för att jag inte var sugen på den. Inte för att jag inte ville fullfölja mitt uppdrag. Utan för att jag helt enkelt inte lyckades få upp korken på flaskan.
 
Detta är ännu en glögg från Tegner & Son. Fjolårets absoluta favoritglögg kom just från Tegner & Son, Biskopens Blandning. Så ni ska tro att jag varit nyfiken på att testa denna. Och blivit frustrerad över mina veka händer. Inte ens tjurighet hjälpte. Det är tur att det finns stora starka karlar som kan hjälpa till ibland. Och nej, jag har inte hinkat glögg till frukost. Den testades igår kväll. För att vara ärlig så fick jag upp flaskan redan i våras när föräldrarna var på besök. Stor stark pappa, ni vet. Så jag provsmakade då, men det kändes inte så relevant att skriva en glöggrecension då. Sista skvätten i flaskan tog jag i går kväll, och då blev det dags att skriva ner mina åsikter.
 
 
Så här kommer 2012 års sista glöggtest: Wilcks fat. Detta är en riktigt god glögg. En klassisk rödvinsglögg som gör att mun, strupe och mage blir varm och god och glad. Lagom söt. Det som är lite oklassiskt med denna är kryddningen. Eller... Kryddningen är klassisk, men har ett rejält tillskott av kardemumma. I min mun är detta något mycket positivt.
 
Alkoholhalt 14,5%.
 
Betyg:
1. Hej soptunnan!
2. Flaskan blir uppdrucken, men inskaffas inte igen
3. Helt okej. Kan absolut köpas igen om favoriterna är slut.
4. Toppen! Detta blir en återkommande glögg.
5. Underbar. Denna måste hamstras för att aldrig någonsin riskera att vara utan.
 

Julklappstips till han som har allt

Just karlar tycker jag att det är lite extra svåra att köpa presenter till. Speciellt när man inte bara kan vifta bort det med en flaska whiskey eller något liknande, utan det ska vara något speciellt och genomtänkt.
 
En manlig kam? Med inbyggd kapsylöppnare. Kan det vara något tro? Den finns även i ett mindre utförande, lämpligt för skägg och mustach. HÄR kan den som är intresserad klicka hem ett exemplar.
 
Bildkälla

På spåret

Måste ju dela med mig av lunchpromenaden häromdagen. En kollega tog med mig till en liten och lummig oas som tar tillvara på stadens döda och bortglömda ytor och gör dem levande igen.
 
Trädgård på spåret är en ideell förening som tagit tillvara på ett sådant utrymme. En snutt järnväg som inte använts på länge. Fylld med pallkragar. En pallkrage kan sedan "adopteras" en säsong för en femhundring. Då får man utrymmet och jorden levererat. Föreningen har ett vattningsschema så man slipper göra det själv varje dag. Och man får framförallt möjligheten att odla. Stadsmänniskor i lägenhet är tyvärr inte bortskämda med såna möjligheter. En del pallkragar sköts av närliggande skolor.
 
Jag gillar verkligen kontrasterna. Rostiga spår. Lummiga växter. Grafitti och zuccini om vartannat. Det var en verkligt skön lunchpromenad. Om du har vägarna förbi Skanstull så rekommenderar jag en sväng ner till spåret. HÄR finns en vägbeskrivning. Och om du inte har vägarna förbi så får du hålla tillgodo med en liten bildkavalkad istället. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Pimp my skänk

Ni minns skänken va? Och att även den roligaste biten återstod? Att fylla skänken med innehåll och att pimpa den lite? Jag börjar komma en bit på vägen, bland annat släpade jag hem ett citrusträd häromdagen. Det vägde BLY! Nu ska jag bara hitta en passande kruka - och det kan bli lite klurigt i den storleken.
 
 
Jag behöver er hjälp nu: Att något behövs på väggen är uppenbart. Frågan är bara vad. För några månader sedan köpte jag en klocka som jag föll pladask för. Den står fortfarande i sin förpackning i väntan på att hitta rätt vägg. Frågan är om väggen ovanför skänken är rätt?
 
 
Vad säger ni? Hiss eller diss?

Apelsinblommor, citronskal och pomeransskal

För tredje året i rad fick jag vara med och smaka Årets Julsnaps. Det är för övrigt 20:e året i rad som en speciell julsnaps tas fram. Att höra kryddmästaren Jonas Odland berätta om snapsen är alltid lika roligt. Han har skapat snapsen de 19 senaste åren, så det är en rutinerad räv som skapar nubben.
 
 
Att smaksätta en julsnaps, berättar Jonas Odland, innebär en del problem. Man vill hitta en smak som passar till så många rätter som möjligt på julbordet, utan att för den sakens skull bli flat och tråkig. Därför börjar man med en klassisk aquavitkryddning. Då passar det fint till sillen. Sen tillsätts lite sherry för att runda av smakerna lite. Göra så att den funkar även för dem som inte är hardcore-snapsare.  
 
 
Sen ska man då hitta årets smak. Som i år alltså går i citrusens tecken. Apelsinblommor, citronskal och pomerans. En hint av russin. Skapad för att passa till övriga delar av julbordet. Laxen tillexempel. Citrustonerna gör att snapsen inte bara funkar över hela julbordet. Den ska även funka fint till desserten. Och det kan jag mycket väl tänka mig. I alla fall om desserten består av något som innehåller mörk choklad.
 
Jag gillar den. Jag tillhör inte hardcore-snapsarna, så de har lyckats. Jag pratade med en mycket mer entusiastisk snapsare på minglet som också gillade den väldigt mycket, så denna verkar gå hem i båda lägren.
 
Även i år återfinns snapsen i beställningssortimentet. Jag tycker att det är dumheter att ha en vara som är så pass självklar i beställningssortimentet istället för på butikshyllan. Men men... Vill även du ha denna på ditt julbord så vill det alltså till att du lägger en beställning. 

Blir detta säsongens första jultidning?

Det börjar ändå märkas att julen är på ingående. Inte bara att vi julfreaks har märkt det, utan det är små, små tecken i övriga världen också. Juliga nyheter som presenteras överallt. Jultidningsförsäljare som knallar runt. Och på sista sidan i månadsmagazin där man hittar reklam för kommande tidning:
 
 
Så nu börjas det alltså. Förra året ransonerade jag mitt jultidningsshoppande. Det är trots allt 50-70 kr per tidning och om man köper de flesta blir man ruinerad. Näst intill i alla fall. Säger som förra året, max 8 stycken.
 
101 idéer lär bli en av dem. Dels för att det lär vara en av de första jultidningarna i butik. Men även för att jag sällan blir besviken på den tidningen.
 
Hur gör du? Köper du "allt" eller är det ransonering som gäller?

Same same, but different

Ofta blir det samma gamla frukost som vanligt: vaniljyoghurt och müsli. Men ibland vill jag lyxa till det lite och rotar i kylen. När man då konstaterar att den enda möjliga frukosten är just müsli med yoghurt så får man lyxa på andra sätt. Och erkänn att det blir lite roligare att äta morgonflingorna på detta sätt?
 
Yoghurt, müsli och sylt som varvas i ett glas.

Idag blir det roligt. Vi ska ut och åka tunnelbana. Och umgås. Och ha vätskekontroller på lokala sunkpubar vid varje station. För dem som pallar hela vägen är det 17 stopp... Jag klurar fortfarande på om jag ska ansluta från början och ge upp halvvägs, eller om jag ska ansluta efter vägen.
 
Nåväl. Det visar sig. Vad hittar du på i helgen då? Oavsett vad, hoppas att helgen blir riktigt trevlig :-)
 
 

Fredag :-)

God morgon! Jag fick mig en liten dagtidsfylla igår. Det var inte riktigt meningen, men så blir det ibland... Kanske inte borde vara förvånad. Det blev trots allt två snapsar och två glögg på minglet, och sedan en till glögg när jag kom hem. (tur att den slog till först på hemmaplan) Sen sov jag gott i soffan... Hade tänkt en tupplur på en halvtimme, men jag vaknade tre timmar senare...
 
 Helena och jag, foto från Helenas kamera
 
Träffade som sagt Helena igår på glöggminglet. Klicka er in till henne och kolla på hennes inlägg från dagen. Jag måste ha varit väldigt darrig i armarna, för varenda bild från minglet blev mörka och skakiga. Hos Helena får ni fina bilder :-)
 
Det var även provning av Årets Julsnaps. Ska skriva ihop ett inlägg om den under helgen. Den var riktigt god även denna, och alltid lika trevligt att höra kryddmästaren Jonas Odland berätta om snapsen. Men ni får ge er till tåls en liten stund.
 
Ha en fin helg!

Jag har smakat Blossa13

Just hemkommen efter ett trevligt glögg- och snapsmingel med Blossa13 och Årets Julsnaps. Gissar att ni alla är ruggigt nyfiken på vad det är för smak på årets glögg? Jag hade verkligen hoppats att kunna stilla er nyfikenhet, men tyvärr.
 
Så här säger Blossa: "Vi är stolta att presentera BLOSSA 13 Dalecarlia! Vår inspiration kommer från Dalarna, eller Dalecarlia som det heter utanför Sverige. Årets nyhet är att vi inte avslöjar vad vi har smaksatt glöggen med – istället vill vi höra vad NI tycker att den smakar!"
 
 
Okej. Jag gör ett försök då. Först och främst kan jag konstatera att det är en god glögg utan att sticka ut åt något håll. Denna glögg kommer inte att göra några traditionalister upprörd, det är nog den av årgångsglöggarna som varit mest lik en "vanlig" glögg.
 
Färgen påminner om rosévin. Men det känns som om den är baserad på bär, snarare än druvor. Vid första sippen är den söt. Nästan som godis. Utan att för den sakens skull vara sockrig och klibbig. Sen blir den frisk. Därefter känner man alkoholstyrkan på ett sätt som inte är det minsta otrevligt. Glöggkryddorna är inte så framträdande som jag skulle önska, men de finns där.
 
Jag är för dålig på att urskilja enskilda smaker för att ens våga mig på en gissning om vad den smakar. En sak som måste göras är att jämföra smaken med fjolårets Loimu med åkerbärssmak. Kan det vara bäret jag anat? Växer det åkerbär i Dalarna? Anyway: det jag kan säga att den är god, men lite för tam för att bli en av mina favoriter. Två flaskor kommer jag att beställa när den släpps, thats it.
 
Hade även turen att springa på Helly/Helena på minglet! Jätteroligt, då det var ett tag sen senast :-) I år lyckades vi hamna på kort tillsammans också, men i Helenas kamera.
 
Beställningsvara även i år. 1:a oktober släpps den i systembolagets beställningssortiment. Tänker du beställa, eller chansa på att den kommer i butik under
 

Sjukt taggad.

Klockan 13 presenteras Blossan. Glöggminglet börjar dock redan 11:30 så jag kommer att kunna återkomma med en rapport kanska snart efter att smaken blivit offentlig.
 
Stay tuned! Och haka på på facebook, där kanske det går lite snabbare :-)
 
Vi hörs sen :-)
 

Prinsessan på ärten

Jag har varit på gång att shoppa en ny säng i många år. Men eftersom jag mer eller mindre har varit på väg att flytta ifrån lägenheten ända sedan 2010 så har jag hela tiden tänkt att "Jag köper ingen nu. Det får bli till nästa lya!" 
 
Min gamla säng var just gammal. Och hemsk! Och gammal. Och alldeles för mjuk. Och gammal. Och nu är den bara en sorglig historia som berättas i grovsoprummet.
 
 
Nu har jag en helt ny säng. Sängstommen är ny. Madrassen är ny. Bäddmadrassen är ny. Till och med täcket och sängkläderna är nya. Ni kan tro att jag sover gott nu.
 
Önskar er alla en riktigt bra dag. Det tänker jag ha. Igår var nämligen en riktig skitdag (för att prata klarspråk). En sån där dag när jag bara ville att dan skulle ta slut. När jag och Eva gick de sista stegen till keramiken så sa jag att "Du, bara för att den här dagen har varit skit så kan du ge dig fan på att handtaget på mitt durkslag har lossnat". Hinner inte mer än in så berättar Karin, som förestår keramiken, att ett av handtagen har börjat lossna och måste lagas. Nåväl. Tur i oturen så har det skett innan första bränningen, så det var räddningsbart. Idag kan bara bli bättre.
 
Vill skicka ett stort hjärta till mina fantastiska arbetskamrater och till min chef. Trots att dagen var som den var så känns det alltid bättre när man får stora kramar och SMS på kvällen som peppar.  ♥

Projekt:Durkslag

Idag är det keramiktisdag igen och dags att (förhoppningsvis) slutföra arbetet med durkslaget. Så här långt hade jag kommit när förra tisdagen var slut. Idag hoppas jag att godset är bränt och att handtagen inte har ramlat av och att jag kan glasera.
 
 
Håll en tumme är ni snälla! :-)

Blossa13 - ledtråd

Nu har Blossa lagt ut en ledtråd på årets glögg på Facebook. Min gissning på tranbär har inte ändrats efter att ha sett ledtråden. Snarare tvärtom. 
 
Anyway, så här skriver Blossa: "De senaste åren har vi varit på smakresor till El Salvador och Japan, vilket har resulterat i glögg med kaffe- respektive yuzu och ingefärasmak. Vart tror ni att vi har åkt på smakresa för BLOSSA 13? Här är en bildledtråd!"
 
 
På torsdag kl 13 får vi svaret :-)
 
Inlägget är uppdaterat. Försökte lägga ut bild tidigare idag via mobiltelefonen, men det finns gränser för hur lång tid det får ta när jag inte är hemma. Den gränsen går exakt vid hur lång tid det tar för jobbets vattenkokare att koka thevatten...

En skänk till skänks

I samma veva som jag flyttade till Stockholm köpte min syster ett hus. Min pappa dealade med den ursprunglige husägaren och köpte allt innehåll i garaget (verktyg, gräsklippare osv) till ett vrakpris. I garaget stod en skänk. En gammal ekskänk som var duktigt ful efter att ha tillbringat mååånga år i ett utrymme som inte varit speciellt uppvärmt och dessutom ganska dåligt isolerat.
 
 
Min morfar, som var en händig man, såg skänken som ett hobbyprojekt att fördriva några dagar med. Han renoverade upp den ordentligt och gav den ett värdigt liv. Ett liv som skulle levas hos mig.
 
 
Det har dröjt ett tag kan man säga. Detta var nämligen 15 år sedan... Min pappa deklarerade klart och tydligt att "Denna pjäs flyttar jag inte förän du har hittat en bostad där du tänker stanna!" Och eftersom jag vid det tillfället delade lägenhet med en kompis så fick den stanna kvar i Lunde. Sen flyttade jag till lägenhet nr 2. Där tänkte jag inte bli så länge, men det blev till slut 9 år... Lägenhet nr 3 är den lägenhet som jag nu bor i. Men det var ju också ett temporärt stopp från början, i och med att jag delade med en kompis. Men nu, 5 år efter inflytt, när lägenheten är helt och hållet min så blev det dags för skänken att flytta hem.
 
 
Nu återstår ett angenämt nöje. Att fylla skänken med innehåll och ställa lite roliga saker ovanpå.
 
 

Mera tomater

Hej på er! Haft en bra helg? Det har jag. Mina föräldrar har varit på besök över helgen. Nu är de på väg hem igen, och jag har en del att pyssla med. De har haft med sig en stor ekskänk som ska stå i mitt vardagsrum. Sen har det blivit en sväng på IKEA för sängshopping. Ikväll ska jag sova gott!
 
 
Min mamma hade även med sig tomater. Måååånga tomater. Så även fast jag vill köra igång med att städa, röja, slänga, ställa in saker i skänken, ta bloggrundan, besvara kommentarer, fotografera min nya skänk så att jag kan visa upp den för er osv. så... Det som står allra först på schemat är att göra mer konserverade tomater.
 
Over and out!