Tournedos på gravad oxfilé

När mamma fyllde 60 år för nån vecka sedan bjöd syster och jag på brakmiddag. Eller i ärlighetens namn så var det mest syster som bjöd - hon hittade receptet, middagen hölls hos henne och hon lagade den. Jag assisterade, men ytterst lite. Men efterrätten ordnade jag i alla fall...

Lovade för länge sedan att återkomma med recepten, och här kommer varmrätten. Tänker du laga denna så är det läge att köra igång, eftersom det går åt två dagar till gravningen och två dagar till frysen. Men för den som har en filé i frysen så kan jag definitivt rekommendera detta till middag i helgen :-)



Tournedos på gravad oxfilé

700 gram oxfilé
0,5 dl farinsocker
0,5 dl havssalt
1 msk grovmalen svartpeppar
1 msk gula senapsfrön
0,5 dl cognac

Gör så här:
1. Putsa bort de tunna hinnorna runt köttet med vass kniv. På den här filén är det redan gjort i köttdisken. Blanda socker, salt, svartpeppar och grovt malda eller stötta senapsfrön i en form. Klappa in blandningen runt om filén.
2. Lägg köttet med kryddblandningen i en plastpåse. Tillsätt konjak, knyt ihop påsen och låt filén grava i kylskåp 2 dygn. Vänd påsen några gånger under tiden. Häll bort all vätska när filén är färdiggravad och frys köttet minst 2 dygn (behövs så klart inte om oxfilén varit fryst innan)
3. Köttet ska vara helt tinat och gärna rumstempererat innan det tillagas. Skär stora bitar och grilla över het glöd eller i het grillpanna 1–2 minuter på varje sida.



Nobissås
Originalreceptet är dubblerat, då det var i snålaste laget... Dessutom var det gräslök i originalreceptet, men syster hade persilja i istället.

2 ägg
2 tsk dijonsenap
3 dl majsolja
2 msk vitvinsvinäger
4 krm salt
2 vitlöksklyftor
2 msk persilja

Gör så här:
Lägg äggen i sjudande vatten och låt det koka exakt 3 minuter. Knäck det i en skål. Rör ut det med senapen och vispa ner olja och vinäger droppvis. Det ska bli som en majonnäs. Blanda ner salt, vitlök och persilja. Ställ såsen svalt.


Receptet hittades på Allt om mat och var en riktig höjdare. Däremot känns kokt potatis lite fel till en fin köttbit, så det blev klyftpotatis istället. Och en sallad så klart.

En annan sak: vi smakade på köttet innan stekning och det var jättegott bara som det var. Så om man gillar carpaccio kan man grava oxfilén innan infrysning, och sen skiva den supertunnt medan den fortfarande är halvfrusen. Lägg upp på en tallrik, toppa med ruccola, tunt skivad rödlök och hyvlad parmesan. Ringla över lite olivolja och sedan är lyckan gjord!


Trackback