Brownies med en oväntad twist
DATUM: 2013-09-25
TID: 07:16:00
KATEGORIER:
Favoriter,
Recept - bakning;
TAGGAR:
Julblogg,
bacon,
bakning,
brownies,
chili,
choklad;
Ibland gör jag jättekonstiga saker. Jag får bara för mig någonting och så MÅSTE jag göra det. Bara för att se om det är genialiskt. Resultatet kan bli lite hur som helst. Ibland är det oätbart, ibland funderar jag på om ingen borde instifta ett Nobelpris i matlagning och ibland blir det gott, men utan den där förväntade lilla extra kicken - som ju var det som fick en att laga rätten från början.
I söndags fick jag en av dessa idéer. Baconbrownies. Eftersom allt blir godare med bacon liksom. Men vad vet jag om det egentligen? Jag har ju faktiskt aldrig utmanat konceptet. Att sparris blir godare om man lindar in dem i bacon. Absolut. Att hotellfrukosten kräver sitt bacon. Tveklöst. Att diverse olika pippifåglar förtjänar att få sin sista vila i en baconsvepning. No doubt about that. Men allt sånt är ju mat. Faktiskt inte så konstigt.
När hjärnan fastnade för baconbrownies var jag därför tvungen att fullfölja idén. Sagt och gjort. Jag knaperstekte lite bacon, slängde ihop en browniesmet och testade. Till er som tycker att idén är absurd och äcklig: läs vidare ändå - för grundreceptet är helt grymt. Man behöver ju inte tillsätta bacon. Faktiskt. Grundreceptet är så bra att det förtjänar att hamna i kategorin
Favoriter
Baconbrownie med en pecannöt på toppen. Vispad grädde med lite chilipulver. Några droppar lönnsirap. Bilden är tagen dagen efter bakandet, när brownien fått "stå till sig" lite. Mmmmmmm
Baconbrownies á la Tomtens dotter
200 gram mörk choklad
150 gram smör
3 ägg
2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
Mald anchochili (ca 1 msk)
1 pkt bacon (140 gram)
1-2 msk lönnsirap
Gör så här:
- Tärna baconet och knaperstek det. Lägg upp på ett papper och låt fettet rinna av.
- Smöra och bröa en springform (eller klä den med bakplåtspapper)
- Sätt ugnen på 200 grader
- Smält smöret och chokladen över vattenbad.
- Vispa ägg och strösocker lite lätt i en betydligt större skål än du tror dig behöva. Rör sedan ner chokladsmeten + lönnsirap i äggsmeten.
- Blanda mjöl och chilipulver. Vänd sedan ner detta + baconet i choklad- och äggröran.
- Häll allt i en form och grädda i nedre delen av ugnen i ca 12-15 minuter (i min ugn krävdes det 14 minuter)
- Låt svalna. Utrusta dig sedan med tålamod för de är faktiskt allra godast en eller två dagar efter, när de har fått stå till sig lite. Men man måste så klart få tjuvsmaka lite.
Om någon vill testa receptet utan bacon så ska du tänka på att bacon tillför sälta. Så om baconet åker bort: tillsätt ett drygt kryddmått salt och blanda med mjölet. Pilla ner något annat gott istället vettja :-) Nötter, chokladbitar eller varför inte
pepparkaksdeg? Katarina har en evig plats nära mitt hjärta för det briljanta receptet ska ni veta
Angående anchochilin så kanske en matsked låter mycket? Nu använde jag Santa Marias ancho, och den är rätt vek. Den slutgiltiga kakan smakar inte chili alls, det är snarare så att chilin framhäver chokladsmaken - precis som saltet. Men det är bara att smaka sig fram, och även att testa olika chilisorter. Habanero borde bli toppen :-)
Okej. Blir allt godare med bacon? Nja, jo, kanske är det ärliga (men något flummiga) svaret på den frågan. Det blev grymt bra brownies, men helt ärligt så hade de blivit grymt bra även utan bacon. Tyckte inte att baconet tillförde något - men heller inte att det blev sämre av att det var där.
Stort tack för alla era fina kommentarer i gårdagens inlägg! Ni bidrog till att göra en stressig dag väldigt väldigt mycket mer trevlig!!!
Kommentarer
Svar:
Haha nja, jänkarna är ju galna i sitt bacon. Och i brownies. Så det skulle förvåna mig mycket om ingen gjort det förut :-)
Erica AKA Tomtens Dotter
Svar:
Åhhh... Vad heter den boken?
Erica AKA Tomtens Dotter
Svar:
Det är väl en väldigt bra princip när man snackar just choklad :-D min vän Niklas blev överlycklig när han fick ett par bitar
Erica AKA Tomtens Dotter
Svar:
Kombinationen bacon kantarell blir aldrig fel. Testa att göra en lasagne på det. Super :-D
Kram
Erica AKA Tomtens Dotter
Svar:
Jag får spana lite! Tack
Erica AKA Tomtens Dotter
Svar:
Förlåt? :-)
Erica AKA Tomtens Dotter
Svar:
Håller med :-)
Erica AKA Tomtens Dotter
Svar:
Tja, som sagt... Det är ett riktigt bra grundrecept även utan baconet :-)
Erica AKA Tomtens Dotter
Svar:
Haha nej det ser inte "lite gott" ut, det ser "mycket gott" ut ju ;-)
Erica AKA Tomtens Dotter
Svar:
Oh yes!
Erica AKA Tomtens Dotter
Svar:
Får spana in den sen!
Erica AKA Tomtens Dotter
Svar:
Visst gör det? :-)
Erica AKA Tomtens Dotter
Svar:
Haha som sagt var det väldigt gott, men kanske inte inte den superhöjdare som jag förväntade mig. Baconet gjorde varken från eller till tyvärr. (mer bacon nästa gång haha)
Erica AKA Tomtens Dotter
Trackback