Det var ett stort och präktigt äpple...

...och alldeles genomskinligt. Det föreföll mig, som om jag inte hade sett en sådan härlig frukt, sedan jag var barn. I nästa ögonblick var jag hemma igen och sprang omkring i trädgården i den kyliga septembermorgonen för att söka frukt under träden. Jag kände på tungan smaken av de daggfriska, solkättade astrakanerna, och jag sa till mig själv, att jag måste laga, att jag kunde återförvärva Mårbacka för att än en gång få äta dessa äpplen.
 
Jag är fortfarande fashinerad över vilka bra bilder det blir med min mobil!
 
Jag hade turen att få provsmaka Årets julsnaps även i år. Inte bara smaka snaps förresten. Julbord också. Toka har tur, som min mamma skulle säga. Det var ett event på Spritmuseum på Djurgården, och kryddmästaren Jonas Odland var där och berättade om snapsen.
 
Varje år lanseras en speciell julsnaps och detta är detta är 19:e gången i ordningen. Den inledande texten kommer från novellen Återkomsten till Värmland av Selma Lagerlöf, och det är just Selma och Mårbacka äppelträdgård som är inspirationen till nubben.
 
Saxat ur pressmeddelandet:
Prima Julsnaps 2012 är fruktig och har en tydlig äppelkaraktär, ett sting av kanel och en lite rökig eftersmak. Det är en snaps med en tydlig julprofil där receptet med sin äppelsmak är blandat med inspiration från Mårbackas stora äppelträdgård. Selma Lagerlöfs intresse för resor och utländska influenser inspirerade mig att plocka in kanel i smaken. I botten har jag utgått från en klassisk akvavitkryddning med kummin, fänkål och korianderfrö, säger kryddmästare Jonas Odland.
 
En testpanel fick testa snapsen i midsomras. Och äta julbord. De tyckte att snapsen funkade allra bäst till sillar, jansson, gravad lax, rökta korvar, gorgonzola och mörk choklad. Däremot så passar den inte till ägghalvorna och skaldjur och skagenröra.
 
Så vad tyckte jag då? Jag som inte är någon storkonsument av snapsar och har svårt för att dricka ren sprit i allmänhet? Jodå. Jag tyckte att den var god. Jag fick i mig två rackare så det är ett bra betyg. (men Hallands Fläder, som vi också bjöds, den fick stå kvar efter bara en liten sipp). Den funkade verkligen jättebra med gravad lax, men vet inte riktigt om jag tyckte att den funkade så bra till chokladen.
 
Psst, Leo: det är beställningsvara i år igen. Bara så du vet. Boka kan du göra HÄR. Och till er andra: jag tycker att ni ska knalla in till Leo och läsa vad han tycker om att julens självklara varor enbart finns i beställningssortimentet. Kan inte säga annat än att jag håller med!

Kommentarer
Fisan säger:

Åh va roligt det låter att få gå på snapsprovning! Jag är ju den sorten som faktiskt GILLAR snapsar. Alltså själva smaken, inte så mycket själva bieffekten...

Tack för länken förresten! Ska sätta mig och kolla retro-polka-dots vilken dag som helst nu... :)

Svar: Hehe nej jag är inte heller så förtjust i bieffekten. Inte så förtjust i bin heller :-)
Hoppas att du hittar nåt skoj :-)
Erica AKA Tomtens Dotter

2012-09-06 | 10:44:35
Bloggadress: http://rdetbarajageller.blogspot.se/
This christmas säger:

haha nej men så roligt!!

Svar: Mmm det var kul! Och imorgon är det the big B-day!
Erica AKA Tomtens Dotter

2012-09-06 | 10:56:17
Bloggadress: http://thischristmas.blogg.se
Maries strålande jul säger:

Vad kul! Roligt med dina egna foton i bloggen, det blir så mycket mer personligt.

Svar: Jo det håller jag ju med om så klart. 90% av fotona i bloggen ÄR mina egna just av den anledningen - och när det är andras bilder så uppger jag alltid en bildkälla :-)
Erica AKA Tomtens Dotter

2012-09-06 | 16:36:30
Bloggadress: http://julen.gladers.net
Queen of Kammebornia säger:

Du är så underbar Erika!

Svar: Tack, det var snällt sagt :-) men vadan denna ära? :-)
Erica AKA Tomtens Dotter

2012-09-06 | 21:29:55
Bloggadress: http://queenofkammebornia.se
Queen of Kammebornia säger:

jag blir ju alldeles julpirrig och glad när jag läser din blogg! Och jag tycker om när man tar saker på allvar, som du gör med julförberedelserna. Och jag älskar att dricka te ur din vackra kopp och äta bröd med din goda marmelad. Let´s face it, du är en del av mitt liv :) Kram!

Svar: Men oj. Nu blir jag alldeles tårögd och rörd. Så du gillade chilisylten? Vad roligt :-) Och du har ju blivit en del av mitt liv med, just so you know! Kram
Erica AKA Tomtens Dotter

2012-09-06 | 22:00:05
Bloggadress: http://queenofkammebornia.se
Maria säger:

Tjohej! Följer din blogg slaviskt och gillar den som tusan. Passar mig perfekt som den julnörd jag är. Föresten, ni julbloggare har väl koll på varann....vad har hänt med Lisas vinterland? Sidan är borta! Har ca 15 julbloggar i favoriter som jag besöker minst en gång om dagen och när jag klickade på hennes så va den borttagen:(

Svar: Hej Maria! Tack för dina fina ord, vad glad jag blir nu :-)Angående Lisas Vinterland: i förrgår kväll skrev hon att hon funderade på att sluta blogga. Hon tänkte för mycket på julen, och att "skifta ner" inte är ett alternativ. Allt eller inget är det som gäller. Igår var bloggen borttagen. Men hon kommer tillbaka. Hon tog bort bloggen förra året också, men var tillbaka efter ett litet tag :-)
Erica AKA Tomtens Dotter

2012-09-07 | 07:32:41
Bloggadress: http://mariastarcevic.blogg.se
Therese - Sockenvägens Söta säger:

Åhhh vilka härliga bilder, särskilt den översta var grym, vilken mobilkamera du måste ha!!! Å i år får jag nog testa nubben, låter verkligen god även om jag eg inte gillar snapps!!! Å kan meddela att sniglar inte heller är någon höjdare ;-P KRAM

Svar: Samsung Galaxy S2. Jag tar alla bilder med den (jag har ju ingen annan...) och jag tycker att den är rätt fantastisk. Dessutom finns det en massa roliga inställningar, bland annat makro :-) Testa nubben, det finns ju alltid nån annan som kan dricka den annars ;-)
Erica AKA Tomtens Dotter

2012-09-07 | 07:43:27
Bloggadress: http://lurans.blogg.se
Leo säger:

Upprörande att den inte finns på Systemet. Glädjande att du omnämner mig i min blogg. Avundsjuk är jag på att jag inte fick höra Jonas Odland berätta om snapsen. Det och möjligen Vasamuseet hade lätt fått mig att styra mot huvudstaden. Ok då; Även din trevliga person hade lockat något. ;)

Kram på det! :)

Svar: Ja om du styr din lastbil (eller husvagn) norrut så bjuder jag på kaffe
Erica AKA Tomtens Dotter

2012-09-15 | 13:01:29
Bloggadress: http://leoscookie.wordpress.com

Lämna gärna en kommentar:
Jag besvarar dina kommentarer här så snart jag kan. Om du uppger din mailadress får du även mitt svar via mail.

Dock tycker jag att det är stentråkigt med kommentarer i stil med "Hej, kom och titta på min blogg!" Det betraktar jag som spam. Läs istället inlägget, och skriv en kommentar om det du just har läst. På så sätt blir jag förmodligen intresserad av dig och kikar in i vilket fall som helst ;-)

Ha en bra dag.
Kram Erica

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback