The julgran of my dreams.

När jag tänker på min drömgran så är den grön och grann, vid och symmetrisk. Inte helt perfekt avsmalnande, utan lite konkav i sin form. Den behöver inte vara jättetät, utan lite lagom svensk och klassisk.

Röda kulor, silverglitter.
Vita/ljusgrå små smällkarameller med perfekt krusiga ändar. En rund elektrisk tågbana med en sisådär hundra år på nacken som står under granen och åker runt. Levande ljus så klart.
 
Någonstans DÄR tar jag mig tillbaka till verkligheten. Jag vill ju att ljusen i granen ska brinna från det att granen åker fram tills dess att den åker ut. Vilket helt utesluter levande ljus. Det var uteslutet redan på grund av brandrisken, men ändå. Jag vill ha en plastgran. Vilket utesluter den där perfekta formen. För övrigt kan jag inte förstå varför det ska vara så himla svårt att hitta en fejkad gran som är naturlig i formen. Jag menar, hur många riktiga granar har ni sett som är formad som en julgran? Jag skulle vilja ha de där långa skotten. De uppåtsträvande grenarna. Men jag vill verkligen inte hitta barr i bostaden fram till påska. För så länge varar inte julen. Inte hos mig. Här varar den till typ nyårsdagen, då börjar jag stöka undan. Dessutom vill jag ha en riktigt överbelamrad gran... Bara färgskalan hålls ihop så kan man gärna ösa på tycker jag. Om någon är nyfiken så såg min gran ut SÅ HÄR förra året.
 
 
Men om, OM, jag skulle få för mig att ha levande ljus någon gång så är jag i alla fall välutrustad nuförtiden. Men de kommer aldrig att hamna i en gran. Men kanske på kanten av mitt fina tryffelfat :-)
 
Hur ser din drömgran ut? Och överensstämmer den med den gran du brukar ha i verkliga livet?

Kommentarer
Camilla säger:

Min gran ser oftast ut som jag vill ha den. Okej, den fula julgransfoten skulle jag vilja vara utan. Men med en stor gran går det inte att gömma foten så lätt i en zinktunna. Man vill ju gärna kunna vattna utan rasrisk. För en äkta gran måste det vara här, annars kan jag vara utan :) Granens smycken ska gå i vitt, silver och klart glas med gammalt fint blyglitter som hänger på en och annan gren. De levande ljusen är givet för mig. Dock är de endast tända under uppsikt. När vi äter, då är ljusen tända för då sitter vi nära hela tiden. Annars är det elektriska ljus som gäller. Det där med en tågbana runt granens fot lät ju helt underbart, ngt att leta efter på loppisar :D
Men annars brukar jag bli nöjd med vår gran varje år.. :D

Svar: Ja din julgran var ju alldeles fantastisk! Och det funkar ju så klart finfint att göra som du gör; kombinera levande ljus med elektriska. Men levande ljus är fortfarande läskigt, i och med att en gran avger terpentin så kan den bli en riktig blandfackla på ett ögonblick...
Erica AKA Tomtens Dotter

2012-10-14 | 09:13:33
Bloggadress: http://hantverkaregatan.blogg.se
Victorias Jul säger:

Jag har funderat på att fixa sådana ljushållare och ha i granen med ljus i fast inte tända dom

Svar: Det är ju en idé så klart :-)
Erica AKA Tomtens Dotter

2012-10-14 | 16:58:40
Bloggadress: http://victoriajul.blogg.se
Linda/Candygirl säger:

Vår riktiga gran brukar inte barra. Så vi klarar oss från barr. Ställer den i en hink med vatten direkt den kommer hemlevererad (vilket är ungefär till första advent.) Där får den stå ett dygn och suga sig vattenfull. Sen tar jag fram yxan och hugger till foten som en spets - så det blir mycket "snittyta" och så gör jag några små "hack" högre upp på stammen också - allt för att det ska finnas mycket fri stam som kan suga vatten. Och sen i foten. Vattnas två gånger per dag första tiden.Närmare julafton brukar det räcka med en gång. Kruxen är helgerna när vi är i Lilla Gula. har en automatisk vattningsanrodning - som funkar. Men som gör mig livärdd för vattenskada. Jag vill hitta en stor snygg "balja" att ställa hela granen i. Men eftersom den typ av gran vi har har så sjukt tjock stam och väger multum så vill jag kunna ställa ned hela foten i baljan - så den står stadigt. Och om min nuvarande fot ska gå i krävs 41 cm i diameter. Gahhh... kanske jag skulle söka rätt på en liten fot och ställa ett par tegelstenar som extra tyngd. då är det nog lättare att hitta nåt som passar...???

Svar: Skulle du inte kunna ha en stor zinkbalja? Typ tvättkorg men i zink? Och jo, jag har följt dina granar och är helt faschinerad över hur bra de klarar sig :-)
Erica AKA Tomtens Dotter

2012-10-14 | 18:00:20
Bloggadress: http://www.candygirl.nu
Emelie - Jul i Tomteverkstan säger:

Min drömgran är hög som tusan och riktigt amerikansk, inte direkt att man öser på med massa konstiga saker som popcorn eller bears-maskotar haha, men mycket lampor, mycket silver och guld, fina dyra kulor i silver-patina och av glas, konstsnö som ligger utmed grenarna, ja en helt underbar gran helt enkelt. Problem 1. bor i en etta med normal-svensk höjd på taket, 2. dessa kulor jag drömmer om blir nog fruktansvärt dyrt att införskaffa. 3. guld och silver? Jag som planerar för en jul i rött och grått nu haha :)

sv: Ja du... de hade knappt packat upp några kulor när jag var där så jag har tyvärr ingen aning. Ska dit till veckan igen så jag kan hålla dig underrättad ;)

Svar: Men du får köpa några kulor om året? Och när du har ditt stora hus så har du hunnit skaffa dig tillräckligt många? :-D Toppen, jag avvaktar din insiderapport!!
Erica AKA Tomtens Dotter

2012-10-14 | 22:41:36
Bloggadress: http://julitomteverkstan.blogg.se
Helly säger:

Jag tror inte att jag har en perfekt gran jag längtar till utan ser det som en tom vit duk som jag ska måla fint. Har haft kungsgranar de senaste åren men saknat doften, får se vart det lutar i år. Försöker hålla en färgskala och känsla. Har nog aldrig sett ett hem med tågräls runt, endast i Disneyfilmer...

Svar: Haha nej inte jag heller, det är ju därifrån jag fått min fixa idé... Det skulle vara så snyggt :-)
Erica AKA Tomtens Dotter

2012-10-15 | 20:17:50
Bloggadress: http://hellysjul.blogspot.com

Lämna gärna en kommentar:
Jag besvarar dina kommentarer här så snart jag kan. Om du uppger din mailadress får du även mitt svar via mail.

Dock tycker jag att det är stentråkigt med kommentarer i stil med "Hej, kom och titta på min blogg!" Det betraktar jag som spam. Läs istället inlägget, och skriv en kommentar om det du just har läst. På så sätt blir jag förmodligen intresserad av dig och kikar in i vilket fall som helst ;-)

Ha en bra dag.
Kram Erica

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback