Kantarell- och kycklinglasagne

Häromdagen var jag på Hötorget och plockade svamp. Fick ihop ett kilo på mindre än 30 sekunder, och med tanke på hur mycket bensinen kostar nu för tiden (om man nu hade haft en bil) är det nog billigare att köpa kantareller för en hundring kilot än att plocka dem själv. Men jag förstår att många finner det avkopplande att vara ute och leta.

Jag tillhör dem som INTE blir avkopplad av att plocka svamp.
De få gånger jag gett mig ut i svampskogen har det enbart lett till frustration - hur kan man bli annat än frustrerad när det enda man hittar är gula löv! Löv, löv och åter löv. Inte en endaste kantarell har jag hittat. Någonsin.

Nåväl: där stod jag med ett kilo kantareller. Butiken hade erbjudande på kycklinglårfilé. Jag hade lasagneplattor i massor och en kväll över. Vad göra? Jo, det enda rätta var att sätta igång med ett storkok med lasagne.


Lasagne är inte vidare vacker mat. Men det är gott, och det är ju huvudsaken.

Recept:
Lasagneplattor (vet inte hur många, men det gick inte åt ett helt paket i alla fall)
½ påse riven ost

Kyckling/kantarellfyllning
1 kg kantareller
9 hg kycklinglårfilé (eller nån annan del av fågeln)
1 stor gul lök
2-3 vitlöksklyftor
2 burkar hela konserverade tomater (mycket godare än krossade om du frågar mig)
salt, peppar, oregano, socker
Smör/olja till stekning

Fräs lök och vitlök i en stor gryta. Häll på tomaterna och klipp sönder dem. Krydda. Glöm inte socker!!
Dela kycklingen i tärningar, ca 1 cm stora. Bryn den, men stek inte ihjäl den stackars fågeln (den ska puttra i en gryta och tillagas i ugn, så det gör faktiskt ingenting alls om den är lite rosa just nu). Krydda. Häll sedan över kycklingen i tomatsåsen.
Fräs kantarellerna, krydda och häll sedan över dem i tomatsåsen. 
Smaka av, krydda på lite mer (det behövs säkert) och låt puttra medan du gör ostsåsen

Ostsås
1 l mjölk + lite extra till redning
3 dl matlagningsgrädde
1 msk dijonsenap
2-3 msk kantarellfond
salt, vitpeppar
2-3 msk mjöl till redning
½ påse riven ost

Värm mjölk, grädde, senap, fond, salt och peppar. Blanda redning på mjöl och mjölk och häll i. Koka nån minut under omrörning till lagom tjock konsistens. Blanda i osten och rör om.

Sen är det bara att sätta igång och montera ihop lasagnen:
ostsås i botten, sen lasagneplattor, kycklingröra, ostsås och så vidare. Se till att översta lagret är ostsås. Sen på med lite riven ost.

Tillaga i ugn 200 grader i 30 minuter.

Jag gillar att göra portionsformar med lasagne. De där folieformarna i portionsformat är perfekta. Lägg bara ihop lasagnen och skit i att tillaga den. Frys in direkt istället. Ställ sedan in de djupfrysta formarna i en kall ugn ställd på 200 grader. Behåll locket på. Från det att ugnen har blivit varm ska de tillagas i ca 35-40 minuter. Låt locket vara på under den första halvan av tiden. Receptet räcker till 8 portionsformar, men det går åt BETYDLIGT mindre ostsås när man gör småformar. Om du gör småformar rekommenderar jag dig att halvera receptet ovan...

Jag vet att detta är en julblogg. Men vad fan, det är ju bara augusti och man kan inte var julig varje dag. Men om inte annat kan det kanske ursäktas med att om du lagar detta för frysen nu kan du bara sätta in den i ugnen nån kväll i december som du behöver använta till andra saker än vardagsmatlagning :-)



Kommentarer
Johanna säger:

åh vad gott! :)

2011-08-29 | 09:55:33
Bloggadress: http://arildsdottir.blogg.se/
Svensk Jul säger:

Mums såg väldigt gott ut, nu blev jag hungrig ;-)

2011-08-29 | 11:22:07
Bloggadress: http://svenskjul.wordpress.com/
Therese - Sockenvägens Söta säger:

fniss Jag gillar ditt tänk skarpt, å Hötorget är nog ett av de bättre svampställena då du fick i hop så mycket på så kort tid ;-)

Till kräftorna åt vi förresten kantarellpizza gjort på smördeg, sjukt gott. Ett tips om du har kantareller över!

2011-08-29 | 12:29:22
Bloggadress: http://lurans.blogg.se/
JulGnistan säger:

Kantarell-och kycklinglasagne.. Låter som ett recept jag får ge till min kusin :) Själv är jag tyvärr inte förtjust i det. :(



Lisebergs julmarknad är urtjusig! Hoppas på att få ta mig dit i år. En dag kanske jag kan ta mig till Skansen också, vem vet. ;)

2011-08-29 | 19:23:40
Bloggadress: http://julgnistan.blogg.se/
Anneli säger:

Detta så mycket gott ut, det måsete jag testa någon gång.



Kraaaaaaaaam Anneli

2011-08-29 | 20:05:00
Bloggadress: http://anneliscrapkort.blogspot.com/
Petra/Paradise säger:

TAck söta du för dina goa ord inne hos mej!! :D



Tråkigt nog har jag ingen svampätande familj..

men jag är ändå ute å plockar..sen donerar jag bort min skörd till andra som tycker om det mer :)

Jag var exempelvis ute igår och plockade två stoooora korgar..dessa fick mina två bröder med familjer :)

Ok..jag sparade själv kanske 20st kantareller så jag kunde göra mej 2 mackor igår kväll! :)



KRAMIS

2011-08-29 | 21:41:39
Bloggadress: http://paradises.blogg.se/
Cissi säger:

Hej tjejen!



Åhh, menar du det? Vad glad jag blir! Och vad snällt av dig att du hörde av dig och kom ihåg att du tipsade mig förra året :) NU ska jag in och drömma jag också... Kanske får vara snabb med beställningen i år då? ;)



Ha en go vecka :)

2011-08-29 | 22:08:36
Bloggadress: http://christmascarol.blogg.se/

Lämna gärna en kommentar:
Jag besvarar dina kommentarer här så snart jag kan. Om du uppger din mailadress får du även mitt svar via mail.

Dock tycker jag att det är stentråkigt med kommentarer i stil med "Hej, kom och titta på min blogg!" Det betraktar jag som spam. Läs istället inlägget, och skriv en kommentar om det du just har läst. På så sätt blir jag förmodligen intresserad av dig och kikar in i vilket fall som helst ;-)

Ha en bra dag.
Kram Erica

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback