Bästa bullarna!

Jag har nog det bästa receptet på vetedeg ever! Bullarna blir saftiga, fina, höga, goda. Receptet kommer från mamma och det är det enda vetedegsrecept som nånsin behövs. Förra helgen var jag barnvakt till Evas killar och då passade vi på att baka till storebrors födelsedag som infaller på måndag.
 
Tänk vilken bra barnvakt Eva har? Inte nog med att hon har nån som passar barnen medan hon och maken är på SPA... Dessutom har hon en nyfylld frys när hon kommer hem. Det ni :-)
 
Denna deg räcker till 64 bullar (cirka), så det går så klart alldeles utmärkt att halvera receptet om man inte har en tillräckligt stor maskin som blandar degen. Eftersom det blir så många bullar så brukar jag passa på att göra två olika sorter. Denna gång blev halva degen till kringlor, och andra halvan fick en fyllning med ingefära, citron och mandelmassa. Mycket gott.
 
 
Mamma Nilssons bästa bullar. På mitt vis...
 
Degvätska:
7,5 dl varmt vatten
300 gram smör
2,5 - 3 dl vit baksirap
2 tsk stötta kardemummakärnor
 
1 ägg
 
Torra prylar, blandas i vetemjölpaketet:
2 kg vetemjöl minus 5 dl!
2 påsar torrjäst för söta degar
2,5 dl mjölkpulver
Salt
 
1 ägg till pensling
 
Gör så här:
Tärna ner smöret i det varma vattnet och låt det smälta.
Tillsätt baksirap och kardemumma. Låt svalna till ca 45 grader och blanda sedan ner ett uppvispat ägg. Blanda ner mjöl/mjölk/jästblandningen succesivt medan degen blandas. Håll koll på slutet, det är inte säkert att allt mjöl behövs. Degen är perfekt när den inte riktigt kan bestämma sig för om den vill fastna i bunken eller släppa kanterna. Jäs i 30 minuter
 
Gör i ordning fyllningen under tiden degen jäser.
 
Knåda degen igen och dela sedan degen i fyra lika stora delar. Nu är det dags att bli kreativ.
 
 
Hälften av degen bakades ut till kringlor. Varje fjärdedel av degen räcker till 16 kringlor, så det är bara att dela degen i bitar (halvera, halvera igen och igen och igen - på det viset får man ungefär lika stora bitar) och rulla ut till en ca 30 cm lång korv. Forma degen till en kringla och se till att det finns lite luft emellan när de ska jäsa sedan.
 
Jäs i ytterligare 30 minuter, pensla med ägg precis innan de går in i ugnen. 200 grader (180 grader varmluft) i ca 7-8 minuter.
 
När kringlorna sedan är färdiga så fryser man dem som de är.
Vid servering: pensla med smält smör och doppa i kanel och socker. Eller bara socker. Efter behag :-)
 
 
Andra halvan av degen blev till fyllda snurrbullar med mandelmassefyllning:
 
100 gram smör
200 gram mandelmassa
1 dl strösocker
1 vaniljstång
2 tsk mald torkad ingefära (men det skulle så klart vara sååå gott med färsk)
1 citron, skal och saft
Räcker alltså till halva satsen deg!

Skrapa ur vaniljstången. Blanda ihop rubbet. Kavla ut degen (varje fjärdedel för sig) och bred på fyllningen. Rulla ihop, och skär i skivor, ca 2 cm tjocka.
 
Jäs i ytterligare 30 minuter, pensla med ägg precis innan de går in i ugnen. 200 grader (180 grader varmluft) i ca 7-8 minuter.

Kommentarer

Lämna gärna en kommentar:
Jag besvarar dina kommentarer här så snart jag kan. Om du uppger din mailadress får du även mitt svar via mail.

Dock tycker jag att det är stentråkigt med kommentarer i stil med "Hej, kom och titta på min blogg!" Det betraktar jag som spam. Läs istället inlägget, och skriv en kommentar om det du just har läst. På så sätt blir jag förmodligen intresserad av dig och kikar in i vilket fall som helst ;-)

Ha en bra dag.
Kram Erica

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback