Praliner med salt karamell

Okej. Nu pratar vi allvar. Ska ni enbart göra ett enda godis i jul så är det dessa ni ska göra. Så fantastiskt goda och bra och perfekta på alla sätt och vis. Jag kan på intet sätt ta åt mig av äran för receptet, då det kommer från chokladfabriken. Men jag kan ta åt mig äran av tillagningen - tillsammans med Åsa så klart; min "godispartner in crime"
 
Den underbaraste lilla pralinen man kan tänka sig. 
Mamma är sååååå stolt!
 
Praliner med salt karamelltryffel enligt Chokladfabrikens recept
32 praliner
 
400 gram mörk choklad till pralinskalen
 
49 gram strösocker
6 gram honung
1 gram salt
 
160 gram vispgrädde
 
188 gram mjölkchoklad, finhackad
18 gram smör
 
 
Gör så här:
  • Temperera chokladen till skalen och gjut dem. Spara den överflödiga chokladen till bottnarna.
  • Lägg mjölkchoklad och smör i en skål
  • Smält socker, honung och salt i en kastrull tills färgen är gyllenbrun. (använd en betydligt större kastrull än du tror dig behöva!)
  • Koka upp grädden i en annan kastrull och häll över sockret.
  • Sila gräddkaramellblandningen över chokladen och smöret. Rör till smeten blir slät.
  • Mixa (med mixerstav) till en fyllig tryffel.
  • Häll upp tryffeln i en spritspåse och låt svalna till ca 27 grader.
  • Fyll skalen med tryffel, men inte ända upp. Lämna lite utrymme till bottnarna.
  • Temperera chokladen till bottnarna, häll på pralinformen och skrapa av överflödet.
  • Låt pralinerna stelna nån timme i kylen innan de tas ut ur formen.
Och hur man gör när man tempererar choklad och gjuter pralinskal... Det vet vi ju hur det går till som vid det här laget :-)
 

Samtliga inlägg från Chokladtemahelgen:
Helgtema: Choklad - angående valet av choklad
Varför ska man temperera choklad? - Heston Blumenthal förklarar chokladens molekylära uppbyggnad. Tycker verkligen att man ska titta på detta!
Att temperera choklad - När man vet varför, då är det dags att lära sig hur!
Åsas strohromsbollar - som dessutom går utmärkt att pimpa nu till Halloween
Chokladiga shopping- och julklappstips - om Tomten behöver lite hjälp och inspiration
Gjuta pralinskal - Läs detta inlägg om du inte har gjort praliner tidigare.
Praliner med salt karamell - ett måste! Prova!
 
 
 
 

Kommentarer
Jessica säger:

Gode någon va gött det här ser ut och låter! Måste testas.
Jag älskar dina chokladinlägg, superbra!

Svar: Tack Jessica!! Känner du dig lite mer trygg inför kommande pralintillverkning nu? :-)
Och JA. Du måste testa receptet, för det är ta mig sjutton det godaste som går att få.
Erica AKA Tomtens Dotter

2013-10-20 | 19:52:33
Bloggadress: http://julilaloland.blogspot.se/
Madeleine W säger:

TACK, ska maila honom och gnälla av mig lite. Känns som att antalet besökare minskat radikalt sedan mina inlägg slutade synas på julbloggare.se. Inte för att jag egentligen bryr mig antal besökare, man själva samspelet med andra julbloggare slutade också väldigt tvärt.

Förresten jag skulle starta en sida för min julblogg på Facebook, men då får man välja på en massa olika alternativ´- företag, offentlig person, varumärke, gemenskap etc.. vad sjutton valde du när du startade din Facebooksida? Hade tänkt att inte skapa en Facebooksida men nu känner jag mig lite tvungen för att inte tappa kontakten med alla andra söta julbloggare. Kramar

Svar: Det är surt när det inte funkar. Det är ju inget fel med ditt RSS-flöde i alla fall, jag får dina nya inlägg i min feed. Så den biten funkar. Dock verkar det som att dina inlägg kommer med en himla lång fördröjning. Jag kollade nu, och först på sid 12 kommer ditt snö-inlägg. Iofs inga konstigheter att det ligger på sid 12 eftersom inläggen hamnar i tidsordning. Det trista är ju att när det är eftersläpning på ens egen blogg kanske nya inlägg hamnar på sidan 3 eller nåt sånt direkt när de publiceras på julbloggar.se. Dock tror jag att du har samma problem som du haft hela tiden - bara det att det märks mycket tydligare nu när alla andra bloggar är så himla mycket mer aktiva.
Och jo - det är klart att man skulle sakna gemenskapen. Personligen skulle jag aldrig välja att följa bloggar via julbloggar.se - man missar för mycket. RSS is da shit tycker jag :-)

Jag TROR att jag valde "Varumärke/Produkt". Därunder finns det sedan ett val som heter webbplats. Och sen när man kommer in ytterligare ett steg så kan man välja vilken typ av webbsida det är, och där valde jag "personlig blogg". Men jag är faktiskt inte helt säker, det går inte att se på inställningarna (eller så vet inte jag vart jag ska kolla....)

KRAM
Erica AKA Tomtens Dotter

2013-10-20 | 20:35:35
Bloggadress: http://www.julbloggen.se
Jessica säger:

Ja, lite tryggare minsann ;) Vilket är bra, för jag älskar att göra julgodis, bakade grejer äter jag inte så godis är mer min gebit!

Svar: Härligt! Då har jag inte skrivit i onödan :-)
Erica AKA Tomtens Dotter

2013-10-20 | 21:21:16
Bloggadress: http://julilaloland.blogspot.se/
Annika säger:

Om man inte vill hålla på med skal osv, tror du då att man kan göra tryffeln och doppa i choklad/kakao typ?

Svar: Hmm. Just den här smeten blir ganska lös (den funkar att spritsa utan problem) Så helt utifrån detta recept tror jag inte det. Men om du minskar lite på smöret och grädden borde det gå?
Erica AKA Tomtens Dotter

2013-10-20 | 21:49:00
Josefine säger:

Ser helt underbart gott ut! Vill helt klart försöka mig på dem.

Svar: Den är underbart god, så det tycker jag verkligen att du ska göra!!!
Erica AKA Tomtens Dotter

2013-10-20 | 21:50:35
Bloggadress: http://tusenjuleljus.blogspot.com
Nilli säger:

Du, det är inte omöjligt att detta blir en av årets praliner, salt kramell är ju så sjukt gott!

Svar: Jag håller med - det får verkligen fram kolasmaken. Så nu funderar min hjärna på fondant med salt karamellfyllning. Och till det bara lite lättvispad grädde. Eller en kula vaniljglass.
Erica AKA Tomtens Dotter

2013-10-21 | 15:38:18
Bloggadress: http://ximasbynilli.blogspot.se/
Ann-Sofi MATSAFARI säger:

Åh så gott det låter!

Svar: Jag måste helt ärligt säga att det där är bland det godaste jag någonsin lagat. (ödmjukheten får bo någon annanstans idag...)
Erica AKA Tomtens Dotter

2013-10-21 | 17:46:31
Bloggadress: http://matsafari.matmolnet.se
Denise - Min Glittriga Jul säger:

Så gott det ser ut!! Och kul att du skriver om choklad! Man kanske skulle testa att göra praliner till denna jul :)

Svar: Ja det tycker jag att du ska :-D sååå gott!
Erica AKA Tomtens Dotter

2013-10-23 | 07:33:46
Bloggadress: http://minglittrigajul.blogg.se/
Malin "Pinkpiercing" Johansson säger:

Den ser väldigt god ut ^^

Svar: Tack! Och jo, det är den!
Erica AKA Tomtens Dotter

2013-10-27 | 22:01:49
Bloggadress: http://pinkpiercings.se/
jennie pluggar i los angeles säger:

ooohhhh choklad<3

Svar: Mums
Erica AKA Tomtens Dotter

2013-10-27 | 22:08:05
Bloggadress: http://jsjolin.blogg.se
Sofia säger:

Ser himla god ut :-)

Svar: Den är super!
Erica AKA Tomtens Dotter

2013-10-27 | 22:19:56
Bloggadress: http://lovejournal.blogg.se/
Nilli säger:

Jag gjorde dessa idag, och OMG! Sååå himla gott! Tack för receptet! :D

Svar: Kul att du testade :-)De är helt grymma!! Vi testade att tillsätta rostad kokos och en skvätt wiskey senast också. Det blev också toppen (om man gillar kokos - vilket inte jag gör, men jag testade en pappa- och svågeranpassad pralin)
Erica AKA Tomtens Dotter

2013-11-28 | 21:43:43
Bloggadress: http://ximasbynilli.blogspot.se/
Erika säger:

Hej! Jag har velat göra dessa hur länge som helst nu. Idag blev det dags. Och jag måste bara säga, fyllningen till dessa praliner är det godaste jag någonsin ätit, alla kategorier. Den är omöjligt god, helt otroligt! Som tur var så är min pralinform en med ganska små praliner, så fyllningen räckte trots att jag åt hälften innan jag ens började fylla. Oops. Men i alla fall: tack för receptet!!!! :)

Svar: Åh, kul att du testat! visst är det underbart. första gången jag åt denna så åt jag upp tryffelresterna. Stod och sög ut det sista ur spritspåsen haha
Erica AKA Tomtens Dotter

2015-12-04 | 17:03:02

Lämna gärna en kommentar:
Jag besvarar dina kommentarer här så snart jag kan. Om du uppger din mailadress får du även mitt svar via mail.

Dock tycker jag att det är stentråkigt med kommentarer i stil med "Hej, kom och titta på min blogg!" Det betraktar jag som spam. Läs istället inlägget, och skriv en kommentar om det du just har läst. På så sätt blir jag förmodligen intresserad av dig och kikar in i vilket fall som helst ;-)

Ha en bra dag.
Kram Erica

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback