Iskallt, Kalla

Herregud. HerreGUD. Redan igår hade mina superlativ tagit slut, och idag finns bara glädjetårar kvar. Det hon har gjort är helt otroligt. Som så många medier redan påpekat är skidåkare ofta på topp vid 28 års ålder. Vad svarar hon på det? "Så länge tänker inte jag vänta"

Uppenbarligen inte.
Idag har hon tagit hem hela skiten. Hon har vunnit Tour de Ski på ett helt makalöst sätt. Hon har bättre och bättre för varje lopp. Varje start har i princip varit den bästa hon gjort. Och idag, en helt grym climb.

Taktisk perfektionism. Inför loppet pratade ledarna om att hon ska gå ut lugnt, hitta sin egen rytm, inte försöka jaga ikapp Kuitonen på den lättare inledningen, utan ta henne i backen. Men när hon tappat 13 sekunder fram till backen hade i alla fall jag hunnit bli rejält nervös. Det förstärktes när hon vände på huvudet för att titta vad som hotade bakifrån. Att ta ikapp 50 sekunder på tre kilometer är inte lätt. Om man inte är iskall förstås.

Sen började backen. Man såg ganska tidigt att Kuitonens ansikte var ett plågat ansikte. Inte långt senare började det synas på åkningen. Skam vore det annars. Och bakom henne flåsar en ung, pigg, respektlös Charlotte Kalla henne i nacken. I en av backens tuffaste delar var hon ikapp.

Hon höll ryggen på Kuitonen ett tag. "Vilade" sig lite. När hon sedan gick förbi gick det med en rasande fart. Medan Kuitonen stapplade fram på ettans växel åkte Kalla skidor på tvåan. Precis där var det en tidskontroll. 3,3 sekunder i tidsskillnad direkt efter rycket. Sen tror jag att Kalla gick ifrån 20 sekunder på 100 meters åkning. Det var i alla fall så det kändes. Avståndet utökades hela tiden och Charlotte Kalla kunde gå i mål som ohotad vinnare.
image26
Det enda jag saknat idag är att få höra Du gamla, du fria. Borde inte den ha spelats vid priscermonin?

Dagens fråga: Är bragdguldet redan klart?
Ja absolut, är mitt spontana svar. Men vi vet ju aldrig vad som kan hända, det kommer ett OS senare i år. Men jag kan inte se VEM som ska kunna hota detta, oavsett vad vederbörande hittar på i OS. Det jag kan tänka mig är om en okänd vit svensk kille som ingen idag känner till namnet på skulle ta OS-guld på 100 meter. Och som ni alla förstår är det ju inte möjligt.

Läs mer:
SvD: Charlotte Kalla vann igen
DN: Kalla det en bragdseger
DN: "Idag är jag bäst i världen"
Aftonbladet: Kalla vann Tour de Ski
Expressen: Sportexpressen testar backen där allt avgörs

Kommentarer
Postat av: Hanneles jul

härlig tjej

2008-01-09 @ 18:37:07
URL: http://hannelesjul.blogspot.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0