Planering: Julbordets körschema

Kommer ni ihåg DETTA planeringsinlägg? När jag talade mig varm om att skriva ner ett körschema för att undvika fallgropar? Har ni skrivit ett sånt ännu? Inte? Jag lovar att det är värt det. Visst... Jag har aldrig varit ansvarig för ett julbord, men jag HAR styrt upp påskbuffén vid tre tillfällen när jag har haft mycket nytta av schemat. Jag har ett liknande schema för glöggfesten, och det är precis lika ovärderligt där.
 

Om du inte är ansvarig för julbordet
så tycker jag att du ska ta dig en titt på listan nedan och tänka efter vad du kan hjälpa till med. Julaftonsgeneralen har en del att stå i som du märker. Din hjälp kommer nog att vara välkommen. Skrev faktiskt ett inlägg om det förra året. Läs det. Lyft luren. Ställ frågan "Vad kan jag hjälpa till med?"
 
Om du ÄR ansvarig så kanske du kan ha nytta av mitt körschema? Visst, det kommer inte att överensstämma med ditt julbord, men det kan vara något att utgå ifrån. Kopiera detta till ett word/exceldokument. Ta bort det som inte är intressant för dig, och lägg till ditt eget.
 
 
Långt i förväg (typ NU):
  • Handla på systemet.
  • Handla det som inte är färskvaror
  • Gör senap
  • Gör snaps
 
21:a december:
  • Handla
  • Ta fram laxen ur frysen
  • Lägg sillen i blöt över natten
  • Lägg grisfötter i blöt över natten
 
22:a december:
  • Ät något med kokt potatis till middag och glöm inte att koka några extra potatisar till sillsallad och potatissallad som ska tillagas imorgon.
  • Grava laxen
  • Lägg in sillen
  • Gör sillsallad
  • Gör grissylta, grisfötter och rullsylta
  • Vänd gravlaxen
 
23:e december:
  • Vänd gravlaxen
  • Gör julskinkan
  • Ät risgrynsgröt till middag och koka dubbel sats så att det finns till morgondagens Ris á la Malta.
  • Skala potatis till Janssons frestelse och julbordets kokta potatis
  • Koka ägg till ägghalvor och servering av sillsallad
  • Gör gravlaxsås
  • Gör strömmingslåda
  • Gör potatissallad, rödbetssallad och waldorfsallad.
  • Ta fram löjrom, räkor, köttbullar, kantareller, svartvinbärsaft och äppelmos ur frysen. Om det ska serveras kaffebröd ska så klart det fram ur frysen också.
  • Duka bordet
  • Vänd gravlaxen igen.
 
Julafton, morgon:
  • Skölj all sallad till uppläggningen och låt den rinna av ordentligt.
  • Häll upp fruktcoctail så att den hinner rinna av.
  • Skala räkor.
  • Gör ägghalvor.
  • Gör fruktsallad.
  • Vispa grädde till Ris á la Malta, mimosasallad och sillsallad
  • Gör mimosasallad
  • Blanda Ris á la Malta och gör saftsås
 
Julafton, sista rycket:
  • Gör Janssons frestelse och omelett och kantarellstuvning
  • Koka potatis
  • Stek köttbullar och prinskorv
  • Lägg upp allt
 
Det är en del som ska fixas med. Hoppas att detta körschema kan vara till hjälp för någon därute. Som sagt, detta måste ju anpassas till DITT julbord. Men det kan kanske vara en liten hjälp på traven. Och en spark i röven :-)
 
 
   

Kommentarer
Ann-Sofi MATSAFARI säger:

Det här borde skrivas ut och läggas i var mans postlåda! Ovärderliga tips!

Svar: Man tackar! Och nu ska granen upp :-)
Erica AKA Tomtens Dotter

2012-12-04 | 19:21:56
Bloggadress: http://matsafari.matmolnet.se
Linda/Candygirl säger:

Vi har ett inarbetat körschema... och det skrivs ned och utvärderas i svarta boken varje år så... jag håller mig till det i år med.

Svar: Det gör du rätt i! Att ändra på ett vinnande koncept verkar dumt i detta läge :-)
Erica AKA Tomtens Dotter

2012-12-04 | 19:33:55
Bloggadress: http://www.candygirl.nu
Miss Khaos säger:

Jag brukar gör Jansson och köttbullar i förväg och frysa in, så slipper man stå med allt i sista stund.
Sen försöker jag handla hem allt som inte är färskvaror i god tid.

Svar: Funkar Jansson att frysa? Jag tycker att potatis brukar bli så tråkig i frysen - nästan gummiaktig...
Erica AKA Tomtens Dotter

2012-12-04 | 19:53:09
Bloggadress: http://misskhaos.blogspot.com
Linda/candygirl säger:

Svar: Ja visst är det så. Men dom brukar inte vara så stora .. har ju beställt från samma ställe i fler år och dom brukar vara normalstora. Men iår fick vi alltså en monstergran. Men vaddå??? Det är ju bara jul en gång per år - lika bra att göra det ordentligt. Men TUR jag unnade mig den där jättetunga stora foten som rymmer så mycket vatten. För den dricker ca 4 liter per dygn fortfarande...

Svar: 4 liter... Det är ju helt galet :-)
Erica AKA Tomtens Dotter

2012-12-04 | 23:18:44
Bloggadress: http://www.candygirl.nu
Axelina säger:

Men du är ju en ängel! Det där ska jag ge till mamma :D

Svar: Haha ängel är det minsta jag känner mig som just nu. En kall snögubbe kanske? :-) Ja gör det, brukar din mamma glömma saker och bli panikig i slutet?
Erica AKA Tomtens Dotter

2012-12-05 | 07:46:25
Bloggadress: http://ourchristmas.blogg.se
Miss Khaos säger:

Jadå det funkar att frysa Jansson. Har inte märkt någon skillnad på nygjord och fryst....

Svar: Coolt! Det är ju alldeles lysande :-)
Erica AKA Tomtens Dotter

2012-12-06 | 11:40:21
Bloggadress: http://misskhaos.blogspot.com

Lämna gärna en kommentar:
Jag besvarar dina kommentarer här så snart jag kan. Om du uppger din mailadress får du även mitt svar via mail.

Dock tycker jag att det är stentråkigt med kommentarer i stil med "Hej, kom och titta på min blogg!" Det betraktar jag som spam. Läs istället inlägget, och skriv en kommentar om det du just har läst. På så sätt blir jag förmodligen intresserad av dig och kikar in i vilket fall som helst ;-)

Ha en bra dag.
Kram Erica

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback