Justin Gatlin avstängd i 4 år

Den amerikanske friidrottaren Justin Gatlin stängs av fyra år för dopning. Det beslutade en amerikansk skiljedomstol igår. 2006 testades Gatlin positivt för hormonet testosteron och stängdes av. Skiljedomstolen har sedan dess behandlat ärendet.


image5 Jag ställer mig kluven till domen. Å ena sidan tycker jag att 4 år är betydligt bättre än de två år som är nån form av standardavstängning. Å andra sidan kan jag för allt i världen inte förstå varför man inte tillämpar en livstidsavstängning. Fuskar man så fuskar man, och då anser jag att man har förspillt sin plats i idrottens finrum. Sparka ut fuskarna för alltid. Ta tillbaka alla medaljer, radera alla rekord. Det skulle ha en mer avskräckande effekt än de tidsbestämda straff som tillämpas idag.

Eller så skulle man kunna stänga av förstagångsfuskarna i 4 år, så att de missar nästa OS. Andragångsfuskarna stängs av på livstid.

Åter till Gatlin: Gatlin tog guld i 100 meter vid OS i Aten 2004 på tiden 9,85 och tog även brons på 200 meter och silver på 4x100 m. Vid VM i friidrott 2005 tog Gatlin guld på 100 meter med tiden 9,88. Gatlin har tidigare testats positivt för amfetamin, men friades då amfetamin ingår i hans ADD-medicin.

Gatlins coach, Trevor Graham, har även coachat kända fuskare som Marion Jones, Tim Montgomery och CJ Hunter.

Läs mer:
Aftonbladet: Justin Gatlin avstängd i fyra år
DN: Gatlin avstängd i fyra år

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0