Gästbloggare: Sara på vardag.nu

Missförstå mig rätt nu: jag älskar julen. Det är inte det, det är bara det att det finns något bättre.

Advent.

Jag gör inte något väldigt speciellt i adventstider som gör det så himla bra, utan det är bara... Känslan. Du vet, den där serotoninhöga blicken alla får när decembers söndagar närmar sig. Vi fnular lite på julklapparna, vi testar säsongens nya glöggsorter och tänder ljus i olika former i hela huset. Ju närmre julen vi kommer, desto mer byts den serotoninhöga blicken ut mot en stressad dito och vi springer runt likt vettvillingar för att hitta just den där julklappen, startar köttbullerullarfabrik sent en måndagskväll och ligger vakna om natten och grämer oss över att knäcken blev för hård eller något annat, världsligt problem.

Varje år tänker vi: "Nästa år, då ska jag bara göra det jag tycker är gott och roligt och mysigt och härligt. Och julklapparna, de kan vi ju faktiskt hoppa över. Eller åtminstone inte barskrapa både löne- och sparkontot för att ha råd med julklappar till folk jag knappt känner."

Tacka vet jag de första veckorna i advent.


Förutom att jag slipper stressen så kan jag också laga en himla massa god julmat i lugn och ro. Hos mig vankas vardagsmat guldkantad av allt från kalkon och köttbullar till kanel och ingefära.

Och saffran, förstås. Saffran är minsann vardagslyx som jag tycker att vi ska unna oss vilken mörk decembertisdag som helst. Gör den här kycklingrätten till exempel: en snabb gryta med saffran, apelsin och en rejäl slurk grädde. Servera gärna med kokt bulgur (alt. ris eller annat gryn) blandad med strimlad rödkål. Mumsigt värre, vill jag lova.

Saffranskyckling med apelsin (4 port.)
1/2 purjolök
500 g kycklingfilé
Smör/olja att steka i
2 dl grädde
1 dl kycklingbuljong (vatten + fond/tärning)
1/2 pkt saffran, 1/4 g
(Maizena ljus redning)
1/2 apelsin
Salt, peppar
 
Gör så här:
Strimla purjolöken och kycklingen. Fräs löken mjuk innan du tillsätter kycklingen och låter den fräsa med några minuter. Häll på grädde, buljong och saffran. Låt koka utan lock ca 5 min, kontrollera att kycklingen är färdig. Vill du ha en tjockare sås, red av med lite Maizena. Ta av från värmen och tillsätt rivet skal och saft av apelsinen. Smaka av.

 
Och vem är jag då?

Jag heter Sara och är egentligen inte alls så bitter över julen som det kan låta. (Jag firar för tusan en extra jul i oktober varje år, det måste väl betyda något?) I en etta i Växjö trängs jag med min Daniel, överfulla köksskåp och (just nu) diverse tomtar.

På min blogg, www.vardag.nu bjuder jag på vardagsmat och enkla middagstips. Jag hoppas kunna inspirera till att laga god, enkel och varierad mat varje dag. För det är väl klart att även vardagsmaten ska smaka bra?

Kommentarer
Kamilla säger:

Åååh, så sant!! Jag får dock aldrig den där stressade galna jul-blicken, men vet att de flesta man träffar på stan just före jul har den... tyvärr!

Älskar advent <3

Saffranskyckling står nu överst på min matlista! Yuuum!!

Svar: Advent = underbart :-)
Erica AKA Tomtens Dotter

2013-12-08 | 15:44:01
Bloggadress: http://sotjul.blogspot.com
Ann-Sofi MATSAFARI säger:

Fina Sara:)

Svar: Den skriver jag under på :-)
Erica AKA Tomtens Dotter

2013-12-08 | 18:01:44
Bloggadress: http://matsafari.matmolnet.se
CrimsonAnna-vardagslyckans sköldmö säger:

Jag tänkte faktiskt tidigare i år att jag tycker bättre om att advent och jul. Så, nu kommer mitt "Nästa år..."-löfte,nästa år ska jag se advent och jul som ett enda månadslångt firande.

Svar: You go, girl. Den principen tillämpar jag med :-)
Erica AKA Tomtens Dotter

2013-12-08 | 22:41:10
Bloggadress: http://metalanna.blogspot.com
Anne-Marie J säger:

Hejsan! Var inne och kikade runt lite för jag säljer Musse och Piff & Puff på blocket just nu och har en som är intresserad av Musse, såg på ett forum med fyrklöverns saker att du tänkte köpa piff och puff men säljaren drog sig tillbaka. Har du fått tag på dom än, annars har jag dom.
Mvh Anne-Marie J (Kolla på blocketDisney tomte musse pigg med Piff och puff )

Svar: HejTack för tipset. Tyvärr var det inte den modell som jag ville ha (och så här 7 år senare vet jag inte riktigt om jag fortfarande vill ha dem heller...) Men tack ändå :-)
Erica AKA Tomtens Dotter

2013-12-08 | 23:32:28
Julia säger:

det där såg fantastiskt gott ut :)

Svar: Visst gör det???
Erica AKA Tomtens Dotter

2013-12-09 | 21:32:24
Bloggadress: http://takethetime.blogg.se/

Lämna gärna en kommentar:
Jag besvarar dina kommentarer här så snart jag kan. Om du uppger din mailadress får du även mitt svar via mail.

Dock tycker jag att det är stentråkigt med kommentarer i stil med "Hej, kom och titta på min blogg!" Det betraktar jag som spam. Läs istället inlägget, och skriv en kommentar om det du just har läst. På så sätt blir jag förmodligen intresserad av dig och kikar in i vilket fall som helst ;-)

Ha en bra dag.
Kram Erica

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback