Slowcooked chiligryta

I går skulle jag göra chili. Allt var handlat och fanns hemma, så jag körde igång med att tärna köttet, bryna det, hacka chili och... Vitlök? Vitlök borde väl ha funnits i min kyl? Och öl? Men nej, det gjorde det inte, så det var bara att lägga ner, äta något annat, ta en sväng till affären och göra chili idag istället. 
 

Här har jag inspirerats av Jocke som gör en helt fantastisk chili. Men jag har inte följt hans recept, utan exprimenterat lite själv :-) Denna mängd chili gav en ganska mild chili, så nästa gång ska jag dra på lite mer. "Ganska mild" innebär att den var smakrik, men framkallade inga svettningar på överläppen.
 
Slowcooked chili á la Tomtens Dotter
2 kg högrev
2 gula lökar 
1 hel vitlök (eller mer...)
2 vanliga röda chili
1 habanero
½ burk chilipulver
2 torkade chipotles
1 torkad serranochili
1 msk spiskummin
50 cl ljust öl
50 cl julmust
salt
smör till stekning
(eventuellt lite köttbuljong/oxfond)
 
Guacamole, riven cheddar, tomat, gräddfil, nachos eller tortillas till servering.
 
Gör så här:
  1. Koka den torkade chilin i ett par deciliter vatten i en kvart. Spara kokvattnet.
  2. Hacka färsk och torkad chili. Hacka löken och vitlöken. Lägg allt i en stor gryta och fräs detta långsamt i lite smör.
  3. Skär köttet i tärningar, ca 1x1 cm. Bryn köttet i en stekpanna, lite kött i taget, och flytta över dem till grytan vartefter.
  4. Häll på kokvattnet från chilin och en öl. Fyll på med julmust tills det täcker köttet.
  5. Låt chilin småputtra i 3-5 timmar, tills köttet har blivit "trådigt" och fallit sönder. Under tiden som köttet kokar: fyll på med mer öl/julmust/buljong/fond vartefter vätskan kokar bort. Svårt att ge måtten, då det beror på hur vid gryta som används, hur hårt det kokar och så vidare. Men vad tusan. Det löser sig efter vägenDet ska inte koka torrt i det här läget alla fall.
  6. När köttet har fallit sönder: koka bort merparten av vätskan.
  7. Ät och njut!
Leta efter ordentligt marmorerat kött. Och bekymra dig inte över fettranden - den skär man ju bort samtidigt som man tärnar köttet.
 
Mums och värmer gott i magen en ruggig vinterdag!
 
 

Kommentarer

Lämna gärna en kommentar:
Jag besvarar dina kommentarer här så snart jag kan. Om du uppger din mailadress får du även mitt svar via mail.

Dock tycker jag att det är stentråkigt med kommentarer i stil med "Hej, kom och titta på min blogg!" Det betraktar jag som spam. Läs istället inlägget, och skriv en kommentar om det du just har läst. På så sätt blir jag förmodligen intresserad av dig och kikar in i vilket fall som helst ;-)

Ha en bra dag.
Kram Erica

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback