Finalen i JVM

Great moments are born from great opportunities...and that's what you have here tonight boys...that's what you've earned here tonight. One game...If we played 'em ten times, they might win nine. But not this game. Not tonight. Tonight we skate with 'em. Tonight we stay with 'em and we shut them down...because we can! Tonight WE are the greatest hockey team in the world. You were born to be hockey players...everyone one of you. You were meant to be here tonight. This is your time. Their time is done. It's over.

Citatet är hämtat från Miracle On Ice, filmatiseringen av USA:s sensationella OS-guld 1980 i Lake Placid. Och det var den känslan jag hade inför matchen.

De kämpade så väl. Efter två perioder var Sverige nere för räkning. En hyggligt snabb reducering i tredje och småkronorna hade ett sånt tryck i sista perioden att jag var nära hjärtinfarkt både en, två och tre gånger. Med dryga minuten kvar visar Per Mårts grön skylt. Enroth lämnar kassen. Sex svenskar på isen som inte har något annat i sikte än guld. När Larsson petar in kvitteringen står matchuret på 19:22. Är det möjligt? Vi har kvitterat och det är dags för Sudden Death.

"One game...If we played 'em ten times, they might win nine. But not this game. Not tonight."

Det var verkligen så det kändes. Vi skulle bara vinna. Vi hade sånt tryck på Kanada i tredje perioden att det mentala övertaget måste ha varit hur stort som helst. Underdogs mot Segermaskin. Underdogs i överläge. Åhh så bittert det var när Wayne Simmonds petade in segerpucken efter dryga tre minuter. Ett riktigt skitmål. Men ett mål. Och skitmål är lika giltiga i matchprotokollet. Bilderna på Enroth ett par minuter efter matchen avgjorts var otäcka. Antar att man som målvakt tar på sig stort ansvar för förluster i allmänhet, och Sudden-förluster i VM i synnerhet. Att ingen av lagkamraterna var där med honom gjorde ont att se. Det var iofs en spelare som åkte dit kanske minuten efter målet. Enroth kanske sagt ifrån att han ville vara ifred, vad vet jag. Men det gjorde ändå ont.