Elf on the shelf

Har ni funderat på hur tomten har koll på vilka som ska hamna på the naughty list och vilka barn som är snälla och hamnar på the nice list? Personligen är jag övertygad om att föräldrar har ett stort finger med i spelet, men jag läste just om en amerikansk barnbok som kom för några år sedan: The Elf on the Shelf. Den gjorde succe, så förra året filmatiserades den för TV.
 
 
I korta drag: Tomten använder sig så klart av tomtenissar som spioner. De finns i hemmet. Är tysta och sitter blickstilla på en hylla hela dagen. Observerar. Memorerar. Sedan tar de sig tillbaka till Nordpolen varje natt och avlägger rapport till Tomten. Nästa dag finns nissen på något annat ställe i hemmet och observerar, memorerar och springer sedan till tomten och skvallrar på natten.
 
Foto via Flickr. Fotograf Beatrice Killam
 
Jättegulligt. I alla fall som bok. Men jag vet inte riktigt hur gulligt jag tycker det är när föräldrar själv sätter upp "Elves" på hyllorna i hemmet med början vid thanksgiving. För att få barnen att undvika att göra hyss. Flyttar nissen till en annan hylla under natten. Som en minispion, precis som i sagan.
 
Eller så är det ingen skillnad mot för vad vi gör i Sverige egentligen. Vi snackar ju om Tomten, och "om du inte är snäll och duktig så får Tomten reda på det". Men jag vet inte. Tomten är så frånvarande hela vägen fram till julafton, så det finns lite svängrum i alla fall. Det är ingen som hänger över axeln på en hela tiden... "Tomten kanske inte får veta om det här minihysset?!"
 
Äh jag vet inte. Men på nåt sätt tyckte jag att det kändes lite obehagligt med ett spionnisselurendrejeri. Det kändes så mycket större än att PRATA om Tomten helt enkelt. Vad tycker du?

Kommentarer
Anonym säger:

Lät som om en bok/film jag vill se!!! Men näe, här får inga elfs plats på hyllorna, har för mycket krimskrams ;-P Dessutom skulle de få jobba övertid med tanke på mina busungar.... KRAM!

2012-09-26 | 08:25:04
Therese - Sockenvägens Söta säger:

var jag som skrev kommentaren...

Svar: Haha jag förstod det :-) Tidpunkten och busungarna stämde så fint in.Och nej - undra vad som händer med julklapparna om nissarna får jobba över hela tiden?
Erica AKA Tomtens Dotter

2012-09-26 | 08:27:06
Bloggadress: http://lurans.blogg.se
Jessica säger:

Lite charmigt tycker jag det är, för det är väl inte hur allvarligt menat som helst. Jag tycker om när vuxna låter barnen ha sin fantasivärld och hjälper till att bygga upp den, sen beror det väl på HUR man gör det och vad ens syfte är. Om det är bara för att "hålla koll" på ungarna känns det som man borde ta en titt på sitt föräldraskap istället, barn är ju barn liksom. Men om man hävdar att det är ens hustomte som håller koll på ALLA i huset och vars syfte inte är att se till så man får klappar eller ej, så tycker jag det är ok. Det skulle jag ha om jag hade barn, blir liksom en del av leken

Svar: Nej alltså jag gillar ju Tomte-lögnen. Jag är den som alltid har satt ut gröt till tomten tillsammans med systersonen, och jag gillar att folk lejer en granne för att låta tomten gå förbi utanför fönstret tillexempel. Men ahhh jag har svårt för bevakning rent allmänt. Sen håller jag med: barn ska få leva i sin fantasivärld. Och vi vuxna ska uppmuntra det. Det var bara just det där som kändes lite fel.
Erica AKA Tomtens Dotter

2012-09-26 | 08:41:05
Bloggadress: http://julilaloland.blogspot.se/
Lotta säger:

Lite elakt tycker jag allt det är. Tomten och julen står ju för något mysigt och roligt, då ska man väl inte hota med det...tycker jag.


Svar: Håller med. Fast tomtehotet är ju en del av julen. Det är bara bevakningen som jag har något emot...
Erica AKA Tomtens Dotter

2012-09-26 | 09:52:59
Bloggadress: http://lottaochfamiljen.blogspot.com
Helly säger:

Ja, det är dom stora frågorna du tar upp ;) Ha ha ha. Mina barn har varit för små tidigare för att förstå begreppet "om du inte är snäll kommer inte tomten med några paket". Inte den bästa uppfostringsmetoden kanske men det kommer ju då bli en enorm spänning på själva julafton, för då har det snackats om "att vara snäll" i en hel månad. Så var jag fostrad och Tomten var ju typ den läskigaste varelsen som fanns.
Men jag tyckte idéen bakom boken du tar upp är lite söt. Jag var själv HELT ÖVERTYGAD om att mina gosedjur hade fest på nätterna när jag sov så varför inte en lite spion i hyllan ;)

Svar: Åh tyckte du att tomten var läskig? En sån hade inte vi - eller så var det jag som inte hade vett att förstå bättre haha. Jag är en av de där ungarna som kröp upp i knät. Och om man kryper upp i knät så är det nära till skägget. Och är skägget falskt så åker det bort när man rycker i det. Och gulligt med gosedjuren. Men elakt att du aldrig fick vara med på partyt!
Erica AKA Tomtens Dotter

2012-09-26 | 10:28:15
Bloggadress: http://hellysjul.blogspot.com
Madeleine W säger:

Kul att du gillar idén med bloggträff! Jag har skickat ett litet mail till dig=)

Svar: Det var såååå kul med keramiken och trots att de övriga deltagarna var gamla tanter så var det en skön liten grupp. Jag var så ivrig när jag kom dit, hade så många idéer så jag visste inte vad jag skulle börja med med tillslut blev det ett fat och början på två juliga ljuslyktor, trodde inte att man skulle hinna så mycket på 3 timmar. Jag kunde knappt sova inatt för att jag hade så mycket idéer till nästa gång, känns som att jag kommer göra massor från boken Fab keramik tills jag känner att jag vågar mig på lite större utsvävningar=)

Svar: Ja den boken är fantastisk. Jag har gjort de där äggen, och det kommer att bli flera till påsk :-) Men nu är det julen som gäller :-)
Erica AKA Tomtens Dotter

2012-09-26 | 11:09:21
Bloggadress: http://www.minvitajul.blogspot.com
Victorias Jul säger:

Håller med om att det känns lite överdrivet om att placera ut små spioner för att barnens ska vara snälla.

Svar: Mmm det räcker med föräldrar...
Erica AKA Tomtens Dotter

2012-09-26 | 15:48:25
Bloggadress: http://victoriajul.blogg.se
♥ Julbloggen - Christmas Dreams ♥ säger:

Sv: vad kul att du tycker det! Använde en gratisdesign som jag transformerade och fixade till mer personligt. Nu har jag pillat lite i den eftersom jag inte fick till någon sidomeny.

Jag tycker barn ska få vara barn. Dom lär ju av allt, även negativa saker. Däremot kanske det behövs en och annan alv på hyllan för vuxna? :)


Svar: bra idé. Det är faktiskt rätt många vuxna som skulle bli snällare av att ha en nisse på hyllan. Men det förutsätter ju att de tror på tomten. Jag tror att det bara är jag och Tom Hanks som gör det. För visst MÅSTE Tom Hanks tro på tomten efter sin prestation i Polarexpressen?
Erica AKA Tomtens Dotter

2012-09-26 | 21:27:45
Bloggadress: http://christmasdreams.webblogg.se
Ulla säger:

"Tomtarna tittar" har jag vuxit upp med och tja...jag blev julgalen :D Så värst traumatiserande var det inte, förutom att jag aldrig lyckades se de små spionerna, jag ville ju så gärna träffa en!
Har länkat till dig idag i texten, bara så att du vet :) http://jouluni.blogspot.fi/2012/09/lisaa-punaista.html

Svar: Tomtarna tittar? Vad är det? Är det en bok eller en film eller? Nu blev jag nyfiken. kan du inte skriva ett inlägg? :-)
Erica AKA Tomtens Dotter

2012-09-26 | 22:48:14
Bloggadress: http://jouluni.blogspot.com
Johanna - Mitt vinterland säger:

Vad har hänt med julbloggar.se? :)

Svar: Hej Johanna! Sidan är inte min (jag har bara hjälpt till att lägga upp nya användare ibland) Men jag har fått ett mail från Jon som driver sidan. Läs det här: http://tomtensdotter.se/2012/september/julbloggarse.html
Erica AKA Tomtens Dotter

2012-09-27 | 01:04:19
Bloggadress: http://mittvinterland.blo.gg

Lämna gärna en kommentar:
Jag besvarar dina kommentarer här så snart jag kan. Om du uppger din mailadress får du även mitt svar via mail.

Dock tycker jag att det är stentråkigt med kommentarer i stil med "Hej, kom och titta på min blogg!" Det betraktar jag som spam. Läs istället inlägget, och skriv en kommentar om det du just har läst. På så sätt blir jag förmodligen intresserad av dig och kikar in i vilket fall som helst ;-)

Ha en bra dag.
Kram Erica

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback