Steg för steg: gör din egen korv
Vi gjorde 10 olika sorters korv. Minns jag inte helt fel blev det 18 kilo eller nåt i den stilen. Men vi var fem hushåll som delade, så det blev inte ohanterligt mycket i slutändan :-) Ni kommer att få recepten på alla 10 sorter, men först kör vi arbetsbeskrivningen.
- För det första så ska korvens salthalt vara ca 1,8 - 2%. Tärna köttet och salta det i god tid (gärna ett dygn i förväg) så att saltet får chans att gå in i köttet. Vilken styckningsdel ska man välja då? Tja, gör inte misstaget att ta den finaste köttbiten, för det gör ingen bra korv. Välj en framdelsbit som innehåller lite senor och sånt som normalt sett inte känns så trevligt.
- För det andra så ska fetthalten ligga på ca 20%. Vanligtvis används grisfett (oavsett vilken korv man gör) men annat fett kan användas också. Men det kan påverka konsistensen på korven.
Vi använde grisspäck och även rapsolja i de fall mer fett behövdes efter provstekningen. - När det har blivit dags att mala köttet: KYLA! Allt som ska malas måste vara så kallt som det bara går. Så kyl allt ordentligt (även smaksättare som ex rostad lök och dyligt) och släng in det i frysen ett tag innan det är dags att börja så att det är lite frostigt. När allt är malt och smeten är färdig så kan den med fördel få vila ett dygn innan man kör igång med korvstoppningen.
Vi var inte så jättenoga med detta moment, men det blev bra ändå.
- Kalkonkorv med bacon och jalapeño
- Kalkonkorv med sidfläsk och provencalsk örtkrydda
- Älgkorv med glögg (Recept HÄR)
- Älgkorv med öl och chili (Recept HÄR)
- Vildsvinskorv med enbär och viltkrydda
- Julkorv (fläskkorv med kryddpeppar och senapsfrön)
- Fläskkorv med chili och persilja
- Blandkorv (fläsk och nöt) med rödvin och basilika
- Lammkorv med spiskummin
- Lammkorv med timjan
Det var riktigt roligt att göra all denna korv :)
Av de jag smakat hittills så är min favorit lammkorven med timjan!!
Kram
Min man undrar vilka korvar du röker och hur länge man röker dem. Vi gör korv om två veckor och han blev lite sugen att testa att röka den.
Och så väntar vi ivrigt på recept :)
Tack för en fin guide. Jag blev jättesugen på att göra egen korv när du skrev om er korv- och pralinhelg. Jag hade lite tankar på att åka hem till mamma, som har alla prylar man behöver, och göra lite korv, men det blev för tätt inpå och vi var båda ganska uppbokade. Det får planeras in till nästa år. Jag har bara gjort korv i skolan (chark och styckning ingick i grundkursen på Livsmedelsprogrammet, innan jag valde inriktning bageri/konditori), men då var det ju jättemaskiner man jobbade med, det skulle vara kul att testa hemma, och korv är ju så galet gott!
Javisst, hon har alltid uppmuntrat mina "galna upptåg"! ;)
Kul att jag kunde inspirera dig att skriva färdig, för du inspirerade mig till att få tummen ur och göra korv i år med mor!
Tycker om dina recept, väntar på fler.
WOW
Mvh: Marita
Hej, lade du upp recepten på
•Kalkonkorv med bacon och jalapeño
•Kalkonkorv med sidfläsk och provencalsk örtkrydda?
Jag lyckas inte hitta dem men är mycket intresserad eftersom jag sitter med en nystyckad kalkon som skall bli korv i morgon.