Smörgåstårta med räkor

Som jag berättade om i går har det varit 40-årsfest i helgen. Födelsedagsbarnet frågade om jag hade möjlighet att hjälpa till med smörgåstårtor till partajet, och så klart fixar jag det. Vi hade en bra arbetsfördelning där jag bidrog med två tårtor från havet och födelsedagsbarnet gjorde en tårta från land. 
 
Jag gillar att göra smörgåstårta på polarkaka. Det blir lite mera mat jämfört med att göra tårtan på ett landgångsbröd. Jag tycker dessutom att tårtan håller lite bättre. Den blir inte lika "sladdrig".
 
 
Till tårtan:
10 skivor polarkaka
 
Grundklet:
5 dl Creme Fraiche
2 dl Smetana
1 msk dijonsenap
250 gram mjukost (jag använde Norrmejeriers Hummer&krabba)
1,5 dl grädde
1 dl äkta majonäs
 
Smaksättning:
4 kokta ägg
4 frp crabfishpinnar
200 gram räkor
Citron
Salt och peppar efter smak
 
Gör så här:
  • Vispa grädden. Blanda alla ingredienser till grundkletet. Ta undan två deciliter som sedan ska täcka tårtan. Jag brukar spara detta i Smetana-burken, så slipper jag måtta...
  • Finhacka ägg, crabfish och räkor. Blanda ner hacket i grundkletet. Smaksätt med citron, salt och peppar.
  • Täck kanterna på ett fat med remsor av smörpapper och lägg sedan på två skivor polarkaka. Bred på fyllningen, lägg på nytt bröd (tänk på att lägga nästa lager omlott så att det blir en stadig tårta) och mera fyllning. Fortsätt tills det är 5 lager bröd.
  • Täck tårtan med gladpack och låt den stå 1-2 dagar i kylen och gôtta till sig.
 
Garnera tårtan på festdagen:
Denna tårta fick följande garnering
300 gram räkor
3 kokta ägg, hackade
1 burk rom
Coctailtomater
Gröna vindruvor
Citron
Gurka
Ruccola
 
  • Täck tårtan med det sparade "grundkletet". Klä sedan sidorna med ruccola.
  • När det sedan kommer till garneringen så är det enklare att få en snygg och symetrisk tårta om man börjar utifrån och arbetar sig inåt.
  • Den enda garnering som är lite "special" på denna tårta är gurksnurrorna. Man skalar en gurka, skär remsor med potatisskalare/osthyvel (ca 2 cm breda). Varje remsa delas i två bitar och rullas ihop till en snurra. Det syns verkligen jättedåligt på ovanstående bild (inklämt mellan rommen och citronskivan) men HÄR finns en bättre bild. Tack Karro!
  • Sen är det bara att äta och njuta :-)
Idag skulle min älskade mormor ha fyllt 87 år. Därför passar det utmärkt med en tårta!

Kommentarer
Robin säger:

Där kan man snacka om en uber nice smörgåstårta =) Den bästa sortens tårta imo ;) Tack för receptet också!

Svar: Hej Robin!Tack för dina fina ord. Håller för övrigt med dig: smörgåstårta är absolut den bästa sortens tårta :-)
Erica AKA Tomtens Dotter

2013-10-24 | 11:57:00
Bloggadress: http://thegamingground.com
Ann-Sofi MATSAFARI säger:

MUMS :-)

Svar: Mnomnomnom :-)
Erica AKA Tomtens Dotter

2013-10-24 | 13:55:53
Bloggadress: http://matsafari.matmolnet.se
Lillgarden säger:

Det där lät ju bara hur gott som helst! Och lät inte så farligt svårt heller!
BOrde man kanske testa en dag! :)

Svar: Nej herregud. Det är plättlätt med smörgåstårta ju. Bara att röra ihop och kladda på! Kör hårt tjejen :-)
Erica AKA Tomtens Dotter

2013-10-24 | 17:56:33
Bloggadress: http://lillgarden.blogg.se/
Nilli säger:

Oh, smörgårstårta, MUMS! Att ha Polarkaka som botten var ju en bra idé tror inte jag tänkt på det innan! Jag och sambon har pratat flera gånger om att vi skulle göra en egen smörgåstårta nån gång och bara toksvulla, för vi ÄLSKAR smörgåstårta! ;)

Svar: Visst är det gott!!! Vill gärna ha kallrökt lax och pepparrot i också - men eftersom födelsedagsbarnet inte gillar konsistensen på kallrökt/gravad fisk så fick det inte vara med i denna tårta. Och vad sjutton... En smörgåstårta är väl det perfekta helgmyset?? You go, girl :-)
Erica AKA Tomtens Dotter

2013-10-24 | 18:34:01
Bloggadress: http://ximasbynilli.blogspot.se/
Robin säger:

Det var så lite så madam =) Det förtjänar du!

2013-10-25 | 00:18:14
Bloggadress: http://thegamingground.com
Anonym säger:

ne fyfan vad äckligt resultat det blev när man följde exakt som man skulle göra -.- ICAs smörgåstårta <3

Svar: Åh vad tråkigt att du inte gillade den. Receptet har alltid funkat med fint resultat för mig, så jag antar att det handlar om att du och jag gillar olika saker... Bättre lycka nästa gång.
Erica AKA Tomtens Dotter

2014-03-30 | 21:09:17

Lämna gärna en kommentar:
Jag besvarar dina kommentarer här så snart jag kan. Om du uppger din mailadress får du även mitt svar via mail.

Dock tycker jag att det är stentråkigt med kommentarer i stil med "Hej, kom och titta på min blogg!" Det betraktar jag som spam. Läs istället inlägget, och skriv en kommentar om det du just har läst. På så sätt blir jag förmodligen intresserad av dig och kikar in i vilket fall som helst ;-)

Ha en bra dag.
Kram Erica

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback