Bästa låtarna - Planet Hell

Nightwish. Från den tiden underbara Tarja sjöng. Innan Once släpptes fick jag en kopia på en polares promotion-CD och sedan dess har denna låt rullat konstant. Flera gånger om dagen sedan maj 2004.

Älskar energin.
Älskar kontrasten mellan den brutala manliga och den vackra kvinnliga sången. Älskar tempot. Älskar pampigheten. Älskar att den får mig att glömma allt runtomkring.


Nightwish - Planet Hell


Fel på kristallkulan

Så är idrottsgalan över. Bra. Jag är inte gjord för känslomässiga påfrestningar av det slaget. Huvudvärken kommer som ett brev på posten efter kvällens alla glädjetårar. Min titt i kristallkulan bjöd inte på många rätt, och det är jag nog glad över.
 • Jerringpriset vanns av Zlatan Ibrahimovic. Roligt tycker jag. Säger som jag sa tidigare: Nästa år vinner Charlotte Kalla.
 • Årets kvinnliga idrottare blev Anja Pärson - alpint. I mina ögon klockrent, trots att jag trodde att Kallur skulle vinna. Det Anja presterade i Åre går inte att beskriva med ord. Nästa år vinner Charlotte Kalla.
 • Årets manliga idrottare gissade jag rätt på: Zlatan Ibrahimovic. Kvällens första besök på scenen och rungande applåder.
 • Årets lag blev inte Bowlinglandslaget. Kul att skidskyttarna vann. Synd att inte Björn Ferry var där för att ta emot priset, då hade vi fått höra kvällens klart roligaste tacktal, för den killen är inte klok på en fläck. I stället togs priset emot av Svenska Skidskytteförbundets ordförande Björn Eriksson som viftade, gestikulerade och verkade allmänt livsfarlig eftersom han var utrustad med kryckor.
 • Årets ledare blev pappa Pärson. Undra vem som grinade mest? Mamma Madeleine eller Anja?
 • Årets nykomling blev Jens Byggmark. Coolt, jag gillar honom. Fick även svar på frågan om vilken period som mäts, och det är första november till sista oktober. Usch vad jag grät när Kajsa klev upp på scen...
 • Årets prestation vanns inte av Patrik Järbyn. Jag höll på att kasta ut TV:n. Jag tycker att hans VM-brons är en betydligt större prestation än Carolina Klüfts VM-guld och europarekord. Ni har hört det förut: Nästa år vinner Charlotte Kalla.
 • Årets idrottare med funktionshinder: här utsåg man simmaren Anders Olsson. Och han hade ju 6 världsrekord och det är rätt många.... Men var det nån mer än jag som funderade på hur gammal han är? Såg ut som 45 eller nåt..
Läs mer:
Aftonbladet: Zlatan Ibrahimovic idrottsgalans kung
Aftonbladet: Anja rörd till tårar
Aftonbladet: Anja Pärson årets kvinnliga idrottare
Aftonbladet: Kajsa stal showen
DN: Stjärnornas vimmel
DN: Tårar och nerver på Idrottsgalans kväll
SvD: Anja: "Jag är väldigt taggad"
SvD: Zlatan årets idrottsman

Inför idrottsgalan

Ikväll är det idrottsgalan. Sveriges idrottselit på plats i Globen. Stjärnor ska glittra, priser ska delas ut och under tiden ska publik på plats eller framför TV:n bli "underhållna" med halvtaskiga skämt... Men roligt är det.

Sedan tidigare är det klart att Anja Pärson kommer för att ta emot bragdguldet. Jag tycker att galan ligger på en otroligt dum tid för vinteridrottare. Det är mitt under säsongen och tyvärr missar de viktiga dagar, antingen för träning eller vila. Sen kanske det var aningens dumt ordval i gårdagens intervju i SVT efter slalomen. Att hon "tyvärr" måste åka till Idrottsgalan. Men jag förstår henne. Det hade jag oxå tyckt. Varför inte lägga galan i april eller oktober? Då har man en hel säsong bakom sig oavsett om man sysslar med sommaridrott eller vinteridrott.

Har försökt tippa lite vinnare:

Jerringpriset
Radiosportens pris är något av det största man kan vinna. På samma sätt som en Rockbjörn är större än en Grammis... Det är ju svenska folket som utser vinnaren, inte någon expertjury.

De nominerade är:
Therese Alshammar - simning.
Mattias Ekström - bilsport.
Zlatan Ibrahimovic - fotboll.
Susanna Kallur - friidrott.
Carolina Klüft - friidrott.
Nicklas Lidström - ishockey.
Anja Pärson - alpint.

Här tror jag att Susanna Kallur sopar mattan med motståndarna. Hela Sveriges lilla älskling blev ännu mer av den varan efter sommarens friidrotts-VM när hon grät i intervjuen efter målgång. Ser inte någon i ovanstående lista som skulle kunna hota henne. Hon kommer väl att bli som Magda och vinna fyra-fem stycken. Fast nästa år vinner Charlotte Kalla.

Årets kvinnliga idrottare

De nominerade är:

Therese Alshammar - simning.
Susanna Kallur - friidrott.
Carolina Klüft - friidrott.
Anja Pärson - alpint.

Tja... Ska man se till den som gjort den bästa säsongen sett till betydelsefulla resultat? Då måste det bli Anja. En riktigt sur säsong, sen ett hemma-VM med enorm press. Och tre VM-guld. Sanslöst. Ska man se till bästa säsongen utifrån vad man presterat innan? Susanna Kallur. Hon höjde sig enormt under förra året, trots att hon "bara" blev 4:a på VM. Finfina resultat i Golden League. Åhhh vad svårt. Men jag chansar på Kallur.

Årets manliga idrottare

De nominerade är:
Mattias Ekström - bilsport.
Stefan Holm - friidrott.
Zlatan Ibrahimovic - fotboll.
Nicklas Lidström - ishockey.

Här sätter jag mina slantar på Zlatan. Japp. Så blir det.

Årets lag

De nominerade är:
Bowlinglandslaget tremanna - damer.
Skidskyttelandslaget - mixed.
Längdskidlandslaget - herrar.
Fotbollslandslaget - herrar.

Äh vad fan,,, Vi kör på bowling bara för att det är så osannorlikt.

Årets ledare

De nominerade är:
Lars Lagerbäck - fotboll.
Inês Lopes - rullstolsbasket.
Anders Pärson - alpint.
Karin Torneklint - friidrott.

Anders eller Karin. Karin får det bli.

Årets nykomling

De nominerade är:
Magnus Arvidsson - friidrott.
Jens Byggmark - alpint.
Caroline Hedwall - golf.
Charlotte Kalla - längdskidor.

Undra när man bestämde vem som får priset. Var det före eller efter Tour De Ski? Jag tänker inte låta mig svepas med av den rådande Kalla-febern utan satsar på att juryn kommer ihåg att priset gäller 2007 och att Byggis vinner.

Årets prestation

De nominerade är:
Therese Alshammar - simning.
Patrik Järbyn - alpint.
Carolina Klüft - friidrott.
Mustafa Mohamed - friidrott.

Det är nåt som är fel om inte Patrik Järbyn vinner!!!!!!!!!!!!

Årets idrottare med funktionshinder
De nominerade är:
Rullstolsbasketlandslaget - herrar.
Henrik Larsson - biljard.
Anders Olsson - simning.
Anna Polivanchuk - simning.

Här kan jag inte ens gissa....

Ikväll tittar jag på...

...första avsnittet av Californication. TV4 kl 22:35

image29 Amerikansk dramakomediserie från 2007.
Del 1 av 12.
Seriestart.

Hank Moody kommer sent till ett möte med sin dotter, till hans före detta flickvän, Karens, missnöje.

I rollerna: David Duchovny, Natascha McElhone, Madeleine Martin.
Bredbild.
Säsong 1.


Snälla ta mig tusen dagar härifrån....

Dåligt bloggat under veckan. Det finns tusen skäl till det. Som att jag just nu vill tusen dagar härifrån. Som att jag jobbat tusen timmar övertid. Lätt överdrift, men ändå... Som att jag skulle behöva tusen dagars ledighet.


Perssons Pack och Jacob Hellman - 1000 dagar härifrån

Den här veckan har jag jobbat enligt följande:
Måndag: 07:30 - 20:05
Tisdag: 07:45 - 20:50
Onsdag: 08:15 - 19:30
Torsdag: 07:45 - 20:30....

Lägg sedan till att jag har 50 minuter till jobbet dörr till dörr. Skönt att det bara är en arbetsdag kvar på veckan. Och skönt att jag börjar se en ljusning. Snart blir det bättre. Och det är ju tur att jag faktiskt tycker om mitt jobb. Det blir bara lite för mycket av det goda emellanåt.

Godnatt...

Vad är det som har nio armar och suger?

Niklas hävdar med bestämdhet att det är Def Leppard, men jag tror att han säger så bara för att reta Petra. Anyway, i sommar kommer de återigen till Sweden Rock Festival, så här kommer ett smakprov: Hysteria


Hysteria är en väldigt "gullig" skiva med monsterhits som Pour Some Sugar On Me, Rocket och alla tjejers favorit: balladen Love Bites. Skivan släpptes 1987. Den är väl värd en plats i skivsamlingen, även om den inte åker fram så ofta. Men det gör inget.

Förresten, hur kommer det sig att ingen annan genre lyckas lika väl med balladerna som de riktiga killarna? Är det för att kontrasten hårt/mjukt, tufft/känsligt är extra tydligt just när de två möts?

Vilken är den bästa hårdrocksballaden? Nyfiken, skriv gärna en kommentar...

Kajsa Bergqvist slutar

Både förvånande och inte på samma gång. Men om hon inte känner att hon kan återkomma som en stabli tvåmetershoppare har jag full förståelse. För det måste vara hur jobbigt som helst att ha varit BÄST till att vara hygglig...

Längre inlägg om detta ikväll...
Eller en annan dag. Nu har jag gråtit framför sporten igen och har därför en mördande huvudvärk

Ikväll tittar jag på...

image27Kl 19:25, kanal 5: Hemma hos Jamie
Jamie Oliver lagar mat. Nya avsnitt. Gillade verkligen förra omgången, och kommer förmodligen att gilla denna lika mycket. En av mina favvokockar på TV knallar rakt ut i trädgården, skördar och lagar.

Kl 20:00, tv4: Sporten
Kommentar överflödig...

Kl 20:30, SVT1: Sportspegeln
Kommentar fortfarande överflödig.

Fler reflektioner

Efter en makalös tour av Charlotte Kalla har så mycket annat hamnat i skuggan. Men det har ju hänt en massa andra saker under veckan som är värda att nämnas, som till exempel:
 • Frida Hansdotter gjorde återigen ett strålande andraåk. Det var bara Marlies Schild som straffade henne. Roligt. Ännu roligare blir det när Frida får till ett lika bra förstaåk.
 • Hoppas att de tre träningsdagarna som nu väntar blir bra för Anja Pärson
 • Att brli fyra är inte roligt. Fråga Therese Borssén. Fyra är trots allt ett riktigt bra lopp, även om det inte kan klassas som fullträff.
 • Anna Hansson är grym. När skidsäsongen började visste jag knappt vem hon var. Nu har hon varit stabil hela säsongen och första pallplatsen är inte långt borta. Undra hur hon känner? Skönt att vara i skuggan av Kalla och därmed få "vara ifred"? Eller jobbigt att inte få den uppmärksamhet som hon faktiskt förtjänar?
 • Jag saknar Britta Norgren.
 • Hörde i vinterstudion att de finska ledarna hade gratulerat Gunde Svan till segern. Det roliga var att det skedde redan i morse.
 • Det saknas fortfarande en hel del för de svenska skidskyttarna. Hoppas att det beror på att de lyckats så till den grad med säsonsgupplägget att formen kommer att vara i topptrim till dess att VM drar igång.
 • Södergren, Larsson och Hellner fick definitivt godkänt sett till dagens avslutande Climb. Synd bara att samtliga hade så sura utgångslägen att touren totalt sett inte blev så bra....
 • Ole Einar Björndalen gjorde som han brukade: dreglade, åkte snabbt, sköt snabbt (dessutom bra) och tog därmed ytterligare en seger i världscupen den 79:e i ordningen.
 • Undra vem som är snyggast av de manliga skidskyttarna, Kruglov eller Wolf...?
 • Färjestad har inlett året med två segrar av två möjliga. Bra. Skönt.
 • På veckans Wall Of Shame platsar Merlene Ottey. Say no more, jag har snackat nog om dopade idioter för denna vecka.

Iskallt, Kalla

Herregud. HerreGUD. Redan igår hade mina superlativ tagit slut, och idag finns bara glädjetårar kvar. Det hon har gjort är helt otroligt. Som så många medier redan påpekat är skidåkare ofta på topp vid 28 års ålder. Vad svarar hon på det? "Så länge tänker inte jag vänta"

Uppenbarligen inte.
Idag har hon tagit hem hela skiten. Hon har vunnit Tour de Ski på ett helt makalöst sätt. Hon har bättre och bättre för varje lopp. Varje start har i princip varit den bästa hon gjort. Och idag, en helt grym climb.

Taktisk perfektionism. Inför loppet pratade ledarna om att hon ska gå ut lugnt, hitta sin egen rytm, inte försöka jaga ikapp Kuitonen på den lättare inledningen, utan ta henne i backen. Men när hon tappat 13 sekunder fram till backen hade i alla fall jag hunnit bli rejält nervös. Det förstärktes när hon vände på huvudet för att titta vad som hotade bakifrån. Att ta ikapp 50 sekunder på tre kilometer är inte lätt. Om man inte är iskall förstås.

Sen började backen. Man såg ganska tidigt att Kuitonens ansikte var ett plågat ansikte. Inte långt senare började det synas på åkningen. Skam vore det annars. Och bakom henne flåsar en ung, pigg, respektlös Charlotte Kalla henne i nacken. I en av backens tuffaste delar var hon ikapp.

Hon höll ryggen på Kuitonen ett tag. "Vilade" sig lite. När hon sedan gick förbi gick det med en rasande fart. Medan Kuitonen stapplade fram på ettans växel åkte Kalla skidor på tvåan. Precis där var det en tidskontroll. 3,3 sekunder i tidsskillnad direkt efter rycket. Sen tror jag att Kalla gick ifrån 20 sekunder på 100 meters åkning. Det var i alla fall så det kändes. Avståndet utökades hela tiden och Charlotte Kalla kunde gå i mål som ohotad vinnare.
image26
Det enda jag saknat idag är att få höra Du gamla, du fria. Borde inte den ha spelats vid priscermonin?

Dagens fråga: Är bragdguldet redan klart?
Ja absolut, är mitt spontana svar. Men vi vet ju aldrig vad som kan hända, det kommer ett OS senare i år. Men jag kan inte se VEM som ska kunna hota detta, oavsett vad vederbörande hittar på i OS. Det jag kan tänka mig är om en okänd vit svensk kille som ingen idag känner till namnet på skulle ta OS-guld på 100 meter. Och som ni alla förstår är det ju inte möjligt.

Läs mer:
SvD: Charlotte Kalla vann igen
DN: Kalla det en bragdseger
DN: "Idag är jag bäst i världen"
Aftonbladet: Kalla vann Tour de Ski
Expressen: Sportexpressen testar backen där allt avgörs

Reflektioner

 • Varför lägger man starttid 11:58 för damernas Final Climb? Vad är det för fel på 12:00??
 • Jens Byggmark åker slalom som om det vore hårdrock. Skitigt, bra, ibland snabbt och ibland inte fullt lika snabbt. Men han är cool.
 • Mats Wennerholm har så rätt!
 • Roligast verbalt igår var Charlotte Kalla. Och då menar jag inte när hon skrek "Helvete" under tiden hon vurpade. Inte heller hennes "Fan" när hon kommit på benen igen. Nej, roligast var när André Pops intervjuade henne efter loppet och påpekade att hon verkade bli rätt arg. "Hördes det i TV?" hahaha. No shit, Sherlock.
 • Roligast idrottsmässigt igår är dött lopp mellan Charlotte Kalla och Småkronorna.
 • En fuskare är en fuskare är en fuskare.
  eller
  Alla har rätt till en andra chans.
  Virpi Kuitonen har för länge sedan suttit av sin avstängning efter att ha varit dopad 2001. Och med tanke på hur mycket hon vunnit, och därmed testats, tvivlar jag inte på att hon är ren idag. Har även fuskare rätt till en andra chans? Jag vet inte. Men jag har vant mig vid att hon finns där, och hon är ju en av världens bästa skidåkare. Det kan man inte sticka under stol med.
 • Vinterstudion är en riktigt bra satsning av SVT. Tack.

Nu är det dags att hålla tummarna för Charlotte Kalla. Klockan 11:58 börjar Final Climb. Kalla sa tidigare i helgen att hon inte ens varit och tittat på backen som de ska avverka, hon förstod inte vad det skulle ge henne. Nu i morse hörde jag att de varit och tittat på backen i går kväll. Det känns på något sätt tryggt.

Nytt år, nya löften

image24

Finalen i JVM

Great moments are born from great opportunities...and that's what you have here tonight boys...that's what you've earned here tonight. One game...If we played 'em ten times, they might win nine. But not this game. Not tonight. Tonight we skate with 'em. Tonight we stay with 'em and we shut them down...because we can! Tonight WE are the greatest hockey team in the world. You were born to be hockey players...everyone one of you. You were meant to be here tonight. This is your time. Their time is done. It's over.

Citatet är hämtat från Miracle On Ice, filmatiseringen av USA:s sensationella OS-guld 1980 i Lake Placid. Och det var den känslan jag hade inför matchen.

De kämpade så väl. Efter två perioder var Sverige nere för räkning. En hyggligt snabb reducering i tredje och småkronorna hade ett sånt tryck i sista perioden att jag var nära hjärtinfarkt både en, två och tre gånger. Med dryga minuten kvar visar Per Mårts grön skylt. Enroth lämnar kassen. Sex svenskar på isen som inte har något annat i sikte än guld. När Larsson petar in kvitteringen står matchuret på 19:22. Är det möjligt? Vi har kvitterat och det är dags för Sudden Death.

"One game...If we played 'em ten times, they might win nine. But not this game. Not tonight."

Det var verkligen så det kändes. Vi skulle bara vinna. Vi hade sånt tryck på Kanada i tredje perioden att det mentala övertaget måste ha varit hur stort som helst. Underdogs mot Segermaskin. Underdogs i överläge. Åhh så bittert det var när Wayne Simmonds petade in segerpucken efter dryga tre minuter. Ett riktigt skitmål. Men ett mål. Och skitmål är lika giltiga i matchprotokollet. Bilderna på Enroth ett par minuter efter matchen avgjorts var otäcka. Antar att man som målvakt tar på sig stort ansvar för förluster i allmänhet, och Sudden-förluster i VM i synnerhet. Att ingen av lagkamraterna var där med honom gjorde ont att se. Det var iofs en spelare som åkte dit kanske minuten efter målet. Enroth kanske sagt ifrån att han ville vara ifred, vad vet jag. Men det gjorde ändå ont.
image23
Men vi ska komma ihåg att ett silver är ett JÄVLIGT bra resultat. Det bästa på 12 år. Det är stort. Och imorgon kommer det här silvret att smaka riktigt gott. Men just nu känns det bara tungt och orättvist.

Läs mer:
DN:
Förlust och silver i JVM
Aftonbladet: "Det känns tomt"
SvD: Svensk finalförlust i förlängning
Expressen: "Det känns hemskt"

"Men om ger man kanadickerna en finger snor dom som vanligt hela jäkla överkroppen."
Niklas Wikegård

Nära hjärtinfarkt...

Heja småkronorna!
Sudden väntar

Hittat en rolig blogg

Trots att jag ägnat hela dagen åt sport har jag ändå fått in lite tid till bloggsurfning. Jag ramlade in hos Saga och måste bara tipsa er om henne. I alla fall om du känner för ett gott skratt eller femton.

Saga arbetar som croupier
och befinner sig därmed i nyktert tillstånd på krogen. Det innebär så klart att hon har kommer ihåg saker som folk säger och har därför en mängd roliga anekdoter att bjuda på. Kolla in hennes kategori Jobb och skratta bort en halvtimme.

Tour de Ski - etapp 7

Superlativen börjar ta slut nu. Charlotte Kalla har gjort det igen. Ett lopp som blev onödigt dramatiskt efter ett fall på första varvet. Det hördes ända hem till Sverige när hon skrek "FAN" och sedan startade hon jakten på finländskorna i täten.
image22
Där var jag nervös. Massvis med adrenalin i kroppen som hjälper till den första stunden. När kicken gått ur kroppen finns en stor risk att det endast återstår trötthet. Men hon fixade det. Gjorde återigen karriärens bästa klassiska lopp när hon slutade tvåa. Kalla knep därmed 10 värdefulla bonussekunder inför morgondagen.

Men Virpi Kuitonen kunde ingen göra något åt. Hon ledde större delen av loppet och vann båda spurtprisen vid varvningen, 15+15 sekunder. Kuitonen vann loppet med 4,5 sekunder. I och med vinsten plockade hon åt sig ytterligare 15 bonussekunder.

Anna Hansson gjorde återigen ett kanonlopp när hon slutade 7:a, endast 5 sekunder efter Kuitonen.

Inför morgondagens Final Climb har Kuitonen, tack vare alla bonussekunder, ett försprång på 40 sekunder mot Kalla. Kuitonen, som vann Tour de Ski förra året, har ju gjort den backen tidigare. Kalla har inte ens sett backen. Men jag tror på Kalla. Jag tror på henne så mycket att det gör ont.

Läs mer
Aftonbladet: Kalla kom tvåa - trots fallet
Aftonbladet: Tränaren: "Backen passar Charlotte"
SvD: Kalla tvåa i Val di Fiemme

DN: Kalla tvåa trots fall
DN: Kalla reste sig och kom ikapp
FIS: Tour Standings (damer)

Att jag missade...

...denna dag. Jag har inte ens en radio på jobbet, så jag fick nöja mig med nätet *morr* Men hellre att missa framgångar på så sätt att jag inte ser dem, än att missa dem helt. Och jag har i allafall fått titta på TV-sporten nu ikväll. Men det känns lite halvfattigt att skriva en massa om saker som jag inte sett... Tröstar mig med att jag skriver för min egen skull, inte för någon annans...

Tour de Ski - Etapp 6
Seger i sprinten i Italienska Asiago. Mera lovord. Första gången i en A-final och bruden gör slarvsylta av konkurenterna. Önskar att jag hade fått se loppen. Önskar att jag fått se hennes framfart i spåret. Önskar att jag fått höra Jakob Hård och Anders Blomqvist bli halvt hysteriska när hon rasade fram över upploppet.
image20
Nu skiljer det bara två fjuttiga hundradelar mellan Kalla och Virpi Kuitonen. Ska vi se till normala förhållanden är det fördel Kuitonen i morgondagens klassiska masstart, sedan fördel Kalla i Final Climb (om man tittar till de enskilda loppen). Frågan är bara hur stor fördel Virpi har efter imorgon, om den är realistisk att ta ikapp eller inte. Men Kuitonen verkar vara mer sliten av tourens hårda schema än vad Kalla verkar. I morgon får vi se vad som händer.
Läste även i norska Aftonposten att Marit Björgen hoppat av touren från sin 13:e-plats, ca två minuter efter Kuitonen och Kalla. Björgen har inte varit sig lik.. Det känns faktiskt som om det var länge sen Björgen var lik Björgen...

På herrsidan tog sig Marcus Hellner vidare till semifinal i dag. Han låg tvåa när det började dra ihop sig, men trängdes bort och slutade femma. Dagens lopp vanns av norrmannen Petter Northug. Totalen leds fortfarande av Lukas Bauer.

Läs mer:
Aftonbladet: "Det hade jag inte räknat med"
Aftonbladet: "Fortsätter hon så här blir hon störst"
Aftonbladet: "Kalla är den nya skiddrottningen"
SvD: Kalla vann sprinten
SvD: En svensk supertalangs internationella genombrott
DN: Kalla överlägsen vinnare
Expressen: Kallas sprintsuccé
Expressen: Kallas bragdlopp gav segern
FIS: Tour Standings (damer)
FIS: Tour Standings (herrar)

Småkronornas semifinal mot Ryssland
Vi vann. För första gången på 12 år är vi i en final i JVM. Ryssarna tog ledningen med ett skitmål i slutet av andra perioden. Vi kvitterade i tredje. 1-1 i full tid. Mikael Backlund blev matchhjälte genom att peta in det avgörande målet mellan benen på ryssarnas målvakt, Sergej Bobrovsky. Nu väntar en final mot Kanada imorgon, då de vann sin semi mot USA.
image21
Ni som såg matchen mot Kanada i förra veckan minns kanske vilken rysare det var. Kanada tar ledningen, Sverige går ikapp och med sju sekunder (!!!) kvar av matchen kommer det avgörande svenska målet. Morgondagen kommer att bli betydligt tuffare. Har svårt att se Kanada ta stryk av lilla Sverige två gånger under samma turnering.

Läs mer:
Aftonbladet: Småkronorna vann i förlängning
Aftonbladet: Det finns mer att ta ut
SvD: Guldhoppet lever för småkronorna

DN: Småkronorna tog sig till final

Imorgon kommer hela dagen att tillbringas framför tv:n med diverse olika sportsändningar...

SVT2 sänder:
09:15
Vinterstudion
09:25
Alpint: Världscupen, damernas storslalom (första åket)
10:30
Alpint: Världscupen, herrarnas storslalom (första åket)
11:20
Vinterstudion
11:40
Längdskidor: Världscupen, Tour de Ski, damernas 10 km masstart, klassisk stil
12:30
Skidskytte: Världscupen, damernas sprint
14:00
Längdskidor: Världscupen, Tour de Ski, herrarnas 20 km masstart, klassisk stil

SVT24 sänder:
12:25 Alpint: Världscupen, damernas storslalom (andra åket)
13:30 Alpint: Världscupen, herrarnas storslalom (andra åket)
20:00 Ishockey: Final i JVM, Sverige - Kanada

SVT1 sänder:
15:00 Skidskytte: Världscupen, herrarnas sprint.

Någon som kan svara mig när jag ska hinna tvätta kläder, hålla koll på matchen mellan Färjestad och Skellefteå samt städa undan julen???? För jag får det inte att gå ihop.

Sport fredag

Fy! Imorgon (eller idag om vi ska titta på klockan) är det slut på semestern. En osedvanligt dålig dag att inte vara hemma framför TV:n. Eller vad sägs om detta:

Klockan 12:00
6:e etappen av Tour de Ski.
Touren har förflyttat sig till Italien och sprint står på schemat. I förra sprintloppet hade Kalla materialfel, en dåligt limmad stav satte stopp för avancemang från kvartsfinalen med en ynka hundradel. Herrarna föll som furor och försvann de med. Jag hoppas att fredagens resultat blir bättre.
SVT2 kl 11:55, Eurosport kl 12:00

Klockan 16:00
Småkronorma möter Ryssland i semifinalen i JVM.
Jag såg matchen mot Kanada. Vilken rysare. Kunde ha varit författad av Stephen King. Sverige avgjorde med sju sekunder kvar av matchen. Jag hoppas att det går lika bra mot ryssarna så att vi tar oss till final.
SVT24 kl 15:55

Klockan 17:15
Skidskyttestafett herrar.
Skidskyttecirkusen befinner sig i tyska Oberhof. Sporten är otroligt stor i Tyskland och den stämning de har på läktarna är obeskrivlig. Under damstafetten tidigare idag var det 15.000 personer på läktarna och ytterligare runt 5.000 i spåret. Det "ååå" som publiken ger ifrån sig vid träff måste vara öronbedövande om man är på plats.
Eurosport kl 17:15, eftersändning på SVT24 kl 18:15 (eller senare om hockeyn drar ut på tiden)

JAG VILL INTE JOBBA IMORGON!!
(jag vet att jag "skriker" men jag är faktiskt sur)

Utmanad - Musik

Jag har blivit utmanad av Linda. Jag ska hitta en artist vars namn (eller efternamn) börjar med bostaven Y. Och sen ska jag utmana nästa gäng på att hitta någon på bokstaven Z.

Y är ju plättlätt när man är hårdrockare. Yngwie Malmsteen så klart. Här med I'll See The Light Tonight från den fantastiska skivan Marching Out.På skivan sjunger Jeff Scott Soto, en av världens bästa liveartister. Jag har sett mycket musik live, men det finns få som gör lika fantastiska liveframträdanden som Jeff. Sexig som få dessutom. Tyvärr kommer hans röst och energi inte alls fram på samma sätt på skiva som live. Och hans karisma fångas inte heller på bild (om de inte är tagna under ett liveframträdande vill säga)

Har dessutom en rolig historia om videon... För några år sedan, när jag var tillsammans med R, satt han och gick igenom gamla videoband med inspelade videos. Vi satt och pratade i telefon när ovanstående video dök upp på image19hans skärm. Åh vad roligt tyckte jag, jag hade aldrig sett videon. Jag babblade mig hes om hur fantastisk Jeff är, hur bra han sjunger och hur porrig han är... R satt på andra sidan telefonluren och lät mer och mer förvirrad. Började undra hur jag definierade "sexig". Efter ett tag kom vi fram till att det nog inte var Jeff som var mannen i videon. Som många vet brukar Yngwie sparka bandmedlemmar titt som tätt (stort ego, stora krav, stort vansinne) och Jeff hade blivit utbytt ganska snart efter att skivan hade spelats in. I videon fick därför den nya sångaren, Mark Boals, hoppa in och mima till Jeffs sång.

När jag sedan såg videon förstår jag att R var förvirrad och undrade hur i helvete jag definierade sexig. Stackarn, när han såg det måste han nog ha undrat varför jag föll för just honom och om det berodde på att de uppvisade likheter....

På bilden: Jeff Scott Soto i högform på Pub Anchor 2005-09-14. Halvvägs igenom spelningen finns nog inte en tråd på den mannens kropp som är torr. Han ger verkligen ALLT när han står på scenen. I bakgrunden skymtar ni suveräne bassisten Marcel Jacobs som för övrigt spelat bas med Yngwie på några skivor, bland annat på ovan nämnda Marching Out. (Måste förresten kolla om han är med i videon eller om han oxå hade blivit visuellt utbytt vid den tidpunkten.)

Okej, dags att skicka utmaningen vidare. Jag utmanar Marika och Eva

Ni som är utmanade gör helt enkelt så att ni väljer en bra låt av ett band eller artist som börjar på bokstaven Z, eftersom jag fick bokstaven Y. Lägg ut den i er blogg och hänvisa till den här utmaningen, sedan skickar ni den vidare fast med bokstaven Å. En annan grej med den här utmaningen är att den kan skickas tillbaks till dom som redan haft den, eftersom varje bokstav är ny.

Lycka till!

Inget pyssel ikväll...

Inspirationen ville inte komma, så jag har avverkat en skidskyttestafett och "Hemma Hos Jamie" istället. Och så tänkte jag passa på att visa lite bäbiskort som jag gjort åt andra bäbisar. Blev lite inspirerad av de gamla bilderna, men det får vänta till i helgen.

image15
image16
image17
image18

...och när vi ändå är inne på dopning...

... så kommer vi in på skidåkning. Skidåkningen har haft ett antal mindre trevliga skandaler under åren. Alla minns väl VM i Lahti 2001. När finländare efter finländare åkte dit för bloddopning. Mika Myllälä. Jari Isometsä. Virpi Kuitonen. Kaisa Vaaris. Fler skulle följa...

image14Mitt starkaste minne från skandalen är när finnarna blev av med stafettguldet. Jag var trots allt (lite) glad när de fick ta guld. Trotjänaren Harri Kirvesniemi hade varit med så länge och äntligen, ÄNTLIGEN fått den ädlaste valören i en stafett. Jag minns hur jag var heligt förbannad på Janne Immonen när han åkte dit. Inte bara den allmänna aggressionen som jag alltid känner när idrottsmän åker dit. När idrottsmän sviker sin nation. När idrottsmän sviker sin sport. När idrottsmän mest av allt sviker sig själva. Hur KUNDE han vara så dum att han dopade sig när de redan haft dopningsfall i laget? Hur KUNDE han vara så dum när han vet att man alltid gör tester på segrarna? Men det som, i mina ögon var värst: Hur KUNDE han göra så mot Harri Kirvesniemi? Hur kunde han göra så att denna trotjänare först fick den efterlängtade medaljen och därefter blev tvungen att lämna tillbaka den? Hellre hade han nog sluppit guldet helt än att bli av med den på det sättet.

Det går några dagar och sedan visade det sig att även Kirvesniemi var dopad. Ridå. Jag har sällan blivit så besviken på ett enskilt fall.

På bilden ser ni när Janne Immonen växlar över till Harri Kirvesniemi. Foto: Scanpix

Det går ett år och det är dags för Olympiska Spelen i Salt Lake City. Första loppet är en masstart över tre mil. Per Elofsson är för tillfället bäst i världen. Förhandssnacket har mest gått om hur många guld Elofsson ska ha med sig hem i ryggsäcken. Ingen har nämnt Johan Mühlegg som förhandsfavorit på någon av distanserna. Herregud, karln hade inte presterat någonting alls sedan jag vet inte när. Dessutom har han en fruktansvärt dålig teknik. Åker oekonomiskt. Men det är som om någon satt en blåslampa i röven på honom. Han gör ett ryck och drar ifrån. Elofsson, som ju vet att han är bäst i världen, är den enda som hakar på. Mühlegg lär töttna snart, men det är ju tacksamt att få lite draghjälp antar jag att han tänkte. Vad vet jag? Men han tröttnade inte. Vad som hände var att Elofsson klappade igenom totalt och bröt loppet. Minns en intervju som Peter Jihde gjorde med Johan Mühlegg ett par dagar efter loppet där han frågade rakt ut om de dopingrykten som cirkulerade, varvid Mühlegg direkt förklarar intervjun för avslutad och går därifrån. Han hinner även vinna guld på 5-milen innan han åkte dit (och nån medalj till? ¨Har något minne av att han vann tre guld och fick lämna tillbaka två?).

På damsidan i Salt Lake- OS återfinner vi Larissa Lazutina, vinnare av 3-milen, i dopningslistan. Hon fick sällskap av landsmaninnan Olga Danilova i fuskarklubben.

Nu är vi mitt inne i Tour de Ski. Och några artiklar som förvånar mig har dykt upp. Det verkar nämligen vara väldigt skralt med dopningstester. I normala fall testas alltid ettan, tvåan och trean. Dessutom testas några slumpvis utvalda åkare. Igår läste jag norska Aftonposten (hittade artikeln via bloggen Skidpepp) att Tor Asle Gjerdalen, som ligger tvåa i sammandraget, uttalat sig kritiskt mot bristen på kontroller. Gjerdalen har inte testats en enda gång. DN har intervjuat både Bengt Stattin (ledare för de svenska herrarna) och Joakim Abrahamsson (ledare för de svenska damerna) och de berättar att ingen av de svenska åkarna blivit testade.

Saxat från DN:
När DN.se frågar den ansvarige för skidtävlingarna i Tjeckien, Jürg Cacol, om varför så få - om några - dopningskontroller utförts under tävlingarna i Tjeckien svarar han:

- Det är inte alltid det bästa är att göra kontroller på samma sätt som man alltid gör dem. Kontrollerna ska vara överraskande.

DN: Men är inte det normala att de tre första i världscuptävlingar tas ut för kontroll?

- Vad är normalt? Det är det oväntade som ger resultat. De tävlande ska inte veta hur många kontroller som görs, svarar Jürg Cacol innan han avslutar samtalet.

Jag blir väldigt förvånad över bristen på tester. Ja, jag kan hålla med Cacol om att kontrollerna ska vara överraskande. Jag håller med Cacol om att de aktiva inte ska veta hur många kontroller som görs. Inget snack om den saken. Men jag ser inte varför man inte kan kombinera överraskande tester med tester av topptrion. Att de aktiva på förhand VET att Topp Tre testas har ju i sig en avskräckande effekt. Eller borde ha i alla fall.

Jag hoppas att det inte dyker upp några dopningsfall. Jag vet att det naturligtvis finns. Men i mitt naiva lilla hjärta hoppas jag ändå på att sporten är ren. Och finns det fall så ska de naturligtvis upptäckas och skithögarna ska rensas bort. Så klart.

Läs mer:
Aftonposten: Skuffet over manglende doptester
Aftonposten: Forstår doping-frustrasjonen
DN: Norsk kritik mot dopningskontroll
SvD: Norge till dopningattack mot Tour de Ski

Justin Gatlin överklagar avstängningen

För några dagar sedan kom beskedet om att Justin Gatlin är avstängd i 4 år på grund av dopning. Gatlin åkte fast i en kontroll 2006 och har sedan varit avstängt i väntan på beslutet.

image13
Foto: Jerker Ivarsson

Idag kan vi läsa att Gatlin,
föga förvånande, kommer att överkla domen eftersom han tydligen inte gjort något fel... Nähänä. Övertyga mig om att jorden är platt. Solen och de övriga planeterna cirulerar runt jorden. Det är nog lättare än att övertyga mig om att Gatlin är oskyldig.

Läs mer:
Aftonbladet: Gatlin överklagar avstängning
DN: Gatlin överklagar dopningsdom
SvD: Gatlin hoppas på OS

Storken har kommit....

...till en kollega. Drygt två månader för tidigt, men alla mår bra.

Ikväll måste jag pyssla bäbiskort :-)

Världen är vackert vintervit

Det verkar ha snöat hela natten. Det ligger ett vackert, fluffigt vitt täcke över hela världen. Eller i alla fall över den förort jag bor i.

Egentligen tycker jag
att om det inte kommit snö till jul så kan det lika gärna vara. Men nu när den finns där blir jag glad i hela hjärtat. Hoppas att det får ligga kvar och att det kommer mer. Då kan jag kanske dra ihop ett gäng nästa helg för en dag i någon lämplig pulkbacke... Dricka varm choklad som spetsats med en skvätt rom. Äta mackor. Snöbollskrig...

Synd för alla barn att snön kommer först nu, när jullovet nästan är slut. Men bättre sent än aldrig, och det är ju ändå några dagar kvar för dem att leka.

Nu ska jag sticka till Farsta och hämta ett paket som ligger på bussgods och väntar på mig. Det kom samma dag som jag stack upp till Norrland för att fira jul, så det har inte funnits tid förän nu.

SRF: WhitesnakeWhitesnake är ett av mina absoluta favoritband genom alla tider. Som många andra upptäckte jag dem 1987, när de släppte skiva 1987 (så kreativt) med en nyinspelning på Here I Go Again. Jag var nio år, den enda tjejen i klassen som gillade hårdrock, och jag blev KÄR i David Coverdale. Så kär som man bara kan bli innan man förstår vad det innebär att vara kär ;-)

Idag föredrar jag deras tidiga skivor. De skivorna som fortfarande har kvar de kraftiga bluesinfluenserna. Lovehunter, Ready and Willing, Slite It In. Om dessa skivor saknas i din skivsamling har jag bara ett ord att säga: KÖP!

Några kompisar till mig har under många år besökt Sweden Rock Festival. Jag hade velat följa med, men det hade inte blivit av. Men så en gråkall januaridag 2003, på väg hem från jobbet, med Rockklassiker i hörlurarna, hör jag plötsligt Bosse Johander uttala de magiska orden: Whitesnake är klara för Sweden Rock. Jag skrek rakt ut av lycka där jag satt på pendeltåget. Ringde direkt till Kaj för att kolla om de skulle åka och bestämde mig på stående fot för att följa med. Det är det bästa beslutet jag tagit i hela mitt liv. Jag hade en underbar helg med hårdrock, ledighet, solsken, gamla och nya vänner, dricka, hårdrock, mer hårdrock och ännu mer solsken. Whitesnake var kanske inte lika bra som jag hoppats på, men det var kanske inte lätt att leva upp till mina förväntningar heller.

Det var mitt första Sweden Rock, och sedan dess har jag varit på varje upplaga. Jag har haft grymt kul, det har varit fantastisk musik, underbart väder (i alla fall om vi bortser från 2004) och på alla sätt tokbra. Det är startskottet på sommaren och en av de största höjdpunkterna på hela året.

Whitesnake spelade även på 2006 års upplaga av SRF. Och God Dammit vad bra det var. De öppnar stenhårt med ett medley på Stormbringer och Burn (från den tiden Coverdale sjöng i Deep Purple) och fortsätter ännu bättre. Till och med Anders, som inte är speciellt förtjust i Whitesnake var lyrisk. Efter tre låtar sa han "Du Ica, sitter alla tänder kvar i min mun?" Lätt förvirrad svarar jag att, jo, det gör de. "Bra. För det känns som om nån just sparkat mig över käften. SÅ bra är det." Kan inte mer än att hålla med. Definitivt en av de bästa konserter jag någonsin sett.

Klippet ovan är från Sweden Rock Festivals KickOff i december 2006 och jag var där. Ett akustiskt framträdande inför liten publik på Nalen. Att få förmånen att se favoriten sedan nästan 20 år tillbaka uppträda på en liten scen, i en liten lokal. Avskalat med bara en gitarr att stödja sig emot. Gåshud.

I sommar är det dags igen.


Tour de Ski - Etapp 5

Dagens etapp i Tour De Ski, den femte av totalt åtta, bjöd på fina resultat både på dam- och herrsidan. Först ut var Charlotte Kalla, därefter presterade Mats Larsson en ännu bättre placering.
image10
Foto: AFP
Charlotte Kalla gjorde karriärens bästa klassiska lopp och slutade sexa, 25 sekunder efter dagens vinnare, finländskan Aino Kaisa Saarinen. Kalla ligger nu på en finfin andraplats i sammandraget, 25 sekunder efter en annan finländska, nämligen Virpi Kuitonen.

Läs mer:
Aftonbladet:
Nytt kanonlopp av Kalla

Expressen: Nytt topplopp av Kalla i Tour de Ski
DN: Kalla: Mitt bästa klassiska lopp
SvD: Bästa klassiska loppet
FIS: Tour Standings

image11
Foto: Petr Josek/Reuters

På herrsidan blev Mats Larsson bästa svensk då han slutade på en fjärdeplats bakom hitills överlägsne Lukas Bauer. Larsson gick ut hårt upp till 2,6 kilometer. Jag var nervös att han hade gått ut för hårt, men det visade sig att det höll hela vägen in.

Ingen av de svenska herrarna har något med segerstriden att göra. Frågan är om någon annan än Bauer har det... Anders Södergren ligger på en 11:e-plats i sammandraget. Kanske inget att vara speciellt kaxig över, men han har inte ens en minut upp till tvåan Tor Asle Gjerdalen-

Läs mer:
Aftonbladet: "En fantastiskt fin prestation"
Expressen: Den nya svenska skidsuccén
DN: Mats Larsson stark fyra

SvD: Bauer överlägsen - Larsson fyra
FIS: Tour Standings

Nu drar Tour de Ski vidare till Italien. Där väntar sprint (fristil) på fredag, masstart (klassiskt) på lördag för att avslutas på söndagen med en jaktstart i form av en helvetesklättring uppför en slalombacke.

Har börjat jobba på designen...

...och har i alla fall fått in en ny profilbild OCH lyckats vänsterställa rubrikerna i marginalen. Det är mycket mer som måste göras, just nu är det en standardmall (Food) där jag trivs med formen. Färgerna och bilderna däremot...

Jag är väl "svensson-teknisk"
. Jag kan inte speciellt mycket, men jag förstår skrivna instruktioner och har inga problem att lära mig. Att gå in och knacka html är inte min starka sida, trots att jag under en stor del av 2007 jobbat med intranätet på företaget där jag jobbar. Men där, precis som här i bloggen, finns det ju färdiga mallar att använda sig av.

Imorgon ska jag lägga några timmar på att få till det. För dig som behöver hjälp med designen rekommenderar jag ett besök på Designa din blogg. Killen är ett geni och en lysande pedagog.

Justin Gatlin avstängd i 4 år

Den amerikanske friidrottaren Justin Gatlin stängs av fyra år för dopning. Det beslutade en amerikansk skiljedomstol igår. 2006 testades Gatlin positivt för hormonet testosteron och stängdes av. Skiljedomstolen har sedan dess behandlat ärendet.


image5 Jag ställer mig kluven till domen. Å ena sidan tycker jag att 4 år är betydligt bättre än de två år som är nån form av standardavstängning. Å andra sidan kan jag för allt i världen inte förstå varför man inte tillämpar en livstidsavstängning. Fuskar man så fuskar man, och då anser jag att man har förspillt sin plats i idrottens finrum. Sparka ut fuskarna för alltid. Ta tillbaka alla medaljer, radera alla rekord. Det skulle ha en mer avskräckande effekt än de tidsbestämda straff som tillämpas idag.

Eller så skulle man kunna stänga av förstagångsfuskarna i 4 år, så att de missar nästa OS. Andragångsfuskarna stängs av på livstid.

Åter till Gatlin: Gatlin tog guld i 100 meter vid OS i Aten 2004 på tiden 9,85 och tog även brons på 200 meter och silver på 4x100 m. Vid VM i friidrott 2005 tog Gatlin guld på 100 meter med tiden 9,88. Gatlin har tidigare testats positivt för amfetamin, men friades då amfetamin ingår i hans ADD-medicin.

Gatlins coach, Trevor Graham, har även coachat kända fuskare som Marion Jones, Tim Montgomery och CJ Hunter.

Läs mer:
Aftonbladet: Justin Gatlin avstängd i fyra år
DN: Gatlin avstängd i fyra år

Tour De Ski - Etapp 4 - Carlotte Kalla är GRYM

image3
Foto: Nils Jakobsson/Bildbyrån (arkivbild från JVM)

Oj vilket lopp. Charlotte Kalla krossade allt motstånd i dagens etapp av Tour De Ski, den fjärde av totalt åtta etapper. Loppet var en "gammal hederlig" jaktstart i fri stil, 10 km. Kalla gick ut 38 sekunder efter ledande Marit Björgen. Redan efter två kilometer var halva avståndet uppätet, och efter 6 kilometer var hon både ikapp och förbi.

Charlotte Kalla har imponerat
grymt på mig ända sedan första loppet jag minns henne i. Hon har en jävlaranammainställning som få. Det som imponerade på mig förra säsongen var att hon alltid gick ut stenhårt. Det höll inte, men hon visade en inställning som jag inte sett sedan... Äh jag vet inte... sedan Anja Persson antingen vann eller körde ut i slalom i början av karriären kanske. Och i år har det börjat betala sig.

Nu har Kalla en ledning på 8,5 sekunder i sammandraget före Follis, och 10,1 sekunder före Kowalczyk. I morgon väntar ett klassiskt lopp på 10 km med intervallstart. Kalla är starkare i fristil, men bör ändå kunna vara med bra och inte tappa för mycket. Finländskan Virpi Kuitonen ligger 17 sekunder efter Kalla i sammandraget, men Kuitonen är livsfarlig i klassisk stil.

Läs mer:
Aftonbladet: Mirakelåk gav Kalla segern
Expressen: Kallas succérecept - Laddade med sång
DN: Kalla utklassade alla
SvD: Kalla hetast i Nove Mesto

Morgondagens etapp sänds i SVT2 kl 11:55

Tour De Ski - Etapp 4

Herrarnas lopp var riktigt spännande. Simen Östensen höll i förvånansvärt länge i hasorna på Lukas Bauer. Att han trots allt blev minuten efter är inte förvånande, men  jag tror att Bauer hade gått bättre i ensam majestät. Pietro Piller Cottrer gjorde en GRYM uppåkning. Imponerande.

image2Men med svenska ögon var herrtävlingen en besvikelse. Södergren och Hellner hade båda bra utgångslägen, men ingen lyckades fullfölja loppet på ett tillfredsställande sätt. Hellner passar bättre när det är frågan om taktisk rävkörning. Det hårda tempot som dagens lopp bjöd på passar inte alls honom. Södergren hade jag däremot stora förhoppningar på. Distansen passar honom, tekniken passar honom och eftersom det är sluttid snarare än placering som är intressant i deletapperna så hade det inte spelat någon roll om han förlorat en eventuell spurtstrid över mållinjen. Tyvärr höll han i tre av fyra varv. Blev sedan tvungen att släppa och ligger nu dryga minuten efter Bauer inför nästa etapp.

Klockan 15:25 är det dags för damernas fjärde etapp. Charlotte Kalla, som så här långt imponerat väldigt, går ut som sexa, 38 sekunder efter Marit Björgen. Anna Hansson, som den här säsongen kommit från ingenstans, går ut som sextonde, 1 minut, 14 sekunder efter Björgen.

Jag håller tummarna för brudarna. De gör något så osvenskt som att tro på sig själv. Jante ligger, tack och lov, långt efter dem i spåret.

RSS 2.0