Minnet av barndomens semlor

Jag har tjatat om mamma tidigare. Men det är helt enkelt som så att hon är ett alldeles enastående mamamexemplar, och såna förtjänar lite tid i rampljuset emellanåt. Hon syr, och bakar, lagar godaste maten i hela världen och fixar och donar och ser till att vi alla mår bra och har det gott.
 
 
Semlorna på bilden har ingenting med inlägget att göra. Men de var goda ändå.
 
Om mamma bakade egna semlor? Självklart :-) Dessutom hade alla i familjen sina egna önskemål om hur en semla skulle vara. Mamma ville ha en semla med normala propotioner... Lagon med fyllning, lagom med grädde. Dock serverad som hetvägg. Syrran ville inte ha någon mandelmassa alls, utan bara en bulle med grädde och florsocker. Jag ville ha MYCKET fyllning, och inte så mycket grädde. Medan pappa var lycklig om han bara fick en slät bulle. För att veta vems bulle som var vems så skrev mamma våra initialer i florsockret.
 
Fyllningen då? Inkråm från bullen. Florsocker. Mandel som mals i gammeldags mandelkvarn. Den blir lite grövre och mer smakrik eftersom mandeln inte var skållad. Ibland gjorde vi fyllningen på hasselnötter istället för sötmandel. Det blev också riktigt gott. Kanske till och med godare?
 
Hur vill du ha dina semlor?

Kommentarer
Flipfloppan säger:

Jag vill helst inte ha dem alls. Om inte ma fixar dem. Det innebär en liten hembakad bulle med finhackade hasselnötter och grädde. Don´t like mandelmassa. F ö är det ju ett synnerligen smart upplägg på din keramikkurs. Jag har helt klart blivit inspirerad och ska börja med självtorkande lera och liknande från Panduro. En gång i tiden gick jag också keramikkurs, vilket såklart var väldigt roligt, men något hände och vi fick aldrig våra saker.. ja, ja. En dag kanske jag tar mig en kurs igen.

Svar: Kul! Ska bli roligt att se vad du hittar på med leran :-)
Erica AKA Tomtens Dotter

2013-02-12 | 09:05:39
Bloggadress: http://paradisetvsburen.blogspot.se/
Helena säger:

Åh semlor, detta magiska bakverk. Jag är inte så knusslig egentligen, jag tar semlor i alla de former. Men vill gärna ha bitar av mandel i massan och mycket kardemumma i bullen. Å så med varm mjölk, så klart!!

Kram!

Svar: Mmm kardemumma är ett måste. Undra om jag inte ska ta och baka kringlor snart förresten... Med mycket kardemumma och doppade i socker... Måste bara tömma frysen lite mer.
Erica AKA Tomtens Dotter

2013-02-12 | 11:19:03
Bloggadress: http://blogg.amelia.se/hemmamedhelena
Skägget säger:

Spelar nästan ingen roll hur semlan serveras. Jag äter den ändå! Gott!

Svar: Semlor är underbart! Några om året i alla fall :-)
Erica AKA Tomtens Dotter

2013-02-13 | 15:40:50
Bloggadress: http://skaeggo.blogspot.com/
Ulla säger:

Visst kan jag äta semlor...det är bara ett litet problen. Hos oss heter det fastlagsbulle :)
Bjuder man på semlor här förväntar jag mig en fylld...semla alltså det vad ni kallar för en fralla. Det är inte lätt alla gånger att umgås med er som bor i Sverige. Vi har visst olik betydelse för ordet gummi också...

Svar: Jo men fastlagsbulle heter det ju här också, om man vill vara formell :-) Men att semla och fralla var samma sak, det var något nytt :-)
Gummi, nu blir jag nyfiken. Syftar du på gummi = materialet gummi? Eller gummi som ett slangord för kondom?
Erica AKA Tomtens Dotter

2013-02-13 | 16:01:44
Bloggadress: http://jouluni.blogspot.fi/
Ulla säger:

Radergummi (sudd) är det som vi kallar gummi här. Det hade väckt en hel del munterhet när min kompis, som studerade på andra sidan viken, hade bett att få låna ett gummi under en förläsning...

Svar: Haha det är ju helt briljant :-) Tack för kvällens stora skratt!
Erica AKA Tomtens Dotter

2013-02-13 | 21:46:34
Bloggadress: http://jouluni.blogspot.fi/

Lämna gärna en kommentar:
Jag besvarar dina kommentarer här så snart jag kan. Om du uppger din mailadress får du även mitt svar via mail.

Dock tycker jag att det är stentråkigt med kommentarer i stil med "Hej, kom och titta på min blogg!" Det betraktar jag som spam. Läs istället inlägget, och skriv en kommentar om det du just har läst. På så sätt blir jag förmodligen intresserad av dig och kikar in i vilket fall som helst ;-)

Ha en bra dag.
Kram Erica

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback