Idag ska vi prata om grisar...

(och nu måste ni föreställa er att detta uttalas med en fet Bengt Alsterlind-värmländska)

...men inte vilka grisar som helst utan julgrisar.

(och nu är värmländskan slut)

Men vi ska faktiskt inte prata om vilka julegrisar som helst heller. Vi ska nämligen prata om polkagrisar. Jag ÄLSKAR polkagrisar. När jag var yngre gjorde vi alltid grisar hos mormor och morfar innan jul. Hela familjen samlades, drack glögg (alkoholfri till den 10-åriga upplagan av mig så klart) och brände händerna. Morfar satt vid köksbordet och var chef över bräckprovet. När han gett sitt godkännande att ta bort karamellmassan från spisen gällde det att vara både värmetålig och snabb.



Hittade följande lilla guldkorn på YouTube. De flesta har ju sett hur man gör i Gränna. Men det är inte så anpassat till de kök de flesta av oss är utrustade med. Detta klipp visar hemmagristillverkning.

Det underlättar om man är flera personer som drar karamellmassan. Det är VARMT, så det är skönt att kunna byta av med varandra. När grisarna sen ska klippas är det också bra att vara flera, så att man hinner klippa allt innan massan stelnat. 

Jag skulle inte rekommendera att göra det ensam första gången. Jag har gjort polkagrisar i 20-25 år MEN bara en, max två gånger om året. Jag har testat några gånger att göra utan sällskap. Trots att jag klassar mig själv som en mer rutinerad polkagrisbagare än vad medel-Svensson är så tycker jag att det är bökigt att vara ensam. Men om ni är ett par tre stycken så grejar ni det även om ingen har gjort det förut. Bara ni ger fan i att röra i karamellmassan medan den kokar. Lova!

Om ni inte känner för att göra egna grisar så har jag sett en hel del intressanta recept där köpta polkagrisar är inkluderade. Tänkte även bidra med ett recept som jag testade förra året.

  • Hos Helly finns chokladbollar som rullats i polkagriskross. Så enkelt. Så genialt. Så mycket roligare än kokos. Jag tycker helt ärligt att det är värt nån form av gastronomiskt Nobelpris. Tyvärr har jag inte mandat att instifta ett sådant.
  • Sen knallar vi vidare till Louise. Om hennes recept på Candy Cane Cake inte gör att det vattnas i munnen på dig så kan du spana in receptet polkagrisbiscotti.
  • Om du tänker baka åt farmor eller mormor kanske biscotti är lite för knaprigt. Sugen på något mjukare? Vad sägs om polkagrisbrownies? Då håller löständerna över julen. á la Hassel vet hur man gör.
  • Nu kanske du tänker "mycket bakning, lite godis"... Frukta intet, räddningen är nära! Titta in hos Amanda och ta en titt på denna smarriga polkagrisfudge.
  • Annars är ju tryffel gott som bara den. Och när vi ändå är inne på temat så... Camilla bjuder på ett recept på polkagristryffel
  • Sista receptet testade jag själv förra året. Chokladpolkabräck. Dessa gjorde stor succe på fjolårets glöggfest och var väldigt enkla att göra. Ber om ursäkt på förhand för den usla bilden. Hade inte tillgång till nån annan kamera än mobilens förra året.
  •  Edit 2011-10-13: Skrev just ytterligare ett inlägg med polkagrisar, nämligen Snowman Soup. Smaskigt!

Hoppas att ni blivit inspirerade :-)
Har du ett recept som skulle passa i denna sammanställning? Spelar ingen roll om det är något du skrivit, eller om det är hänvisning till någon annan. Tipsa mig så blir jag glad.


Kommentarer
Svensk Jul säger:

Polkagrisar är mumsigt har aldrig gjort det hemma dock. Jag gjorde Marshmallows med polkakross för ett par helger sen och det blev jätte gott. http://svenskjul.blogspot.com/2011/10/marshmallows-med-polkakross.html

2011-10-12 | 12:13:56
Bloggadress: http://svenskjul.blogspot.com
Anna säger:

Jag blev väldigt inspirerad :) Den där polkabräcken ska provas i år, det lät gott och enkelt. Ska kika runt bland de andra recepten också. Polkagrisar är ju gott, men jag har aldrig vågat mig på att göra själv.



Ja maken blev glad för Åsa-Nisse, för att inte tala om hur glada barnen blev när de såg godiset, trots att det var till pappan ;)



Håller med dig om att Allers Julmagasin var ungefär samma som vanligt. Men den är mysig ändå, det är nå´t speciellt med årets första jultidning!

2011-10-12 | 16:04:07
Bloggadress: http://palandetmotskogen.blogspot.com/
amanda säger:

Nämen! Vilken alldeles underbar blogg du har! :-) tackar hjärtligast för länken och jag ska absolut prova att baka nått av de andra recepten :-)

2011-10-12 | 20:34:02
Bloggadress: http://www.doppa.nu
MiaMaria säger:

Min son vill baka polkagriskakor, men har har inget bra recept så vi hittade på ett. Lite krångligt att rulla till snygga längder men han var nöjd med smaken i alla fall. Kanske någon har ett bättre recept?



http://miamariasmatblogg.blogspot.com/2010/01/polkagriskakor.html

2011-10-12 | 21:38:18
Bloggadress: http://miamarias.blogspot.com/
Helena - Hellys Jul säger:

Ah men du är ju för underbar! Jag har faktiskt inga planer den 10.e decmber så jag kan kika över å ta emot priset ;)



Det jag saknar i din polkagriskavalkad ovan är väl något drickbart med polkatema. Kaffe eller choklad med mint? IrishCoffee med mintlikör?

2011-10-12 | 22:03:37
Bloggadress: http://hellysjul.blogspot.com
Emelie - Emelies Christmas säger:

Yes, en dagsfärsk julbloggare är jag! Tackar så mycket! :)

2011-10-12 | 22:18:59
Bloggadress: http://emelieschristmas.blogg.se/
Helena - Hellys Jul säger:

Snowman Soup! Sitter som en smäck! :)

2011-10-12 | 22:20:27
Bloggadress: http://hellysjul.blogspot.com
Anita säger:

Hej!

Vad bra med alla polkagris recept. Jag bor i Gränna och här finns mängder med polkagrisbutiker. Just nu är "Världens Barn" polkagrisen en nyhet. Med smak av äpple och honung. Har köpt en men inte smakat den ännu.

Kul att du ska vara med i Julswappen. Var med på att det blir mycket bloggande i december.

Kram från Anita

2011-10-12 | 23:47:39
Bloggadress: http://anita.bloggagratis.se
Alexandra - kärlek på tallrik säger:

Åh jösses vad många spännande recept, tack så mycket för inspirationen! Jag är inte så mycket för polkagristar egentligen, men till jul går de inte att undvika ;)

2011-10-13 | 12:51:09
Bloggadress: http://karlekpatallrik.wordpress.com

Lämna gärna en kommentar:
Jag besvarar dina kommentarer här så snart jag kan. Om du uppger din mailadress får du även mitt svar via mail.

Dock tycker jag att det är stentråkigt med kommentarer i stil med "Hej, kom och titta på min blogg!" Det betraktar jag som spam. Läs istället inlägget, och skriv en kommentar om det du just har läst. På så sätt blir jag förmodligen intresserad av dig och kikar in i vilket fall som helst ;-)

Ha en bra dag.
Kram Erica

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback