Julgranar á la designers

Igår var det dags för ännu ett event. Hotel Birger Jarl hade premiärvisning på sin granutställning. För 9:e året låter de mer eller mindre kända designers klä sin egen gran. Antar att det var mindre kända designers i år, för det var inte nån jag hade hört talas om. Men å andra sidan är jag kanske den mest trendkänsliga människa som går i ett par skor...
 
Om man ska vara ärlig - och kanske lite elak - så var det ganska hiskeliga skapelser som visades upp. Eller var sägs om en gran som dekorerats med post-it-lappar? Eller en gran som var vänd upp och ner? Eller en svart gran formad som en hatt? Eller vad tusan... Vi slänger in en väldigt uppbunden BDSM-gran när vi ändå är igång.
 
Men det fanns en gran som jag gillade, nämligen granen som Denim Demon Jeans hade skapat. Visst... Det är ingen julgran som skulle få bo hemma hos mig, men den var rolig!
 
 
Denim Deamon Jeans är ett familjeföretag som drivs av tre bröder och en pappa. De har samiska rötter och det visade sig i utsmyckningen av granen.
 
 
Här har vi granens skapare i bakgrunden.
 
 
Sötaste små näbbstövlarna gömmer sig under granen. Där får de sällskap av två olika bockar varav en är med deras logga. Men faktum är att det PASSAR på nåt sätt :-)
 
 
Små flaskor akvavit hängde i granen.
 
 
Genomskinliga kulor som fyllts med nitar.
 
Oavsett vad jag tyckte om granarna så var det en väldigt trevlig frukost. Sprang dessutom på Helena/Helly igen. Hon hade hittat åt Sanna, så vi tre fick en trevlig glöggstund när vi spanat klart på granarna :-)
 
Sanna, jag och Helena. Fotot har jag lånat från Helena! 
 
Äntligen lyckades jag och Helena fångas på samma bild, vilket vi kom på i efterhand både efter provsmakningen av Blossan och på julbloggsträffen. Bättre sent än aldrig :-) Tack för trevligt sällskap tjejer!
 

It's a marshmallow world in the winter

I onsdags förmiddag var jag deppad. Då hade det regnat konstant i två dygn. Det var blött, grått och kallt. Jag pratade med mamma i telefon och hon berättade att det var en klass2-varning utfärdad över Stockholm, men... Jag trodde inte riktigt på det.
 
Några timmar senare började regnet få konsistens. Ytterligare lite senare började jag förstå att regnet övergått i snöfall. Och igår morse såg det ut så här utanför mitt fönster.
 
 
Nu undrar jag bara om det stämmer med Anders braskar och julen slaskar? Hoppas inte. Anyway, här och nu. Här och nu. Det är vintervitt och galet vackert. Det firar vi med lite Dean och Frank tycker jag :-)
 
 
 
Fredag. Sista dagen i november. Imorgon är det första december och premiär för julkalendern. Och på söndag får vi tända första ljuset.
 
Ligger ni i fas? Har ni gjort allt som ska göras? Oavsett vad så önskar jag er en riktigt fin fredag, och en riktigt skön helg!
 
 
 

Tävling: Vinn löpare från Spira Inredning AVSLUTAD

Nu har du chansen att vinna en löpare ifrån Spira Inredning. Vi som var på bloggträffen i fredags fick med oss varsin löpare hem, men dessutom finns två exemplar för utlottning till er! Alla kan vara med och tävla!
 
 
Vill du vara med och tävla? Kul, så här gör du:
 
För en lott: (obligatoriskt)
Lämna en kommentar där du talar om vilket mönster som är ditt favoritmönster i Spiras sortiment. Glöm inte att ange din e-postadress.
 
För en extralott:
Tipsa om tävlingen på din blogg. Använd ovanstående bild och lämna en direktlänk till ditt inlägg i kommentaren.
 
Tävlingen pågår till 2012-12-07 kl 18:00

Om nån undrar vilket mitt favoritmönster är så gillar jag att TITTA på detta mest... Men det är detta mönster som jag helst skulle vilja ha i mitt eget hem.

Godmorgon!

För några dagar sedan damp det ner en inbjudan från Bindefeldt, så idag ska jag iväg på julgransutställning och "fashionabel julfrukost" på Hotel Birger Jarl. Varje år får ett antal personer i uppdrag att klä en personlig gran som sedan visas på hotellet. I år har uppdraget gått till 8 olika kläddesigners.

Säger som Jessica:
en inbjudan från The Festfixare får en att känna sig som en Very Important JulPerson ;-)
 
 
I väntan på fashionabla julgransbilder så bjuder jag på ett arrangemang som jag gjorde för att återfå inspirationen när min adventsljusstake motarbetade mig...
 
 
Den vita hjärtformade ljusstaken hittade jag på Skansen i fredags. Fyndpris, 39 spänn. Därför fick två stycken följa med mig hem. Fyllde den med mossa, och dekorerade med en Skansentomte från gömmorna och två kanelstänger (som jag limmat ihop med limpistol för att de ska stanna kvar in shape). Enkelt men fint tycker jag!

Årets adventsljusstake

Förra årets adventsljusstake gillade jag verkligen och det första som stod på schemat för mina lediga dagar var att ordna årets juleljus. Först skräpa med mossa och sedan städa, det känns som en bra arbetsordning. Men OJ vad den bråkade med mig!
 
Hur jag än gjorde så blev det FULT. Så jag fick raskt göra om planerna och rota fram en sockerkaksform som snälla mamma shoppat på auktion åt mig i somras. Hittade även en ljusmanchett i pyssellådan som jag kunde slakta för att få lite dekorationer... Och NU är jag nöjd :-)
 
 
 
Flugsvamparna då? Tja jag vet inte riktigt än. Men nånstans hamnar de så klart :-)
 

Gottepåse till mig, rabattkod till er!

Sista inlägget om bloggträffen, och nu handlar det om Goodie Bagen som vi fick med oss hem. Den var välfylld och tung och innehållsrik och BRA!
 
 
Inte nog med att Skansen bjöd oss på en kanondag. De skickade även med oss finfina saker hem, nämligen deras egen senap och glöggkryddor. Dessutom fick vi med oss ljus från ljusstöpningen. Från Gubbhyllan fick vi glögg och korv. Korven är inte med på bild, utan den mår bäst i kylskåpet...
 
Apoteket skickade hem oss med en mascara, en handcreme, ekologiskt kaffe och ekologiskt grönt the. Har bara hunnit prova handcremen, men den luktar SÅÅÅÅ gott! Grönt äpple och mynta. Det är nästan så att jag vill äta den, men det ska jag låta bli!
 
Spira Inredning skickade en fin tomtelöpare. Gillar du den? Titta in igen imorgon. Det finns nämligen ytterligare två exemplar som ska tävlas ut till er läsare.
 
Slöjddetaljer skickade en fin stämpel och vita band.
 
Sist men inte minst: Darling Things skickade hem oss med washitape :-) Dessutom går inte ni lottlösa. Ni får nämligen en rabattkod på 10% i deras webbshop!
 
 
Ange koden "tomten" för att få rabatten. Rabattkoden är giltig t.o.m 2012-12-20.
 
 
 
 

...och på Gubbhyllan:

Här kommer den utlovade fortsättnigen från julbloggsträffen. Efter glashyttan gick vi alltså vidare till Restaurang Gubbhyllan. Där blev vi varmt mottagna av krögaren KC Wallberg. KC träffade jag redan förra året när jag var på Skansen och provade snaps, så att hans mat är god visste jag sedan innan :-)
 
Gubbhyllan lagar all mat efter säsong. På gubbgyllan är året indelat i minst sju säsonger, och sånt som det inte är säsong för hamnar helt enkelt inte på tallriken. De jobbar mycket med att låta råvarorna tala för sig själv vilket jag gillar.
 
Korvstoppning stod på schemat. Det är något som jag aldrig har testat, så det var jätteroligt. (Just när det gäller korv är jag väldigt kinkig... Traumatiska upplevelser i tonåren: Jag pryade i ett storkök. Efter att ha skivat korv åt typ 1200 personer åt jag inte korv på ca 15 år. Men nu har jag börjat så smått, i alla fall om det är en korv som har hög kötthalt och är grovt mald)
 
För den som vill stoppa korv själv så ska jag dela med mig av tipsen som vi fick med oss.
  1. För det första så ska korvens salthalt vara ca 1,8 - 2%. Tärna köttet och salta det i god tid (gärna ett dygn i förväg) så att saltet får chans att gå in i köttet. Vilken styckningsdel ska man välja då? Tja, gör inte misstaget att ta den finaste köttbiten, för det gör ingen bra korv. Välj en framdelsbit som innehåller lite senor och sånt som normalt sett inte känns så trevligt.
  2. För det andra så ska fetthalten ligga på ca 20%. Vanligtvis används grisfett (oavsett vilken korv man gör) men annat fett kan användas också. Men det kan påverka konsistensen på korven.
  3. När det har blivit dags att mala köttet: KYLA! Allt som ska malas måste vara så kallt som det bara går. Så kyl allt ordentligt (även smaksättare som ex rostad lök och dyligt) och släng in det i frysen ett tag innan det är dags att börja så att det är lite frostigt. När allt är malt och smeten är färdig så kan den med fördel få vila ett dygn innan man kör igång med korvstoppningen.
 
Fjälstren ska sköljas ordentligt innan man kör igång. Sen gäller det att vara koncentrerad när man ska få på den på korvstoppningsmojängen.
 
 
Om till och med en rutinerad kock fick mecka lite för att få på fjälstret så undrar jag hur det blir om jag skulle få för mig att prova själv... Nåväl. Det löste sig :-) Att olja in arbetsytan var också ett tips vi fick med oss.
 
 
Så här lycklig kan man bli av korv om man heter KC Wallberg.
 
 
Vi som ville fick prova. Vilket det bara var jag och Helena som ville. Det var kul, men lite trixigt. Men jag vill definitivt prova igen! Tack till Marie för bilden!
 
 
Sen måste man ju äta också :-) Vi blev serverade samma sorts korv som vi just tillagat, en älgkorv. Till det serverades lite blandade rotsaker och en mild senapscreme.
 
Sedan tog programmet slut, och vi lämnade Skansen med ett leende på läpparna och goodiebags i händerna (mer om dem senare). Några av oss kände oss inte riktigt färdiga med dagen, så vi fortsatte kvällen med lite vin och snack, snack, snack.
 
Det var jättekul att träffas! Synd att några var tvugna att lämna återbud, det hade varit kul om ni hade varit med också.
 
Deltagare:
Anna, Emelie, Ellinor, Helena, Johanna, Madeleine, Marie och Therese

EFIT på första advent!

Marie kom med en idé som jag tänker haka på, nämligen om en EFIT på första advent. Jätteroligt :-) Gör det du med!

EFIT är ett gammalt begrepp i bloggvärlden och står, för den som inte känner till det, för Ett Foto I Timmen. Just första advent känns som en toppendag för en sådan utmaning. För mig blir det premiär :-)
 
Ska du vara med?

Julbloggsträff på Skansen

I fredags var det alltså dags för den första julbloggsträffen. Vi var ett gäng förväntansfulla tjejer som möttes upp utanför Skansen på fredag eftermiddag för en riktigt härlig dag.

Vi välkomnades av våra värdinnor för dagen, Christina och Maria. De var klädda i en sekelskiftesklädsel som var otroligt fin, men tyvärr ville de inte fastna på min kamera. Vi knallade iväg till julverkstan, och där blev vi mötta av julgeneralen Kjell och doften av glögg. Kjell berättade en del om julen på Skansen, bland annat att vi är ca 145.000 pers som hinner med ett besök där varje jul. Det ni!
 
 
Medan Kjell höll låda smög dessa två bedårande damer, Siv och Gertrud, runt i bakgrunden. Men när han pratat klart fick de kliva fram i rampljuset. Det var de goaste, gladaste och mysigaste personer man kan tänka sig. Det var så himla roligt att lyssna på dem, för det märktes att de älskade sitt jobb.
 
 
Här hänger ljus på långa rader i olika stadier. På Skansen tillverkas flera olika sorters ljus; vanliga raka, grenljus, familjeljus, ljuskronor och bulljus. Man kan även hitta ljus i lite mer udda former, vad sägs om ett ljus med en knut på mitten? 
 
 
Stöpkärl från förr i tiden, och lite av innehållet i shoppen. Sen var det dags att lämna dessa charmtroll och knalla vidare till Bollnästorget.
 
 
Själva julmarknaden var inte öppen i fredags, utan alla knallar höll på att ställa i ordning sina bodar. Vi stannade och pratade med ett par stycken, bland annat i denna bod där man kunde köpa söta julgransprydnader i form av stärkta små dukar. Det var faktiskt jättegulligt, även om det inte är något som jag skulle vilja ha i min egen gran.
 
 
Logen brukar vara proppfull med folk, så det var en lyx att ha shoppen för sig själv. Jag shoppade lite där, men det tar vi i ett annat inlägg :-)
 
 
Nu var det dags för ett stopp på det bästa stället på Skansen, nämligen glashyttan. Jag ÄLSKAR glashyttor och jag kan sitta hur länge som helst och titta på när de skickliga glasblåsarna förvandlar smält sand till vackra föremål.
 
 
Varenda gång jag besöker Skansen så shoppar jag en flugsvamp eller en tomte. Den största svampen på bilden fick äran att följa med mig hem och ska snart få tjänstgöra i årets adventsljusstake.
 
Vi gick sedan vidare till Gubbhyllan för en stund med KC Wallberg som driver restaurangen. Mer om det i ett annat inlägg. Tyvärr är det lite dåligt med bilder därifrån för jag hade händerna fulla...
 
Till er som var med: om nån har några bilder att maila mig så skulle jag bli hemskt glad och tacksam :-) Min mailadress är [email protected]

HÄR
kan du hitta öppettiderna för julmarknaden.
Ska du besöka Skansen i jul?

Vilken helg!

Oj vilken härlig helg det har varit! Jag hade semester i fredags. Dagen inleddes på tråkigast möjliga sätt (tvättstuga) men sen mina vänner... Sen har det varit idel tipptopp! Julbloggsträff i fredags, trerätters på Ulla Winbladh i lördags och IKEA och julgodis igår
 
Sötaste glöggmuggarna som vi drack Havtorn/saffransglögg ur i fredags. Mums!
 
Har inte haft många minuter att skriva här under helgen (tack för tidsinställda inlägg...) men ikväll ska jag sätta mig och göra ett inlägg om bloggträffen. Ska även besvara lite kommentarer, vilket jag ligger efter med...
 
För den som dör av nyfikenhet så får ni tillsvidare kolla runt hos övriga deltagare: Anna, Emelie, Ellinor, Helena, Johanna, Madeleine, Marie och Therese

Idag är det arbetsveckans första och sista dag för mig. Resten av veckan har jag semester. Nu ska lägenheten bli i topptrim inför advent :-) Ska bli så skönt att få det städat!!
 
Senare i veckan blir det en liten tävling, så håll ögonen öppna! Tills vidare: Önskar er en fin måndag!
 

Ny smak på gravlaxen? Why not whiskey och rosépeppar?

Egentligen är jag inte så jätteförtjust i gravlax i allmänhet. Visst, det är gott, men lite menlöst om jag ska vara ärlig. Men det finns undantag. Det finns undantag...


 
Min mamma, min syster och nu förtiden även jag gör en variant som är allt annat än menlös. Jag vet att jag tjatar om denna varje år, men det är för ert eget bästa. Ni VET att det är för att jag bryr mig om er :-)

Whiskey- och rosépeppargravad lax á la fruntimmerna Nilsson

1,2 kg fryst laxfilé, 2 st mittbitar

Kryddblandning på mammas vis:
½ dl salt
½ dl socker
1-3 msk rosépeppar
1 tsk vitpepparkorn

½ dl whiskey

...och så här säger syrran om saken:
Lägg till lite mer av salt, socker och whiskey per kilo så blir laxen lite fastare och får mer smak. Jag brukar ta ca 0,75 dl/kg. ...efter behag :)

Gör så här:
1. Tina laxen och ta bort alla ben.
2. Krossa pepparkornen och blanda med socker och salt.
3. Strö över hälften av kryddblandningen på laxen.
4. Lägg in laxen i en plastpåse, strö på resten av kryddblandningen och whiskeyn.
5. Förslut påsen och lägg in i kylen.

Laxen ska vändas flera gånger per dag och är färdig efter två dygn. Torka av kryddblandningen and you're good to go!

Dessutom: tänk inte ens tanken att köpa gravlaxsåsen. Gör den själv istället - det är ju så enkelt!



Lägg en äggula i en skål tillsammans med 2 msk senap, 1 msk strösocker och 2 msk vitvinsvinäger. Kör med stavmixern och tillsätt 1 dl matolja till tjock konsistens. Blanda i 1 msk finhackad dill och sen är det klart.

Julig TV

Har det inte varit dåligt med reklan för olika julprogram hittills i år? Är det så att det kanske kommer att vara väldigt få program som hjälper oss att ladda upp för julen? Nu pratar jag inte filmer, utan mat, pyssel och sånt. Typ Ernst, Leila, Tina...
 
 
Men lite juligheter blir det så klart...
 
Torsdag 29:e november 21:00 Sjuan Jamie Olivers christmas
Onsdag 5:e december 22:05 kanal 9 Kirsties handmade chirstmas
 
Kirsties julprogram sändes på nån engelsk kanal (BBC Lifestyle?) förra julen och snurrade i bakgrunden på julafton. Så det var inte direkt så att man TITTADE, men det lilla jag såg gillade jag. Så jag blev jätteglad när jag såg att det kommer att visas på svensk TV i jul :-)
 
Vill du hjälpa mig att uppdatera listan ovan? Lämna gärna en kommentar så fyller jag på vartefter

Sportfånen presenterar helgens händelser:

Åh vad jag älskar helger med långfrukost framför TV:n med en massa härliga skidtävlingar. Sitta och hänga i morgonrock eller teletubbiedräkt och tillbringa lite kvalitetstid med André Pops. I helgen är det premiär för Vinterstudion (vilket i min värld är bland det bästa SVT sänder!)
 
Längdskidor: Premiär för världscupen i längdskidor i Marcus Hellner-land. Gällivare. Svenskarna brukar alltid göra bra ifrån sig här, med favoritdistansen för både Hellner och Kalla. Hellner verkade lite seg i Bruksvallarna förra helgen, men förhoppningsvis var det enligt planerna. Johan Olsson däremot. Het som en bakpotatis. Kalla visade fin form i Bruksvallarna. Och på tal om Hellner förresten... För första gången ska Hellner och Northug mötas i en TV-studio på söndag. Kan bli intressant :-)

Vill även passa på att tipsa om en alldeles utmärkt blogg: På Skidpepp hittar man en massa roliga saker som man inte läser om i vanlig media. Är du längdnörd så ska du definitivt kolla in den! Nya regler, nya dräkter, intervjuer med lite andra frågor. Gillar.
 
Alpint: De alpina herrarna åker Störtlopp och SuperG i Lake Louise, medan damerna kör slalom och storslalom i Aspen
 
TV-tider:
 
Lördag:
Vinterstudion SVT1 10.05-14.30 
10.30 SKIDOR: VC Gällivare 10 km (f) damer
12.30 SKIDOR: VC Gällivare 15 km (f) herrar
13.50 AFTER SKI 
18.05 ALPINT VC Aspen Storslalom damer (åk 1) SVT2
19.15 ALPINT VC Lake Louise Störtlopp herrar EuroSport
21.00 ALPINT VC Aspen Storslalom damer (åk 2) EuroSport
22.30 ALPINT VC Aspen Storslalom damer (åk 2) SVT1 (OBS: eftersändning!)
 
Söndag:
Vinterstudion SVT1 10.05-17.15
10.30 SKIDOR: VC Gällivare 4 x 5 km (k+f) damer
12.15 SKIDOR: VC Gällivare 4 x 7,5 km (k+f) herrar
18.00 ALPINT VC Aspen Storslalom damer (åk 1) SVT2
19.00 ALPINT VC Lake Louise SuperG herrar EuroSport
20.45 ALPINT VC Aspen Slalom damer (åk 2) EuroSport
22.10 ALPINT VC Aspen Slalom damer (åk 2) SVT1 (eftersändning!)

Just nu: Julbloggsträff

Tidigare i år ställde Madeleine en fråga om det var fler än henne som var intresserad av en julbloggsträff. Vi var många som blev superglada över initiativet, men... Tid är en bristvara, speciellt inför jul. Så det verkade inte möjligt att få till det i år, utan vi fick satsa på 2013.
 
Anna tyckte inte att det var så roligt att vänta i ett helt år. Så hon kontaktade mig och Helena för att se om vi inte skulle styra upp något redan i år. Och vad tusan, klart att vi var sugen. Efter ett intensivt planerande via mailväxlingar fram och tillbaka så är vi äntligen framme vid the Big Day.
 
Just nu är det en kvart kvar innan träffen kör igång. Som ni förstår är detta inlägg tidsinställt... Jag gissar att vi just nu håller på att samlas, skaka hand och få koll på vilka ansikten som gömmer sig bakom de bloggar man läst i många år vid det här laget.
 
Återkommer så klart med rapport om hur vi har haft det idag, foton och så vidare. Men en sak vet jag: vi kommer att få en alldeles underbar dag!

Fick en fråga om saffransbullar...

...från Johanna: Kan du inte lägga ut receptet på saffransbullarna? ;-) Det kan ha varit ironi eftersom jag tjatat om receptet så många gånger. Men jag kör på helt enkelt... Det kan ju ha varit nån som missat receptet, och det vill jag ju inte :-)
 
Att det är världens bästa recept har jag ju sagt tidigare. Och eftersom jag tjatat om det så har folk provat. Det här är lite av kommentarerna om bullarna:
 
Sofia: Provade att göra dina Kramforsbullar igår (är själv från Härnösand ursprungligen) och jag ÄLSKAR dem! :) Provade med glasyr igår och ikväll blir det nog att prova varianten med strösocker också.
 
Anna: Jag har ju gjort dina pepparkaksmuffins, som var jättegoda. I fjol blev Waldorfsalladen jag hittade hos dig (hmm, ja, receptet iaf) min favorit på julbordet. Och idag bakade jag dina "Världens bästa lussebullar". Betyg på bullarna: Världens bästa!! Guuud så sjukt goda. Faktiskt helt fantastiskt perfekt
 
Anne Natasha: Nu har jag testat några av dina recept, och jag hade rätt i mina misstankar - du är ju freakin' bäst!
 
Åsa: Jag var en av de priviligierade som var där i söndags och fick smaka en av dessa fantastiskt bullar och jag kan bara instämma. Det är de godaste saffransbullarna EVER!!!!! Jag kommer aldrig mer använda något annat recept på saffransbullar än detta!
 
Så om ni inte litar på mitt omdöme, ja då finns det lite andra människor att lita på :-)
 
Bullarna nedan är alla gjorda på samma grunddeg. Jag bakade ut hälften av degen till runda, släta bullar, och hälften av degen blev mandelmassefyllda bullar. Vill man göra vanliga lussekatter av degen så lär det också funka alldeles utmärkt. En sak som jag ska göra nästa gång jag bakar dem är att låta saffranet dra i cognac och lite socker över natten innan jag bakar. Det ska tydligen vara något som gör underverk för saffranet.
 
Min favoritvariant är den släta bullen, doppad i smör och socker. Mums. 
 
 
Saffransbullar á la Tomtens Dotter
48 bullar
 
Degvätska:
7,5 dl varmt vatten
300 gram smör
2,5 - 3 dl vit baksirap
2 gram (4 kuvert) saffran
1 ägg
 
Torra prylar, blandas i vetemjölpaketet:
2 kg vetemjöl minus 5 dl!
2 påsar torrjäst för söta degar
2,5 dl mjölkpulver
 
Gör så här:
  • Tärna ner smöret i det varma vattnet och låt det smälta.
  • Tillsätt baksirap och saffran. Låt svalna till ca 45 grader och blanda sedan ner ett uppvispat ägg.
  • Blanda ner mjöl/mjölk/jästblandningen succesivt medan degen blandas. Håll koll på slutet, degen är perfekt när den inte riktigt kan bestämma sig för om den vill fastna i bunken eller släppa kanterna.
  • Jäs i 30 minuter under handduk.
  • Baka ut bullar. Jäs en gång till i 30 minuter under handduk.
  • Pensla bullarna med vatten (inte ägg!) och grädda i 7-8 minuter i 200 grader
Om du vill testa mandelmassefyllningen finns receptet HÄR

Sammanfattning av glöggtester

Har du hängt med ett tag så har du knappast missat att jag gillar glögg. Nej det var en lögn. Jag ÄLSKAR glögg. Det har recenserats en hel del glögg här på bloggen, eftersom jag har haft turen att få en hel del varuprover skickade till mig.
 
Tänkte att jag skulle göra ett samlingsinlägg så att man enkelt hittar till alla recensioner. Lägger även in fjolårets recensioner här (äldre tester känns ointressanta vid det här laget) Länkade sorter är redan testade, och den stackare som står olänkad på listan kommer att testas endera dagen - bara jag lyckas få upp flaskan...
 
Betygskalan är väl bekant vid det här laget?
 
1. Hej soptunnan!
2. Flaskan blir uppdrucken, men inskaffas inte igen
3. Helt okej. Kan absolut köpas igen om favoriterna är slut.
4. Toppen! Detta blir en återkommande glögg.
5. Underbar. Denna måste hamstras för att aldrig någonsin riskera att vara utan.
 
Mina favoriter av de testade glöggsorterna:
 
Nedan följer samtliga glöggsorter som har testats.
 
Lättglögg/alkoholfri glögg:
 
Vinglögg/starkvinsglögg:

En sak till förresten: Jag har ju fått all denna glögg gratis för att recensera här på bloggen. Det hindrar dock inte mig ifrån att säga vad jag tycker. Om du tvivlar: läs HÄR... Men för ordningens skull: de gånger jag får något för att skiva om här så hamnar de alltid, alltid, ALLTID i kategorin sponsrat/donerat/reklam/events (samt även i sin "egen" kategori så klart). Bara så att ni vet.
 

Fick en sån julstämning!

I söndags, efter att mamma och pappa åkt härifrån gjorde jag det första dekorativa julandet. Det var hög tid att ta tag i uteplatsen och det MÅSTE göras på en helg. Gott om dagsljus är det ont om nuförtiden...
 
Mina lobelior hade verkligen sett sina bästa dagar. Men det är så trååååkigt att röja BORT saker. Om jag inte samtidigt röjer FRAM något blir det liksom inte gjort. Men jag gillar att ta fram utebelysningen tidigt. Den behöver så klart inte tändas redan, men den ska på plats. Så mycket skönare att göra det INNAN snön kommer (om den nu behagar komma alls...)
 
 
Murgrönan och nån annan klängande växt mår fortfarande bra, så de fick bo kvar i krukan. Lobelian ersattes av ljung. Nu ska jag bara hitta nån form av ljuskälla att placera i krukan också för solcellslampa gör inte mycket nytta den här tiden på året... Gillar förresten den lite rödlilaaktiga färgen som murgrönan fått nu när det blivit kallare. Vet inte om det är nån speciell sort, jag köpte en murgröna i matbutiken för 20 spänn i våras, och den är still going strong. Inomhus brukar mina murgrönor dö illa kvickt. De klarar inte riktigt av min något diciplinära hållning med vattning max varannan vecka... Men den regniga sommaren och hösten verkar ha varit trevlig. I alla fall om man är murgröna.
 
 
Mina plastiga buxbombollar med inbyggd belysning har tagit plats. Det här med dofter är ju en stor del av julen. Folk pratar kanel, glögg, hyacinter och så vidare. Jo visst. Men mina julkänslor kickas verkligen igång av plast. Kan tyckas konstigt kanske, men vi har alltid haft plastgran hemma hos föräldrarna. Alltså där hela granen är plast, inte de med "pappersbarr" som säljs idag. Och när julgranen togs fram för säsongen så luktade det plast i hela huset. Lägg till de röda trasmattorna i plast som av någon anledning luktar betydligt mer än andra plastmattor. DÄR... Där har ni min doftpalett för den 22:a december. Och mina buxbombollar luktar gran, om ni nu kan missförstå mig rätt :-)
 
Hyacinter? Näe. Det är fint. Jättefint. Men det luktar på tok för starkt, och det klarar jag inte av. Men är det nån som vet hur hyacinter klarar sig utomhus? (tänkte skriva "i kylan" först. Men det är inte så kallt). Jag funderar nämligen på om det ska få bo ett litet arrangemang på uteplatsen. Har ni några tips eller erfarenheter att dela med er av så är jag hemskt tacksam om ni vill dela med er :-)

Bloggtips: Linda/Candygirl

Just nu tycker jag inte att ni ska stanna kvar på min blogg. Nej, jag tänkte skicka er vidare till fantastiska Linda/Candygirl. Linda är en superkreativ människa och hon kommer alltid med en massa fiffiga tips och trix. Dessutom jobbar hon som förskollärare och då är det bannemig ingen nackdel att vara fiffig och kreativ - tvärtom.

Eftersom jag har för mig att en del av er som läser här jobbar med barn så vill jag passa vidare några tips som hon har levererat de senaste dagarna. Dels en såndär adventsljusstake i papper som sitter på fönstret istället för levande ljus. Vill minnas att vi hade en sån på skolan där jag gick och att den var hiskeligt ful. Men Linda har lyckats med konststycket att fixa en som är både snygg och hållbar. HÄR kan du se hennes variant.
 
Dessutom har hon skapat en adventskalender med tema matematik för småkidsen. Den kalendern delar hon generöst med sig av och HÄR kan du läsa om den och även ladda ner den som PDF.
 
Och du... Även om du inte har barn och har nytta av de ovanstående specifika tips så tycker jag att du ska knalla dit ändå och spana in hennes julkategori :-)
 
Om jag nån gång får barn så hoppas jag att det finns personal på deras dagis som är av samma kaliber som Linda!

Roséglögg

Fick ett tips i söndags från min syster som jag tänkte passa vidare till er:
 
Gjorde egen glögg igår, på det sista ur rosédunken, det var ganska mycket kvar om jag ska vara ärlig:) Jättegott! Och du vet hur det är; efter behag :) Gjorde ungefär så här; rosévin (en panna) en vaniljstång, en kanelstång, kardemumma, strösocker och rörsocker efter behag. Pannan, ca 2 liter, vart tom :)
 
Tack för tipset älskade syster!
Detta måste definitivt testas! Jag skulle tillsätta lite apelsin också tror jag. Men det låter supergott, och jag MÅSTE testa det :-)
Glöggen på bilden är inte min systers glögg, men något måste ju få illustrera inlägget.
Bilden har jag hittat HÄR, och för den som inte vill koka glögg "efter behag" finns här ett recept också.

Toka ha tur (part 2)

Var det inte lite komiskt? Skrev ett inlägg i torsdags om annorlunda julskinkegriljeringar. Hade inte tänkt att jag skulle få äta julskinka riktigt än, men titta vad mamma hade med sig när de var ner? Så i torsdags hamnade nedanstående raring i ugnen. Och eftersom det inte finns några bapelsiner att tillgå ännu så fick det bli pepparkaka/becherovka. Smaskens!
 
 
Igår kväll drog jag vinnaren av tomtefamiljen. Den kommer att få flytta hem till Isabelle och pryda hennes nya lya. Grattis :-)
 
 

Steg för steg: Polkagrisar

Jag älskar polkagrisar, och har nog alltid gjort det. När jag var barn gjorde vi alltid polkagrisar hos mormor och morfar på 3:e advent. Hela familjen samlad, glöggen mös på spisen och morfar övervakade polkagrispannan. Sen flyttade jag till Stockholm och då föll tyvärr traditionen lite i glömska. Mormor dog. Morfar dog. Men jag har lagt beslag på både polkagrispannan och marmorskivan, så nu försöker jag hinna med att göra det inför varje jul.
 
Har du gjort polkagrisar nån gång? Faktum är att det är faktiskt inte så himla svårt! Visst, lite trixigt är det, men det handlar mer om att vara värmetålig, rask och effektiv. Det finns ingen tid att dricka glögg medan man håller på - det avhandlas dessutom bäst innan för kombinationen glögg och polkagrisar är ingen höjdare haha. Men det hör till :-)
 
 
Polkagrisar
 
Arbetsmaterial:
Utöver en tjockbottnad kastrull så är det lite andra saker som behövs. Se till att utrusta dig med minst en vän, latexhandskar, neutral matolja, termometer, brödpensel, två degskrapor (gärna i plast!) saxar och en marmorskiva. Om man inte har en marmorskiva ska det tydligen gå bra att använda en bakduk av silikon, men det har jag inte testat själv, så jag kan varken säga bu eller bä om det. Kanske inte helt snällt att kalla en vän för arbetsmaterial, men ni fattar vad jag menar :-)
 
Ingredienser:
6,5 dl strösocker
2,25 dl vatten
0,5 kork ättika 24%
1 msk glukos
Röd karamellfärg (ca 10 droppar)
Pepparmyntolja (ca 20-30 droppar)
 
Gör så här:
Innan vi kör igång så är det ett par saker vi måste prata om. För det första: använd enbart pepparmyntolja från Apoteket. För det andra: Rör inte i sockerlagen medan den kokar. För det tredje: Rör inte i sockerlagen medan den kokar. För det fjärde: Rör inte i sockerlagen medan den kokar. För det femte: ställ termometern i ett glas kokande vatten för att förbereda den på den varma sockerlagen. Detta för att undvika att termometern spricker. Okej, då kör vi :-)
  • Häll socker, vatten, ättika och glukos i en tjockbottnad kastrull.
  • Låt sockret lösa sig på svag värme. Öka sedan värmen och låt småkoka tills sockerlagen når en temperatur på ca 155 grader/hårt bräckprov. Håll koll på kastrullens kanter under kokningen. Om det börjar bildas sockerkristaller så ska dessa penlsas bort med en blöt brödpensel, detta för att undvika att sockerlagen kristalliseras.
  • Under tiden som karamellmassan kokas: olja in marmorskivan och degskraporna så att allt är förberett.
  • Häll karamellmassan på marmorskivan, men spara ca 1 deciliter i pannan. Den sparade decilitern färgas röd med karamellfärg. Och man får fortfarande inte röra i sockerlagen. Vicka på pannan istället så att färgen sprids
  • Åter till karamellmassan på marmorskivan. Häll på pepparmyntolja över hela ytan. Sen ska lagen arbetas genom att kanterna viks in mot mitten med degskrapa, igen och igen och igen.
  • När massan svalnat så pass att den går att hantera med händerna är det dags att börja dra den. Massan ska dras tills den är vit och trög. Samla sedan ihop den till en tjock "korv", ca 25 cm.
  • Häll upp den röda massan på marmorskivan i en tjockare sträng och två-tre tunnare strängar. Lyft sedan över stängarna på den vita karamellmassan
  • Nu är det dags att snurra massan till polkagrisar. Personligen föredrar jag att enbart rulla dem till stänger, och sen fördela dem till karameller vartefter de ska ätas. Enklare att förvara utan att de kladdar ihop sig. Men man kan så klart göra dem till karameller direkt.
 
 
 
Marmorskiva, latexhandskar och degskrapor är nödvändigt! Jag föredrar degskrapor i plast, det fastnar inte så mycket i dem :-) 
 
 
Karamellmassan ska kokas till ca 155 grader. Jag litar aldrig på termometern, utan när termometern visar 150 grader så kör jag bräckprov.
 
 
Karamellmassan hälls på marmorskiva och bearbetas sedan med degskraporna genom att kanterna viks in mot mitten. Detta ska göras upprepade gånger tills massan är hanterbar med händerna.
 
 
Handskar är trevligt. Det blir liksom inte lika varmt då... Massan dras och viks ihop och dras igen. Detta görs tills massan är vit och fast. På bilden ovan är det ungefär tre-fyra minuters arbete kvar.
 
 
Häll upp den röda massan på marmorskivan. Det är enklare att få det snyggt om man gör på det viset (men man kan så klart hälla massan direkt på den vita "karamellkorven" om man är stadig på hand...)
 
 
Flytta över de röda strängarna på "karamellkorven". Och nu börjar det roliga...
 
 
...nämligen att börja skapa polkagrisarna. Dra ut massan långsamt samtidigt som den skruvas. Jobba ut den till en tjocklek på ca 1 - 1,5 cm. Klipp stänger i lagom längd med en oljad sax.
 
 
Vill man klippa kuddar så gör man det genom att klippa polkagrisarna med ca 1,5 cm avstånd. Vrid polkagrisen ett halvt varv mellan varje klipp. Men ärligt... Ska man göra kuddar måste man jobba SNABBT och nästan enligt löpande band-principen: en som drar massan till stänger och två personer som klipper stängerna till kuddar. Annars hinner man inte med.

Jag tävlar...

Hos Anna kan man vinna en härlig illustration. Den vill jag gärna vinna, jag tyckte att den var tokcharmig :-) Tävlingen pågår till 29:e november, men gå för guds skull inte dit och tävla - det minskar ju mina chanser att vinna ;-)
 
 

Hos Therese kan man vinna denna bok. Eftersom jag har på tok för lite kokböcker (visst har jag?) så måste jag ju försöka samla på mig en till. Tävlingen pågår till 22:a november
 
 

Hos Amanda kan man vinna en juligt röd väska från Tirapunji. Det vill jag göra, för det är jättelänge sedan jag unnade mig en ny väska. Det har nog faktiskt inte skett under hela 2012 faktiskt. Tävlingen pågår till 23:e november
 

Hos Emelie kan man vinna ett Yankee Candle. Tävlingen pågår t.o.m 28:e november
 

Ingen har väl missat de fina pepparkakorna från Arbrå Ångbageri? Dessa kan man vinna på bloggen Lantligt i Smultronbacken. Tävlingen pågår t.o.m 23:e november
 
 
Dåså. Nu ska jag bara knalla runt till er och berätta att jag också vill vara med i tävlingarna :-)

Pyssel for dummies

Nu har det blivit dags att visa er vad jag behövde limpistolen till. Redan i påskas föll jag för DETTA pyssel som jag hittade via Therese. Tre i grupp är ett klassiskt trick vid arrangemang, och genom att göra en vit bas kan det ju bli juligt, påskigt, vårigt eller vad som helst. Allt är beroende på vad man stoppar i burken.

Min tanke var att det ska bo russin och mandlar i två av burkarna och något dekorativt i den tredje. Men jag hade inget av dem hemma, så jag fick stoppa ner något annat för att det inte skulle se så tråkigt ut på bild. Som det känns just nu får dock polkagrisarna bo kvar där.
 

Jag knallade in på second hand-butiken bredvid jobbet och köpte två ljusstakar och en liten vas. Hiskeliga prylar, jag gav en guldpeng för alla tre tillsammans. Glasburkar finns hemma i mängder sen tidigare. Sen behöver man bara en flaska med vit sprayfärg och en limpistol. And then you´re good to go!
 
 
  • Diska ljusstakarna ordentligt. Det får inte finnas en massa fettrester kvar när det är dags att spraymåla dem. Diska även burkar och lock.
  • Spraymåla locken och ljusstakarna. Som vanligt med sprayfärg finns det ett par saker att hålla sig till, nämligen att hålla till utomhus (eller i ett väl ventilerat rum - men vem tusan har ett sånt rum hemma där man vill hålla på att spraya??) och att spraya många gånger i tunna lager.
  • Limma fast ljusstakarna på burkarna. Om du har möjlighet att välja, vilket jag hade, så rekommenderar jag att man använder en limpistol med högre temperatur. Då kan man få ett tunnare lager lim, och dessutom blir det inte lika mycket trådar av limmet.
  • Nu återstår bara det roliga, nämligen att fylla burkarna med nåt kul. Vill man kan man knyta band runt burkarna, limma på nån grankvist eller liknande. Men jag vill ha mina naturella.

Vad tyckte jag om limpistolen från Dremel?
Jo, jag gillar den. Nu har jag bara testat high temp, men den funkar fint. Snabb uppvärmning och som sagt: den trådar väldigt lite. Det gillar jag. Saker som ska utforskas senare: low tempfunktionen och glitterlimmet :-)
 
Detta blir för övrigt mitt bidrag i Fiffiga Systrars novemberpyssel

Grattis Tomtens Dotter; bloggen fyller 6 år idag!

Idag är det precis sex år sedan jag startade denna blogg. När jag började blogga 2006 var vi en handfull julbloggare. I dag är det (tyvärr) omöjligt att hålla koll på alla. När jag började blogga var det viktigt för mig att vara anonym, därav bloggnamnet Tomtens Dotter. Idag skyltar jag med min e-postadress och jag kan visa mig själv på bild i sällsynta fall. Som här till exempel
 
Eftersom jag har bloggat ett tag så har det ju blivit en hel del inlägg genom åren. Nån som kan gissa hur många förresten? Om nån gissar rätt så kommer det att komma en liten sak på posten - är ni flera som gissar rätt så är det till den första med rätt gissning. Mitt allra första inlägg handlade om glögg. Förvånad, någon? Inte? Tänkte väl det haha. När jag tittar tillbaka verkar det väldigt konstigt att jag bara började med ett inlägg som handlade om något, istället för att göra nån form av presentation av mig själv och tanken med bloggen. Nej då, rakt in på gôtterierna bara :-)
Edit: Ingen har gissat rätt på hur många inlägg som skrivits. Men om någon undrar så hade det - när frågan ställdes - skrivits 857 inlägg (inklusive detta)
 
Och på tal om gôtterier... Här kommer några av mina favoritrecept. Klicka på bilderna för att komma till recepten.
 
 
 

 

 

 
 
På grund av bloggen har jag lärt känna en massa trevliga människor och fått göra en massa roliga saker. Druckit snaps, varit på glöggmingel och på fredag så blir det ännu roligare. Då går den första julbloggsträffen av stapeln. Hipp hipp hurra för min blogg som fyller år idag. Sex år, och vem vet... Det blir nog sex år till också. Hänger ni med? :-)

Imorgon drar jag vinnaren av tomtefamiljen.
Vill du vara med och tävla så har du chansen fram till midnatt. 
Tävlingsinlägget hittar du HÄR

Loimu 2012

Har lyckats lägga vantarna på årets Loimu även i år. För varför skulle det bara vara svenskarna som gör årgångsglögg? I flera år har Lignell & Piispanen gjort årgångslögg på andra sidan östersjön och i år har de verkligen lyckats!
 
 
Flaskan levererades i måndags av en bekant från Åland. Den kan - så vitt jag vet - inte köpas i Sverige, utan det är Finland som gäller. Eller färjorna så klart.
 
För det första: Åhh så snygg flaskan är! För det andra: Årets Loimu har smak av åkerbär. För det tredje: det är en STARK glögg. Stadiga 21% sticker i näsan.
 
Smaken av åkerbär kommer verkligen fram. I övrigt så smakar den inte så himla mycket glögg, men den är väldigt trevlig ändå. Styrkan finns där, och som med all glögg är det tydligare ju varmare glöggen är. Jag föredrar glöggen ljummen. Tidigare år har den mest bara varit stark, inte så mycket smak. Men i år är den god. Så om ni ska åka till Finland, eller sätta foten på en båt, så kan jag verkligen rekommendera ett köp.
 
Betyg:
1. Hej soptunnan!
2. Flaskan blir uppdrucken, men inskaffas inte igen
3. Helt okej. Kan absolut köpas igen om favoriterna är slut.
4. Toppen! Detta blir en återkommande glögg.
5. Underbar. Denna måste hamstras för att aldrig någonsin riskera att vara utan.

Bästa bästa! Tack

 

Ätbara tomtar till glöggfesten?

Håller på att klura på vad som ska få rum på glöggfesten. Jag har mina beprövade recept (se HÄRHÄR, HÄR och HÄR) men försöker att hitta på något nytt varje år. Vem vet, kanske detta blir årets nyhet?



Toksöta tomtar som är gjorda av Baby Bel-ostar. Idén och beskrivningen har jag hittat på bloggen Cute Food For Kids. Nyfiken på hur man gör? Då får du knalla vidare :-)

Här är det lite fullt upp. Mamma och pappa är på besök och ja... Datortid är definitivt nedprioriterat. En annan gång... Men vi har i alla fall hunnit smaka årets Loimu. Vi skulle egentligen ha smakat den sista glöggen från Tegner&Son också, men vi fick inte upp flaskan.


Toka ha tur (part 1)

...som min mamma skulle säga. Sagt på formell svenska där man använder hela ord och fullständiga meningar kanske man skulle säga "den som är tokig har tur". Men sånt pysslar vi inte med.
 
Häromdagen ägnade jag en och en halv timme åt att leta efter min limpistol. Den är på rymmen. Spårlöst försvunnen. Igen. Fattar inte hur den bara kan försvinna sådär... Den gjorde samma sak förra året.
 
Nåväl. Anledningen att jag anser mig sjävl vara en människa med tur är att dagen efter mitt letande så droppade det in ett mail där jag blev tillfrågad om jag ville prova på en limpistol från Dremel. Skojar du? Det kom som en skänk från ovan.
 
 
Igår landade den hemma hos mig, så förhoppningsvis finns det lite tid att pyssla på söndag kväll :-) Har redan påbörjat pysslandet lite... Det ska egentligen bara färdigställas. Vad jag ska göra? Pilutta dig, det får du inte reda på ännu. Men det är en fin och enkel grej där jag hittat inspirationen hos Therese. Så mycket kan jag avslöja :-)
 
Är du också sugen på en limpistol förresten? Amanda tävlar ut en likadan!
 

Julskinka i ny kostym?

Nån som brukar göra en julskinka till första advent? I sånt fall tänkte jag bjuda på lite tips på andra griljeringar - när det inte är julaftonsskinkan kan man kosta på sig att vara lite wild and crazy tycker jag.
 

Min syster brukar använda blodapelsin i sin griljering. Det ger en intressant smak som jag verkligen gillar!
Blanda 1 äggula med 2 msk senap och zest från en bapelsin och eventuellt en liten skvätt juice. Pensla geggan på skinkan och strö över lite ströbröd.

Själv har jag inspirerats av min kollega Görgen och kan gärna köra lite pepparkakssmak på skinkan.
Blanda 1 äggula med 2 msk senap och 1 msk honung. Häll även på en skvätt Becherovka. Pensla geggan på skinkan och strö över lite krossad pepparkaka.

Becherovka är en tjeckisk kanelsprit som finns i systembolagets beställningssortiment. Toppen så här i vintertid dessutom - man kan exempelvis spetsa antingen en kopp Earl Grey eller göra lättglöggen lite starkare.
 
Och på tal om starkare... Nu pratar jag inte alkohol längre utan senap. Vill bara påminna om att senapen mår bra av att stå och mogna lite. HÄR är min variant, testa det vettja. Min mamma gav den MVG när hon testade den för nån vecka sedan.

Bra karl reder sig själv!

Sen är det ju alltid kul att se folk jobba också. Här är Niklas i full färd med att baka saffransbullar. Själv satt jag på en stol och talade om vad han skulle göra. Jag kanske ska baka med honom fler gånger... :-D
 
 
 
 

Bakning på schemat

När vi hade stora glöggprovarkvällen här så bjöd jag ju på saffransbullar. Niklas blev förälskad och sa att det var de godaste bullarna han hade ätit. Sen gick det ett par dagar, sen ringde han och frågade om jag kunde hjälpa honom att baka. Och det kan jag så klart. Så det står på schemat för kvällen.
 
Nu är det faktiskt bara en enda glögg kvar i skåpet som står kvar oprövad i skåpet. Det var bara en kvarting, så den fick inte vara med på provningskvällen - det var inte direkt lönt att dela den på åtta. Däremot kommer jag att korka upp den i helgen och bjuda föräldrarna på. Så får det va, så får det bli!
 
 

Planering: Reality Check

Nu var det länge sen vi såg till planeringsgubben. Panikgubben. Men vet ni en sak, igår kväll gjorde jag en liten reality check och insåg att jag är i stort behov av en panikgubbe nu! Pronto. Så. Nu gäller det att strukturera, planera, förbereda och prioritera. För mig är den önskade deadlinen 1:a advent, men med viss respit fram till 2:a advent när det är glöggfest.
 
 
Kalender:
14 nov: Baka saffransbullar med Niklas
15 nov: Mamma och pappa på besök.
16 nov: Mamma och pappa på besök.
17 nov: Mamma och pappa på besök.
18 nov: Mamma och pappa på besök.
Veckans prio: Köp de sista julklapparna som ska åka bil norröver med föräldrarna! Tänk vad skönt att slippa släpa dem på tåget... Och nu är det ta mig tusan hög tid att bestämma hur adventsljusstaken ska se ut i år!! Fixa småsaker som kan ordnas trots att jag har besök, tex frosta ur frysen, börja ordna med julkorten, sätta upp utebelysningen. Köp ljung och gör i ordning ute. Så mycket trevligare att göra det i dagsljus liksom. Dessutom är det hög tid att bestämma hur adventsljusstaken ska se ut. Och göra en städlista, för det är så skönt när man får stryka saker från listan...
Veckans verklighet: Frys avfrostad. En julklapp hemskickad med föräldrarna. Jag har en plan för adventsljusstaken. Frysen är avfrostad, utebelysningen är på plats. Dock har jag inte tagit tag i julkorten. Det måste bli lite shopping imorgon på lunchen. Och städlistan är inte påbörjad ännu. Men det är sånt jag kan göra på tunnelbanan till och från jobbet...

19 nov: Åsa
20 nov: Keramik.
21 nov:
22 nov: Planera ingenting! Ev jobba över om det krävs inför semestern.
23 nov: Bloggträff
24 nov: Godis med familjen Fågel.
25 nov:
Veckans prio: Boka städning till nästa vecka...! Jag kommer inte att hinna allt själv. Handla frimärken och kuvert till julkorten. Handla det som krävs till adventsljusstaken. Städa pysselrummet och sovrummet. Strippa lägenheten så att det finns plats för julpynt. Försök hinna med att titta på skidor också!!

26 nov:
27 nov: Semester. Keramik (om jag hinner)
28 nov: Semester.
29 nov: Semester. Deadline!
30 nov: Semester. Julmarknad i Lübeck
1 dec: Julmarknad i Lübeck
2 dec: Julmarknad i Lübeck. Första advent.
Veckans prio: Städa städa städa. Putsa fönster. Pynta, stryk gardiner - tänk på att gardinerna från strykhelvetet tar en evighet att stryka... Tvätta. Packa. Spika menyn till glöggfesten. Sist men definitivt inte minst: ha några underbara dagar i Lübeck. Och sedan komma hem på söndag kväll till en lägenhet som är färdigstädad, färdigpyntad och underbar. Slänga upp fötterna i soffan och dricka glögg och titta på de två första avsnitten av julkalendern och kanske någon alpin tävling. Det är ju transatlantiska tävlingar den helgen så det borde tajma rätt bra.

3 dec: Gör klart det sista med julkorten.
4 dec: Keramik.
5 dec: Handla till glöggfesten.
6 dec:
7 dec: Fylla år och ha en allmänt bra dag. Inga måsten.
8 dec: Massa måsten, men trevliga sådana: förbered för morgondagen..
9 dec: Glöggfest.
Veckans prio: Fylla år och fixa glöggfest. Fixa det sista som förmodligen inte hanns med under föregående veckan - som att bära tillbaka alla lådor till förrådet. Se till att ordan det tidigt i veckan. OM det finns tid är det en bra grej att klä granen så att den är på plats till glöggfesten. Få iväg julkorten. 

Efter den 9:e december så känns det som att tempot är bättre. Dvs oplanerat. Här ska det hittas några kvällar som man kan göra julgodis på - men där är det mer "dag för dag"-tempo. Än så länge i alla fall... 
 
Har du gjort någon reality check för din julplanering? Har du koll på läget?

Ur led är tiden (anno 2012)

Förra året visade jag en bild på vad som växte i min mammas trädgårdsland i november. I år ska väl inte jag vara sämre... Och då ska vi minnas att det faktiskt har varit snö och minusgrader.
 
 
Ikväll: Keramik. Roligt.
Förra veckan glaserade jag några saker som var klar sen tidigare, samt att jag beskickade (dvs gjorde i ordning botten och putsade det som drejats tidigare) en skål och ett fat. Att de överlevt en månad är helt fantastiskt. Plastpåsar är bra saker. Idag ska jag börja med nya saker.
 
Undra vad jag ska göra?
 
 

Att göra det man är bäst på...

...det gjorde jag i går morse. Nämligen att försova mig. Jag är faktiskt väldigt duktig på det. Väckaren ringde, men jag förstod verkligen inte VARFÖR den ringde på en söndag. Jag stängde därför av den och somnade om. Sen vaknade jag i panik 07:50 och insåg att näe, det är visst måndag ändå. Satan.
 
Upp fort som bara den och in i badrummet. Duscha snabbt, snabbt. Det brukar få en att vakna till. Men nej, tydligen inte. Nu ska jag dela med mig av min enorma livserfarenhet: Folk som är så trötta att man inte kan tänka ska inte utsättas för att saker och ting förändras. Som att saker står på fel ställen tillexempel. Tillexempel hudcreme på tub.
 
[Bildkälla]
 
Det är inte, jag upprepar: INTE gott att borsta tänderna med Nivea Soft. Dessutom undrar jag om det är bra för emaljen att borsta tänderna med mjukgörande creme - kan aldrig vara hälsosamt. :-/ Jag hoppas därför att denna morgon har börjat bättre (detta är ett tidsinställt inlägg). Om någon undrar: Nivean är förpassad till badrumsskåpet där den SKA bo.
 
För att göra detta inlägg lite julrelaterat: Är det någon som känner nån som kan bygga en väckarklocka till mig? En sån som Kalle Anka har i husvagnen på julafton? En sån som rullar upp täcket och fortsätter att snurra och piska en på fötterna? En sån väckarklocka vill jag ha i julklapp.
 
Om någon har några andra, kanske mer realistiska tips på hur man gör för att höra väckarklockan ringa så kan ni gärna berätta dem med.
 
En vecka kvar innan jag drar vinnaren av tomtefamiljen.
Vill du vara med och tävla klickar du HÄR

Tomten är vaken, men jag sover!

Tyvärr var den nya Astrid Lindgren-boken Tomten är vaken en stor besvikelse. Det finns nog en anledning att detta manus glömts bort om man säger så. Astrids storhet är ju att man sugs in i berättelsen på en gång, och detta gäller oavsett om man läser "romansagor" som Mio Min Mio, "seriesagor" som Pippi Långstrump, eller "kortsagor" i stil med Nils Karlsson Pyssling, eller min personliga favorit av kortsagorna: Ingen rövare finns i skogen.
 
 
Jag beställde dessa böcker i julklapp till några barn i närheten, och passade så klart på att tjuvläsa dem innan de hamnar i julklappspapper. 
 
Tomten är vaken handlar om en liten hustomte och hur han knallar runt på gården och snackar med djuren. Det är ingen handling i sagan, utan mer en vardagsbetraktelse ur hustomteperspektiv. Boken lämpar sig möjligtvis för de riktigt små barnen, upp till kanske 4-årsåldern
 
Jul i stallet är inte en nyhet, men den var ny för mig.. Kanske har det att göra med att jag inte är barn längre och därmed inte har koll på barnbokssläpp :-) Denna är något bättre än Tomten är vaken sett till både språk och illustrationer. Det är historien om när Josef och Maria knallar runt och letar efter nånstans att klämma ut Jesusbarnet, och hittar till ett stall. Berättelsen är förpassad till en snöig miljö och den är helt avkristnad. Perspektivet är snarare djurens än kristendomens. Detta är också en bok för de mindre barnen.
 
Om man promt måste köpa en av dessa så skulle jag säga att Jul i Stallet är den man ska lägga pengarna på. Men jag skulle rekommendera en annan bok. Köp Nils Karlsson Pyssling-samlingen vettja. Den är bra. På riktigt.

Washitejpade värmeljus

Jag skrattade lite när jag gick in till Anna i helgen. Jag hade nämligen precis fotat mina egna ljus, men inte hunnit skriva om dem. Så nu har jag också gjort som Helly, Flipfloppan och tidigare nämnda Anna. Och säkert en hel massa andra också. Men det är ju så fint :-)
 
 
Förra veckan var en intensiv arbetsvecka. Och i helgen har det varit precis lika fullt upp. I lördags var jag på 40 + 40 + 40-årsfest. Och igår hjälpte jag en vän att röja förråd inför en flytt. Jag somnade i soffan ganska snabbt igår kväll... Har en massa obesvarade kommentarer, och det känns som att det var länge sen jag tog mig tid att säga hej hos er andra. Men jag har inte glömt bort er. Jag läser fortfarande :-)
 
Ha en fin vecka!

Ripa, Ripa och Tegner&Son

I söndags provsmakade vi hela nio sorters glögg. Jag har haft fullt upp denna vecka och inte riktigt hunnit sammanställa allt i protokollen. Nu är det dags att redovisa de sista sorterna. Problemet blir ju att när man testat så många sorter så är det svårt att komma ihåg vem som smakade vad - även med hjälp av protokollen. Så jag har provsmakat dessa igen en och en för att kunna skriva något om varje glögg...
 
Panelen bestod av åtta personer med lite olika tycke och smak. Två personer är såna som dricker glögg till frukost. En är ett monster som jag har skapat. Två personer dricker i och för sig glögg men är kanske inte överentusiastiska, och två är normalglöggare. Och så jag då... Och vad jag tycker om glögg har ni koll på vid det här laget.
 
De tre sista sorterna som testades var Ripa Vinglögg, Ripa Glüwein och Tegnér & Son Tradition. Det ni ska ta med i beräkningarna när ni läser detta är att vi redan testat sex andra glöggsorter och sju sorters julmust. Betygen är överlag ganska dåliga från provsmakningen. När jag testat om dessa en och en blir mina betyg betydligt högre. Det kanske är som så att man inte ska testa så många sorter samtidigt när man är ute efter att hitta en ny favorit...? Okej, jag har lärt mig läxan. Max testa tre sorter i taget för rättvisa resultat.
 
Den gamla vanliga betygskalan gäller:
1. Hej soptunnan!
2. Flaskan blir uppdrucken, men inskaffas inte igen
3. Helt okej. Kan absolut köpas igen om favoriterna är slut.
4. Toppen! Detta blir en återkommande glögg.
5. Underbar. Denna måste hamstras för att aldrig någonsin riskera att vara utan.
 

Ripa Vinglögg Ekologisk
I min mening är detta en bra basglögg. Det är en sån som kan stå på diskbänken och förgylla en vanlig onsdag kväll. En fördel är att den kommer som Bag In Box :-) Mina vänner var kanske inte lika entusiastiska, men den fick i alla fall hyggliga betyg överlag i alla fall om man bortser från att två personer inte är några superglöggare.

Saxat ur provsmakningsprotokollet:
-Tråkig, oinspirerande
-Varken eller. Smakar glögg men nja...
-Tråkig, men smakar i alla fall glögg.
-Klen, men god. Okej sting.
-Välbalanserad.
-Citrustoner och lite choklad.
-Bäst
-God, men sticker inte ut. God eftersmak.
-Luktar lite citrus och rödvin. Smakar lite julmust.
-Julglögg.
 
Inköp, alkoholhalt och pris: Systembolagets ordinarie (tillfälliga) sortiment. BIB 2 liter. 139 kronor. 
 
Betyg:
Söndagens betyg 3 - 1 - 3 - 2 - 3 - 3 - 4 - 3,5 vilket ger ett genomsnittligt betyg på 2,81
I dagens provsmakning står jag fast vid betyget 3,5

Ripa Glühwein
Detta är en nyhet i för året, och ju egentligen ingen glögg. Men vi är inte så knussliga, kryddat och sötat rödvin som värms kvalar in som glögg. Den är inte så söt som en vanlig glögg (uppenbarligen) men den är ok.  

Saxat ur provsmakningsprotokollet:
-Medelmåttig
-Helt okej, denna skulle jag kunna hinka några flaskor av
-Luktar godare än den smakar
-Blir godare ju mer man dricker den
-Smakar lite saftglögg. Klen men god.
-Lite söt. Lingon. Konstig smak ibland.
-Okej, men lite menlös
-God, men inget speciellt.
 
Inköp, alkoholhalt och pris:
 
Betyg: 2 - 3 - 3,5 - 3 - 3 - 2 - 3 - 3 vilket ger ett genomsnittligt betyg på 2,81
Jag står fast vid mitt betyg på tre. Men jag tror ändå att jag uppskattar den mer på en glöggkväll som något som bryter av mot det jättesöta.

Tegner & Son, Tradition
Detta var den glögg som panelen tyckte minst om. Även jag gav den låga betyg i testet, men nu när jag testar den igen så tycker jag att den är god. Definitivt inte lika god som storebror Biskopens Blandning, men ändå en stabil glögg. Kan det ha något att göra med att detta var den nionde glöggen vi testade? I söndags skrev jag att den var "syrlig med mycket citrus". Idag tycker jag att den är lagom söt och smakar glögg med kardemummatoner.

Saxat ur provsmakningsprotokollet:
-Smakar rosévin
-Vattnig, smakar inget.
-Blä, inga kryddor
-Nej. Äcklig. Men bättre sval.
-Fadd smak, sur saft, enbär
-Sträv att dricka.
 
Inköp, alkoholhalt och pris: Systembolagets beställningssortiment, nr 76255, 75 cl, 49 kr.
 
Betyg:
Söndagens betyg: 1 - 2 - 1 - 1 - 1 - 1 - 2 - 1 vilket ger ett genomsnittligt betyg på 1,25
Idag när jag dricker den så får den nånstans runt 3 - 3,5 i betyg av mig.

Testat recept från Tomtens Dotter?

Jag gillar mat. Jag gillar att göra godis. Jag har till och med börjat gilla att baka annat än muffins och scones det senaste året. Genom åren har det blivit en hel del recept på bloggen, och det är främst för att jag ska veta vart jag har dem - det här är ju mitt eget arkiv. Men även för att inspirera er så klart.
 
I fredags fick jag en kommentar ifrån Johanna. Hon hade testat att baka mina saffransbullar. Nåja, nästan i alla fall. Och Amanda har gjort mina Rocky Road, och hon säger att det receptet är mycket bättre än Leilas recept. Ulla har testat pepparkaksrulltårtan. Hantverkaregatan har testat chilisylten (där receptet inte är mitt, utan Nigellas. Men jag är nog den främsta ambassadören för chilisylten) Flipfloppan har testat Rocky Road Fudge och hon tycker att det är ungefär 100 gånger godare än vanliga RR.
 
Därför blir jag så klart nyfiken... Är ni flera därute som testat recept som ni hittat här? Det skulle vara jättekul om ni lämnade en kommentar. Gärna med en länk till inlägget om ni bloggat om det. 
 
Ha en riktigt skön söndag!
 
 

Tegner & Son, Biskopens Blandning

Denna glögg fick toppbetyg förra året. Jag missade den helt och har varit jättenyfiken på att prova. Den fick genomgående höga betyg i vår provsmakning. En traditionell rödvinsglögg, välbalanserad och god. Min nya favoritglögg. Så här ska en glögg smaka!
 
Biskopens Blandning blindtestades tillsammans med Blossa Starkvin. Tyckte att det var fiffigt att jämföra tungviktaren med uppstickaren, men som ni kunde läsa igår gick det inte så bra... Det spelade nog ingen roll. Som sagt: Biskopens Blanding är en riktigt, riktigt bra glögg!
 
Saxat ur provsmakningsprotokollet:
-Kryddig, mustig
-Lite alkoholstark
-Smakar glögg,
-Stark, lite "stick i näsan"
-Bäst
-GLÖGG bra!
-Är detta Blossa Starkvin? (från två protokoll)
-Supergod. Härligt kryddig med "det rätta stinget"
-Spritig, plain glögg.
-Mycket kardemumma. God!!! Fyllig
-God. Lite spritig. Bra kryddning.
 
Alkoholhalt: 14,5%
 
Inköp och pris: Systembolagets beställningssortiment. Nr 76252. 14,5%. Inte nog med att den var godast. Den är billig också: 59 kr för 75 cl. Den är helt klart värt omaket med att beställa!
 
Betyg: 2 - 4,5 - 4 - 4 - 4 - 2 - 4,5 - 4 vilket ger ett genomsnittligt betyg på 3,625 från testpanelen. Då kan man tillägga att tvåorna kom från människor som inte är jätteförtjusta i glögg. Mitt personliga betyg blir lite högre än snittet:
1. Hej soptunnan!
2. Flaskan blir uppdrucken, men inskaffas inte igen
3. Helt okej. Kan absolut köpas igen om favoriterna är slut.
4. Toppen! Detta blir en återkommande glögg.
5. Underbar. Denna måste hamstras för att aldrig någonsin riskera att vara utan.
 

Pysseltips á la gratis är gott!

Så här inför julen så rullar det ju en hel del slantar. Och att göra saker själv kostar många gånger bra mycket mer pengar än att köpa saker färdigt. Sprang just på följande tips på bloggen Craft and Creativity som jag därför vill dela med mig av till er:
 
 
Åtta olika mönstrade papper som hon delar med sig på PDF. Så att man själv kan skriva ut i skrivaren hemma. Trevligt värre och som sagt: Gratis är gott :-)

Slalom i helgen!

Amanda, ruska liv i sambon för i helgen är det slalomtävlingar från Levi. Första åket i SVT1 kl 10:00 (sändningen startar 09:50)

Enligt principen "damerna först" så är det damtävlingar idag, och imorgon kör herrarna. Ska bli kul att få en status på svenskarna :-)

Blossa starkvin

Som jag berättat om tidigare hade jag bjudit in mina vänner till en stor glöggprovsmakning i söndags. Panelen bestod av åtta personer med lite olika tycke och smak. Två personer är såna som dricker glögg till frukost. En är ett monster som jag har skapat. Två personer dricker i och för sig glögg men är kanske inte överentusiastiska, och två är normalglöggare. Och så jag då... Och vad jag tycker om glögg har ni koll på vid det här laget.
 
Vi hade testat chokladglögg och Ripa Chili och Peppar tidigare på kvällen. Ytterligare fyra sorter stod på provsmakningsschemat.Sen kom jag att tänka på att har hade en flaska Blossa Starkvin stående i glöggskåpet också. Det är ju hela Sveriges standardglögg, så det är ändå kul att ha den som en liten referens. Om inte annat så är det spännande att se om folk kunde ta ut den i ett blindtest.
 
Döm om min förvåning när jag inte gillade Blossan. Ännu mer förvånad blev jag när Cecci inte kunde plocka den i blindtestet. Att det skulle ske var nämligen helt otänkbart. De kommentarer som nämndes om glöggen var inte snälla. Det var faktiskt så pass illa att jag blev tvungen att gå och köpa en ny flaska idag, bara för att se om Blossa starkvin är äcklig och överreklamerad, eller om det faktiskt var något fel på den flaska jag hade stående.
 
 
Jag borde veta vad jag pratar om. Det skulle inte gå åt så här mycket av den på en pysselhelg om den inte var god, eller hur?
 
Och jo. Det VAR fel på den. Ikväll har jag jämfört den nyinhandlade flaskan mot den som provades i söndags.
  • Söndagens flaska luktade extremt mycket russin och HB.
  • Dagens flaska luktade glögg.
  • Söndagens flaska fick följande kommentar från en av provsmakarna: Baserad på egyptisk alkohol? Om ni har varit i Egypten och testat den inhemska spriten så fattar ni kommentaren....
  • Idag smakar det glögg. Den smakar helt enkelt som den SKA smaka.
Jag kommer därför inte att redovisa resultatet för Blossa Starkvin från söndagens provsmakning. Det är inte rättvist. Jag nöjer mig med att säga att den är, och förblir, en av mina absoluta favoriter MEN... Jag har hittat en som är bättre och som kom ut ur testet med toppbetyg. Vilken sort? Det berättar jag imorgon :-)

Cupcakes

Hur är det som? Är ni bra på att baka cupcakes och kanske främst på att dekorera dem? Jag är inte bra på det, men det är väl som med allt annat. Öva, öva, öva!


Bilden har jag lånat ifrån Agneta Olsson och där finns en pedagogisk steg för steg-beskrivning på hur man gör dessa fantastiska skapelser. I kommentarerna finns lite svar på frågor, så glöm inte att läsa dem.
 
Fredag. Äntligen! Denna vecka har varit lite tuff. Mycket på jobbet. Ikväll ska jag ha en riktigt skön kväll i mitt eget sällskap och så ska jag skriva klart söndagens glöggrecensioner. Har suttit och skrivit på den sista (fem sorter) i ett par timmar igår, men sen gick ögonen i kors, så då blev det Hela Sverige Bakar istället.
 
Ha en nu riktigt fin dag!

Ripa Starkvinsglögg med peppar och chili

Visst låter det konsigt? Jag menar varför i hela friden stoppa chili och peppar i en glögg? Kan det verkligen vara något? Svaret på den frågan är: Ja, tveklöst.

Åh vilket jobbigt liv jag lever. Stackars, stackars mig som måste prova glögg i parti och minut. Åh vad jag lider. Nej inte direkt. Jag stormtrivs. Vissa flaskor ser man mer fram emot att sprätta än andra, och detta var verkligen en sån som jag längtade efter. Jag älskar glögg, jag älskar chili och peppar är lika grundläggande som salt.
 
Sen gäller det bara att skapa en fungerande kombo. Och jag måste verkligen säga att de har lyckats. Det är helt enkelt en bra rödvinsglögg med en liten twist som gör det hela roligare, men där ändå glöggen får spela huvudrollen - inte smaksättningen.
 
Detta var en av de glöggsorter som vi testade i söndags. Testpanelen bestod av åtta personer och så här gick snacket:
 
-God. Mycket kardemumma.
-Chilin och pepparen kommer fram i eftersmaken.
-Jag gillar den. Toppen.
-Den växer om man äter pepparkaka till.
-För mycket alkoholsmak
-Lite sur vilket jag gillar
-Bra drag!
-Kan bli för mycket i längden?
-Luktar peppar och glögg.
-Lagom söt (=inte så söt)
-Kul med lite hetta i glöggen
 
Alkoholhalt: 14,5%
 
Inköp och pris: Systembolagets tillfälliga sortiment (nr 96009). Kostar 69 kronor för 50 cl. 
 
Betyg:
4 - 4 - 3,5 - 3 - 2 - 5 - 4,5 vilket ger ett genomsnittliggt betyg på 3,71
(Skumt! Ett protokoll är borta. Så det är bara sju personer som snittet ovan beräknats på)
 
 
 
 

Torsdagsrecept på fredagstacos som lördagslunchgratäng

Japp. Då står man där med lite rester från fredagsmyset som inte räcker till något. För lite köttfärs för att räcka till något vettigt. Lite grönsaker, men kanske inte tillräckligt. Och nachochipsen... Ja, där är alla hela chips redan uppätna och det ligger trasiga rester i botten på påsen.
 

Denna gratäng slängde jag ihop för nån vecka sedan på tacoresterna. Blanda ihop köttfärsen och grönsakerna i en gratängform. Tillsätt en burk bönor eller kikärtor från skafferiet om det behövs utfyllnad... Passa på att kolla i kylen om det finns nåt annat passande att slänga i när du ändå är igång... Sen är det bara att toppa med nacochipssmulorna och riven ost. In i ugnen i 20 minuter eller nåt.
 
Servera med en sallad, salsa och creme fraiche. Eller vad man nu vill ha till :-)
 
Förresten... Nån som provat att ha skivad banan som tacotillbehör? Låter sjukt, men är så himla gott. Men jag skulle inte rekommendera det i gratängen...
 
Vad har du för skumt till dina tacos?

Chokladdoppad lakritskola med havssalt

I Johanna Westmans bok Julgodis för små och stora sockerbagare finns massvis med goda recept och denna kola har jag varit sugen på att testa länge! I måndags hade jag tur. Åsa var nämligen på besök, och med sig hade hon lite kola som hennes mamma hade lagat. Såååå god!!!
 
 
Chokladdoppad lakritskola med havssalt
Den var verkligen lika god som jag trodde. Johannas ursprungliga recept är lite pimpat, lite mer smör och lite mer Turkisk Peppar. Smaskigt. Och passade utmärkt med en kopp Earl Grey.
 
3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl sirap
1 msk kakao
1 påse Turkisk Peppar
2,5 tsk smör
200 gram mörk choklad
havssalt
 
Gör så här:
  • Klä en form, ca 20x20 cm med bakplåtspapper
  • Krossa karamellerna i en mortel
  • Blanda grädde, socker, sirap, kakao och de krossade karamellerna i en tjockbottnad kastrull. Låt det koka upp under omrörning, och låt det sedan koka kraftigt utan lock och utan att röra om tills temperaturen är ca 117 - 120 grader. Rör om lite när kolan har sjunkit ihop
  • Rör ner smöret och häll smeten i formen. Häll smeten i formen och låt kolan stelna.
  • Temperera chokladen.
  • Klipp eller skär kolan i bitar. Doppa varje bit i choklad och lägg på galler eller på ett bakplåtspapper.
  • Strö lite havssalt på toppen av varje kolabit innan chokladen har stelnat.

De godaste saffransbullarna!

Jag vet att ni har egna saffransbullerecept sedan tidigare. Och varför skulle ni lita på en vilt främmande människa på andra sidan internet? Jo, det ska jag berätta för dig: för att det är de godaste bullarna du har smakat. För att när jag åt de två sista bullarna till kvällsfika igår kväll var de fortfarande saftiga trots att det var två dagar sedan de togs fram från frysen.
 
Om du bakar dem nu, ja då har du tid att baka dina vanliga OM du mot förmodan inte skulle hålla med mig när du väl provsmakat. Men det känns riskfritt.

 
Jag vet, jag kanske sticker ut hakan lite väl långt nu. Men det är för din egen skull. Jag gör ju detta för att DU ska få det godaste adventsfikan i mannaminne. Det är ren omtanke. Lita på mig!
 
Just denna variant tillkom lite slumpartat i söndags. Insåg att jag inte skulle ha tid att låta en florsockerglasyr stelna till så jag fick improvisera. Jag är så glad att jag inte hade tid. Detta blev så perfekt som det bara går. Eget skryt luktar illa, men egna bullar både luktar och smakar gott ;-)
 
Gör helt enkelt Kramforsbullarna men pensla med smör och rulla i socker. Thats it. Bara gör det!

KeramIca och positiva nyheter om äppelglöggen från Vinfabriken

Äntligen. 28:e september var jag på keramiken senast. Sen blev jag sjuk i två veckor och satt hemma i soffan och gjorde ingenting. Verkligen INGENTING i två veckors tid. När jag började jobba igen så... Ja, ni vet hur det är... Från 0 till 100 och då är i alla fall jag mer död än levande när man går från jobbet. Har inte orkat gå dit förän igår.
 
Och oj vad kul det var. Även om jag inte egentligen GJORDE någonting. Jag glaserade lite grejer som var klart sen förra gången. Men bara grejen av att vara där igen var välgjörande.
 
Mindre kul var den halvtimmeslånga promenaden hem. Regn... Och när regnet rinner av jackan blir låren väldigt blöta. Ni kan tro att det var skönt att komma hem och slinka i teletubbiedräkten och värma en liten äppelglögg. Har förresten goda nyheter om den.
 
I min tidigare recension avslutade jag med följande rader: Egentligen så är det enda som drar ner betyget att glöggen är beställningsvara. Trots det: denna kommer jag att dricka mycket av i höst och vinter. Men just nu så snålar jag på den flaska jag har - om nån kommer och hälsar på så plockar jag fram någon annan glögg och behåller denna för mig själv :-) Som tur var stämmer inte detta. Eller så här: det stämde när recensionen skrevs. Men nu, efter den 1:a november, så ingår den i det ordinarie (om än tillfälliga) sortimentet på Systembolaget. Nu har den alltså gjort sig förtjänt av den där sista halva stjärnan som saknades för att vara en fempoängare. 
 
 

Chokladglögg x 3

Dags för första recensionen från söndagens stora glöggtest. Vi hade tre olika sorters chokladglögg att prova: Dufvenkrooks Choklad (mindre än 0,5%), Saturnus Choklad (2,2%) och Lucia Choklad (15%). Naturligtvis lite olika förutsättningar dem emellan, men det kändes ändå rätt att testa all chokladglögg tillsammans.

Testet utfördes som ett blindtest med en testpanel bestående av fem personer (de sista hade inte kommit än). Varje person utrustades med tre numrerade glöggmuggar och ett protokoll. Innan provsmakningen uppfostrade jag vännerna så att de hade koll på betygen.
 
Har du hängt med ett tag så är du van vid betygsskalan. Om du är en ny läsare så kommer skalan här:
 
1. Hej soptunnan!
2. Flaskan blir uppdrucken, men inskaffas inte igen
3. Helt okej. Kan absolut köpas igen om favoriterna är slut.
4. Toppen! Detta blir en återkommande glögg.
5. Underbar. Denna måste hamstras för att aldrig någonsin riskera att vara utan.
 
And let the provsmakning begin!
 
 
Dufvenkrooks Choklad (glögg nr 1)
En alkoholfri glögg som förmodligen finns i en livsmedelsbutik nära dig.
Kommentarer:
-Russin. Söt
-Doftar choklad, men smakar inte choklad.
-För mycket saft.
-För söt, ingen chokladsmak
-Mycket kakaosmak, lite glöggsmak (från två provsmakare)
-God, men kunde vara aningen mindre söt
-Torr eftersmak
-Saft + mjölkchoklad
Betyg:
3 - 2 - 4 - 2 - 3 ger ett snittbetyg på 2,8 snöflingor

Saturnus Glögg med choklad (glögg nr 2)
Inte helt alkoholfri. 2,2%. Även denna kan köpas i livsmedelsbutiken.
Kommentarer:
-Nä!
-God, men suspekt lukt
-Choklad och nötsmak.
-Bäst av chokladglöggarna.
-En svag lukt och smak av koskit.
-Känner varken choklad eller glöggsmak
-Definitivt godare än 1:an (så länge man inte luktar)
-Kakao i eftersmaken
-Saft och enbär
-Väldigt lite choklad om ens någon?
Betyg:
1 - 4 - 1 - 3 - 3 ger ett snittbetyg på 2,4 snöflingor

Lucia Choklad (glögg nr 3)
15%. Systembolaget, art.nr 96463. Kostar 69 kr för 50 cl.
Kommentarer:
-Varm choklad med rödvin
-Godare kall
-Rödvinslukt
-Smakar vin med en hint av choklad
-Blä, rödvin
-Luktar inte gott, smakar inte gott.
-Väldigt "rödvinigt", inte "glöggigt"
-Plus för att den har alkohol
-Har inte ansträngt sig för att få en bra blandning mellan vinet och chokladen utan bara blandat det.
Betyg:
3 - 3 - 1 - 2 - 3 ger ett snittbetyg på 2,4 snöflingor

7 sorters julmust och 8 blindbockar

Provsmakning av glögg stod ju på schemat för söndagkvällen. I lördags fick jag dock ett SMS från Åsa där hon frågade om vi inte skulle passa på att testa lite julmust samtidigt? Jo, men visst. Det tyckte jag var en toppenidé. Så Åsa shoppade fyra sorter. Jag hade fått lite Zeunerts levererad hemifrån norr och på affären shoppade jag en flarra Apotekarnes och en sort till som jag aldrig tidigare hört talas om.
 
7 sorter. Inte 6 som jag skrev i gårdagens inlägg. Jag skyller på jobbet - det är inte lätt för mig att räkna när jag inte har stöd av en massa excelark med diverse avancerade VisualBasic-macron. En enkel summering är på tok för konstigt :-) Men jag lyckades räkna rätt på antalet människor. 8 stycken var vi som testade, så resultatet får väl anses vara rätt hyggligt statistiskt säkerställt :-)

Anyway... Julmust var det ja.
Ska man testa så är det så klart alltid bäst att köra ett blindtest. Men nu var det som så att jag inte hade tillräckligt med muggar, så vi ställde helt enkelt flaskorna på bordet och började med en mindre känd sort. Petflaska. Lite ClipArt-stuk på ettiketten. 9,90 för 1,5 liter. Detta är vad jag skulle kalla för en "fulmust". Det visade sig även i betygen. Nästa sort var ett större märke. Det hördes att testpanelen VILLE ge ett bättre betyg bara för att det var ett stormärke. Då avbröt jag testandet, och vi började om med ett blindtest.
 
 
Från vänster till höger:
Bakre raden: Vasa Special julmust, Vasa Gammeldags julmust, Apotekarnes julmust, Harboe julmust
Främre raden: Nygårda ekfatslagrad julmust, Vasa Gammeldags exlusiv lagrad julmust, Zeunerts julmust

Apotekarnes julmust: Detta är ju klassikern. Jag tror att även om man inte har denna must som favorit så skulle jag gissa att om man bad svenska folket att nämna två sorters julmust så skulle denna nämnas av ALLA. Det blir ju lite extra kul att stoppa in sådana i blindtestet.
Så här gick snacket:
-Luktar verkligen julmust
-Söt
-"Lagom" - sticker inte ut åt nåt håll
-Tråkig
-Lagom söt
-Välbalanserad
-Smakar julmust
-Lite kolsyra
-Lite vattnig
-Denna kan man dricka lite mer av.
Betyg:
4 - 3 - 3 - 4 - 3 - 4 - 4 - 3 = Genomsnittsbetyg: 3,5

Zeunerts Julmust: För mig personligen så är detta den godaste julmusten och jag har inga som helst problem att plocka den i ett blindTråtest. Dock fick jag försöka lägga band på mig för att inte påverka övriga testare.Skummet är inte så högt, men tjockt och tätt.
Så här gick snacket:
-Kaffe och sirap
-Ahh bra kolsyra
-mmmmm
-Karamell/mörk sirap
-Bäst hittills
-Den första som jag vill ha ett glas till av
-Jag gillar inte julmust så mycket men den här var god.
-En vuxen must
-Usch. Smakar kaffe.
Betyg:
4 - 4 - 2 - 4 - 4 - 3 - 1 - 5 = Genomsnittsbetyg: 3,38

Vasa Gammeldags exlusiv lagrad julmust: Tyvärr har jag inga noteringar om skummet på denna sort. Men även denna fick bra betyg i testet.
Så här gick snacket:
-Den var god
-Smakar verkligen MUST
-Lite kolsyra
-Lite "funky" i smaken
-"Är detta Apotekarnes?"
-Lite citrustoner
Betyg:
3 - 3 - 3 - 4 - 3 - 3 - 4 - 4 = Genomsnittsbetyg: 3,38

Harboe Julmust: En liten varning för själva flaskan: den är inget för veklingar eller handikappade eller folk som opererat händerna. Jag klarade inte av att öppna den. Lämnade över till en stor och stark man. Han fick inte heller upp den. Lämnade över till nästa man, och han fick upp flaskan. Skummet var tjockt och fint.
Så här gick snacket:
-mmmm
-Luktar godast av alla
-Nä, den luktar ingenting ju
-Lite tunn
-Det här var den bästa glöggen hittills (följt av asgarv när vi påminde om VAD vi egentligen smakade på haha)
-Lite vattnig
-Inte så dum.
-Lite chokladsmak
-Luktar godare än vad den smakar
Betyg:
4 - 2 - 4 - 3 - 3 - 3,5 - 3 - 2 = Genomsnittsbetyg: 3,06

Vasa Gammeldags Julmust: Denna must finns det tyvärr inga noteringar om skummet på. Vi gissar att det är medelbra och lagom...
Så här gick snacket:
-ingen kolsyra alls
-god lukt, tråkig smak
-alldeles för söt
-helt ok (från tre olika håll)
-för lite kolsyra, för lite smak, för söt
-god eftersmak
-Söt, men på ett gott sätt
-lite citrustoner
Betyg:
4 - 4 - 2,5 - 2 - 3,5 - 2 - 2 - 2 = Genomsnittsbetyg: 2,75

Vasa Julmust Special: Denna must kände jag igen rent utseendemässigt ifrån när jag var liten...Ni kanske också minns den. Det var en helt blå bakgrund som det stod Julmust på med en vit text. Och sen den där tomten. Var verkligen jättenyfiken på den (sen var det inte jag som hällde upp, så jag hade inte en susning om att det var just den jag drack när jag smakade). Kraftigt skum.
Så här gick snacket:
-jättegod
-Smakar inte julmust
-Dåligt med kolsyra
-Luktar lite vanilj
Betyg:
4 - 2 - 2 - 2 - 1,5 - 1 - 2 - 2 = Genomsnittsbetyg: 2,06

Nygårda Ekfatslagrade: Här trodde jag på toppbetyg. Ack så jag bedrog mig. Tur att man inte är nån storbloggare, annars skulle nog deras PR-avdelning gråta blod idag.
Så här gick snacket:
-den här var
[...paus...] intressant.
-Smakar lite choklad
-Smakar rengöringsmedel. Hemsk eftersmak.
-Smakar kakor som bakats med hjorthornsalt men där ammoniaksmaken inte försvunnit.
-Smakar inte så mycket must
-Luktar 5-56
Betyg:
1,5 - 3 - 2 - 2 - 2 - 2 - 2 - 2 = Genomsnittsbetyg: 2,06

En sak som var lite intressant: I inledningen av detta inlägg berättade jag ju att vi provade en fulmust som ett öppet test. Alla visste alltså vad det var för must, och alla blev nog påverkade av att den har lite beige design, och att ingen kände till den sedan tidigare. Den must jag pratar om är den från Harboe
Snittbetyget i blindtestet var 3,06. I det öppna testet däremot... Då fick den bara 1,5 i betyg. Man ska alltså inte underskatta igenkänningsfaktorn och varumärkens betydelse.
Men ibland kan en gris i en säck vara en riktigt fin julskinka!

Tävla om en tomtefamilj från Cult Design

Fick en kommentar från Bittan där hon skriver: "Synd att jag inte får vara med o pröva min lycka, har ingen blogg." Tack för uppvaknandet. Klart att du får vara med och tävla. Jag stuvar om reglerna lite i efterhand...
 
 
Vet inte om man "får" göra så, men detta är min blogg, så jag är diktator... Så nu är reglerna ändrade.
 
För att vara med och tävla:
 
En lott:
Lämna en kommentar i detta inlägg. Glöm inte att ange din e-postadress så att jag kan kontakta dig om du vinner.
 
Två lotter:
Dela ovanstående bild på din blogg med länk till tävlingen. Lämna sedan en kommentar i detta inlägg med direktlänk till inlägget på din blogg. Glöm inte att ange din mailadress i kommentaren.
 
Alla ni som har delat tävlingen på er blogg har alltså två lotter. Och nu är alltså tävlingen öppen även för er som inte har en blogg, eller inte känner för att blogga om en massa tävlingar. Bra va?
 
Observera att det är det ursprungliga tävlingsinlägget som gäller.
Jag stänger därför detta inlägg för kommentarer.

Lutendrank 2012

Fortsätter att njuta ett av privilegierna jag har som julbloggerska: Att prova glögg! Detta är en av de glöggsorter jag sett fram emot att prova mest. Främst för att jag tycker att det är årets snyggaste flaska med det gamla apotekskruset med träkork. Men även för att det inte är en glögg på vanligt druvvin. Detta är en bärglögg, och eftersom jag är förtjust i de bärglögger jag testat tidigare så ska denna bli spännande.
 
 
Så här säger tillverkaren Auld Rare Whiskey om glöggen: Gustav Vasa beställde hem dyrt vin från Europa, men på färdvägen till Sverige händer det att det gick hål på tunnorna och det kom in luft. Därmed var vinet förstört och odrickbart, men den ekonomiska kungen skickade ner det sura vinet till kökspersonalen som värmde upp det, kryddade det med kardemumma, ingefära, kanel och muskot och sötade det med honung. Där med var Lutendrank skapad.
 
Så nu är det dags att värma den och se vad jag tycker: Jodå. Den är god. Den är stark (17,5%) men trots sin styrka så känns den inte sådär superstark (jag har svårt för de riktigt starka sorterna på 20% och mer som liksom "slår av en näsan" när man för glaset till munnen). Kryddsmaken hade dock kunnat få vara lite mer framträdande.
 
Eftersom den är bärbaserad så är den lite syrligare än vad annan glögg är. Den som smakat Grythyttans Skogsglögg vet vad jag pratar om. Man skulle väl kunna säga så här: Gillar du Skogsglöggen så tror jag att du kommer att gilla denna också. Och är du på jakt efter en glögg som inte är så söt så funkar denna.
 
Inköp och pris: Finns i Systembolagets beställningssortiment (nr 76198) och kostar 195 kronor för en halvliter.
 
Betyget då? Ja, den är lite svår att betygsätta. Om jag enbart går på smaken så får den nånstans 3,5 i betyg. Men om vi även ska väga in prisvärdheten så tycker jag att det är väl saftigt med 195 kronor för en halvliter. Därför blir det slutliga betyget:
1. Hej soptunnan!
2. Flaskan blir uppdrucken, men inskaffas inte igen
3. Helt okej. Kan absolut köpas igen om favoriterna är slut.
4. Toppen! Detta blir en återkommande glögg.
5. Underbar. Denna måste hamstras för att aldrig någonsin riskera att vara utan.
 
Edit kl 17:44: Denna glögg ingick inte i söndagens stora provsmakning, utan ovanstående är mitt högst personliga omdömme från i lördags.

Vem blir årets julvärd?

Oj vilken härlig kväll vi hade igår. 9 glöggsorter, 8 personer i testpanelen, 7 sorters kallskuret. 6 sorters julmust, 2 chockerande resultat och 1 potatisgratäng. Och en såndär liten människa som inte fick smaka, utan fick nöja sig med nappflaska. Jag har en del roliga protokoll (Japp. Seriöst värre) att gå igenom nu innan jag delar med mig av resultatet till er. Tills dess tänkte jag filosofera lite om årets julvärd.
 
SVT frångick ju traditionen med "varannan damernas" förra året i och med att Kalle Moréaus följde direkt efter André Pops (den lilla raringen) så nu borde det väl bli en brud i rutan? Så vad finns det för SVT-profiler att tillgå då?
 
 
Jag sätter mina pengar på Karin Hübinette. Gillar henne skarpt. Annars har vi ju Annika Lantz. Även om hon inte är någon tydlig SVT-profil på det viset så dyker hon upp ibland i diverse program. Ebba von Sydow har ju dykt upp i snacket både förra året och i år. Henne ställer jag mig tämligen neutral till. Nej då skulle jag hellre se att de plockar upp Johanna Westman. Hon förekommer flitigt både som programledare och som lördagskock i Go Kväll. Hon är mysig, och dessutom har hon en tydlig förankring till julen som författare av flera julkokböcker.
 
Vem tror/hoppas du blir julvärd i år?
 
Jo, en sak till: Vi tryckte i oss saffransbullar igår. Jag hade ju Kramforsbullar i frysen sedan tidigare. Men istället för att hälla glasyr på dem så penslade jag dem med smält smör och rullade i socker. Åh herregud så gott det blev. Testa dem. Och för din egen skull: ge mitt recept ett försök. Niklas har en pappa som är konditor - trots det sa han att det var de godaste bullarna han ätit i hela sitt liv. Det ni. Det kändes bra för mitt ego ;-)
 
Ha nu en riktigt skön start på veckan!

Döskallar och julpynt

Skrattade gott i torsdags när jag i vanlig ordning knallade in till Therese på Sockenvägen och hittade DETTA inlägg där hon skriver om produktplaceringar i tidningarnas Hemma hos-reportage. I sin jultidningsspaning hade hon hittat en Kosta Boda-döskalle och som kommentar om den så skriver hon:
 
Dock har jag svårt att tro att Kosta Bodas lykta i form av en dödskalle ska ha ett sådant genomslag i människors hem så här i juletider.
 
Det är nog ytterligare en genial produktplacering som kommer att få oss konsumenter att springa och köpa dödskallar utan att egentligen veta varför vi gör det...
 
Den enda som skulle komma undan med en dylik lykta med hedern i behåll är Tomtens Dotter ;-D
 
 
Och nog är det väl så att det redan bor en Kosta Boda-skalle hos mig? Så klart, och har så gjort i 4 år. Döskallar är fina grejer (även om de oftast hamnar på mina kläder, inte i mitt hem...) Utöver denna så kan man återfinna ytterligare sex stycken döskalleljusstakar från andra tillverkare hos mig. Alla är inte framme samtidigt, och just under julen får ingen av dem vara med. Men ett tag till får dessa tre pryda min toalett.
 
 
Dock verkar Åhlens tycka att vi ska hänga döskallar i granen i år. Jag vet inte vad du tycker, men min gran blir garanterat döskallefri.
 
Ikväll provas det mera glögg. Har bjudit hem några vänner för provsmakning av Ripa och Tegnér & Son. Resultatet kommer så klart er tillhanda under nästa vecka.
 
Till dess: ha en bra kväll!

Tävla om en tomtefamilj från Cult Design - AVSLUTAD!

Tävlingen är avslutad!
 
 

För att fira att det är 50 dagar kvar till julafton, att bloggen fyller sex år i år, samt att ni blivit 100 följare på Bloglovin kör vi den utlovade tävlingen med start NU! Det är en fin vinst i potten: du kan nämligen vinna en charmig tomtefamilj från Cult Design. 
 
 
För att vara med och tävla:
Dela ovanstående bild på din blogg med länk till tävlingen. Lämna sedan en kommentar i detta inlägg med direktlänk till inlägget på din blogg. Glöm inte att ange din mailadress i kommentaren.
 
Uppdaterade regler 2012-11-05 kl 23:30
 
Fick en kommentar från Bittan där hon skriver: "Synd att jag inte får vara med o pröva min lycka, har ingen blogg." Tack för uppvaknandet! Klart att du får vara med och tävla. Jag stuvar om reglerna lite i efterhand...
 
För att vara med och tävla:
 
En lott:
Lämna en kommentar i detta inlägg. Glöm inte att ange din e-postadress så att jag kan kontakta dig om du vinner.
 
Två lotter:
Dela ovanstående bild på din blogg med länk till tävlingen. Lämna sedan en kommentar i detta inlägg med direktlänk till inlägget på din blogg. Glöm inte att ange din mailadress i kommentaren.
 
 
Alla ni som har delat tävlingen på er blogg har alltså två lotter. Och nu är alltså tävlingen öppen även för er som inte har en blogg, eller inte känner för att blogga om en massa tävlingar. Bra va?
 
Tävlingen pågår till och med bloggens 6-årsdag den 19:e november.

Så himla roligt är det inte att diska!

Glöggfest den andra advent är en mångårig tradition. I början var vi 6-7 pers som käkade risgrynsgröt, drack glögg och åt peppisar. Vänskapskretsen har vuxit, singlar har blivit par. Paren har ynglat av sig. Nu brukar runt 40 pers stå på listan över inbjudna...
 
 
Många personer innebär mycket disk. Ovanstående bild är bråkdel av disken som skapades på förra årets fest. Men jag undrar... Jag undrar om inte Helly har rådit bot på problemet med hjälp av lite washitape... Dessutom kan det ju vara en rolig aktivitet på festen: Pimp your egen glöggmugg liksom. Lagom projekt - även för den som inte är en pysslare.
 
Psst 1... Snart fyller bloggen 100 följare på Bloglovin. Då tävlar vi. Men det saknas ännu tre prenumeranter, så om du inte prenumererar: Gör gärna det genom att klicka HÄR
 
Psst 2... Mamma... Ska inte du baka dessa kakor till jul?

Påminnelse till mig själv

Idag, när jag skriver detta, är det den 4:e januari och jag håller på att stöka undan julen för fullt. Tänkte underlätta för mig själv genom att skriva ner några saker som stressade mig inför julen 2011:

I lådan som är märkt med Jul - absolutsaker så finns det två rullar fönstervadd. Jag behöver alltså inte jäkta runt för att hitta snö till Rolf Berg-byn!. Tack för det!

Snälla Niklas fixade 4 förpackningar med lampor till adventsljusstakarna i ek. Jag behöver därmed inte jaga såna heller! Tack Niklas!!

Det är fiffigt med tidsinställda inlägg. För om jag känner mig själv rätt kommer jag att totalt ha glömt bort vilka bra saker det bor i mitt förråd när det kommer till förbrukningsvaror. Så jag kommer att bli både förvånad och glad när jag läser detta i november.

Saffransbullar med mandelmassa och apelsin

1 månad kvar till första advent, och det börjar bli dags att fylla frysen. Lussekatter kan bli lite tråkiga tycker jag. Sen är det det där med russin... Russin hör hemma i müsli. Möjligtvis i glögg. Men inte i bröd. Varesig i matbröd eller i lussebullar.
 
Så då måste man hitta på andra roliga saker. Tillexempel att göra dem på Kramforsvis, som jag tidigare skrivit om. Eller som här; med mandelmassa. Och vanilj. Och sen kombinerar man det hela med den gamla välkända principen att "allt blir godare med smör" så får man detta resultat:
 
Jag lovar att de smakar finfint med lite glögg. Jag gjorde en halv sats Kramforsbullar, och en halv sats enligt ovan eftersom degen är identisk. Bara tänk på att halvera ingredienserna till fyllningen i sånt fall :-) Och saffransbullar ska inte penslas med ägg. Pensla med vatten istället, så blir de finare i färgen.
 
Saffransbullar med mandelmassa och apelsinfyllning
typ 50 bullar
 
Degvätska:
7,5 dl varmt vatten
300 gram smör
2,5 - 3 dl vit baksirap
2 gram (4 kuvert) saffran
 1 ägg
 
Torra prylar, blandas i vetemjölpaketet:
2 kg vetemjöl minus 5 dl!
2 påsar torrjäst för söta degar
2,5 dl mjölkpulver
 
Fyllning:
300 gram mandelmassa
200 gram rumsvarmt smör
1 dl socker
1 apelsin (skal och saft)
1 vaniljstång
 
Flagad mandel (lite krossad) eller pärlsocker ovanpå. Det är inte helt fel med lite florsockerglasyr på nötvarianten...
 
Gör så här:
  • Tärna ner smöret i det varma vattnet och låt det smälta.
  • Tillsätt baksirap och saffran. Låt svalna till ca 45 grader och blanda sedan ner ett uppvispat ägg.
  • Blanda ner mjöl/mjölk/jästblandningen succesivt medan degen blandas. Håll koll på slutet, degen är perfekt när den inte riktigt kan bestämma sig för om den vill fastna i bunken eller släppa kanterna.
  • Jäs i 30 minuter under handduk.
  • Gör i ordning fyllningen medan bullarna jäser. Det är bara att mosa ihop rubbet, and then you're good to go!
  • Kavla ut "plattor" och bred ut fyllningen. Rulla ihop och skär upp bullarna och lägg i formar.. Jäs en gång till i 30 minuter under handduk. 
  • Pensla bullarna med vatten (inte ägg!), strö på mandel eller pärlsocker, grädda i 7-8 minuter i 200 grader


Adventsljusstake anno 2011

Igår fick jag en fråga om min adventsljusstake som jag hade förra året, och jag lovade att skriva ett inlägg om den. Det är ju inte alls någon adventsljusstake, utan bara ett hopplock av prylar. Men jag gillar det.
 
 
Det stora vita fatet minns jag inte riktigt vart jag köpte, men det är ändå 1,5 år sen det inhandlades så just det finns nog inte kvar. Och anyway... Liknande stora fat finns säkert att hitta lite varstans.
 
På ljusen hade jag ettiketter som jag shoppade på Panduro. Det är en sorts "klistermärken" utan klister... Man blöter dem i vatten och då blir det som en sladdrig film som sedan placeras på ljusen. Så länge filmen är blöt kan de flyttas omkring, men när filmen torkat så sitter den fast. Sen knöt jag band runt ljusen.
 
Jag vill inte ha så tjocka ljus. Mina är väl runt fyra centimeter i diameter skulle jag tro. Lagom tjocka för att kunna elda varje dag, men inte så tjocka som blockljus - för man vill ju ha den där sluttande 1-2-3-4-utseendet på ljusen vartefter tiden går. För att ljusen ska stå stadigt i fatet knallar jag in på närmsta blomsteraffär och köper 20 centimeter av en grön, superklibbig häftmassa som egentligen är avsedd för Oasis. Med denna i botten på ljusen behöver man inte vara orolig för att starta några bränder.
 
 
Flugsvamparna och tomtarna kommer från Stockholms Glasbruk, och kan inhandlas i glashyttan på Skansen (för övrigt ett av mina absoluta favoritställen, jag ÄLSKAR glashyttor). Om jag minns rätt så kostar de mellan 150 och 300 kronor, beroende på storlek. Jag har samlat ett tag, brukar köpa en varje julmarknad. (det röda glashjärtat kvalificerade sig aldrig till den slutgiltiga adventsljusstaken, men det är köpt på Bro Glasbruk).
 
Lite inslag ifrån naturen: mossa, nypon och nåt oidentifierat rött bär fick bilda både bas och pricken över i:t.
 
 
Nu återstår bara att lista ut hur årets ljusstake ska utformas. Men det är inte omöjligt hjorten får vakta ljusen i år.
 
Förresten så blev jag tvungen att uppdatera inlägget om teletubbiedräkten... På förekommen anledning liksom. Ha en skön fredag!

Böcker, Astrid och världens bästa säng

Min mamma är en läsare av stora mått. Det innebar att det så klart var mycket bokläsning för oss när vi var barn, och både jag och syrran lärde oss tidigt att läsa. Mamma var alltid med i bokklubbar åt oss och det var lite som julafton varenda gång det kom ett bokpaket. Förutom när bokpaketet innehöll Prins Hatt under Jorden
 
När jag var liten hade jag den bästa sängen i världen. I mitt barnrum var det snedtak. Innan jag flyttade in där så var det tre stora garderober inbyggda i snedtaket. Pappa rev ut mittengarderoben och byggde en säng åt mig där istället. Lite inbyggd, stor sänglåda där man fick plats med en massa leksaker och det absolut bästa av allt: en inbyggd bokhylla längst in under taket, längst med hela sängen. Jag kunde bara sträcka ut handen efter en till bok. Och en till. Och en till, en till, en till.
 
 
Det där med läsning hänger så klart med en genom livet, och jag är så glad att jag fått det med mig sen barnsben. Som alla ungar älskade jag så klart Astrid Lindgren, och hon har så klart inte blivit sämre bara för att jag blivit äldre. Därför blev jag väldigt glad när jag läste att man hittat ett bortglömt Astridmanus som nu kommer som bok. Klick, klickoch nu är den på väg hem till mig. Återkommer så klart med en recension så fort jag läst den.
 
Saxat ur beskrivningen på Bokus:
Tomten är vaken är en unik julberättelse och en blivande klassiker. Författaren är Astrid Lindgren och illustratören är den världsberömda Almapristagaren Kitty Crowther. Berättelsen har aldrig tidigare getts ut i Sverige.

Det är en sinnligt vacker bilderbok och en skildring av en magisk vinternatt på en gammal gård, långt inne i skogen. Just en sådan natt när människorna kryper ihop i sina små hus och inte låter elden slockna på härden. Berättelsen är högstämd men ändå vardagligt enkel. Den genomsyras av vördnad för livet och omtanken om allt levande, med gårdstomten som sinnebilden för den oegennyttiga kärleken. Tomtens ömhet och medkänsla med djuren på gården, var och en inlåst i sin roll, hunden i bandet, korna i båset, hästen i stallet, är rörande. Tomten klappar, tröstar och ingjuter hopp. Han talar på tomtarnas vis, ett tyst litet språk som djur kan förstå, och berättar om hagar och ängar och ger dem lite extra att äta. Midvinternatten är mörk och kall, men tomten vakar, tittar in i lagård och stall, och tassar varje natt mellan husen.
 

Angående Prins Hatt under jorden förresten... så var det en av alla de böcker som kom i ett bokpaket från någon bokklubb. Jag var kanske 3-4 år eller nåt. Mamma läste halva boken, men jag blev helt förtvivlad. Kan inte minnas att vi läste klart boken. Faktum är att jag blev så förtvivlad så fort jag såg den, så det slutade med att mamma fick skicka tillbaka den. Det var liksom inte hälsosamt att ha den i huset. Idag känns det lite tråkigt, det skulle vara kul att läsa den igen och se vad som var så skrämmande. HÄR är en länk till lite info om boken. Om någon av er har den i sina gömmor och är intresserad av att sälja den till mig (eller bara låna ut den nån vecka): hör av er!

November. Nu kör vi!

Jag tycker Nemi säger det hela ganska bra! Jag blir glad av att gå in på butiker och se vad som säljs i år. Men i år har jag ganska ordentligt shoppingförbud. Jag, min snögubbekakburk, mina 4 flyttkartonger och 3 bananlådor med julpynt klarar oss rätt bra. En julduk till köksbordet ska dock inhandlas. Det såg lite naket ut sist det begav sig...
 

Nu är det inte lång tid kvar innan hemmet färgsätts i rött, adventsljusstakar åker fram i fönstret och stämning, stämning, stämning. Men innan stämning kommer städning. Även i år kommer jag att ha "tomtesemester" inför första advent. Vända upp och ner på lägenheten och skura den med tandborste i princip. Det börjar faktiskt bli läge att köra igång med lite grovröjning redan nu. Se till att alla papper hamnar på rätt ställe. Sortera bort en del gammalt bråte som ska slängas. Såna saker som helt enkelt ser till att det blir lättare när det väl är dags att göra hemmet kliniskt rent, och inte bara en vanlig veckostädning.
 
Jaja... Varför göra idag det du kan skjuta på till en annan dag? Känner jag mig själv rätt så kommer jag att hamna i soffan med datorn i knät och en glögg i handen idag igen när jag kommer hem från jobbet. Men OM jag känner mig energisk så ska faktiskt ta tag i ett av de där köksskåpen som anfaller. Wish me luck :-)