Tomtemors nöttoppar

Hos oss startar vi julaftonsfirandet runt två-halvtre med kaffe och kakor. Och glögg. Vet egentligen inte om det är det smartaste sättet att börja på - det väntar ju en brakmiddag efter Kalle Anka. Men är det tradition så är det. Och det är ju gott.

Nöttoppar kan jag äta hur många som helst av. Mjukt, saftigt inre och en smått frasig yta. Om man kombinerar GI och "kalorier som kommer ifrån vita livsmedel syns inte på vågen" så är detta den perfekta kakan ;-) Eller så skiter man i dieten och äter ändå - det är ju så gott!




Tomtemors nöttoppar
Med receptet nedan får man de mest perfekta nöttopparn jag någonsin smakat. Du är bäst mamma! Det som är viktigt är att inte falla för frestelsen att mala nötterna i mixer, utan man måste använda en gammeldags mandelkvarn. Mixern fördelar inte på samma sätt, och hettan från knivbladen påverkar fettet i nötterna på ett negativt sätt.

2 hg hasselnötskärnor, malda
2 hg strösocker
2 ägg
2 msk smält smör
Ytterligare nötkärnor till dekoration

Blanda ihop samtliga ingredienser och klicka ut på en bakplåt. Tryck i en halv nötkärna och grädda i ca 10 minuter på 175 grader.


Kommentarer
Fröken Nattfrost säger:

Nöttoppar i all ära.... men VAD är det som ligger intill?

2012-01-12 | 16:16:23
Bloggadress: http://nattfrost.blogspot.com/
Linda/Candygirl säger:

Vi börjar firandet till lunch.. bara vi... gröt och skinkmacka. sen kommer den officiella starten på julfafton till kalle: fortfarande bara vi när vi korkar en ny Wirre och käkar knäck, kola och chips (vilken blanding va?) Och först EFTER kalle är gästerna välkomna. Vi vill ha den timmen i lugn och ro, själva, mysa, varva ned (eller upp) efter allt fix under dagen. För sen ska det ju helst flyta av sig själv. Och det har det hittills också gjort.



Gästerna brukar sen stanna lääänge.. till två, tre tiden... haha... så att dom inte får komma förrän efter fyra tycker inte jag gör nåt.

2012-01-12 | 17:42:31
Bloggadress: http://www.candygirl.nu
Anna säger:

Åh nöttoppar! Det brukade mamma göra till jul när jag var liten, men nu har jag inte ätit det på flera år. Kanske dags att kidnappa hennes mandelkvarn och överta traditionen :) Snor åt mig receptet!

2012-01-12 | 20:15:40
Bloggadress: http://palandetmotskogen.blogspot.com/
helena Ljunggren säger:

Här var det något helt i min smak! Nöttoppar var verkligen inte igår. Så gott!

2012-01-12 | 20:45:35
Bloggadress: http://www.helenaljunggren.com
Erica AKA Tomtens Dotter säger:

@Nattfrost: Det är en kladdkakeaktig botten... Sen bailyscreme, och ovanpå det mörk choklad. Återkommer kanske med recept, mamma TROR att hon kan hitta åt det :-)



@Linda: Nej det förstår jag... Vi håller igång kanske till 23 och då är man rätt nöjd redan då tycker jag...



@Anna: Ja gör det! Mandelkvarn rules! Och om du erbjuder några kakor som ersättning för kidnappningen så är det ju inte ens att anse som stöld.



@Helena: Ja det är ju det :-)

2012-01-13 | 19:31:18
Bloggadress: http://tomtensdotter.blogg.se/

Lämna gärna en kommentar:
Jag besvarar dina kommentarer här så snart jag kan. Om du uppger din mailadress får du även mitt svar via mail.

Dock tycker jag att det är stentråkigt med kommentarer i stil med "Hej, kom och titta på min blogg!" Det betraktar jag som spam. Läs istället inlägget, och skriv en kommentar om det du just har läst. På så sätt blir jag förmodligen intresserad av dig och kikar in i vilket fall som helst ;-)

Ha en bra dag.
Kram Erica

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback