Frozen Cheesecake á la Karro
1999 bodde min vän Karro hos mig i några månader. En morgon vanknade jag ur en väldigt trevlig dröm (som inkluderade Jon Bon Jovi) av att det slamrade i köket. Är lite bitter över att aldrig få veta hur drömmen hade slutat om jag fått sova vidare, men resultatet av skrammlet var en Frozen Cheesecake, och så fort jag smakat cheesecaken så var Karro förlåten för att hon väckt mig.
Sedan dess har det varit en stor favorit. Av två anledningar egentligen. För det första för att det är så jävla gott. Men sen för att det går att förbereda så att man slipper fixa just den dagen man bjuder på mat.
Frozen Cheesecake hamnade på nyårsmenyn. Vi gjorde den i portionsskålar i plast - betydligt enklare att hantera när man är många. Men receptet nedan är anpassat efter en vanlig normalstor springform.
Frozen Cheesecake á la Karro
Det blir en hel del disk när man gör cheesecake. Men det är det värt, det blir såå gott.
100 gram Philadelphiaost
1 nypa salt
1 msk vaniljsocker
2 dl socker
3 äggvitor
3 äggulor
3 dl grädde
Digestivekex
Gör så här:
- Vispa äggvitorna hårt med lite salt
- Vispa grädden hårt i en ny skål.
- Vispa äggula, vaniljsocker och socker i en tredje skål. (Typ den största skålen du har) Blanda ner Philadelpian och blanda tills allt är slätt.
- Vänd ner grädden i ägg/socker/philadelphiablandningen. Vänd sedan ner äggvitan försiktigt så att så mycket som möjligt av luften bibehålls.
- Häll upp i en springform med löstagbara kanter (eller portionsformar)
- Frys i minst 4 timmar innan servering. Ta fram ur frysen en kvart innan servering.
Till nyårsfesten gjorde vi 16 portioner enligt ovan, och då krävdes det 1,5 sats av ovanstående recept. Spritspåse underlättar om man vill undvika kladd på kanten av formarna. 500 gram hallon gick åt till att bottna formarna - men som en reminder till nästa gång - och ett tips till er: Servera hallonsåsen på sidan om, eftersom hallonen tar mycket längre tid på sig för att tina än vad själva cheesecaken gör.
Edit, kommentar från Åsa (som var den som tillsammans med mig stod för matlagningen till festen): Fick ett tips av min kära matlagningsfanatiker till syster. Man kan ha i gelatin i hallonen, då fryser dom inte till en isbit i botten av formen.
Kommentarer
Melody säger:
Toppen! Det där recept skriver vi ut och sätter in i boken "bra recept till fest"!
Ha en bra dag!
Melodys matte
Svar:
Erica AKA Tomtens Dotter
Åsa säger:
Fick ett tips av min kära matlagningsfanatiker till syster. Man kan ha i gelatin i hallonen, då fryser dom inte till en isbit i botten av formen.
Svar:
Erica AKA Tomtens Dotter
Ann-Sofi MATSAFARI säger:
Läckert som attan:)
Svar:
Erica AKA Tomtens Dotter
Marie (strålande jul) säger:
Det är samma recept som jag har på cheesecake och jag håller med om allt du skriver!! :)
Svar:
Erica AKA Tomtens Dotter
Ninni säger:
Så gott! :)
Svar:
Erica AKA Tomtens Dotter
Flipfloppan säger:
Detta gillas! Gillas gör även att du hänger kvar, fast högtidernas högtid är över. Klem
Svar:
Erica AKA Tomtens Dotter
Anonym säger:
Hej! Var har du köpt de små portionsskålarna i plast som den frysta cheesecaken a la karro serveras i?
Söker liknande!
Hälsning Anna
Trackback