Grattis Tomtens Dotter på 7-årsdagen!

Idag är det precis 7 år sedan jag började julblogga. Det har verkligen förändrats sedan jag började julblogga. Min egen blogg har så klart ändrats. Jag har blivit bättre på att skriva, jag har börjat fotografera och jag har blivit bättre på det också. Tycker jag :-) Ni har blivit fler som hittat hit för varje år som går och det glädjer mig mycket :-)
 
Sen har julbloggarna exploderat i antal de senaste åren. När jag började blogga var vi en handfull julbloggar. Idag går det tretton på dussinet. På gott och ont. Det finns hur mycket inspiration som helst därute. Å andra sidan finns det inte en chans att hänga med längre. Jag läser inte alls lika många bloggar som jag gjorde för några år sedan - jag hinner helt enkelt inte.
 
 
Jag tänkte fira sjuårsdagen genom att upprepa mig. Genom att återpublicera världens bästa recept på saffransbullar. Detta recept har fått stående ovationer från många håll och kanter - och eftersom ni är en hel del nya läsare sedan förra året så publicerar jag det igen. HÄR är lite av de kommentarer jag fått om bullarna tidigare. Har du också testat bullarna? Skriv gärna en rad, det vore kul att höra vad du tyckte!
 
Detta recept resulterar i höga, luftiga och saftiga bullar. Såna bullar som fortfarande smakar nybakade efter 2 dagar i skafferiet. Såna som ni faktiskt måste testa att baka :-)
 
 
Saffransbullar á la Tomtens Dotter
48 bullar
 
Degvätska:
7,5 dl varmt vatten
300 gram smör
2,5 - 3 dl vit baksirap
2 gram (4 kuvert) saffran
1 ägg
 
Torra prylar, blandas i vetemjölpaketet:
2 kg vetemjöl minus 5 dl!
2 påsar torrjäst för söta degar
2,5 dl mjölkpulver
 
Gör så här:
  • Tärna ner smöret i det varma vattnet och låt det smälta.
  • Tillsätt baksirap och saffran. Låt svalna till ca 45 grader och blanda sedan ner ett uppvispat ägg.
  • Blanda ner mjöl/mjölk/jästblandningen succesivt medan degen blandas. Håll koll på slutet, degen är perfekt när den inte riktigt kan bestämma sig för om den vill fastna i bunken eller släppa kanterna.
  • Jäs i 30 minuter under handduk.
  • Baka ut bullar. Jäs en gång till i 30 minuter under handduk.
  • Pensla bullarna med vatten (inte ägg!) och grädda i 7-8 minuter i 200 grader
Frys bullarna odekorerade. Vid servering kan man antingen pensla bullarna med smör och sedan doppa i socker (min favorit!) eller göra Kramforsbullar - dvs med en vanlig florsocker+vattenglasyr som på den andra bilden.
 
 
Jag brukar göra hälften av degen till släta bullar och hälften till mandelmassefyllda bullar. Om du vill testa mandelmassefyllningen finns receptet HÄR

Kommentarer
Therese Bjärstig säger:

Lutar starkt åt en sådan sats till helgen då jag hoppas hinna baka, men prio är att göra advent å så småkakor, ett födelsedagskalas å lite tunnbrödsbakande står även på listan så man får se vad som hinns, men får man ingen mobiltäckning så har man lite tid att slå ihjäl kanske ;-P KRAM

Svar: Herregud, ta det lugnt flicka lilla! En helg har inte hur många timmar som helst???
Erica AKA Tomtens Dotter

2013-11-19 | 12:38:39
Bloggadress: http://lurans.blogg.se/
Annette säger:

Hej.
Jag,som bakade dessa bullar ett flertal gånger förra året, kan bara hålla med. Detta måste vara ett av de bästa saffransbröd som finns. Och tack för din braiga blogg som jag tittar in till dagligen.
Annette

Svar: Tack för dina fina ord Annette! Kul att du testat bullarna, kul att du följer bloggen och kul att du lämnat ett avtryck :-)
Erica AKA Tomtens Dotter

2013-11-19 | 13:00:18
Linda / Candy Christmas säger:

GRATTIS på födelsedagen.. undra hur länge jag hängt med... ganska länge, tror jag minsann... Men inte mer än sex år i alla fall.. för det var då jag fastnade i blogossfären...

Svar: Jag skulle tro att du har varit med i 6 år faktiskt. Det känns som att du varit med "alltid" så det är nog så?
Erica AKA Tomtens Dotter

2013-11-19 | 13:16:57
Bloggadress: http://www.candygirl.nu/
Alexandra säger:

Jag testade detta recept förra året men lyckades tyvärr inte :( Degen jäste men när jag började arbeta med den så kändes den hård och kompakt och bullarna blev torra och tråkiga. Vad tror du det kan ha berott på? Gjorde dubbel sats, kanske blev det nåt krux där?
Testade dock att ha socker på sådär och det var kanongott! :)

Svar: Hej AlexandraTrist att du inte lyckades med bullarna :-(

Vet inte om det ska ha någon betydelse om man dubblar en deg (förutom att den kanske blir lite jobbigare att hantera om man inte har en ENORM bakmaskin) Men det jag kan tänka mig är att du haft för mycket mjöl. Degen ska vara ganska kladdig när man slutar tillsätta mjölet. Vidarebefodrar mammas bästa tips: "degen är perfekt när den inte bestämt sig för om den vill fastna i bunken eller släppa"
Erica AKA Tomtens Dotter

2013-11-19 | 13:24:52
Sofia säger:

Grattis! Din blogg är en av de julbloggar jag är mest förtjust i för att du har så bra blandning. Det är väl egentligen fel att säga julblogg eftersom du skriver om så mycket annat, skulle nog snarare beskriva den som en "mat-pyssel-allmänt-blogg med julkänsla". Hursom, ville bara säga grattis och keep up the good work!

ps. Blir faktiskt riktigt sugen att baka bullarna trots att jag inte äter vete. Får se om jag bakar ändå, bara för att det är skoj =D

Svar: Tack för dina fina ord Sofia! Och visst är det så, det är inte längre en renodlad julblogg. I november och december, jo... Men det är 10 månader till på ett år :-)
Oj. Baka utan att äta? Imponerande - det skulle jag nog aldrig få för mig att göra haha
Erica AKA Tomtens Dotter

2013-11-19 | 13:34:41
Bloggadress: http://sregloh.se
Katarina säger:

Grattis till din fina blogg! Jag har följt dig sedan du hittade till min blogg, kan det ha varit för några år sedan :) Kram

Svar: Drygt två år va? När jag hittade dina underbara pepparkaksbrownies och insåg att du måste vara ett geni! Kram på dig Katarina <3
Erica AKA Tomtens Dotter

2013-11-19 | 14:04:45
Bloggadress: http://hovkonditorn.blogspot.com
BittesJul säger:

Grattis till dig å bloggen, ni gör ett bra jobb=)
Inte illa med 7 år.

Svar: Tack så mycket Bitte :-)
Erica AKA Tomtens Dotter

2013-11-19 | 14:07:26
Bloggadress: http://bittesjul.blogg.se/
Anna säger:

Grattis! Jag har ju hängt med ett bra tag, skulle tro sedan 2007 el kanske 2008. Du är en viktig del av julkänslan för mig! När du bara bloggade på vinterhalvåret förut, brukade jag hoppa in här med hämna mellanrum från sensommaren, för att hålla koll på när det började lacka mot jul. Din blogg, och när ett julforum jag hängde i vaknade till liv igen, var liksom startskottet på säsongen :)

Svar: Tack Anna!!! <3<3<3<3<3Jo, du har hängt med länge! Typ alltid känns det som
Erica AKA Tomtens Dotter

2013-11-19 | 15:14:21
Bloggadress: http://palandetmotskogen.blogspot.se
Helenes Jul säger:

Grattis på sjuårsdagen!

Svar: Tack Helene!!!
Erica AKA Tomtens Dotter

2013-11-19 | 15:38:22
Bloggadress: http://helenesjul.blogspot.se
josefine säger:

Grattis! Vad roligt att du hållt fast vid din blogg så länge. Hoppas jag också kan säga att min är sju år någon dag ;)

Svar: Tack Josefine :-)
Så hur lång tidn är det kvar till 7 för dig? :-)
Erica AKA Tomtens Dotter

2013-11-19 | 15:40:06
Bloggadress: http://tusenjuleljus.blogspot.com
Ann-Sofi MATSAFARI säger:

GRATTIS PÅ 7 ÅRSDAGEN!!!!
Kram så stor att det nästan gör ont ;-)

Svar: Kramar tillbaka i massor!!!!
Erica AKA Tomtens Dotter

2013-11-19 | 15:40:20
Bloggadress: http://matsafari.matmolnet.se
AMANDAS JUL säger:

GRATTIS! Och aaaah, jag SKA göra bullarna i år!!!

Svar: Tack Amanda! Och jo, du är så saffransnördig så du måste faktiskt göra det :-)
Erica AKA Tomtens Dotter

2013-11-19 | 16:31:18
Bloggadress: http://amandasjul.blogg.se
Ulla säger:

Grattis!
Tack o lov finns det inga tecken på sju-års-kris, tvärtome. En helt härlig blogg!

Svar: Tack för dina fina ord Ulla <3
Erica AKA Tomtens Dotter

2013-11-19 | 17:01:31
Bloggadress: http://jouluni.blogspot.fi
Tomtenissan säger:

Grattis får man väl ändå säga... :)

Svar: Tack så mycket :-)
Erica AKA Tomtens Dotter

2013-11-19 | 17:45:04
Victorias Jul säger:

Grattis på 7 års dagen. Jag hinner inte heller läsa lika många julbloggar längre. Har dock några som jag brukar läsa och sedan i mån av tid brukar jag läsa några till

Svar: Tack Victoria! Jo det är lite så jag gör med. Har en massa blogg.se-bloggar som jag följer via blogg.se-appen. Men det är så surt att man inte kan kommentera via den...
Erica AKA Tomtens Dotter

2013-11-19 | 18:39:50
Bloggadress: http://victoriajul.blogg.se
Sara på Vardag.nu säger:

Grattis på sjuårsdagen och till en superb blogg, Erica! Sju år alltså, inte illa. Jag firar inte mer än 2 nu i vår någon gång.... :)

Svar: Tack för dina fina ord Sara <3 Och två år är baskemig inte illa det heller!!!
Erica AKA Tomtens Dotter

2013-11-19 | 19:45:26
Bloggadress: http://vardag.nu
Nilli säger:

Stort Grattis, 7 år är minsann inte illa!

Jag blir ju lite sugen på att prova ditt saffransbrödrecept, kan det verkligen vara bättre än mitt?! ;)

Svar: Haha tja... Jag är ju väldigt övertygad om att det ÄR världens bästa recept, och när en kompis hävdar att jag bakar godare bullar än hans pappa (som är lärare på en konditorskola) så blev egot ännu större haha!
Erica AKA Tomtens Dotter

2013-11-19 | 23:17:20
Bloggadress: http://ximasbynilli.blogspot.se/
Julpussar säger:

De enda saffransbullar jag bakar numera! Står tom som "Tomtens dotters lussebullar" i min receptbok!
Och jag får väl erkänna, jag är en av alla de nya julbloggarna som poppat upp. Har följt dig länge, varit sugen på att själv julblogga nästan lika länge och nu äntligen vågat ta steget! :)

Svar: Kul att höra att du gillar receptet :-) Och då ska jag titta in till dig sedan en sväng!!! Härligt att du tagit steget till egen blogg!
Erica AKA Tomtens Dotter

2013-11-20 | 15:44:21
Bloggadress: http://www.julpussar.wordpress.com
Lillgarden säger:

Grattis grattis på sju års dagen!!

Svar: Tack Sofie :-)
Erica AKA Tomtens Dotter

2013-11-24 | 11:37:07
Bloggadress: http://lillgarden.blogg.se/
Elin säger:

Ser riktigt smarriga ut! Tror du att det går att halvera receptet? Bor nämligen själv, blir väldigt mycket bullar att fika upp annars! ;)

Svar: Jadå. Inga problem. (du får leta rätt på en omvandlingstabell så att du kan räkna ut hur mycket mjöl det går åt bara... Men sen får du ta det med en nypa salt ändå och vara försiktig på slutet så att du inte tillsätter för mycket mjöl i degen...)
Erica AKA Tomtens Dotter

2013-11-24 | 15:19:07

Lämna gärna en kommentar:
Jag besvarar dina kommentarer här så snart jag kan. Om du uppger din mailadress får du även mitt svar via mail.

Dock tycker jag att det är stentråkigt med kommentarer i stil med "Hej, kom och titta på min blogg!" Det betraktar jag som spam. Läs istället inlägget, och skriv en kommentar om det du just har läst. På så sätt blir jag förmodligen intresserad av dig och kikar in i vilket fall som helst ;-)

Ha en bra dag.
Kram Erica

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback